Egyperces Történelem

"Tisza István grófot a családjával együtt meg fogom ölni"

2020. március 30. - Névtelen Minorita

1904 őszén egy Erdélyi Károly nevű volt urasági inas munkáért folyamodott a Magyar Királyi Belügyminisztériumhoz. Levelét, melyhez 20 db egyéb okmányt is csatolt, magának Tisza István miniszterelnöknek címezte. Se állást, se választ nem kapott a beadványára, ezért személyesen ment el a minisztériumba. Ez a cikk az ő történetét meséli el.

erdelyi_tisza2.jpg

Tisza István gróf, miniszterelnök (jobbra fekete ruhában, szemüvegben)

Tovább

Lugosi Béla élete az első világháború idején

Szinte mindenki ismeri Lugosi Béla nevét, nemcsak Magyarországon, de Amerikában is. Azonban kevesen ismerik a színészlegendának azt az életét, amelyet Amerikába távozása előtt élt itthon, Magyarországon. Ez a cikk az ő életével foglalkozik, kifejezetten az első világháború és az 1918/19-es forradalmak idején betöltött szerepére koncentrálva. A cikkben csak 1920-ig követjük nyomon Lugosi életét.

lugosi12.jpg

Tovább

Egy szellemhajó hátborzongató rejtélye Fiume partjainál

1905-ben egy titokzatos fekete hajóról adtak hírt az újságok, melyet többször is látni véltek Fiume és Abbázia (Ma: Rijeka és Opatija) partjainál. A hajó kilétére sosem derült fény, ugyan a hatóságok is vizsgálták az esetet mégsem sikerült beazonosítani a hajót és annak utasait.

abbazia_hotel_quarnero_and_the_baths_istria_austro-hungary-lccn2002710911.jpg

Tovább

Európa legnagyobb bányakatasztrófája

Franciaország északi részén, közel a belga határhoz, 1906 március 10-én reggel fél hétkor szörnyű tragédia történt. A Courriéres városa mellett levő szénbányát hatalmas robbanás rázta meg, mintegy 1100 bányász halálát okozva. A most következő cikk Európa máig legnagyobb bányakatasztrófájával foglalkozik.

courri_res_1906_lej.jpg

Tovább

Fallout Shelter, avagy nukleáris óvóhely építés a hidegháborúban

A hidegháború idején, legfőképpen az Egyesült Államok területén egyre nagyobb félelem volt egy esetleges atomtámadás miatt, ezért a kormány ösztönözte az állampolgárokat saját óvóhely építésére. A most következő cikkben a nukleáris óvóhelyekről lesz szó, melyek a legtöbb posztapokaliptikus filmből, játékból vagy könyvből ismerősek lehetnek.

bomb_shelters_4_525.jpg

Tovább

A Magyar Népköztársaság kitelepítési terve atomtámadás esetére

A Magyar Népköztársaság a hidegháború idején egy lehetséges atomcsapás egyik célpontja volt. Amennyiben ez az atomtámadás bekövetkezett volna, a kitelepítést egy előzőleg elkészített terv alapján kellett volna végrehajtani a hatóságoknak. Ebben a cikkben az atomcsapást követő 24 óra forgatókönyvét próbáljuk meg összefoglalni. Elöljáróban megjegyezzük, hogy az itt leírtak már hatályukat vesztették, amennyiben napjainkban érné atomcsapás Magyarországot, úgy már egészen biztos más kitelepítési tervet követnének a hatóságok, ezért az itt ismertetett terv csupán tájékoztató jellegű.
chernobyl-cat-pic-1.jpg

Tovább

Templomos lovagok kivégzése a XIV. század elején

Miután láttuk, hogy ki és mikor alapította meg a Templomos Lovagrendet, most megnézzük, hogy milyen dicstelen véget ért a lovagok pályafutása. Kinek és mikor állt szándékában a nagymúltú lovagrendet megsemmisíteni?

dymm1wuvoai7bzp.jpg

Tovább

Az 1848/49-es szabadságharc egy elfeledett csatája

1849 augusztus 2-án Nagysándor József (vagy Nagy Sándor József) honvéd vezérőrnagy és Ivan Paszkievics tábornagy, az országba betörő orosz cári hadsereg főparancsnoka között Debrecennél heves küzdelem alakult ki. A csatát Nagysándor a  nagyjából hatszoros túlerő ellen elveszítette és Nagyváradra vonult vissza. A csata érdekessége, hogy az orosz intervenciós hadseregnek ez volt az utolsó magyarországi ütközete a szabadságharc leverésének végéig. 

unnamed_4.jpg

Tovább

Péntek 13. a történelem lapjain

Péntek 13. a történelem során több szerencsétlen eseménynek is a napja volt, ebben a cikkben pedig ezekből az eseményeketből említünk meg néhány érdekesebbet. Péntek 13. évente legalább egyszer, de legfeljebb háromszor fordulhat elő, idén márciusban és novemberben is szerencsénk lesz hozzá.

 8127.jpg

 

Tovább

A spanyolnátha megjelenése Magyarországon

1918-ban a modern kor legnagyobb influenzajárványa söpört végig a világon, több millió halottat hagyva maga után. Mivel a téma összetett és történések tekintetében több szakaszra bontható, teljes kifejtésével pedig többszáz oldalas könyveket lehetne megtölteni, így ebben a cikkben csak a spanyolnátha magyarországi megjelenését és kezelését fogjuk taglalni. (A cikk kifejezetten a magyar spanyolnátha járvány kezdetének bemutatásával kíván foglalkozni, nem pedig a monarchiabeli betegségekkel.)
4d62f159-d6e1-4315-bae8-08d8cb64e412.jpg

Tovább