Egyperces Történelem

Egyperces Történelem

Ifj. Horthy Miklós súlyos balesetei

2020. május 28. - Névtelen Minorita

Ifj. Horthy Miklós személye leginkább arról híres, hogy ő volt az, akivel a kormányzót az 1944-es kiugrási kísérlet idején a németek megzsarolták. Kevésbé ismert azonban a bohém fiatal élete, legfőképpen pedig az ebből az életmódból adódó balesetei. A most következő cikkben ezeket a baleseteket mutatjuk be.

horthyauto2.jpg

Ifj. Horthy Miklós már fiatalkorától kezdve szenvedélyes motoros volt csakúgy, mint bátyja Horthy István. 1926 május 13-án, egy csütörtöki nap délutánján éppen a III. Tourist Trophy nevű motorversenyre készült a Budakeszi úton. Aznap már nem Ifj. Horthy volt az első versenyző aki ezen az úton gyakorolt. Már a délelőtt folyamán is többen száguldottak a Szarvas vendéglőtől fel a hegyre és vissza. Ifj. Horthy a visszafelé vezető úton, nagy sebességgel érkezett meg a Budakeszi útra ahol az egyik kanyarulatnál egy nő beszélgetett, egy kicsit a járda mellett állva. A fiú elkezdett dudálni, de látta, hogy a nő nem hallotta a motor dudáját, ezért fékezésbe kezdett. A fiatal nő a motor zajára lett figyelmes, félelmében pedig nem a járdára lépett fel, hanem egy lépést tett az úttest belseje felé. A fiatal motoros már képtelen volt elkerülni az ütközést, ugyanis ő pont arrafelé akarta kikerülni a lányt amerre az lépett. A fiatal lányt az ütés majdnem 10 méter távolságra repítette és egy lámpaoszlopnak vágta, ahol eszméletlenül terült el. A motor két lámpának is nekivágódott, Ifj. Horthy pedig a 8 méterre levő árokba repült és eszméletlenül feküdt.

horthy.png

Ifj. Horthy Miklós gyakorol a motorjával

A közeli vízműtelep dolgozói a történtek után azonnal a helyszínre siettek és mindkét sebesültnek elsősegélyt nyújtottak. A vízműtelep igazgatója, mikor a fiatalember sisakját levették, rémülten kiáltott fel:

A kormányzó úr fia!

A lányt a beszélgetőtársa azonosította a kiérkező rendőröknek, a nőt Frau Annának hívták és Budakeszi lakos volt. Közben a Vízmű dolgozói vízzel fellocsolták a fiatalembert, akinek az első kérdése az volt, hogy:

Mi van a lánnyal?

Sajnos mire választ kaphatott volna újra elájult. A helyszínre érkezett Horthy István is, aki azonnal telefonált a Fasor szanatóriumba, hogy készítsenek elő a fivérének egy helyet. Egy autóra tették a férfit és a szanatóriumba szállították. Eközben a fiatal nőt szintén Horthy István közbenjárása miatt az Új Szent János kórházba szállították, ahol azonban néhány órán belül meghalt. A kormányzó legkisebb fia agyrázkódást, mindkét karján, fején és vállán is súlyos sérüléseket szenvedett.

horthy2.png

Ifj. Horthy Miklós az esküvőjén, felesége Károlyi Consuelo

A tanúkihallgatások alkalmával a legtöbben a lányt nevezték meg a baleset vétlen okozójának, ugyanis ha nem az úttest felé lép el a motor elől, hanem felugrik a járdára az ütközés elkerülhető lett volna. Ifj. Horthy Miklós pedig teljesen szabályosan közlekedett az úton.

Mivel a fiú nagyon szerette a sportolást, néhány év múlva szintén egy sportbalesetet szenvedett, amely azonban már teljesen derékba törte mindenféle sportpályafutását és maradandó sérüléseket is okozott neki. Történt ugyanis, hogy 1929 október végén, egy lovaspóló versenyen vett részt. A kormányzó fiát remek és gyors játékosnak tartották ebben a sportban. Egy vasárnap délután éppen az ellenfél játékosát üldözte, amikor egy éles kanyarban a lovának kicsúszott a lába és a lovasa a lendülettől hajtva átesett a ló nyakán. Ifj. Horthy szerencsétlenségére a saját fejére esett, azonban mire bármerre is tudott volna mozdulni, a ló teljes testével a férfira zuhant. A fiatalember véresen és eszméletlenül feküdt a pályán. A balesetet a teljes Horthy-család a lelátón nézte végig.

horthy3_2.png

Horthy István, Aich Hubert, Ifj. Horthy Miklós és Mr. N. Kearns egy póló meccsen

A fiatalemberhez érkező mentősök azonnal elkezdték ellátni és szintén a Fasor szanatóriumba szállították be. A szanatóriumban egészen éjfélig válságos állapotban volt, ekkor történt meg az első biztató jelentés a fiatalemberről. Másnap már az újságok is pozitív nyilatkozatokat közölnek állapotáról, néhány percre magához tért a fiú, azonban nem kommunikált senkivel. Állapota nagyon lassan javult, csak november 21-én hagyhatta el a kórházat. A baleset következménye egész életére rányomta bélyegét, folyamatos émelygés, kettős látás és gyakori rosszullétek gyötörték. A lovas baleset után visszavonult minden aktív sportolástól és inkább vezetői szerepeket vállalt különböző sportszövetségekben.

horthy7.png

A két Horthy fiú egy póló meccsen

Egy év múlva történt még egy apróbb baleset, amikor kanyarodó autójával elütött egy nőt, aki megállt előtte. Ebben a balesetben egyik fél sem szenvedett komolyabb sérülést, azonban Ifj. Horthy Miklós erélyes hangnemben nyilatkozott az újságíróknak, hogy a gyalogosokat jobban kéne büntetni, mert a dudálására nemhogy gyorsabban hagynák el az úttestet, hanem még meg is állnak.

horthyauto3.png

Ifj. Horthy Miklós tűzpiros Lancia gépjárműve mellett, gróf Khuen-Héderváry Sándorné társaságában

Utolsó balesete 1943-ban történt Magyarországon, amikor Kenderesről tartott Budapest felé a Lancia autójával. A fővárosba érve egy gyerek szaladt ki elé az útra ekkor azonban már nem vesződött a dudálással, hanem rögtön elkapta a kormányt és kocsijával együtt az árokba fordult. Kisebb sérülésekkel megúszta a balesetet, a gyereknek azonban nem esett baja.

horthy5.png

Ifj. Horthy Miklós (kalapban, bottal) a sporttól való visszavonulása után

 

Amennyiben tetszett a cikk, olvasd el az alábbiakat is:

Egy Széchenyi a magyar ellenállásban a nyilas uralom idején

A debreceni légikatasztrófa megrázó története

Űrhajósok hátborzongató eltűnései a világűrben

A bejegyzés trackback címe:

https://egypercestortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr6415726676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása