Egyperces Történelem

Egyperces Történelem

Kálmán herceg hősies helytállása a Muhi csatában

2020. február 02. - Névtelen Minorita

Az 1241-es Tatárjárás legnagyobb katonai vereségét szenvedte el a magyar hadsereg a Muhi melletti csatatéren. IV. Béla királyunk testvére azonban az egyik leghősiesebb katonája volt a seregnek.

battle_of_mohi_1241.png

1241 április 11-én éjszaka a tatár seregek egy része átkelt a Sajó folyón és megpróbálta a magyar hadsereget megtámadni. Egy orosz fogoly azonban elárulta a tatárok tervét Kálmán hercegnek, aki nem tétlenkedett és azonnal a serege élén, Ugrin érsekkel az oldalán rohamra indult a tatárok ellen. Heves csata bontakozott ki a két fél között és a magyarok sikeresen megfutamították a folyón áttört tatárokat. 

saint_015.jpg

 

Az esti csata után Kálmán herceg és Ugrin érsek visszatértek a szekérvárba, de a biztonság kedvéért a hídnál egy kisebb őrséget hagytak. A magyarok nagyrésze aludni tért, azonban Kálmán herceg teljes harci felszerelésében virrasztott, hogy bármikor csatába indulhasson. Egészen hajnalig nyugalmasan telt az éjszaka, ekkor azonban a tatárok mégnagyobb sereggel tértek vissza. Kálmán herceg újból csatába indult és még hevesebben harcolt mint előző este. 

 

A tatárok nyílzápora hatalmas fejetlenséget okozott a szekérvárban, ekkor már csak azok az egységek tudtak csatarendbe állni, akik eddigre már kijutottak a kötélrengetegből. Ezen emberek között volt Kálmán herceg és csapata is. A herceg akkora pusztítást végzett a tatárok soraiban, mint egy megvadult oroszlán. Azonban látva, hogy csak kis csapata harcol, visszament bátyjához, hogy harcra hívja őket is. A királyt Ugrin érsek erélyes szavakkal korholta és a főurakat pedig gyávasággal vádolta. Miután távoztak a király sátrából Kálmán herceg és Ugrin érsek újból csatába indult. 

 

0512.jpg

 

Kálmán hercegnek sikerült a jelentősen megfogyatkozott csapatához néhány újabb embert találnia, így az újabb tatár egységek ellen sikeresen csatába bocsátkozott. A tábor másik oldalán is heves küzdelem volt, Kálmán herceg azt hitte az ottani csapatok majd segítenek nekik. De azok menekültek. 

 

A herceg már több sebből is vérzett mikor látta, hogy a tatárok felgyújtják a szekérvárat, így ő is a visszavonulás mellett döntött. A hercegnek sikerült kivágnia magát a tatár ostromgyűrűből és váltott lovakon Pestig jutott, ahol sikeresen átkelt a Dunán. Pesten még a lakosok kérték, hogy szervezzen védelmet az országnak, de ő a csatavesztés hatása alatt már védelemről hallani sem akart. Egyetlen ajánlata volt a pesti nép számára: Mindenki meneküljön amerre tud. 

a_muhi_csata_emlekparkja_a_levegobol_2018.jpg

 

A herceg előszőr Segesdre, majd később a Zágráb melletti Csázmára ment, ahol 1241 májusában 33 éves korában, a csatában szerzett sebeibe belehalt. 

 

Érdekesség:

 

Ugron kalocsai érseket kis csapatával a tatárok a mezőcsáti mocsaras vidékre űzték, ahol mindannyian életüket vesztették.

Kálmán herceg vörös márvány sírköve 1868-ig a horvát-magyar kiegyezésig Csázmán volt, azonban ezután eltűnt.

 

További érdekességek a 88 mm-es német ágyúról, és arról, hogy miért is vörös a brit vöröskabátosok egyenruhája.

A bejegyzés trackback címe:

https://egypercestortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr8715450276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NemNick 2020.02.04. 20:54:34

ez klassz volt, köszönöm

MantaMann 2020.02.09. 22:01:36

Emlékezzünk meg Jakab mesterről és az általa a csatába vezetett Templomosokról is. Akik mind életüket áldozták Muhinál.

StuM 2020.07.09. 12:20:33

Ez azért így eléggé elnagyolt, volt. Nem pontosan ez volt a csata története. Kálmán hősiessége, viszont megkérdőjelezhetetlen.
süti beállítások módosítása