Egyperces Történelem

Egyperces Történelem

Amerikai katonák hátborzongató eltűnése a vietnámi háborúban

2020. október 08. - Névtelen Minorita

1973-ban egy amerikai kémrepülőgép berepült Laosz fölé, hogy az észak-vietnámi csapatmozgásokat megfigyelje. Nem sokkal később légvédelmi tűzbe került és a légiirányítás elvesztette velük a kapcsolatot. A cikk az eltűnés rejtélyes körülményeit mutatja be. 

baron52a350_2.jpg

1973. január 27-én a párizsi békemegállapodásban az Egyesült Államok kijelentette, hogy nem vesz részt többé a vietnámi háborúban. Azonban az amerikai vezetés ezt máshogy gondolta és kémrepüléseket végzett az észak-vietnámi területek fölött. Peter Cressman őrmester, rádiótechnikai szakértő szóvá is tette feletteseinek, hogy ezzel megsértik a békét. Kijelentette, hogy kész megtagadni a parancsokat, azonban fél annak következményeitől. Február 5-én, több társával együtt azt a feladatot kapta, hogy egy Douglas EC47Q fedélzetén repüljenek Laosz fölé kémfelderítésre. A repülő Ubon repülőteréről indult útnak 11:05-kor. Két és fél óra múlva a pilóták jelentették, hogy légvédelmi tűzbe kerültek, ezért megpróbálnak elmenekülni a térségből. Pár perc múlva a rádiójuk elnémult és a gép eltűnt a radarokról.

Az eltűnt személyzet és beosztásuk:

cressman_peter_r_dob_1951-1.jpg

Peter Cressman

 

brandenburg_dale_dob_1948.jpg

Dale Brandenburg

 

matejov_joseph_a_dob_1952-1.jpg

Joseph Matejov

 

toddmeltonclass1967.png

Todd Melton, mind a négyen rádiótechnikusok,

 

spitz_george_r_dob_1943.jpg

George Spitz

 

41729_primm-serveo-j1.jpg

Severo Primm, mindketten pilóták,

 

bernhardt_robert_e_dob_1948.jpg

Robert Bernhardt, harmadik pilóta, egyben navigátor is,

 

bollinger.jpg

Arthur Bollinger, navigátor.

Két nap múlva amerikai helikopterek érkeztek abba a térségbe, ahonnan utoljára érkezett rádióüzenet a gépről. A Baron 52 hívójelű gép roncsait mélyen Laoszban, a dzsungel közepén találták meg. A közeli észak-vietnámi bázis miatt az amerikaiak nem tudtak sokáig a térségben maradni, de a rendelkezésre álló idő alatt sikerült megállapítaniuk a következőket:

  • Robert Bernhardt maradványait egyértelműen azonosítani tudták.
  • Három azonosíthatatlan holttestet találtak a pilótafülkében (valószínű a másik kettő pilótát és a navigátort).
  • A négy technikus holttestét nem találták sem a gépben, sem annak közelében, sőt a közelben arra utaló jelet sem találtak, hogy a roncs közelében bárki járt volna annak lezuhanása után.
  • Négy ejtőernyő hiányzott a gépről, azonban a gép ajtajai mind zárva voltak, ami kétségessé teszi, hogy zuhanás közben bárki is elhagyta volna a gépet.
  • A gép hátuljában helyet foglaló technikusok biztonsági övei kicsatolva voltak, ami arra enged következtetni, hogy ők még a zuhanás után életben lehettek, mivel a zárt ajtók miatt azelőtt nem hagyhatták el a gépet. (Vagy eleve nem is voltak becsatolva)

Az amerikai kormány, hogy rövidre zárja az ügyet, a személyzet minden tagját holttá nyilvánította és a családokat értesítette a halálesetükről. Azonban később egyre furcsább dolgok történtek.

douglas_baron_52.png

A személyzet elhelyezkedése a repülőgépben

 

A Pathet Lao nevű, laoszi kommunista szervezet nem sokkal a lezuhanás után jelentette, hogy egy amerikai gépet lelőttek és a személyzet négy tagját foglyul ejtették. Később ezt megerősítette egy rádiótechnikus is, aki megfejtette a vietnámiak rádióforgalmát, amiben arról beszéltek, hogy

Négy légi kalózt elfogtak és a Ho Si Minh úton szállítják őket.

A rádiótechnikus 1986-ban a Kongresszus előtt is fenntartotta vallomását, miszerint a négy légi kalóz csak a Baron 52 életben maradt legénysége lehetett, ugyanis abban az időben más gép nem repült abban a körzetben és a gépről pont négy embert nem találtak meg a mentőcsapatok.

baron52crashsite.jpg

Az első légifelvételek a gép roncsairól

1978-ban egy reggeli rádióműsorban vetették fel először nyilvánosan a témát Amerikában, miszerint a hadsereg szándékosan téves információkat adott meg a pilóták családjainak. Ekkortól már a családok is egyre inkább hitték, hogy valami nem úgy történt ahogy azt hivatalosan nekik állították.

george-with-_51-caliber-hole-in-u-10.jpg

George Spitz (balra) és társai egy gép mellett

A Matejov-család nem hagyta annyiban a dolgot és a Pentagonhoz fordultak segítségért, ahol betekintést nyerhettek a Baron 52 hivatalos aktájába. Az akta nagyrésze természetesen fekete tintával ki volt húzva, azonban a család így is sok fontos információt szerzett. A Pentagonnál elfelejtették kihúzni például azt a sort, amiben megerősítik, hogy a vietnámiak elfogtak négy pilótát/navigátort. Mikor ezt számonkérték a hadseregen, azt válaszolták a családnak, hogy az elfogott pilóták neve, rangja és nemzetisége sosem tisztázódott, és kizártnak tartják, hogy a Baron 52-ből eltűnt négy személyről lenne szó.

Dr. Roger Shields az amerikai Védelmi Miniszter titkára később megerősítette, miszerint felsőbb utasítást kaptak, hogy Peter Cressman, Dale Brandenburg, Joseph Matejov és Todd Melton nevét távolítsák el minden hivatalos dokumentumból, ami arra utalhat, hogy a férfiak bevetésre indultak és vietnámi fogságba estek a kérdéses időpontban.

16matejovonexcavation.jpg

Az 1992-es kutatás színhelye és eredménye (4 revolver, 3 dögcédula/azonosító jegy, 1 fog, több csontmaradvány)

1992-ben egy kutatócsoport feltárta a lezuhanás helyszínét és állításuk szerint hét katona maradványait találták meg. Ebben azonban az a furcsa, hogy a zuhanás utáni napon a nyolc fős személyzetből négy főt megtaláltak, és csupán négy ember maradványait keresték, ugyanis őket sehol nem találták, sem a gépben sem annak környezetében.

Ha két nappal a zuhanás után nem találták meg őket a gép közelében, miért találták meg a maradványaikat majdnem 20 évvel később ugyanazon a helyen, amit már egyszer átvizsgáltak? Ki lehetett az a három azonosítatlan amerikai személy, akinek a maradványait megtalálták a zuhanás helyszínén 1992-ben?

Az USA kormánya, hogy csitítsa a család igazságra való éhezését, több maradványból is mintát küldött nekik, hogy megnyugtassa a hozzátartozókat. Több család ismeretlen okokból megtagadta, hogy DNS-vizsgálatokat hajtsanak végre a maradványokon. Peter Cressman családjának a férfi fogazatáról készített röntgenfelvételt küldték el, melyet az orvosok 100%-osan az eltűnt katona fogazataként azonosítottak. Azonban Cressman testvére szerint, bátyjának több foga is hiányzott mikor Vietnámba ment, a felvételeken pedig egy hibátlan, hiánytalan fogsor volt látható. A többi eltűnt férfi családja lezárta az ügyet azzal, hogy a kormány végre megtalálta a maradványokat. Egyedül a Cressman és a Matejov családok vélik úgy, hogy hozzátartozójukat nem találták meg és nem nyugodnak bele, hogy a kormány  mind a mai napig titkolózik az ügy körül. Szerintük a technikusokat magas képzettségük miatt a Szovjetunióba szállították, ahol mind a mai napig fogva tartják őket. 

32927_joe-on-leave-1-copy.jpg

Joseph Matejov őrmester 3 hónappal az eltűnése előtt

Többen is úgy gondolják, hogy amennyiben valóban elfogták volna a személyzet tagjait, úgy nagyon jó propaganda lett volna a vietnámi és szovjet államnak, hogy azt sugározzák a világ felé, hogy amerika megszegte a békét. Ezért érthetetlen, hogy miért titkolóztak volna ők is a hadifoglyok miatt. Más vélekedések szerint a négy technikus olyan magasan képzett volt a vietnámi és szovjet technikusokhoz képest, hogy jobb volt abban a hitben tartani az USA-t, hogy a katonái meghaltak. 

15matejovandmother-1.jpg

Joseph Matejov az édesanyjával

A hidegháború után, a 2000-es évek elején az amerikaiak és a vietnámiak közösen próbálták kideríteni több eltűnt katonájuk sorsát. Azonban a gép lelövéséről és a négy technikus fogságba eséséről a vietnámi kormány semmit nem tudott, nem találtak arra utaló bizonyítékot, hogy a vietnámi légierő az említett napon lelőtt volna bármilyen repülőgépet is. Legfrisseb hírek szerint 2020. szeptember 9-én az Amerikai Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma engedett a családok kérésének és KIA (Killed in Action - Harc közben meghalt) státuszról a négy technikus státuszát MIA (Missing in action - Harc közben eltűnt) státuszra változtatta. 

Amennyiben érdekesnek találtad a cikket, ne felejts el minket követni facebookon és tekintsd meg az alábbiakat:

Űrhajósok hátborzongató eltűnései a világűrben

Az osztrák-magyar Przemysl-erőd hátborzongató legendája

Egy megható történet a koreai háborúból

A bejegyzés trackback címe:

https://egypercestortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr7516223448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pierr Kardán 2020.10.10. 18:26:40

Mit takar a rádiótechnikus megnevezés? Nem hiszem, hogy kémek (vagy akárcsak felderítők) lettek volna, akkoriban ezek a repülőgépek csak gyűjtötték az adatokat, a kielemzés később történt offline módon.

kiskutyauto 2020.10.10. 18:26:52

Könyörgöm, egy háború eleve hátborzongató, természetes része, hogy vannak benn eltűnések, pl valakit egy bomba vagy rakéta cafatokra szaggat a dzsungelben, amiket felzabálnak a vadállatok, rovarok, madarak, még jó hogy eltűnik... szerintem békeidőben való eltűnések hátborzongatóbbak és amerikai ember sokkal több tűnt és tűnik el így... bár mivel ez folyamatos, ezért persze hogy sok... a háborúknak meg előbb-utóbb vége lesz...

Kedélyes Paraszt 2020.10.10. 18:26:57

valljuk be. Milyen szupertitkos információval tud rendelkezni egy harctéren bevetett technikus?

Mihály Kovács 2020.10.10. 18:27:00

Miért mentek oda, Vietnamiak nem kérték.

Névtelen Minorita 2020.10.10. 18:47:12

@kiskutyauto:
Szia, elöljáróban annyit szeretnénk megjegyezni, hogy a hozzászólásaidat átengedtük (mindkettőt, amint látod) azonban nekünk nem ez a munkánk, nem figyeljük (nem is tudjuk figyelni) tűkön ülve, hogy mikor érkezik hozzászólás és nem tudjuk moderálni azonnal, továbbá nem olvastad el a szabályzatot, ott konkrétan leírjuk, hogy mindenki legyen türelemmel a moderálás miatt. Értelmetlen ezért, hogy az apró figyelmetlenséged miatt mást hibáztatsz ilyen hangnemben.
Igazad van abban, hogy valóban sokkal rémisztőbb egy civil ember hétköznapi eltűnése, ezt a történetet viszont azért választottuk, mert a vietnámi háborúból ez az egyik legfurcsább eltűnés, (ahol nem egy rakéta szaggatta szét az embert) aminél mint olvashattad több ellentmondás is fellelhető.

@Kedélyes Paraszt: @Pierr Kardán: Egész biztos nem rendelkeztek szupertitkos információkkal, biztos nem az ő fejükben volt az atomrakéták indítókódja. De, amennyiben a szovjet és vietnámi technikusok alulképzettek voltak hozzájuk képest, ezért szinte egyértelmű, hogy kényszeríthették őket a tudásuk átadására a szovjet és vietnámi "kollégáknak".

kiskutyauto 2020.10.10. 19:57:08

@Névtelen Minorita: Egy napot vártam, bocsánat... akkor légy szíves az okafogyott őrjöngésem töröljétek... előre is kösz...
süti beállítások módosítása