Egyperces Történelem

Egyperces Történelem

Az első magyar focimeccs, amelyről mozgókép készült

2022. február 03. - Névtelen Minorita

A XX. század elején megjelentek a filmhíradók, amelyeket a mozikban tekinthettek meg a nézők. A filmhíradókban a hét nagy eseményeiről volt szó. Az egyik nemzetközi magyar focimeccset is egy ilyen filmhíradó keretében örökítették meg az utókornak.

bak_wac.PNG

Tovább

Királylátogatás Debrecenben

Az utolsó magyar király, IV. Károly, 1918-as debreceni útja több szempontból is híressé vált, Debrecenben tudta meg, hogy a birodalma összeomlott, kitört a forradalom és valószínűleg elveszti hatalmát. Azonban kevesen tudják, hogy az utolsó királynak nem ez volt az egyetlen debreceni látogatása az életében.
karoly_debrecen.jpg

Szálloda az Aranybikához 1800-as évek végén

Tovább

Crewe Circle, avagy a világ első szellemfotós társaságának története

A századforduló környékén  pontosabban fogalmazva a 19. század végétől egészen a negyvenes évekig  nagy népszerűségnek örvendtek a különféle okkult tevékenységek, mint a szellemidézés, asztaltáncoltatás vagy a szellemfotózás. Ebben a cikkünkben egy olyan szellemfotózással foglalkozó társaságot mutatunk be, akik az 1900-as években nagy hírnévre tettek szert.

william_hope_tarsasag_6_2.jpg

Egy férfi az elhunyt feleségének szellemképével

Tovább

A zirci apátságra zuhant német pilóta története

Aki a zirci apátság műemlékkönyvtárában jár, bizonyára észreveszi, hogy az északnyugati mennyezeten levő díszítés az egyik sarokban jelentősen sérült. Ennek az az oka, hogy a könyvtár a második világháborúban súlyosan megrongálódott, a következő cikkben röviden ennek a történetét elevenítjük fel az olvasóknak.

zirc_apatsag.png

Tovább

Az Erzsébet-híd építése és átadása 1903-ban

A budapesti Erzsébet-híd a főváros Dunára épült közúti hídjai közül a negyedik volt. (Volt még egy vasúti híd is, azonban az vasúti forgalmon kívül mást nem bonyolított le) Építését 1901-ben kezdték meg és két év múlva már át is adták a forgalomnak. A most következő cikkben a híd rövid történetét vesszük végig egészen a forgalomnak való átadásáig.

erzsebet_bridge_1903_budapest_hungary.jpg

Tovább

Lengyel pilóták hősies helytállása az angliai légicsatában

Miután 1939. szeptember 1-én Németország lerohanta a szomszédos Lengyelországot és a Szovjetunióval karöltve mintegy öt hét alatt teljesen felszámolta a lengyelek ellenállását, a lengyel légierő mintegy 8.000 pilótája menekült előszőr Franciaországba, majd később Nagy-Britanniába.

lengyel_pilotak_angliai_csata.jpg

Tovább

Mozgósítás Magyarországon az első világháború kitörésekor

1914. július 28-án Ferenc József osztrák császár és magyar király hadat üzent Szerbiának, a magyar férfiak pedig már aznaptól fogva vonultak a laktanyákba, hogy csukaszürkébe öltözve minél gyorsabban a frontra menjenek. Az emberek örömujjongva, dalolva indultak a frontra, mindenki harci lázban égett. Néhány hónap múlva mikor megérkeztek a szörnyű hírek a frontokról már nyoma sem volt ennek az örömnek. A most következő összeállítás a háború első napjának az eseményeit hívatott bemutatni.

mozgositas_1914_12.png

Tovább

Máig megoldatlan rejtélyes terrortámadás a Wall Street ellen

1920. szeptember 16.-án délben egy lovaskocsi állt meg a JP Morgan Bank előtt, a kocsiban 45 kg dinamitot és kb. 240 kg ólomsúlyt rejtettek el. Miközben a nem messze levő tőzsdéről az emberek éppen ebédelni igyekeztek, hatalmas robbanás rázta meg az utcát.

wall_street_robbantas_szinezett_5.jpg

Tovább
süti beállítások módosítása