Egyperces Történelem

Egyperces Történelem

Máig megoldatlan rejtélyes terrortámadás a Wall Street ellen

2021. február 02. - Névtelen Minorita

1920. szeptember 16.-án délben egy lovaskocsi állt meg a JP Morgan Bank előtt, a kocsiban 45 kg dinamitot és kb. 240 kg ólomsúlyt rejtettek el. Miközben a nem messze levő tőzsdéről az emberek éppen ebédelni igyekeztek, hatalmas robbanás rázta meg az utcát.

wall_street_robbantas_szinezett_5.jpg

A lovat és a lovaskocsit a detonáció azonnal darabokra tépte, az utcát pedig egy háborús övezetre hasonlító hellyé változtatta. A robbanás során 38 ember vesztette életét és több száz ember sebesült meg. A robbanás olyan hatalmas volt, hogy még több utcával arrébb is érezni lehetett. Az utcát ellepte a füst és a törmelék, a járdákon sebesültek és halottak feküdtek. A halottak között volt a JP Morgan Bank irodavezetője William Joyce, aki szerencsétlenségére a robbanástól nem messze egy ablak alatt ült. Megsebesült Junius Morgan, JP Morgan fia is aki szintén az épületben tartózkodott.

wall_street_robbantas_szines.jpg

Egy megrongálódott autó a Wall Streeten

 

wall_street_robbantas_2.jpg

Törmelék közvetlenül a robbanás után

A hatóságok azonnal a helyszínre siettek, ám ekkor még csak véletlen robbanásról beszéltek és nem is vizsgálták a lovaskocsi maradványait. Azonban amikor megtalálták az ólomdarabok nagy részét a nyomozók egyből szándékos robbantásra gyanakodtak és terrorcselekményként kezelték az ügyet. Vizsgálat alá vették a maradványokat és megállapították, hogy a lovaskocsiban volt elrejtve a bomba, amelyet egy időzítő hozott működésbe. Kikérdezték a robbanás idején a közelben tartózkodó embereket akiknek a segítségével sikerült egy fantomképet készíteni a lovaskocsi sofőrjéről.

wall_street_robbantas_szinezett_3.jpg

Törmelék és halottak az utcán

A törmeléket egész nap takarították, a sebesülteket pedig mihamarabb kórházba szállították. A nyomozók egyből megkezdték a sofőr utáni nyomozást de sajnos nem sikerült megtalálniuk, sem a sofőrt sem egyéb hozzá köthető személyt. A támadást egyik banda vagy szervezet sem vállalta magára, így a nyomozók sötétben tapogatóztak. A nyomozók úgy gondolták, hogy J.P. Morgan Jr. lehetett a célpont, azonban amikor utánanéztek, hogy hol tartózkodott akkor a bankigazgató, rájöttek, hogy már hetek óta európai körúton van, ezért elvetették a személye elleni merénylet lehetőségét. Felvetődött az is, hogy a JP Morgan Bank kincstárát akarták kirabolni, mivel aznap délben 900 millió dollár értékű aranyrudakat pakoltak. De végtére ezt is elvetették. Az első letartóztatást napokkal a robbanás után eszközölték, amikor egy orosz újságírót, bizonyos Bralovszkij urat fogták el, akinek az egyetlen bűne az volt, hogy a Wall Street környékén járt azokban a napokban. Néhány nap múlva szabadon bocsátották, mivel semmilyen terhelő bizonyítékot nem találtak a személyére vonatkozóan.

wall_street_robbantas_szinezett_7.jpg

Rendőrök és civilek a robbantás színhelyén

A nyomozóhatóságok végül arra a következtetésre jutottak, hogy mindenképpen terrorcselekménnyel állnak szemben, amelyet anarchista, de leginkább kommunista szervezetek tervelhettek ki. Erről árulkodott, hogy a Wall Street környékén levő postaládákban anarchista szórólapokat találtak. Ekkor jött képbe egy olasz anarchista csoport és annak egyik tagja, Mario Buda is. A nyomozók úgy vélték, hogy Buda ezzel a terrortámadással akart bosszút állni társai Sacco és Vanzetti bebörtönzéséért. (Buda, Sacco és Vanzetti 1920. április 15-én kirabolták és megölték a South Braintree cipőgyár számvivőjét és egy biztonsági őrt. Sacco és Vanzetti rendőrkézre került és 1927-ben halálra ítélték őket, míg Buda sikeresen elmenekült és 1963-ban halt meg.)

wall_street_szorolap.png

A postaládákban talált szórólapok magyar szövege

 

wall_street_robbantas_szinezett_4.jpg

Egy üzlet betört kirakata

A nyomozók több ezer embert hallgattak ki az ügyben, de nem sikerült rábizonyítaniuk Budára, hogy ő tervelte volna ki a robbantást. A hatóságok látókörébe került egy Fischer nevű egyén aki több ismerősét is figyelmeztette, hogy szeptember 16-án kerüljék el a Wall Street környékét. A nyomozók ellene sem tudtak kétséget kizáró bizonyítékokat felmutatni. A nyomozást végül 1940-ben lezárták és nem neveztek meg lehetséges gyanúsítottat. A Wall Street 23. szám alatti épület falát a mai napig sem javították ki, ezért még mindig látszódnak rajta a robbantás nyomai.

wall_street_robbantas_szinezett_6.jpg

Rendőr és egy nyomozó a törmeléket figyeli

wall_street_robbantas_12.jpg

Mario Buda, olasz anarchista

 

wall_street_robbantas_10.jpg

A feltételezett sofőr fantomképe

 

Amennyiben érdekesnek találtad a cikket, kedveld facebook oldalunkat és olvasd el ezeket is:

Merényletkísérlet Tisza István gróf miniszterelnök ellen

Amikor szétverték a magyar parlamentet

A híres zsebkendőszavazás, avagy egy elcsalt parlamenti szavazás

A bejegyzés trackback címe:

https://egypercestortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr4416413284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása