Egyperces Történelem

Egyperces Történelem

Királylátogatás Debrecenben

2022. január 28. - Névtelen Minorita

Az utolsó magyar király, IV. Károly, 1918-as debreceni útja több szempontból is híressé vált, Debrecenben tudta meg, hogy a birodalma összeomlott, kitört a forradalom és valószínűleg elveszti hatalmát. Azonban kevesen tudják, hogy az utolsó királynak nem ez volt az egyetlen debreceni látogatása az életében.
karoly_debrecen.jpg

Szálloda az Aranybikához 1800-as évek végén

Károly Ferenc József főherceg, 1887-ben született, Ferenc Ferdinándnak, a későbbi trónörökös öccsének, Ottónak a fiaként. 1890-től 1914-ig, Ferenc Ferdinánd rangon aluli házassága folytán a trónöröklésből kizárt utódai miatt, Károly a második helyet foglalta el az öröklési sorrendben. Mint főherceg, 1901. július 19-én délután, 14 éves korában Debrecenbe utazott, ugyanis ekkor körbe utazta az országot, hogy ismerkedjen a birodalom népeivel és tájaival.

 karoly_debrecen_2.jpg

Berg Hermann ezredes fogadta a debreceni vasútállomáson a főherceget

A fiatal főherceg csupán tanítójával Wallis György gróffal utazta az országot, amelynek egyik állomása Debrecen városa volt. A városba a menetrend szerinti gyorsvonattal érkeztek meg, ahol a vasútállomásra befutó vonat legutolsó szalonkocsijából gyorsan sietett a peronra az ifjú főherceg, aki csak egy egyszerű szürke ruhában és szalmakalapban utazott. A vasútállomáson nem volt fogadás, csupán egyetlen ember várta a fiatal fiút, báró Berg Hermann a debreceni huszárok ezredparancsnoka. A két felnőtt és a fiatal főherceg gyalog indultak el a vasútállomástól a Nagytemplom irányába, útközben kedélyesen beszélgettek. (A beszélgetés mindvégig magyar nyelven folyt, Károly ugyanis nagyon szépen beszélt magyarul.) A fiatal fiúnak nagyon tetszett a város, ezt többször is megemlítette tanítójának és az ezredesnek is. Első útja a városházára vezetett, ahol tiszteletét tette az akkori idős polgármesternek, Simonffy Imrének.

 karoly_debrecen_5.jpg

Károly Ferenc József főherceg 1901-ben, debreceni látogatása idején

Miután beértek a város központjába megtekintették a Nagytemplomot, ahol mintegy 50 évvel korábban megfosztották magyar trónjától a Habsburg-házat. Károly szerette volna megnézni a város többi részét, ezért egy egyszerű bérkocsist intettek le az utcán, akivel körbejárták a Nagyerdőt és a város többi részét is. A főtérre visszaérve többször is elmentek a Nagytemplom előtt, amely nagyon tetszett a fiatal főhercegnek. Este nyolc órára a Bika szálloda (mai nevén Aranybika Szálló) udvarkertjébe tértek be, ahol már a délután folyamán megrendelték a vacsorát. A főherceg a tanítója és az ezredes társaságában vacsorázott, amikor a kertbe belépett Leonhardy báró, a debreceni huszárok másik ezredese, akit szintén régebbről már ismert. A fiú a vacsoráját félbeszakította és az ezredes elé sietve üdvözölte őt és meghívta, hogy vacsorázzon velük. A vacsora után a főherceg és tanítója Berg Hermann ezredes, Hunyadi utca 24. szám alatti lakására ment, ahol az ezredes adott nekik szállást, saját lakásán.

karoly_debrecen_4.jpg

Károly Ferenc József főherceg, 1916-tól IV. Károly magyar király 14 éves korában (jobbról a negyedik) és kísérői

Másnap reggel a főherceg szerette volna megtekinteni a Hortobágyot, ahogy ő nevezte: a magyar Szaharát, ezért a híres debreceni ötösfogatot vették igénybe, hogy a fiatalt kivigyék a városból. A reggelit a híres Kadarcs csárdában fogyasztották el, ahová a Bika szálloda vendéglősét rendelték ki, aki pedig egyszerű reggelit szolgált fel a vendégeknek, amely kávéból, teából és méltán híres debreceni felvágottakból állt. A társaság 9 órakor folytatta útját Hortobágy felé, ahol a főhercegnek bemutatták a nevezetes méneseket és gulyákat. A délelőttöt végig kint a szabadban töltötték és délután kettőre tértek be a hortobágyi csárdába, ahol a főherceg tiszteletére magyaros ebédet szolgáltak fel. Ebéd közben magyarul társalogtak és a fiatal főherceg nem győzte dicsérni Debrecent és környékét.

karoly_debrecen_3.jpg

Kadarcs csárda valamikor a század elején

 

karoly_debrecen_6.jpg

A híres debreceni ötösfogat a Kadarcs csárdánál, a fénykép Károly főherceg látogatása idején készült

Az elfogyasztott ebéd után visszatértek Debrecenbe, kora este pedig a főherceg egymaga indult körbenézni a belvárosba, ahol nagyon sok képeslapot felvásárolt és küldött el másnap szeretteinek. A főherceg nem sok időt töltött Debrecenben, ugyanis már másnap délelőtt tovább indultak Nagyváradra, majd onnan még beljebb Erdélybe.

karoly_debrecen_7.jpg

Károly Ferenc József főherceg 1901-ben egyik francia tanítómesterével

Érdekesség, hogy mind a Kadarcs, mind a Hortobágyi Csárda a mai napig működik, az Aranybikát vagy korabeli nevén Bika Szállót abban a formájában azóta lebontották és új szállodaépület áll a helyén, csakúgy, mint a Hunyadi utca 24. számú ház sincsen már meg Debrecenben.

Amennyiben szeretnél még érdekes történelmi dolgokról olvasni, kövess minket facebook oldalunkon, és iratkozz fel, hogy értesítést kapj az új cikkeinkről, ha még több érdekességre vágysz olvasd el ezeket is:

 

A debreceni légikatasztrófa igaz története

A szellemfotózás kezdeteinek hátborzongató története

A spanyolnátha megjelenése Magyarországon

Az utolsó medvevadászat a Bükkben

A bejegyzés trackback címe:

https://egypercestortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr4816865236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása