Egyperces Történelem

Egyperces Történelem

Crewe Circle, avagy a világ első szellemfotós társaságának története

2022. január 05. - Névtelen Minorita

A századforduló környékén  pontosabban fogalmazva a 19. század végétől egészen a negyvenes évekig  nagy népszerűségnek örvendtek a különféle okkult tevékenységek, mint a szellemidézés, asztaltáncoltatás vagy a szellemfotózás. Ebben a cikkünkben egy olyan szellemfotózással foglalkozó társaságot mutatunk be, akik az 1900-as években nagy hírnévre tettek szert.

william_hope_tarsasag_6_2.jpg

Egy férfi az elhunyt feleségének szellemképével

A címben említett társaságot 1906-ban hozták létre az angliai Crewe városában. Alapítója a civilben asztalos mesterséget folytató, de amatőr fényképész William Hope volt. Hope 1905-ben egy barátját fotózta, amikor arra lett figyelmes, hogy az előhívott fényképen egy szellemalak tűnt fel, amit a helyszínen azonban egyikük sem vett észre. A fényképen megjelenő alak mély benyomást tett a férfira, aki az eset hatására elmerült a szellemfotózás rejtelmeiben, nem sokkal később pedig megalapította helyi fotósokból és okkultistákból álló társaságát, ami a Crewe Circle nevet kapta.

william_hope_tarsasag_2.jpg

William Hope (balról a második személy) egy szeánsz alkalmával, a fénykép leírása szerint az asztal a kép készítésekor éppen lebegett

Igazán csak 1918 után lendült fel a szellemfotózás iránti igény, ugyanis a világháború végével egyre több ember várta haza szeretteit a lövészárkokból, akikről azonban nem lehetett tudni semmilyen biztos információt. Mivel sokan az egyetlen lehetőséget egy okkult társaság szeánszában látták arra, hogy felvegyék a kapcsolatot az eltűnt rokonokkal, ezért 1922-ben Hope és a társaság Londonba költözött, hogy a szolgáltatásuk iránti egyre növekvő keresletet ki tudják elégíteni. Mivel a tevékenységük ekkorra már kifejezetten nagy nyilvánosságot és média visszhangot kapott, a paranormális tevékenységek kutatására alakult Metafizikai Kutató Intézet elküldte egy saját emberét, hogy járjon utána a Crewe Circle különös tevékenységeinek. Harry Price a társaság által kiküldött nyomozó 1922-ben többször is vizsgálta Hope és társai fotózási tevékenységét. Price számos bizonyítékot is gyűjtött, amelyet később benyújtott a Metafizikai Kutató Intézetnek.

william_hope_tarsasag_2_2.jpg

Egy nő és a fia gyászolja a férjét 1920 körül, a fényképen egy férfi arcképe jelent meg, amit a család az elhunyt lelkével azonosított, a későbbi kutatások szerint a képen látható nő vakon hitt a halál utáni életben 

Price a jelentésében azt írta, hogy William Hope és társai manipulált fotókat készítenek, ezzel megtévesztve a hiszékeny embereket. Price titokban megjelölte a Hope fényképezőjébe kerülő fotólemezeket, majd megfigyelte, hogy Hope a fényképezés előtt szinte észrevétlenül kicseréli a lemezt egy másikra. Price azt is megemlítette, hogy az általa megjelölt lemezek az Imperial Dry Plate Co. Ltd. logóval voltak ellátva. Miután a fotók elkészültek Price újból megvizsgálta őket, azonban ezeken már nem volt sehol az említett társaság logója, ahogy az általa titokban készített jelzések sem. Az átverés tehát nyilvánvalóvá vált Price számára.

william_hope_tarsasag_4_2.jpg

 Egy nem műtermi fénykép az autóban megjelenő szellemképpel

William Hope 1922-től rövid idő alatt „professzionális” médiummá vált, az általa tartott szeánszokon gyakori vendég volt többek között Sir Arthur Conan Doyle, Sherlock Holmes megalkotója. Miután Harry Price közzétette a Crewe Circle-ről írt jelentését, az hatalmas visszhangot váltott ki a korabeli médiában. Több híresség is felszólalt Price ellen, de a legjobban Doyle támadta a férfit, amiért az leleplezte az általa is nagyrabecsült Crewe Circle társaságot. Conan Doyle nem sokkal később jelentette meg könyvét The Case for Spirit Photography címen.

william_hope_tarsasag_7_2.jpg

Mrs. Bentley a British Spiritualists Union elnöke és halott nővérének szellemképe

Azonban nem csak Harry Price volt, aki csalónak nevezte a Crewe Circle alapítóját. 1920-ban egy Edward Bush nevű férfi csapdát állított Hope-nak. Bush azzal a kéréssel kereste fel a Crewe Circle társaságot, hogy újra láthassa a világháborúban hősi halált halt fiát. Hope készséggel állt a férfi rendelkezésére, azonban egy valamit nem sejtett: Edward Bush fia nagyon is életben volt és a róla készült fénykép, amit Bush bocsátott Hope rendelkezésére, egy viszonylag friss kép volt a fiúról. Bush miután kézhez kapta az elkészült „szellemfotót”, elvitte azt megvizsgáltatni egy hivatásos fotóssal, aki a két képet összevetve egyértelműen kijelentette, hogy a két fotón látható arc egy és ugyanaz. Vagyis Hope a kapott fényképről vágta ki fiú arcát, ami az általa készített képen megjelent és szellemként azonosította azt. Hope az előzetesen kapott fényképeket egyébként sosem adta vissza a megrendelőinek.

william_hope_tarsasag_10_2.jpg

Egy ismeretlen család két szellemképpel

1921-ben Harry Houdini egy barátja szintén részt vett egy szeánszon, amely után azt írta egyik levelében, hogy túl gyanúsnak tartotta a fotózás előtti nagy sötétséget és úgy hallotta, hogy a fotólemezeket ekkor kicserélték. Több bejelentés is érkezett a Metafizikai Kutató Intézethez, amelyek közül a legérdekesebb egy nőnek a jelentése volt, aki szerint férje egy alkalommal véletlenül rátalált Hope bőröndjére, amiben a hamis fotók előállításához szükséges eszközök voltak, mint kivágott fényképek, hajfonatok, módosított villanófények és egyéb, vélhetően hamisításhoz szükséges eszközök.

william_hope_tarsasag_8_2.jpg

Egy katolikus lelkész, aki részt vett egy szeánszon melyen megjelent a halott lányuk szelleme, aki arra kérte őket, hogy üljenek le egy szellemfotózásra. A lelkész elget tett a felszólításnak és megszületett a fent látható fénykép. A képen a szellemképet a férfi halott apjaként azonosították.

A sok bejelentés és vizsgálat ellenére a Crewe Circle aktív maradt és egészen Hope haláláig tartotta fenn a tevékenységét, szellemfotózások és szeánszok tartásával. Hope 1933. március 8-án halt meg a Salfordban található kórházban.

william_hope_tarsasag_9_2.jpg

Férfi egy szellemképpel

Ami még furcsábbá teszi a férfi tevékenységét az az, hogy többen állították, hogy a fotózás előtt furcsa imákat mormolt, zsoltárokat énekelt, azonban senki nem tudta róla, hogy vallásos lenne. Pszichológusok szerint Hope viselkedéseben egy erősen skizofrén hajlamú egyén ismerhető fel, aki a kifelé mutatott vallási fanatizmust csak álcának használta azért, hogy még hihetőbb legyen a produkciója.

william_hope_tarsasag_5_2.jpg

Két nővér és egy fiatal nő szellemképe. A fényképet a hitelesítés miatt az egyik résztvevő aláírta

A Crewe Circle William Hope halála után felbomlott, azonban a férfi tevékenysége mind a mai napig megkerülhetetlen az okkultizmussal foglalkozók körében. Az 1882-ben alapított és korábban már említett Metafizikai Kutató Intézet mind a mai napig fennáll és paranormális, valamint okkult tevékenységeket vizsgál.

 

Amennyiben szeretnél még hátborzongató történeteket olvasni, kövesd be Facebook oldalunkat és olvasd el ezeket is:

 

Az osztrák-magyar Przemysl-erőd hátborzongató rejtélye

Űrhajósok hátborzongató eltűnése a világűrben

Amerikai katonák rejtélyes eltűnése a vietnámi háborúban

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egypercestortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr6516803628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása