Egyperces Történelem

Egyperces Történelem

Egy szellemhajó hátborzongató rejtélye Fiume partjainál

2020. március 25. - Névtelen Minorita

1905-ben egy titokzatos fekete hajóról adtak hírt az újságok, melyet többször is látni véltek Fiume és Abbázia (Ma: Rijeka és Opatija) partjainál. A hajó kilétére sosem derült fény, ugyan a hatóságok is vizsgálták az esetet mégsem sikerült beazonosítani a hajót és annak utasait.

abbazia_hotel_quarnero_and_the_baths_istria_austro-hungary-lccn2002710911.jpg

1905-ben több újság is hírt kapott arról, hogy Fiume előtt egy titokzatos fekete hajót láttak, melynek nem volt semmilyen jelzés sem a törzsén, sem a hajó más részein. A Velencéből és Zárából Fiuméba tartó hajók utasai már hónapokkal előtte is emlegettek egy hajót, mely hol itt, hol ott bukkan fel az Adrián. A hajót úgy írták le, hogy koromfekete törzsű, villanylámpákkal kellően kivilágított fedélzettel rendelkezik. A fedélzetén furcsa ruhákba öltözött emberi alakok táncoltak és mulattak. Mikor a Gödöllő nevű sétahajó elhaladt mellettük a fekete hajó fedélzetén levő emberek poharaikkal integettek. A Gödöllő legénysége később jelentette az esetet a kikötőben, ugyanis tudomások szerint nem szabadott volna annak a hajónak ott tartózkodnia. A kikötőben megerősítették, hogy nem szabadott volna ott lenni a hajónak, ám ők azt is mondták, hogy nem láttak fekete hajót elhaladni arrafelé.

varm_fiume_019.jpg

Fiume kikötője

A fekete hajó rejtélyét csak fokozta, hogy 1905 májusában egy szádrévi fiatal lány beszámolt a saját élményéről. Elmondta, hogy egyik este mikor éppen a piacról tért vissza zöldségekkel megrakott kosarával, találkozott két matrózzal, akik a zöldségeket meglátva megörültek. Majd megmondták a lánynak, hogy a hajójukra éppen zöldséget kerestek, ezért amennyiben megvásárolhatók, úgy a hajónál kifizetik. A lány ezt elhitte és a hajóhoz ment, azonban amint felértek a hajóra az azonnal elindult velük. Állítása szerint, amíg a hajón „fogvatartották” középkori ruhákba öltözött ismeretlen embereknek kellett, ugyancsak középkori ruhákba öltözve felszolgálnia az ételt és italt. Néhány hét múlva mikor Szádrév felé tartott a hajó, a lányt néhány aranytallér társaságában „elbocsájtották”. A lány mutatta is a rokonainak a furcsa aranytallérokat, de senki nem ismerte fel azokat.

ak-opatija-abbazia-hotel-quarnero-1906.jpg

Abbázia partvidéke

Később egy halászfiú is beszámolt a hajóról, melyen furcsa, régi ruhákba öltözött emberek tartanak vidám mulatságokat. A fiú elmondta, hogy többször is látta a fekete hajót, melyen állítása szerint olasz parasztleányok voltak a felszolgálók. Ezt onnan tudta, hogy némelyik lányon olasz parasztruha volt látható. A halászfiú megnevezett egy személyt, hogy szerinte kihez köthető a hajó, de a lapok ezt nem közölték. A halászfiú pedig nem sokkal később eltűnt.

000002-007.jpg

Egyik éjjel, egy tengerész megszökött a hajóról és Fiume városában elkezdte mesélni, hogy milyen dolgok történtek a hajón, amíg az a tengeren volt. Mesélt hatalmas orgiákról, eltűnésekről, ismeretlen emberekről, gyilkosságokról. Nem sokkal azután, hogy megszökött a fekete hajóról, egy helyi hajótársaság leszerződtette a tengerészlegényt. Mikor a hatóságok megpróbálták kihallgatni a fiút, mint hiteles tanút, a tengerész mindent tagadott és nem volt hajlandó semmit mondani a hajóról. Később kiderült, hogy a fiú félt a hajótól, ezért nem mert beszélni a hatóságoknak. A partmenti falvakból több fiatal lány is eltűnt, a helyiek pedig úgy tartották, hogy a hajó megjelenése és a lányok eltűnése között összefüggés van. Néhány faluban külön őrszemet állítottak a partra, hogy figyeljék a hajó felbukkanását.

Sosem derült ki, hogy miféle hajó is lehetett, se rendőrségi nyomozás nem lett belőle, se újabb újsághírek nem jelentek meg az ügyben. 

 

Amennyiben tetszett a cikk, olvasd el az alábbiakat is:

Lugosi Béla élete az első világháború idején

 

Európa legnagyobb bányaszerencsétlensége

Az osztrák-magyar haditengerészet első tengeri csatája 

Az osztrák-magyar Przemysl-erőd hátborzongató legendája

A bejegyzés trackback címe:

https://egypercestortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr7215551878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Macropus Rufus 2021.01.26. 14:20:37

urban legend. Ebben biztos vagyok. Minden ami bizonyítani tudná akár melyik tanú állításait azok eltűntek és/vagy meghaltak stb, stb...Ez amolyan bolygó Hollandi típusú sztori.
A tengerészek - akár csak a horgászok :)) /nem megsértődni/ - tudnak mesélni ha kell. ;)
süti beállítások módosítása