Egyperces Történelem

Az utolsó német császár kedvenc magyar vadászhelyszíne

2020. augusztus 31. - Névtelen Minorita

Az utolsó német császár, II. Vilmos nagyon szeretett vadászni és volt egy hely Magyarországon, ahova mindig szívesen visszatért. Ez a helyszín, a Dráva-partjától nem messze fekvő Béllye volt. (Ma Horvátországhoz tartozik.) A most következő rövid cikkben a vadászterületet és II. Vilmos egy béllyei vadászatát mutatjuk be.

bellye_ii_vilmos.png

Tovább

Egy rejtélyes orosz szekta és egy elhagyatott kórház hátborzongató története

A most következő cikk egy rejtélyes orosz szektáról és a hozzájuk köthető elhagyott kórházépületről fog szólni, melyet ugyan sohasem fejeztek be és ennél fogva nem is működött soha, mégis állítólag, körülbelül 1500 ember tűnt el a falai között, többen közülük nyomtalanul.

hovrino_korhaz_4_3.jpg

Tovább

A mentősök élete Magyarországon a XIX. században

Az 1800-as években nem volt hivatalos mentőegyesület az országban, ezért több helyen is önkéntes mentőegyletek alakultak. A most következő cikkben a budapesti önkéntes mentőegyesület munkája kerül bemutatásra az 1800-as évekből.

mentok_munkaban_5.png

Tovább

Hogyan terjesztették az újságokat a 100 évvel ezelőtti Budapesten?

Több mint 100 éve a napilapokat utcai rikkancsok terjesztették a városokban, akik leginkább aluliskolázott szegény gyermekek voltak, azonban akadtak köztük idősebb emberek is, de milyen is voltegy napjuk? A most következő cikkben ennek járunk utána.

rikkancs_budapest.jpg

Tovább

A híres zsebkendőszavazás igaz története

A híres 1904-es zsebkendőszavazásról mindenki hallott már, ha máshol nem akkor történelem órán. Most következő cikkünkben ennek a szavazásnak az igaz történetét fogjuk elmesélni, amelyet sehol máshol nem olvashatnak.

zsebkendoszavazas4.png

Tovább

Gavrilo Princip, a világot átformáló fiatal férfi élete

Gavrilo Princip 1894. július 25-én született a Bosznia nyugati részén elterülő Gornji Obljaj-ban. Mivel Szent Gábriel napján született, így a keresztségben a Gavrilo nevet kapta. Kilenc testvére született, akik közül hatan 10 éves koruk előtt életüket vesztették. Életben maradt testvérei közül a hét évvel idősebb Jovo, egyszerű pincérből fűszergyár tulajdonossá küzdötte fel magát, míg a Gavrilónál fiatalabb Nikola, Grazban járt orvosi egyetemre, később pedig egy bosnyák kisvárosban praktizált, ahol 1941-ben usztasák mészárolták le a családjával együtt.

princip.jpg

A Princip család, könyvvel a kezében Gavrilo, jobb oldalon Nikola, bal oldalt pedig Jovo látható sapkában

Tovább

Medvevadászatok a Bükkben

Manapság ha meghalljuk azt, hogy medve járt a Bükkben szinte mindenki felkapja a fejét és csodálkozik, azonban régen a medve ugyanolyan vadállata volt a Bükknek, mint pl.: az őzek vagy a nyulak. Ebben a cikkben annak járunk utána, hogy mikor láttak medvéket, illetve mikor is volt az utolsó medvevadászat a Bükk területén.

vonspiessbearhunt_2.jpg

Tovább

Amikor Kun Bélát véresre verték a rendőrök

1919. február 21-én Kun Bélát és több más kommunista vezetőt letartóztattak, mivel az aznapra hirdetett munkásmegmozdulás lövöldözésbe torkollott és ebben négy rendőr életét vesztette. Másnap reggel mintegy hatszáz rendőr rohanta meg a Gyűjtőfogházat, ahol Kun Bélát és társait tartották fogva.

colorized-image_25.jpg

Tovább

Érdekes hirdetések az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből

A most következő cikkben a 100 évvel ezelőtti újsághirdetéseket fogjuk bemutatni képek formájában, leginkább azokat melyek mai szemmel is érdekesek, figyelemfelkeltőek lehetnek vagy olyan cégek hirdetései, melyek még mindig fennállnak és még ma is kapható a hirdetett termékük. 

reklam21.png

Tovább

A nevesinjei szörnyű tragédia históriája

1913-ban Bosznia-Hercegovina annektálása után, annak több helyőrségébe magyar honvédezredek kerültek, mint megszálló csapatok. Az egyik ilyen helyőrség Nevesinje kisvárosában, Mostartól keletre volt. Itt a pozsonyi 18. honvéd gyalogezred II. zászlóalja állomásozott. 1913. január 19-én egy vasárnapi napon, ennek a gyalogezrednek a laktanyájában történt a szörnyű eset, amelyről a következő cikk szól.

nevesinje2.png

Tovább