Egyperces Történelem

Egyperces Történelem

Miért van egy fekete bőrű tengerész a Trafalgar-téren levő emlékművön?

2020. február 24. - Névtelen Minorita

A Trafalgar-téren található emlékmű Nelson admirális és a Brit Hadiflotta 1805-ben véghez vitt nagy győzelmének állít emléket. Sokan látják vagy látták, de biztosak vagyunk, hogy még többen nem vették észre, hogy az egyik domborművön egy fekete férfi látható aki a britek oldalán küzd. Miért is kerülhetett rá ez az alak az emlékműre és ki is volt ő valójában?

original_43a9061f7b37c0e5d6e50fab3b5e3044.jpg

A fent említett trafalgari csata 1805 október 21-én zajlott a brit és a francia hadiflotta között a dél-spanyolországi tralagar-foktól nem messze. Mint ismeretes a csata a britek győzelmével zárult, és maga Nelson admirális is életét vesztette az ütközetben. A csatáról egyelőre egyebet nem kívánunk szólni, majd egy későbbi bejegyzésben, úgyhogy vissza is kanyarodunk az emlékműhöz. 

A csata emlékére a britek, Londonban egy emlékművet építettek, melynek tetején Nelson admirális látható, a talapzatán pedig négy oldalt, négy dombormű található. A domborműveken az alábbi események kerültek megörökítésre:

800px-nelson_s_column_battle_of_cape_st_vincent_relief_musgrave_watson.jpg

St. Vincent-foki csata, 1797

 

800px-nelson_s_column_battle_of_the_nile_relief_edward_carew_1850.jpg

Nílusi csata, 1798

 

800px-nelson_s_column_battle_of_copenhagen_relief.jpg

Koppenhágai csata, 1801

 

1024px-nelson_s_column_death_of_nelson_at_trafalgar_2.jpg Nelson admirális halála, 1805

 

A számunkra érdekes dombormű a Nelson admirális halálát ábrázoló, ugyanis ennek a bal oldalán látható egy fekete bőrű tengerész. A későbbi hajólajstromok és hajónaplók alapján elmondható, hogy a trafalgari csatában 18 olyan ember vett részt, akik afrikai születésűek voltak. Mivel Nelson admirális zászlóshajója a HMS Victory volt és ezen a hajón csak egy 23 éves fekete börű férfi, bizonyos George Ryan teljesített ekkor szolgálatot, így legnagyobb valószínűséggel neki állít emléket a domborművön látható alak. 

George Ryan személyéről annyit tudni, hogy Monserrat-ban született, valamikor 1782 környékén. Első brit hajó amelyen szolgált a HMS Enterprise volt 1803-ban. Még ugyanezen évben átkerült a HMS Victory nevű hajóra, ahol a trafalgari ütközetet is végigharcolta. Az ütközet után több más hajón is szolgált, ezek sorrendben az alábbiak voltak: HMS Ocean, HMS Salvador del Mundo, majd az utolsó szolgálati helye a HMS Jalouse nevű hajó volt. 1813 október 21-ig szolgálta a brit hadiflottát, ekkor azonban megsebesült és szolgálataiért cserébe a britek szabad emberré tették. További sorsa ismeretlen.

 1024px-admiral_horatio_nelson_nelson_s_column_trafalgar_square_london.png

 

Felvetődhet a kérdés, hogy akkoriban miért engedélyezték, hogy egy fekete bőrű tengerészt ábrázoljanak egy emlékművön? Egyszerű a válasz, a Brit Birodalom elvárja, hogy alattvalói mindent megtegyenek a koronáért. Mivel George Ryan hősiesen küzdött a trafalgari csatában, ezért úgy vélték, megérdemli, hogy alakját ábrázolják azon a domborművön, melyen a csata egyik fontos jelenetét mutatják meg. 

 william_henry_fox_talbot_the_nelson_column_in_trafalgar_sqaure_under_construction_google_art_project.jpgAz emlékmű építése, 1843-ban

 

Érdekesség, hogy a HMS Victory-t a mai napig meg lehet tekinteni a portsmouth-i kikötőben és egy emlékplakett mutatja azt a helyet, ahol Nelson admirálist halálos lövés érte. 

 

Tekintsd meg friss bejegyzésünket a híres vörös báró öccsének kalandos életútjáról.

 

Amennyiben tetszett a bejegyzés, olvasd el, hogy miért volt vörös a brit vöröskabátosok egyenruhája?

Vagy olvasd el, hogy ki volt az utolsó amerikai polgárháborús veterán.

A bejegyzés trackback címe:

https://egypercestortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr8315487682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása