Egyperces Történelem

Egyperces Történelem

Az amerikai polgárháború utolsó veteránja

2020. február 11. - Névtelen Minorita

Az 1861-1865 között zajló amerikai polgárháború utolsónak elhunyt veteránja, egy bizonyos Henry Albert Woolson nevű, egykori dobos volt, aki pontosan 170 éve született. 

high_res_woolson_scan.jpg

Henry Albert Woolson 1850 Február 11-én született New Yorkban, Willard Woolson festő és Caroline Baldwin gyermekeként. Woolson fiatalkoráról nincsen információnk. Apja 1861-ben a családja nélkül Minnesotába ment, ahol 1861 November 9-én jelentkezett a 4. minnesotai önkéntes ezredbe. Később az ezred zenekarának tagja lett,  majd egy a Tennesse folyón történt gőzhajó balesetben súlyosan megsérült a lába és amputálni kellett. Ezért 1862-ben rokkanttá nyilvánították, Windomban ápolták egy ideig majd miután kiengedték a kórházból Minnesotába költözött. Ide követte őt családja, hogy tudják őt ápolni a lábának amputálása után. Azonban nem sokkal később az amputáció következményeibe belehalt.

avoonm5_460s.jpg

Albert 1864 október 10-én belépett az Unió Hadseregébe, ekkor még csak 14 éves volt, így a koráról hazudnia kellett amikor jelentkezett a toborzó irodában. (A bekerülési korhatár 18 év volt, vagy szülői engedéllyel 14 év) A minnesotai tüzérségi ezred C századába osztották be, mint dobosfiút. Harcba már nem került az ezred, ezért a polgárháború hátralevő részét Chattanooga mellett töltötték, ahol a helyőrség épületeit hozták helyre. Albert 1865 szeptember 27-én eltávozott az ezredtől. 

unnamed_2.jpg

1868-ban egy zenekarral járta Minnesota vidékeit, az előadóművészek feketére festették az arcukat, hogy ezzel parodizálják az afroamerikaiakat. Később, mint akrobata művész tevékenykedett és még ugyanezen évben feleségül vette Sarah Sloper nevű kedvesét. A nő 1901-ben meghalt, ezért Albert 1905-ben újranősült, ekkor egy Anna Haugen nevű hölgyet vett el feleségül. A két házasságából összesen nyolc gyermek született. 1905-ig Minnesota államban élt, ahol egy iskolában zenét oktatott. 1905 után Duluth városába költözött a családjával, ahol már mint villanyszerelő dolgozott. 

albert_woolson_ca_1953.jpg

Országos szinten folyamatosan részt vett veterántalálkozókon, később pedig ahogy a polgárháborús veteránok fogyatkoztak Albert úgy vált egyre népszerűbbé. Nagyon sok elismerést kapott, az Egyesült Államok minden részéről, a rendezvényeken büszkén viselte az Unió kék uniformisát. 

1956 augusztus 2-án a St. Luke Kórházban hunyt el, 106 éves korában. Temetésén 1500 ember vett részt, többek között Minnesota szenátora és Ulysses S. Grant polgárháborús tábornok és az USA 18. elnökének unokája. Duluth, Park Hill temetőjében helyezték örök nyugalomra.

 

Érdekesség, hogy volt egy másik személy aki azt állította, hogy ő az utolsó veterán. Egy bizonyos Walter Williams, elhitette a szomszédaival, hogy szolgált a Konföderáció oldalán a polgárháborúban. Mikor kérvényezte a veteránoknak járó nyugdíjat, az éveken át polgárháborús történeteket hallgató szomszédok igazolták azt, hogy ő veterán lehet. A férfi azonban sosem volt katona a polgárháborúban ugyanis, 1855-ben született és koránál fogva nem szolgálhatott a háborúban. Így továbbra is a hivatalos utolsó veterán Henry Albert Woolson.

7590332_111367901023.jpg

Walter Williams

 

Amennyiben szeretnél még érdekes, rövid történetekt olvasni, tekintsd meg milyen volt a világ első légipárbaja, vagy milyen rejtélyes férfi uralkodott a hűbéri Oroszországban, vagy az Osztrák-Magyar Haditengerészet első tengeri csatáját.

A bejegyzés trackback címe:

https://egypercestortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr2615467978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Yosiph 2020.02.13. 15:45:23

Volt unionistaként afroamerikaiakat parodizált ? Hmm ....

Névtelen Minorita 2020.02.13. 15:49:15

Szia,

Könnyen meglehet. Nem minden katona ért egyet azokkal a dolgokkal, amikért az adott oldal harcol, még akkor sem, ha önként jelentkezik a seregbe. Például nem minden szovjet katona volt kommunista, ugyanígy nem minden német katona volt náci. Gestapo-tisztek is mentettek zsidókat.
Magyar veteránok közül is személyesen ismertünk olyat, aki önként jelentkezett katonának a második világháborúban, de egyáltalán nem értett egyet az akkori felfogással, csupán a hazáját akarta védeni.

Üdv

Yosiph 2020.02.13. 18:30:17

@Névtelen Minorita: Szia ! Azért a kettő nem ugyanaz. A szovjet katona nem a kummunizmusért/kommunista meggyőződésből harcolt, hanem a hazájáért. A többi párhuzam viszonylag pontos. DE ! Az amerikai polgárháborúban pontosan két olyan eszmerendszer csapott össze, mellyel ha nem értettél egyet, akkor nem is harcoltál érte. Pontosan ezért lett polgárháború. Aki valamelyik oldallal egyetértett, annak az oldalán harcolt. Szerintem.

Üdv: Y.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2020.02.28. 12:18:41

@Yosiph: Te is bevetted azt a rizsát, hogy az amerikai polgárháború a feketék felszabadításáról szólt. :-))))))))) Hát nem. Nem filmekből kellene történelmet tanulni. :-) Közben gondolom rájöttek, hogy népszerű ezt mondani, de alapvetően az volt az oka, hogy a Dél magas behozatali vámokat akart, hogy így védje az elavult mezőgazdasági szektorát, az észak pedig alacsony vámokat akart, hogy mindenhová eladhassa az ipari termékeit. Észak belement volna a rabszolgaság fenntartásába, ha a vámokba belement volna a Dél. Hehe, ennyit a feketékről. Mondjuk már gyerekkoromban sem hittel el, hogy másokért mennek csatába, és nem pénzért, de utólag kiderült, hogy jól gondoltam. :-)
süti beállítások módosítása