Egyperces Történelem

Egyperces Történelem

Miért pont vörös a brit vöröskabátosok egyenruhája?

2020. január 31. - Névtelen Minorita

Ha valakit megkérdezünk, hogy mi jut eszébe Nagy-Britanniáról, egész biztos, hogy az első három pontban a brit vöröskabátosokat említi meg. De miért is a vöröset választották egyenruhájuknak?

b25a9ec6211eae4f2c8239d5d5e00f8f.jpg

 

 

Több feltételezés is volt, hogy miért erre esett a választásuk, legtöbbet talán arról hallani, hogy az esetleges vérzés elrejtése vagy a harci morál fokozása miatt hordtak ilyet a katonák. Azonban ennél sokkal egyszerűbb oka van a döntésnek.

 

0a6b2ec0e28c84d4512c5cde13ab09cc.jpg

 

A Tower testőreinek és börtönőreinek egyenruhája 1485-től kezdve a Tudorok vörös és arany színeiből készült. 1645-ben a brit parlament elfogadott egy fegyveres törvényt amelyben már a gyalogezredek katonái is átvették a színösszeállítást, annyit módosítva, hogy az arany szegély helyett, fehér szegélyezést alkalmaztak. Állítólag azért rendszeresítették, mert a vörös szín növelte a harci morált és sokkal könnyebb volt megkülönböztetni a baráti egységeket a csatamező forgatagában.

 

fc61f72b94e1ad402e2ebb657f0f283d.jpg

 

A brit hadsereg katonái utoljára 1885 december 30-án viseltek a csatamezőn vörös egyenruhát. 1885-ben a brit seregek szudáni hadjárata idején a tábornokok úgy vélték, hogy az ellenük harcoló törzsek morálját szétmorzsolja a vörös kabátok látványa. Egy ideig sikerült is szinte harc nélkül visszavonulásra kényszeríteni az ellenséget, de később a törzsek rájöttek, hogy csak taktikát kell váltaniuk a britek ellen.

 

Így történt, hogy ezután a brit hadsereg katonái megkapták azt a khaki színű egyenruhát, melyet később az első világháború idején is viseltek.

 

A vörös kabátot pedig csak a Brit Királyi Testőrség tagjai hordták tovább és hordják még ma is.

video-felrelokott-egy-turistat-a-brit-kiralyi-orseg-tagja_155777.jpg

 

Utóirat:

De nem csak a britek viseltek vörös kabátot, a dán hadsereg katonái 1848 ig viselték a színt. Az első világháború idején is több nemzet katonája még a múlt századi színes egyenruhákban kezdett harcolni. Elég csak a magyar huszárokra gondolni, akik a díszes egyenruha miatt a háború elején hatalmas veszteségeket szenvedtek.

 

További érdekességek a 88 mm-es német ágyúról és Kálmán, Árpád-házi herceg hősies helytállásáról a Muhi csatában.

A bejegyzés trackback címe:

https://egypercestortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr9315448196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.02.02. 21:51:53

Hát én meg úgy tudom, hogy a köztársaság idején valamiért ez volt a legolcsóbban beszerezhető posztó valamiért, aztán így maradt..

Fredddy 2020.02.02. 21:52:18

A huszárok nem a díszes egyenruha miatt szenvedtek nagy veszteségeket a háború elején, hanem pont amiatt, ami miatt az 1. vh eleje nem a központi hatalmak tervei szerint alakult.: A Monarchia egész lovasságát az orosz felvonulás megfigyelésére és zavarására küldték (ahogy azt kell), az orosz felvonulás viszont a vártnál sokkal gyorsabban megtörtént, már mindenhol lövészárkok és szögesdrót várták a huszárokat. Felszerelés szintjén inkább a szurony és a gyalogsági ásó hiányát szokták nagy gondként említeni.

A ,,Brit Királyi Testőrség" rendes neve Household Division, és 7 nagy (akár 300+ év) múltú ezred alkotja, két lovas és öt gyalogos. Ők hordják díszegyenruhaként a pirosat, melyen a kisebb részletek utalnak az ezredre. Ők a királynő testőrei, de nem csak ez a feladatuk, emellett harcoló alakulatok is, a világ bármelyik táján feltűnhetnek. Hasonló medvekucsmás-vöröskabátos Divisionje Kanadának is van, de az csak két gyalogos- és egy lovas ezredből áll.

jaty 2020.02.02. 21:52:26

A cikkben leírtakkal szemben sokkal egyszerűbb okok miatt volt feltűnő színű a katonák ruházata: Az akkor már tömegesen használt lőfegyverek ugyanis hatalmas mennyiségű lőporfüstöt bocsájtottak ki, egy egy lövés után. A harmadik negyedik sorozat után a csatatereket már tejszerű egybefüggő füst uralta. Ha terepszínű, vagy sötét ruházatban harcoltak volna az alakulatok, a parancsnokok egyszerűen nem látták volna át a csatateret, nem tudták volna irányítani a katonáikat. Az angolok vörös színválasztásában ezen kívül az jàtszott még szerepet, hogy a vérző, sebesült katonát a társai kevésbé vették észre, így az kevésbé demoralizálta a csapatot... Természetesen a fent leìrtak is igazak, viszont az elsődleges szempont a csataér átláthatösága volt...

efi 2020.02.02. 21:52:28

1848 előtt egy brit-dán háborúban sok félreértés és bocsika lett volna...

2020.02.04. 12:04:42

@efi: Viccesnek tűnhet, de volt konfliktus a két nemzet között.

Pyrandus 2020.04.08. 18:12:29

"A köztársaság idején" - írja valaki föntebb. Angliában mikor is volt köztársaság? Pontosítani!
süti beállítások módosítása