Egyperces Történelem

Egyperces Történelem

A Magyar Népköztársaság kitelepítési terve atomtámadás esetére

2020. március 18. - Névtelen Minorita

A Magyar Népköztársaság a hidegháború idején egy lehetséges atomcsapás egyik célpontja volt. Amennyiben ez az atomtámadás bekövetkezett volna, a kitelepítést egy előzőleg elkészített terv alapján kellett volna végrehajtani a hatóságoknak. Ebben a cikkben az atomcsapást követő 24 óra forgatókönyvét próbáljuk meg összefoglalni. Elöljáróban megjegyezzük, hogy az itt leírtak már hatályukat vesztették, amennyiben napjainkban érné atomcsapás Magyarországot, úgy már egészen biztos más kitelepítési tervet követnének a hatóságok, ezért az itt ismertetett terv csupán tájékoztató jellegű.
chernobyl-cat-pic-1.jpg

A hidegháború idején minden ország az atomcsapások elleni védekezésre, illetve a már bekövetkezett atomcsapás utáni mentésre külön fel volt készülve. Így volt ez Magyarországon is, ahol mint mára már kiderült voltak szovjet atomrakéták tárolva, így potenciális célpont volt a nyugati hatalmak számára. Az 1960-as évek elejére Magyarország vezetése olyan terv készítését kérte a városi tanácsoktól, amelyekben biztosították a lakosság egy napon belüli kitelepítésének lehetőségét. A kitelepítés legfontosabb eleme, hogy a lakosokat a városoktól (értelemszerűen a potenciális célpont városoktól) minimum 25-40 km-re szállítsák és ott szervezzék meg a menekültek további ellátását.

Amennyiben Magyarországot atomcsapás érte volna, úgy a Polgári Védelem, a Magyar Néphadsereggel karöltve azonnal megkezdte volna a lakosság kitelepítését a városokból. A kitelepítési tervek elkészítésére és a felkészülésre az éves nemzeti jövedelem 0,12%-át fordították, ezen felül pedig 130 millió forintot adtak az üzemek dolgozóinak védőfelszerelésének beszerzésére. A központi ellátásban nem részesülő nagyjából 6 millió embernek lehetővé akarták tenni, hogy a védelemhez szükséges személyes felszereléseket saját költségükön megvásárolhassák. A kormány felhívta az emberek figyelmét, hogy a lakosság részére nukleáris óvóhely építése nem indokolt. A városok közösségi óvóhelyeket építettek, a katonai vezetők számára pedig védett vezetési pontokat alakítottak ki, ilyen volt pl.: az ún. Szikla a lillafüredi kastélyszállóval szemben, melyet már korábban is használtak katonai célokra.

 

sziklakozpont_folyoso.jpg

sziklakozpont_telefon.jpg

Képek a lillafüredi Sziklaközpont belsejéből, 1950-es évek

Egy feltételezett atomtámadás lehetséges magyarországi célpontjai és várható veszteségei (csak néhány példát sorolunk fel, ugyanis a korabeli Magyarország szinte minden ipari létesítményét és az azokhoz közeli városokat támadás érte volna):

Helyszín Halottak Sérültek Sugárbetegek Sugárszennyezett
Budapest 126.000 189.000 12.400 248.000
Miskolc 14.400 21.600 10.000 200.000
Debrecen 23.000 19.500  -  -
Kecskemét 6.600 10.100 5.500 109.500
Győr 7.100 10.600 3.500 91.200

 

A lehetséges atomtámadás előtt amilyen hamar csak lehet, a lakosságot értesíteni kell és azonnal meg kell kezdeni a kitelepítésüket. A feltehető célpontok környékéről a lakosságot minimum 50%-ig, az első 24 óra alatt ki kell telepíteni védett helyre.

A várható kitelepítés a szovjet elveket követi, először 15 éves korig a gyerekeket, következő lépcsőfokban a munkaképtelen lakosságot, nyugdíjasokat, szociális otthonokban élőket, majd a háromgyerekes anyákat szállítják el a befogadópontra. A gyermekeket az iskolai felszerelésekkel és tanáraikkal együtt célszerű kitelepíteni. A befogadóponton minden lakhatásra alkalmas házat használatba kell venni, gyerekeknél figyelni kell arra, hogy lehetőleg termelőszövetkezetekben legyen megoldva az elhelyezésük. Az ország északi, északkeleti és keleti része az atomtámadás következtében lakhatatlanná válik, így a lakosságot minél hamarabb az ország egyéb részeibe kell evakuálni. A polgári védelem a néphadsereggel karöltve pedig, amilyen hamar csak lehet elkezdi a károk felmérését és a mentesítést.

Törvény szabályozta, hogy a polgári védelmi kötelezettség, férfiakra 16-65 év, nőkre 16-60 év között vonatkozik, mely kötelezettség magában foglalja a kiképzésben való részvételt (évi 60 óra), háború vagy veszélyhelyzet esetére a szolgálatuk pedig időbeli korlátozás nélkül igénybevehető. Feladataik a támadás utáni mentesítés és helyreállítómunkák voltak. Ezen feladatok ellátására az idők folyamán több gyakorlatot is szerveztek pl.: Gemenc-78, Jászság-79.

 tumblr_pg6vyqc5le1u0l55ro1_400.jpg

Emberek védőfelszerlésben

A csapások bekövetkezte után a célpontok 35-90%-ban megsemmisülnek, lakhatatlanná válnak. Az itt található üzemek súlyosan megsérülnek, a termelés akadozhat az egész országban. A vasúti és közúti hálózat csak regionális szinten használható, a hidak szinte teljesen megsemmisülnek, ezért az ország közigazgatásilag szétszakad. Az erőműveket ért támadás következtében az ország folyamatos energiaellátása szinte teljesen megszűnik. Ezzel együtt a Paksi Atomerőmű különösen súlyos károkat szenved, itt a termelés közel 100%-a kiesik. A kisebb erőművek helyi szinten egy ideig képesek ellátni a közeli településeket energiával, ám ez országos szinten már nem lehetséges.

Miután a lakosság nagyrészét sikerült kitelepíteni és megtörtént a becsapódás, megkezdődhet a mentesítés, a robbanás területein több ezer óvóhelyet kell felderíteni, lehetséges túlélők után kutatva. A romok alól körülbelül 72.000 főt kell kimenteni a különböző városokban. A sebesülteket, sugárfertőzést szenvedett embereket azonnal el kell látni, és a legközelebbi kórházba szállítani. A nagy iparvárosok, mint pl.: Ózd, Miskolc, Dunaújváros szenvedik el a legsúlyosabb veszteségeket, ezeken a helyeken az ipari létesítmények kb. 90%-a elpusztul. A mentesítési feladatok végrehajtására országosan, majdnem 100.000 főt lehet igénybe venni. Ezen emberek 70%-át a megyeszékhelyek és a főváros mentesítésére tervezték fordítani.

 gazalarc1-e1582212467261.jpg

75M gázálarc, a hidegháború idejéből melyet a polgári védelem számára gyártottak nagy mennyiségben, ezért jelenleg ez az egyik leggyakrabban kapható gázálarc a magyarországi military boltokban.

Miután a túlélők felkutatása nagyrészt sikerült, megkezdődhet a halottak felkutatása, azonosítása és eltemetése a támadás színhelyén. A halottakat azonosítás céljából lefényképezik, személyi ismertetőjeleit (amennyiben vannak) feljegyzik. A feladatokba bevont személyeket értelemszerűen, gázálarccal és egyéni védőfelszereléssel (biológiai és sugárvédelemmel) látják el. A radioaktív holttesteket célszerű hamvasztani és radioaktív temetőben elhelyezni a hamvakat. A nem szennyezett holttesteknek tömegsírt kell ásni, mely egy 2,5 méter széles és 100 méter hosszú árokból áll. (Mélysége talajvízszint függő) Ezt fertőtlenítő oldattal kell behinteni és minden holttestsort külön-külön fertőtlenitő közeggel bevonni. Az ipari létesítményeket amilyen hamar csak lehet újból üzembe kell helyezni. 

A magyar politikai vezetés, külföldi tapasztalatokat is figyelembe véve az 1980-as évek végére rájött, hogy a nagyvárosokból a lakosság kitelepítése nem lehetséges az atomtámadás bekövetkezte előtt. 

 kitelepites.png

Kitelepítési terv egy kitalált "N" városból

A következő cikkekben szó lesz arról is, hogy a Magyar Néphadsereg hogyan viselkedett volna egy esetleges III. világháború kitörése után, milyen irányban és mekkora erővel támadta volna a NATO egységeit, az ország mely pontjait érte volna légitámadás illetve, hogy Amerikában milyen módokkal próbáltak védekezni a civilek az atomháború korában egy esetleges nukleáris támadás ellen. 

 

Köszönjük, hogy végigolvastad, amennyiben tetszett az írásunk, úgy olvasd el az alábbiakat is:

Fallout Shelter, avagy nukleáris óvóhely építés a hidegháborúban

 

A spanyolnátha megjelenése Magyarországon

Grenztruppen, a kelet-német határőrök élete a hidegháborúban

Péntek 13. a történelem lapjain

A bejegyzés trackback címe:

https://egypercestortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr9415525240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tintus 2020.03.18. 23:27:01

Annó fiatal pályakezdő tisztként a radar helyőrség kitelepülő részlegének parancsnoka is lettem. A parancsnokom megmutatta a szigorúan titkos térképen, hogy háború esetén a kijelölt erőkkel és eszközökkel hová kell települnöm a harci munka további végzése céljából. Mit mondjak... erősen meglepődtem mikor rámutatott a térképen az elfoglalandó települési helyre. Aztán el kellett felejtenem, hogy mit láttam. Már elmondhattam hisz más világ van.

vincent66 2020.03.19. 07:53:23

Rendkívül időszerű, hiánypótló cikk.

whatisevenworse 2020.03.19. 07:53:27

"Sugárfertőzöttek" ilyen nincs! Sugárszennyezett van! Pls javítsd ki, mert már kora reggel felverte a vérnyomásom. Fertőzni csak biológiai ágensek azaz bacik, vírusok, gombák stb. tudnak.
Egy vegyivédelmis katona, radiológiai labor technikus.

Névtelen Minorita 2020.03.19. 08:07:02

@whatisevenworse:

Szia, köszönjük az észrevételt a hibát javítottuk. :)

bumposs213 2020.03.19. 10:43:05

...1960 , Szabadszállás ----nem a rakétásoknál -----tizenhét percet szántak a kitelepülésre , soha nem nézették meg hol lenne , Olasz rakéták becsapódására készültünk . a kubai válság idején
PPS géppisztolyunk volt , két tár élessel a derekunkon pihentünk az őrszobán . A készenléti járművek közül tízből kilenc nem indult volna el télen . Újonc voltam .....

wape 2020.03.19. 11:33:11

Nagyon érdekes cikk. Mi a forrása?

Névtelen Minorita 2020.03.19. 12:05:00

@wape:

Szia,

Honvédségi Szemle és a Honvédelem című folyóiratok, titkos számokkal együtt. (1960-1980-as évfolyamok) Illetve a Hadtörténelmi Tanulmányok - Magyar Polgári Védelem története és Pataky Iván írásai a Honvédelem című lapban (1960-tól kezdve).

Üdv

Elk_nick 2020.03.19. 12:47:01

A katonai vezetési pontok mellett a megyei közigazgatás vezetése részére is épültek védett vezetési pontok. Ezek a megyeszékhelytől/ csapás célpontjától 20-25 km távolságra helyezkednek el, hogy a védőképességük megfeleljen a tervezett atomcsapás által keltett légnyomásértéknek.

spetya229 2020.03.19. 12:47:29

Mivel az USA-ból is kb. 15 perc alatt ideértek volna a Minutemanok, megnézném ez élesben hogy ment volna.
Főleg úgy hogy egy meglepetésszerű kitelepüléskor (hajnalban ébresztő, laktanyát elhagyni) hiába tudta mindenki hogy 3 nap mulva hajnalban meglepetésszerű, titkos riadó lesz ezért betárazva aludt, de kkor is kb. fél óra telt el mire beindították a járműveket. Bikki őrmester pánikba esve rohangált, Kóti főtörzs matt részeg volt...

CyberPunK 2020.03.19. 15:28:54

Nem az a kérdés, hogy hogyan menekülj fedezékbe egy masszív atomtámadás elől, hanem, hogy érdemes-e.

Billy Hill 2020.03.19. 16:15:54

- "Atomvillanáskor miért kell becsukni a szemünket?"
- "Hogy bele ne folyjon a sisak..."

2020.03.20. 17:10:17

Nekünk volt valami bogyónk atomtámadás esetére, megnéztük és az volt ráírva, hogy "atomtámadás előtt fél órával kell bevenni".

kugi · http://kugi.blog.hu 2020.03.20. 17:10:36

@spetya229: "...megnézném ez élesben hogy ment volna." Én inkább nem nézném meg...
Egyebekben egyetértek.

VoluntartistA 2020.03.30. 22:39:08

Az itt leírt városkörnyéki kitelepítések mellett olyan terv is volt (a papír "elbírta" = a papír türelmes :) miszerint amennyiben nagy arányú az ország területeinek sugárszennyezettsége, akkor a lakosságot a hatalmas ukrán földeken kijelölt területre kell áttelepíteni. (Na ez lett volna a címbeli "Magyar Népköztársaság kitelepítési terve").

efi 2020.04.12. 22:15:21

Az régebben bevett gyakorlat volt, hogy atomtámadás előtt szóltak az ellenségnek...?

Névtelen Minorita 2020.04.12. 22:19:09

@efi:
Szia,

Ezt nem tudjuk, hogy honnan vetted vagy miért gondolod, de természetesen nem szóltak annak akit megtámadtak. A megtámadott fél a támadást észlelte és azonnal megtette a szükséges lépéseket.

Üdv

efi 2020.04.13. 16:23:47

@Névtelen Minorita:
"amelyekben biztosították a lakosság egy napon belüli kitelepítésének lehetőségét"
De honnan tudták 24 órával az atomtámadás előtt, hogy az következik? Ez itt a bökkenő? A rakéta ideért volna valamelyik környező európai országból fél óra alatt. Addigra talán a tanácselnököt összeszedték volna valahonnan, aztán 2 perccel az atomvillanás előtt kezdhette volna a 24 órás kitelepítést.

Névtelen Minorita 2020.04.13. 16:48:20

@efi:

Szia,

A kitelepítés nem a támadás előtti 24 órára vonatkozott.

A terv pedig nem "csak" atomtámadás esetére szólt (persze az volt a fő célja), a 24 órás kitelepítés pedig az atomcsapás utánra is érvényes volt, hogy a sugárzástól minél gyorsabban megóvják az életben maradt embereket. 24 órával előtte persze nem tudták a támadást észlelni, amit nem is írtunk le. A lényeg, hogy a támadás észlelésétől kezdve 24 órán belül a lakosság nagyrészét biztonságba helyezzék. (Függetlenül attól, hogy az atombomba az észlelést követő 1 vagy 20 óra múlva csapódik be) Az pedig már más kérdés, hogy a kilőtt atomrakétákból mennyi lett volna az ami ténylegesen pusztítást is okozott volna Magyarország területén.

efi 2020.04.13. 22:35:41

@Névtelen Minorita:
Értem. Akkor arról még esetleg lehet tudni valamit, hogy a debreceniek miért ússzák meg mind a sugárszennyezést ?

Névtelen Minorita 2020.04.13. 22:44:03

@efi:

Szia,

A debreceniek nem ússzák meg a sugárszennyezést, azért van kihúzva az a két sor, mert azokhoz nem volt külön hivatalos információ, nem tudjuk miért nem csináltak rá számítást. (Tekintetbe véve, hogy mekkora arányú ember szenvedett volna károsodást Budapesten és Miskolcon, Debrecenre kb. 11.000 sugárbeteget és 220.000 sugárszennyezett személyt tippelnénk) Amennyiben megúszták volna, úgy 0-val jelöltük volna az adott sorokat.

gébence · http://soraim.blog.hu 2021.02.12. 16:56:43

Mindig lenyűgöz, micsoda szervezettségre és tervezésekre voltak képesek a korábbi rendszerek is, a letűnt korokban.
süti beállítások módosítása