Egyperces Történelem

Egyperces Történelem

Az osztrák-magyar Przemysl-erőd hátborzongató legendája

2020. február 03. - Névtelen Minorita

Az első világháború egyik legnagyobb magyar csatájának a színhelye, évekkel a háború után egy hátborzongató dolgot rejtett magában.

san_rideau_1915_destroyed2.jpg 

A világháború alatt jelentős károkat szenvedett erődöt, 1923-ban bontásra ítélte az akkori lengyel kormány. A XIII. számú, San Rideau erőd bontása közben, azonban a munkások egy hátborzongató rejtélyre bukkantak. Egy vasajtó mögött egy csontsovány, őszhajú embert találtak aki a kopácsolásra azonnal bedugta a fülét az ujjaival és összekuporodott a földön. A férfit megpróbálták megnyugtatni és kivitték a szobából, közben a közeli helyiségben egy holttestet találtak. 

 fortxiii_strop_koszar.jpg

 

A rendőrök átvizsgálták a szobát melyben a férfit megtalálták és arra jutottak, hogy azért tudott majdnem 8 évig életben maradni, mert az erődnek ez a helyiség volt az élelemraktára. Az egyik ládában találtak egy naplót, melyből egy fiatal nő fényképe esett ki, hátulján cirill betűkkel a lány szerelmének tett jókívánságaival és egy dátummal, 1914 VII. 25. A naplóból megtudták, hogy két orosz hadifogoly volt a megtalált személy és azt is, hogy mi történt a két orosz katonával. 

1915-ben mikor az erőd átadását készítették elő az osztrák-magyar hadsereg katonái, a két orosz fogoly épp az élelemraktár kiürítését végezte, amikor a XIII.-as erőd idő előtt felrobbant, maga alá temetve a két hadifoglyot is. 

A naplóból kiderült, hogy az életben maradt katona társa, bizonyos Novikov százados volt, aki néhány évvel az erőd alá temetés után, öngyilkosságot követett el, oly módon, hogy egy vasdarabbal elvágta a torkát. 

 

haubicafortxiii.jpg

 

A naplóból továbbá kiderültek a két fogoly mindennapjai az erőd alagsorába zárva (Alább részletek olvashatók a naplóból):

"Megpróbálunk minden lehetséges eszközzel kijutni, de sajnos a gyerekes csákányaink nem bírnak az erős betonfalakkal és a vasajtóval. Reménykedünk, hogy még emlékeznek ránk, hogy itt voltunk és hamarsoan értünk jönnek."

"Novikov százados megitta az összes rumot, már csak vizünk maradt. Arról álmodtam előző este, hogy otthon vagyok a szülőfalumban, anyámmal és a testvéreimmel. Meleg napsütéses időben, friss virágok illatával a levegőben, Anyám azt mondta, hogy nem felejtett el engem és még mindig szeret."

"Novikov nem bírta tovább és előző este egy fémlemezzel elvágta a torkát, én nem tudtam nézni haláltusáját, ezért bezártam a mellettünk levő szobába."

"Csend és sötétség, nincs remény tovább, már nem számolom a napokat, biztos elfelejtettek minket, hamarosan kialszik az utolsó gyertyám is és a teljes sötétség fog rám borulni. Egyedül maradtam."

Ennél a mondatnál ér véget a napló.

san_rideau_1915_destroyed.jpg

 

A nap folyamán rendőrök és nyomozók érkeztek a helyszínre, azonban a férfit nem tudták kihallgatni, mikor kivitték a szabadba, csak annyit mondott:

Szörnyű, nagyon szörnyű.

Mindezt pedig orosz nyelven, így megtudták, hogy egészen biztos orosz nemzetiségű és valószínű övé lehet a megtalált napló is. A félholt ember alig állt a lábán, reszketett és furcsa énekhangot adott ki. A helyi kórházba szállították, ahol azonban még aznap este életét vesztette. 

A történet itt befejeződik, később azonban nyomozás indult az ügyben, de ennek eredményéről már nem szól semmilyen sajtóorgánum.

 

fort2.jpg

 

Az esetről csak néhány későbbi újság számolt be, jóval a történtek után, ezért már nem lehetett eldönteni, hogy mi is az igazság a történet mögött. Egyesek szerint csak egy hoax, mások szerint van igazságtartalma. Ma már esélyünk sincs a teljes igazság kiderítésére, ezért döntse el mindenki, hogy szerinte igaz vagy hamis a történet. 

 

 

 

Érdekesség, hogy az esetből 1984-ben, "Fort 13" címmel lengyel film is készült. 

 

További érdekes cikkek, Kálmán, Árpád-házi herceg hősi helytállásáról a Muhi csatában, a 88 mm-es német lövegről, vagy, hogy miért vörös a brit vöröskabátosok egyenruhája.

A bejegyzés trackback címe:

https://egypercestortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr2715450390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fredddy 2020.02.04. 09:23:32

A második ostrom végén az erődöket sietve robbantották fel, robbantózsinór sem volt elég, így sokszor rohanni kellett kifelé, mint a filmekben. A bevonuló oroszok viszont nekiláttak a romeltakarításnak, és megpróbálták helyreállítani az erődöket abban a kis időben, ami a gorlicei áttörésig hátra volt. Mikor a Monarchia visszavette az erődöt 1915-ben, már nem állították helyre- lehet, hogy valahol valaki ottmaradt, de nekem azért furcsa. A második ostromkor éppen azért kellett feladni a várat, mert teljesen elfogyott minden élelmiszer, és a katonák konkrétan kezdtek éhenhalni. Erre fel ott volt egy fullos raktár?

pali923 2020.02.04. 11:23:06

8 év kicsit soknak tűnik...

Kertigörény 2020.02.04. 11:23:06

A vizen bukik a sztori. Ha csak napi egy litert ivott a sötétben 8 éven át, akkor is 3 hektó víznek kellett volna poshadás nélkül ott állnia, ami egy élelmiszerraktárnál nagy luxus lett volna helykihasználás szempontjából. Főleg, hogy "néhány évvel" a beszakadást követően nyírta ki magát a másik, tehát ő is ivott elméletileg. Lehet, hogy beszakadtak, lehet, hogy volt kajájuk, vizük, de pár hónap után a sötétben senki nem élne túl.

vackor1 2020.02.04. 12:05:32

Előre jelzem, hogy semmi ismeretem nincs erről, de nehéz elképzelni, hogy nyolc évre elegendő innivaló is volt egy élelmiszerraktárban. Az még feltételezhető talán, hogy egy embernek elegendő lehetett egy egész erődre számolt élelmiszer-tartalék mennyisége ( hogy mi volt az és meddig lehetett felhasználni az megint más kérdés , és nyilván minimális energia szükségletben kell gondolkozni ) , de ital ? Iható víz 8 éven keresztül ?

Madag Oszkár 2020.02.04. 12:05:32

Egy telepakolt Tesco-ban se bírnám ki 8 évig, mese az egész.

Sákif za morro? 2020.02.04. 12:05:33

Azért egy 8 évre elegendő kajamennyiség is tetemes mennyiség lehet. Arról nem beszélve, hogy simán megrohadt volna, és/vagy megtalálják a patkányok, és/vagy emberünk elpusztult volna a vitminhiánytól.

n3spr3ss0 2020.02.04. 12:51:51

@Kertigörény: Az bizony 30 hektó lesz, 3 hektó az 300 liter.

Bgs 2020.02.04. 12:51:56

Élelmiszer még talán és akkoriban már figyeltek vitaminokra is. A konzervek sokáig elállnak és patkánybiztosak. Viszont a víz az már gond. Hacsak nem volt csap odalent, akkor nem lett volna elég ivóvíz. No meg ott van a folyamat másik vége is, és kétlem hogy működő wc is lett volna egy élelmiszer raktárban :)
A levegő is érdekes kérdés. Ha teljesen el voltak temetve, akkor akár néhány nap után CO2 tüneteik lettek volna. Ha volt szellőzés akkor lehetett volna nyomuk vagy esélyük jelezni. A hőmérséklet is problémás. Lengyelországban elég nagy hidegek vannak, ami fűtés nélkül még egy pincében is gond rendes ruha és nulla fizikai aktivitás mellett.
Több év nulla inger pszichikai hatásáról pedig még nem is beszéltünk. A sötétben elég gondos rendet kell követni, hogy túlélhessen. Ha elkezd valaki szétesni, hiába a sok ennivaló.

Ez inkább csatárlánc legendának tűnik. Pl. megtaláltak két bentrekedt hulláját és pár konzervet. Ezek a hullák kezdtek egyre jobb állapotba kerülni ahogy a hír terjedt. Ehhez pedig a konzerv mennyiséget is hozzá kellett igazítani stb.

Békássy Csaba 2020.02.04. 12:52:24

Valamikor a harmincas években az "Új idők" újságban volt egy cikk, amely egy ezzel egybevágó történetet írt le: egyik momomentum: amikor kivitték a napfényre a sötéthez szokott szemű katonát, az erős fénytől megvakult.

prukker 2020.02.04. 13:24:39

@Kertigörény: Rossz a matek. 3 hektó viz az 300 liter, fél évig sem húzták volna ennyivel
Napi egy liter 2 embernek 8 éven át az 5,8 köbméter víz.
Poshadni talán a sötét és a hűvös miatt nem poshadt olyan gyorsan, de 8 év az így is sok.
Gondolj bele, mennyi fekália termelődött ott

HgGina 2020.02.04. 14:01:56

@Kertigörény: 3 hekto víz az 300 liter. Napi egy literrel az 8 évre kicsit kevés lenne, elszámoltad.
Napi 1 liter 8 évre kb. 30 hekto.

2020.02.04. 18:33:50

A cikket biztos Soros finanszírozta.
- Mondom Asszony, álhír ez a javából.
- Már megint belehergeled magad ebbe az oszálymicsodába.

Secnir 2020.02.04. 18:33:54

víz?
wc?
világítás?
friss levegő?
ingerszegény életmód?
8 év? kamu. ha 8 évig nem tudnék tisztálkodni (haj, körömápolás, stb) magamtól megbolondulnék...

Maxim Isayev 2020.02.04. 18:33:58

A víz meglehet beszivárgó talajvízből is, de ennyi idő alatt rengeteget szarik az ember. Szerintem photoshop :)

takineni 2020.02.04. 18:34:02

+1 nagyon bírom, mennyire jók itt matekban :) egy hekto az 100 liter csak és nem 1000 ezért 8*365/100 ~ 30 hekto

68nyara 2020.02.04. 18:34:07

A történet, a víz, sötét, levegő, stb. előtt már azon megbukik, hogy egy százados biztosan nem pakolt egy közkatonával. A hadifoglyokat dolgoztatták, de a tiszteket nem (kivétel japánok, de az más tészta) szóval, ha mondjuk tizedes és egy közkatona, akik nincsenek elvgáva a levegőtől és a kúttól, és tudnak valahogy világítani is (naplóírás) és eltekintünk attól az aprócska ténytől, hogy az orosz hadseregben az első világháborúban mekkora esély volt egy írástudó közkatonára akinél fénykép is van, és mondjuk nem nyolc év, hanem nyolc hónap, akkor hihető a sztori.

2020.02.04. 18:34:09

"Novikov százados megitta az összes rumot, már csak vizünk maradt."

Ugye, hogy nem is kellett olyan sok víz, elvoltak egy ideig rummal :))
Amikor Novikov rájött, hogy elfogyott a rum, véget vetett életének. (Lássuk be, meg lehet érteni :)))
Maradt szegény túlélőnek a víz. Nem csoda, hogy olyan rossz állapotba került :)

sóhegy049 2020.02.04. 19:45:59

8 év? Végülis nem lehetetlen, igaz méz és citrom, ami itt nemigen volt, de ott sántít a dolog, hogy bezárva ennyit kibírt, a kórházban meg belehalt a szabadságba?

Andrzei81 2020.02.04. 19:45:52

De miért kell hektoban számolni ha nem megy? 3000 liter vagy 3 köbméter teljesen megfelel, azt tanítják az iskolában. :)

lajcsi1975 2020.02.05. 00:42:42

@sóhegy049: Ha valaki 8 hónapig vagy 8 évig egy sötétszobában él annak különleges élmény lehet ha kihozzák a fényre. De szerintem is kamu az egész.

Fredddy 2020.02.05. 00:42:24

@Sákif za morro?: eleve azért adták fel a várat, mert az utolsó napokban már napi 200 katona halt éhen. A megadást (illetve előtte a kitörést) konkrétan akkorra tűzték ki, mikor a csökkentett fejadag is elfogyott. És akkor ott volt 8 évnyi kaja?

gigabursch 2020.02.05. 08:54:16

Durva sztori.
Persze valahol a dolgát is kellett végezze az ember, tehát minimum volt valahol egy rötyi. Az pedig sokmindent magával hoz bizonyítás ügyben.

korxi 2020.02.05. 08:54:30

@Andrzei81: Neked nem megy hogy visszaolvass egy kicsit? A tizedik vagy, aki rávilágít hogy a 3000 liter az nem is 3 hektó.

Nincs közöttünk csicska 2020.02.05. 08:54:33

nincs ertelme hogy valaki 8 evig eletben marad, aztan amikor megtalaljak gyursan megmurdel

urban legend ez

Nincs közöttünk csicska 2020.02.05. 09:16:58

Elmondok egy titkot a 30 evig a dzsungelben bujkalo 2.VHs japan katona (katonak) ezzel a tortenettel szemben nem kamu, hanem frankon igaz

ezneménvagyok 2020.02.05. 12:32:43

A dzsungel nem a legjobb példa, mert ott (szigorúan elméletileg) korlátlan a levegő-, ivóvíz- és élelemellátás, meg még napfény is akad néha. Ennél jobb analógia szerintem a várbörtön, márpedig tudjuk, hogy a fenti sztoriban leírtaknál nem lényegesen jobb körülmények között egyesek akár tizenéveket is kihúztak a korábbi századokban fűtés, orvosi ellátás, napfény és tápláló étel nélkül. Szerintem nem a sztori egyes elemeivel van gond, mert azokat szinte mindet meg lehet magyarázni valahogy, csak összességében hihetetlen a történet.

Macropus Rufus 2021.01.26. 15:05:43

erősen legenda szagú a dolog. Napfény nélkül nincs pl. d vitamin termelés. Enélkül meg sokáig nem tud létezni az ember. Ha ott lent nem volt friss zöldségféle akkor ugye gyün a skorbut. Aztán ugye ott az egyedül lét. Ami szintén be tudja kattantani az embert. Tehát igazából nagyon-nagyon sok sebből vérzik a sztori:
- étel / ital hiánya
- vitaminok hiánya
- magány

ez utóbbi is bőven elég ahhoz, hogy záros időn belül az emberünk örömmel nyírja ki magát, csak vége legyen már a dolognak. Aztán ugye ott van a hideg és vélhetően nedves levegő, ami szintén tök jó az egészségnek. Áááá. Ez urban legend.
De film alapnak nem rossz.

Macropus Rufus 2021.01.26. 15:06:27

@HgGina: közelít de ez ugye egy ember vízadagja. Az első 2 évben viszont ketten voltak. Tehát az első 2 évben ~1,5 köbméter vízre lett volna szükségük. És a megmaradt katonának a következő 6 évbe meg ~2,1 köbméter kellett volna, tehát összesen több mint 3.6 köbméternyi vízre lett volna szükségük.

Macropus Rufus 2021.01.26. 15:06:28

Amúgy ez a rumos dolog is erősen sántít. Az alkoholtól még jobban kiszáradnának.

Macropus Rufus 2021.01.26. 15:06:30

@korxi: pedig tudjuk, hogy 771gallon(US) :D :D :D
süti beállítások módosítása