Egyperces Történelem

Egyperces Történelem

Hogyan terjesztették az újságokat a 100 évvel ezelőtti Budapesten?

2020. augusztus 01. - Névtelen Minorita

Több mint 100 éve a napilapokat utcai rikkancsok terjesztették a városokban, akik leginkább aluliskolázott szegény gyermekek voltak, azonban akadtak köztük idősebb emberek is, de milyen is voltegy napjuk? A most következő cikkben ennek járunk utána.

rikkancs_budapest.jpg

A régi világvárosok érdekes alakjai voltak az utcai rikkancsok. Az újságárusító rikkancsok leginkább szegénysorsú gyermekekből kerültek ki, akik maguk is munkával szerették volna kiegészíteni a család kevéske vagyonát. Ezek a gyerekek úgy üvöltötték az utcákon a friss szenzációkat, hogy minden ember meghallja azt és odamenjenek hozzájuk újságot vásárolni. A rikkancsok munkája először könnyűnek tűnhet, de a napi munkavégzés ezeket a gyerekeket rendesen leterhelte.

rikkancsok.jpeg

Fiatal rikkancs egy köteg újsággal

Budapesten az első rikkancsokat, Bettelheim Izidor, a budapesti újságárusok egyesületének az elnöke szervezte össze. A rikkancsokat egy teljes vezetőség „igazgatta”, ugyanis már a kora reggeli órákban meg volt határozva, hogy ki melyik utcára fog menni árulni. A vezetőség tagjai azok az újságárusítók voltak, akik már régebb óta a szakmában tevékenykedtek vagy már képtelenek voltak arra, hogy az utcán állva végezzék a munkát.

rikkancs_bettelheim.png

Bettelheim Izidor

rikkancs_esti_lap.png

Rikkancsok és utcaseprők a Magyar Estilap kiadóhivatala előtt

A rikkancsok munkája egy napon, három szakaszra oszlott szét. Az első szakasz a reggeli újságok árusítása volt, ezeket még az idősebb rikkancsok árusították. A gyerekek csak besegítettek nekik, leginkább a saját szüleiknek. A jól futó rikkancsok összegyűltek a lap kiadóhivatala előtt és várták, hogy megérkezzenek az aznapi lapszámok. Az idősebb rikkancsok az utcákra mentek és kb. 300 lépésre álltak meg egymástól.  Miután a lapok megérkeztek a kiadóhivatalhoz, a kötegeket a futók szétkapkodták és mindenki a saját „területe” felé vette az irányt. Az előre felállt rikkancsoknál pedig minden futó egy-egy köteg újságot hagyott. Fél óra sem telt el, de már a főváros külső utcáiban is megvehetik a frissen megjelent újságokat.

rikkancs_csalad.png

Egy rikkancs asszony a gyermekeivel újságot árul

A déli órákban megjelenő újságok árusítása azonban már szinte kizárólag a gyerekekre hárult, akik nagyrésze boldogan végezte el ezt a munkát is. Az újságok széthordása ugyanazzal a módszerrel történt, mint a reggeli órákban. Ekkor már a gyerekek között versengés alakult ki, ugyanis mindenki azt szerette volna, ha az ő újságjaiból vesznek meg többet. Ezért a rikkancsok a legszenzációsabb, legfurább híreket kiabálták az utcákon.

rikkancs_buda.png

Egy idős rikkancs reggeli újságokat árul

Az esti újságok árusításánál is ugyanúgy folyt a munka, ekkorra már csak a legkitartóbbak és legügyesebbek maradtak az utcákon. Ekkor a forgalom csökkenése miatt a rikkancsok azokba az utcákba mentek, ahol több kávéház vagy szórakozóhely volt. Mire vége lett a napnak a rikkancsok megfáradva tértek haza. A kor embere úgy vélte, hogy az a fiatal, aki rikkancsnak áll, nem fog elzülleni, ugyanis az egész napi kemény munka után, már nem töri a fejét semmilyen rossz dolgon. A fiataloknak pedig egy garantált bevételi forrást jelentett.

rikkancs_kiadohivatal.png

Gyerek rikkancsok várják az újabb adag újságot

rikkancs_2.jpeg

Az Est című lap egyik rikkancsa

A budapesti utcák leghíresebb rikkancsa Rekedt Muki volt. Rekedt Muki több mint 25 évig árulta a Friss Újság című politikai és bulvárlapot a budapesti utcákon. A férfi 1907-ben kezdett újságot árulni Budapest utcáin, később pedig a Friss Újság rikkancsainak a vezetője volt.

rikkancs_rekedt_muki.png

Rekedt Muki a Friss Újsággal

1932-ben egy vele készült interjú alkalmával az alábbi visszaemlékezést mondta:


Épp úgy, mint régen, ma is a legjobb lap a Friss Újság! A Belváros közepén, ahol csak nagyon előkelő emberek laknak, itt is a legtöbbet adok el belőle. Régen is igy volt. Emlékszem rá — folytatja felcsillanó szemmel amikor a régi jó időkben is a legkorábbi hajnali órákban a Friss Újság volt az utcán, végig szaladtam vele a mulatókat és a mágnások 1—2 koronás borravalóval fizették meg nekem a Friss Újságot. Oh, jó idők voltak azok! Ismert is engem mindenki a városban. Küry Klára, Pálmán Ilka, az öreg Wekerle, meg Tisza István voltak az állandó vevőim között. Dehogy vettek volna ők mástól lapot...

 

Blogunk a kialakult helyzet miatt továbbra is zavartalanul üzemel, azonban akik szeretnének a továbbiakban is mindenről értesülni, azokat megkérjük, hogy kövessék Facebook-oldalunkat is. Köszönjük!

 

Amennyiben érdekesnek találtad a cikkünket, olvasd el az alábbiakat is:

Amikor gyerekek ostromoltak meg egy kávéházat Budapest belvárosában

Ki és miért fenyegette meg halálosan Tisza István miniszterelnököt?

Egy elcsalt szavazás a magyar parlamentben

A bejegyzés trackback címe:

https://egypercestortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr9816097898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

horex · http://horex.uw.hu/ 2020.08.02. 19:58:21

1960 körül nyári iskolaszünetben még én is "árultam", pontosabban hordtam, újságot a megrendelőkhöz
Városháza utai postáról a Beloianisz, ma Zoltán utca házaiba hurcoltam két hétig
Hajnali 4-re ott kellett lenni a postán
süti beállítások módosítása