Egyperces Történelem

Egyperces Történelem

A híres zsebkendőszavazás igaz története

2020. július 25. - Névtelen Minorita

A híres 1904-es zsebkendőszavazásról mindenki hallott már, ha máshol nem akkor történelem órán. Most következő cikkünkben ennek a szavazásnak az igaz történetét fogjuk elmesélni, amelyet sehol máshol nem olvashatnak.

zsebkendoszavazas4.png

1904. november 18-án heves viták színhelye volt a magyar parlament épülete, oly heves vita folyt a négy fal között, amire addig aligha volt példa. A vita tárgya az új házszabályok bevezetése körül folyt, mivel az új szabályok megszavazása esetén az ellenzéki képviselőknek jelentősen csökkent volna a mozgásterük a törvényhozásban. Aznap délelőtt és délután is ülésezett a magyar parlament, a délelőtti ülésen még minden „nyugodt” volt. A délutáni ülésen szólalt fel Tisza István miniszterelnök és többször is kérte a képviselőket, hogy szavazzanak a házszabály módosításokról. Az ellenzéki képviselők értelemszerűen erre nem voltak hajlandóak és obstrukcióval próbálták meg elejét venni a szavazásnak.

zsebkendoszavazas6.png

Tisza István beszédet intéz szavazóihoz

Tisza István utolsó mondatai az esti ülésen:

Türelemmel igyekeztünk lenni! De hiába. Igyekeztünk működésünkről alkotásokkal beszámolni. Mi volt a következménye? Végtelen vita. Nincs más hátra, mint megszegni a régi házszabályokat. Most pedig szavazzunk!

Az ellenzéki képviselők hangosan kiabáltak:

Részeg kappan!

Petróleumot ivott?

Hozzanak még neki pezsgőt, nem ivott még eleget!

Takarodjon innen!

Alávaló osztrák bérenc.

Az elnöki székben ülő Perczel Dezső a nagy hangzavarban egy papírlapot lobogtatott a feje felett és valamit kiabált. (Meg kell jegyeznünk, hogy a karzatokon helyet foglaló, több újságíró is tévesen zsebkendőnek vélte a papírlapot, innen terjedt el az a tévhit, hogy az elnök zsebkendőjelére szavazták meg a házszabályokat.) Az ellenzéki képviselők, hogy jobban értsék azt, hogy mit mond a házelnök, szinte mind felálltak. Mikor a hangzavar alábbhagyott, Perczel feltette a kérdést:

Elfogadják az új házszabályt?

Ebben a pillanatban Tisza kézjelére felpattant az egész jobboldal és hangosan kiáltottak, hogy elfogadjuk. Az ellenzéki képviselők nem tudva, hogy mi történik, még állva maradtak. (Ebben az időben a felállás volt az igennel szavazás, az ülve maradás pedig a nemmel szavazás).

zsebkendoszavazas5.png

Perczel Dezső házelnök

Az ülésen a jegyző szerepét betöltő Rákosi Viktor ellenzéki képviselő, azonban nagyon is értette, hogy mit mondott a mellette ülő házelnök. Rákosi ekkor, hogy elejét vegye a szavazás hitelesítésének, a keze ügyébe kerülő papírtömböt Perczel arcába vágta, majd kirúgta alóla a széket. A Perczel kezében található papírt pedig darabokra tépte. Időközben a terem olyanná vált, mint a felbolydult méhkas. Kormánypárti képviselők szaladtak a házelnök megsegítésére, de közben az ellenzékiek több széket és tintatartót is dobtak az elnök felé. Rákosit nagy nehezen leszedték a házelnökről, a képviselő azonban nem hagyta annyiban a dolgot, megpróbált újból nekirontani a házelnöknek. A házelnök azonban egy éles tárgyat vett a kezébe védekezésül. Az ellenzékiek ököllel mentek a kormánypárti képviselők ellen.

zsebkendoszavazas3.png

Rákosi Viktor képviselő

Drakulics Pál heves természetű politikus volt, mint ilyen, revolverrel ment az ülésre. Ezt a revolverét a feje fölé emelve kiabált a kormánypárt felé, ahonnan többen megindultak, hogy lefegyverezzék a politikust. Pekár Gyula kormánypárti képviselő tette végül ártalmatlanná a férfit. De nem maradt Tisza István sem sértetlenül, őt is többen kirugdalták a székéből. Ő mindezt szótlanul tűrte.

zsebkendoszavazas2.png

Egy napilap címlapja a friss hírekkel

A verekedés nem tartott sokáig, ugyanis Perczel felkelve a földről, összevert arccal előhúzta a zsebéből a királyi leiratot, amelyben Ferenc József feloszlatta a magyar országgyűlést. Az ellenzéki képviselők gyűrűjéből kimentették a mosolygó miniszterelnököt és a házelnököt, később pedig a teljes kormánypárt elhagyta az Országgyűlés épületét.

zsebkendoszavazas.png

Rákosi Viktor az 1904 december 13-án történt események után

Mindeközben pedig az ellenzékiek az ülésteremben szónokoltak arról, hogy nem hagyják magukat rabszolgasorba taszítani, minden erejükkel azon lesznek, hogy Tisza és kormánya megbukjon. A csatának végül az lett az eredménye, hogy a Tisza István vezette egykori kormánypárt megszűnt létezni és az 1906-os választásokra a szövetkezett ellenzék politikai ellenfél nélkül maradva 87%-os támogatottság mellett megnyerte a választásokat.

Bő egy hónap múlva az ellenzéki képviselők szétverték a parlament üléstermét, amelyről itt olvashattok részletesebben.

A kialakult helyzetre való tekintettel, aki továbbra is szeretne érdekes történeteket olvasni, kövesse a facebook-oldalunkat, ahol ezekután is elérhetőek leszünk.

Amennyiben érdekesnek találtad a cikket, olvasd el az alábbiakat is:

Ki és hogyan próbálta megölni Tisza István miniszterelnököt 1904-ben?

Miért utálta a magyarokat Ferenc Ferdinánd trónörökös?

A spanyolnátha megjelenése Magyarországon 1918-ban

A bejegyzés trackback címe:

https://egypercestortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr8216076814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OkoskaTo:rp 2020.07.26. 15:39:54

Örömmel töltött volna el egy hasonló jelenet Kövér László közreműködésével, amikor a mostani ellenzék jogosítványait csorbították ennél durvább módon.

szelíd galamb 2020.07.26. 15:39:47

A régi szép idők, amikor az ellenzék még tudta a dolgát!

gébence · http://soraim.blog.hu 2021.01.06. 10:15:24

Micsoda nevek. Micsoda hangulat.
süti beállítások módosítása