Egyperces Történelem

Egyperces Történelem

Lugosi Béla élete az első világháború idején

2020. március 26. - Névtelen Minorita

Szinte mindenki ismeri Lugosi Béla nevét, nemcsak Magyarországon, de Amerikában is. Azonban kevesen ismerik a színészlegendának azt az életét, amelyet Amerikába távozása előtt élt itthon, Magyarországon. Ez a cikk az ő életével foglalkozik, kifejezetten az első világháború és az 1918/19-es forradalmak idején betöltött szerepére koncentrálva. A cikkben csak 1920-ig követjük nyomon Lugosi életét.

lugosi12.jpg

Lugosi (Blaskó) Béla 1882 október 20-án született a Krassó-Szörény vármegyei Lugoson. Apja Blaskó István, anyja pedig Vojnich Paula. Fiatal koráról kevés információval rendelkezünk, annyi bizonyos, hogy a lugosi állami főgimnázium tanulója volt 1893-tól 1895-ig, amikor tizenkettő éves korában elhagyta az iskolát és különböző munkákból próbált megélni. Színészi pályára szeretett volna lépni, de 1902 március 27-én, elutasították a színészegyletbe való felvételét. Lugosi, aki ekkor még Blaskó Béla néven élt, újból kérte meghallgatását és immár 1902 Április 3-án sikeresen felvették a színészegyletbe. 1907 június 12-én pedig már teljes értékű tagjává is vált az egyletnek.

lugosi_bela2.jpg

Lugosi Béla

Lugosi Béláról az egyik első vélemény így hangzott:

„Wronszky gróf szerepében Lugosi, volt szegedi színész mutatkozott be; magas termetű, kellemes organumú fiatal ember; mindenesetre szinészanyag, melyet könnyen gyúrhat értékessé a rendező keze".

Első szárnybontogatásait, mint színész Temesváron tette meg, ekkor csak mellékszerepeket kapott, de később felkérték főbb szerepekre is. 1909 februárjában Tell Vilmos szerepében hatalmas sikert aratott, többek között  a debreceni Csokonai Színházban, melyet ekkor még csak Debreceni Színháznak neveztek. Már ebben az időben kommunista-szocialista érzelmű lehetett, ugyanis egy Pogány József által Aradon tartott előadáson fel is szólalt. 1910-ben a Szegedi Nemzeti Színház tagja lett, itt nem maradt sokat, ugyanis Lugosi 1911 szeptember 1-től már a Magyar-színház tagjaként szerepelt, első szerepe ebben a társulatban az Anatol című darabban, Max szerepe volt. Budapesten ekkor a VIII. ker. Déry u. 16. sz. alatt lakott.

lugosi_jezus.png

Lugosi, Jézus szerepében a Budapesti Színház előadásán 1912-ben

Első főszerepét 1914 márciusában kapta, sajnos nem sokkal később kitört a világháború és félbeszakította felfelé ívelő pályafutását. Érdekesség, hogy a háború előtt több színdarabban is együtt szerepelt Szőts Andrással, akit a Tanácsköztársaság alatti ellenforradalmi tevékenysége miatt fogtak el és később kétes körülmények között lelte halálát az Országházban.

lugosi-katona.jpg

Lugosi katonai egyenruhában

Az első világháborúban hadnagyként szolgált a karánsebesi császári és királyi 43. gyalogezredben, ahova 1914 augusztus 21-én vonult be, 1915 januárjában egy orosz gépfegyver golyótól súlyosan megsebesült és Budapesten ápolták egy ideig. Később a harctéren nyújtott kimagasló teljesítményéért és bátorságáért ezüst vitézségi éremmel kitüntették. 1916 márciusában már az olasz fronton harcolt, ahol az idegei felmondták a szolgálatot és ebből kialakuló súlyos betegsége miatt tartósan szabadságolták, így egy ideig visszatért a színpadra. 1916 nyarán a Balatonra utazott pihenni, ahol több hetet töltött el. Többet már nem tért vissza a frontra, hanem Budapesten maradt és a háború végéig színészkedett. IV. Károly király sebesülési emlékéremmel tüntette ki.

lugosi_sebesules.png

A hivatalos veszteséglajstromban, még Blaskó Béla néven szerepelt.

1917 Június 25-én vette feleségül Szmik Baby-t (Ilona), Szmik Lajos udvari tanácsos egyik leányát, akivel 1920-ig voltak házasok. 1918 December 4-én megalapította több más színésztársával a Színházi alkalmazottak Szabad Szervezetét, amely saját elmondása szerint az osztályharc alapjain nyugodott. Lugosi ekkor hozta nyilvánosságra, hogy ő már régebb óta a Szociáldemokrata Párt aktív tagja, azonban ezt eddig titkolnia kellett.

lugosi_bela.png

Lugosi Béla

1919 Március 23-án Kunfi Zsigmond, közoktatásügyi népbiztos kérésére a színészek fizetésrendezéséért felelős bizottság egyik tagjának választották. Még aznap rekvirálta a budapesti "Fészek Klubot", majd a színészek és zenészek hivatalos helyévé nevezte ki. Április elejétől kezdve mikor a Tanácskormány elkezdte a nagy május elsejei ünnepség szervezését, Lugosi a szórakoztatásért felelős bizottságba került. Május elsején a kommunizmus mellett szólalt fel és heves beszédet tartott az összegyűlt embereknek. Az ünnepség után több cikket is megjelentetett a Vörös újság és Népszava napilapokban, amelyben éltetette a Tanácsköztársaságot. Ilyen levele pédául a "Szeresd a színészt, hisz ő a lelkét adja érted." című írása, melyben kifejtette, hogy a színészek is ugyanolyan proletárok, mint a munkások.

lugosi_kozak.png

Lugosi Béla, kozákruhában

A Tanácsköztársaság idején a legkegyetlenebb terroristák között tartották számon, az ő közbenjárására lakoltatták ki palotájából Budapest akkori főpolgármesterét, illetve egyes vélekedések szerint ő volt az, aki feljelentette Takács Jánost és tizenhat társát, akik a kommunizmus ellen forradalmat szerettek volna kirobbantani. Ezt később tisztázták és ugyan Lugosi volt a bejelentő vezetékneve, de nem Béla, hanem Lugosi-Buchter János. Mindamellett Lugosi Béla is politikai nyomozói tisztséget töltött be, de inkább a színész szakszervezettel volt különösebben elfoglalva. Politikai nyomozóként június 2-án előállította ifj. Rémi Gyula orvostanhallgatót, akit a beszállítás közben súlyosan bántalmaztak, majd feltehetően Lugosi közbenjárására több mint egy hónapig fogságban tartották.

lugosi_kep.png

Lugosi Béla az 1910-es években

A Tanácsköztársaság bukásakor, augusztus elsején először Bécsbe, majd Berlinbe menekült. Berlinben a fő pályaudvaron felismerték, ekkor a rendőröknek hírlapírónak hazudta magát és később tartózkodási engedélyért folyamodott. Amerikába szinte azonnal tovább indult, ugyanis a németek hivatalos közleményben tették közzé, hogy a körözött kommunistákat azonnal elfogják és visszatoloncolják a szülőhazájukba. 1919 December 12-én, amikor Lugosi már Amerikában tartózkodott, a Nemzeti Színház kizárta a tagjai sorából. 1919 végén elfogatóparancsot adtak ki ellene, amelyben súlyos testi sértéssel és többrendbeli személyes szabadság megsértésével vádolták.

lugosi_korozes.png

1919 végén körözési levelet bocsátottak ki Lugosi és színésztársai ellen.

Érdekesség, hogy az Országhábzban kivégzett Szőts András a mai napig az egyetlen ember aki a magyar parlamentben vesztette életét.

 

Amennyiben tetszett a cikk, olvasd el az alábbi érdekes történeteket is:

Péntek 13. a történelem lapjain

Fallout Shelter, avagy nukleáris óvóhely építés a hidegháborúban

Egy szellemhajó hátborzongató története Fiume partjainál

A bejegyzés trackback címe:

https://egypercestortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr415559250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

joni firpo 2020.03.28. 11:38:52

Nem szolgálhatott hadnagyként a világháborúban, tekintve, hogy nem volt jogosult tartalékos tiszti képzésre. A fotó, amelyen valóban hadnagyi egyenruhát visel,valószínűleg egy jelmez, olyan színdarabból, ahol tisztet játszott. A hivatkozott közlönysorok is "Zugsf." (Zugsführer - magyarul: szakaszvezető) rendfokozattal említik.

mrslevai 2020.03.28. 11:38:55

A veszteséglistán a rendfokozata szakaszvezető - zugsf(ührer).

Gukker 2020.03.28. 11:39:05

Érdekes, a veszteséglajstrom szerint Zugsführer, azaz szakaszvezető volt akkor. Azért az még messze vana a Leutnanttól.

exterminador 2020.03.28. 11:39:22

Ebből a cikkből nem derül ki, miért volt kegyetlen terrorista. Mert tartott néhány beszédet?

Célkereszt 2020.03.28. 11:39:25

Egyre szimpatikusabb a Béla.

ezneménvagyok 2020.03.28. 11:39:43

Hadnagyként 1914 és 1916 között nem kaphatott ezüst vitézségi érmet, mert az akkor legénységi kitüntetés volt, zászlósi rendfokozat felett nem adományozták. A mellékelt veszteséglistában is szakaszvezetőként (Zugsf.: Zugsführer) szerepel.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.03.28. 11:39:47

Ha jól tudom, az első magyar vámpír is ő volt.
:-)

Fredddy 2020.03.28. 11:39:53

,,I never drink.... wine."

MCMLIX 2020.03.28. 11:39:59

Miért is volt ő a legkegyetlenebb terrorista? Lehet, hogy az volt, de részletek??
Ha jól olvastam, Takács Jánost nem ő jelentette fel. Vagy mégis?
Ez így kicsit zavaros.

Audianer 2020.03.28. 11:40:05

A beillesztett veszteséglajstrom szerint "Blasko Béla, Zugsf." azaz Zugsführer - magyarul őrvezető. Ez meglehetősen távol áll a cikkben említett hadnagyi rendfokozattól. Bár, valóban mindkét rendfokozat esetében egy csillagot viseltek a gallérhajtókán csak nem mindegy, hogy milyet...

2020.03.28. 11:40:07

De nem az utolsó!

Névtelen Minorita 2020.03.28. 12:05:05

Üdv

A hadnagy, nem hadnagy vitához:

A veszteséglajstromban valóban zugsführernek van írva, azonban ezen kívül mindenhol hadnagyként van feltüntetve. Azért került ide is hadnagyként, mivel a veszteséglajstromot az emberek 99,9%-a nem ismeri, meg eléggé megbízhatatlan forrás is az egész kiadvány. Mi pedig nem tudtuk eldönteni mi lehet az igazság, ezért azt írtuk be amit több forrás is állított.

Aki már kutatott felmenője után a veszteséglajstromban az tudhatja, hogy annyira megbízhatatlan, hogy pl. az én dédnagyapám 4 fajta rendfokozattal volt feltüntetve, az egyik veszteséglajstromban századosként jelent meg míg egy másikban közlegényként, de volt főtörzsőrmester és őrmester is, de valójában pedig szakaszvezető volt az egész háború alatt és több kitüntetést is kapott. Ez a négy pedig ugyanazon személy volt, minden személyi adata megegyezett, csak a rendfokozatok nem.

A kép pedig valóban egy színdarabon készült, ezt szinte senki nem tudja, de a "Konventbiztos" című 1913-as, Farkas Pál által írt színdarabban játszott Lugosi egy nemzetőr hadnagy karaktert és ekkor készült róla a fenti kép.

Üdv

Audianer 2020.03.28. 12:05:15

Helyesbítek, az előttem szólók jobban tudták nálam: Zugsführer=szakaszvezető ami valóban legénységi rendfokozat.

ezneménvagyok 2020.03.28. 19:32:50

@Névtelen Minorita:
A konventbiztos biztosan nem nyerő, mert az a francia forradalom idején játszódik, a képen viszont az első világháborúnak megfelelő osztrák-magyar egyenruhát visel. Valami más filmről vagy színdarabról lehet szó.

A hadnagy kérdéssel kapcsolatban a bizonyíték már a legelső hozzászólásban olvasható: ha tizenkét évesen otthagyta az iskolát, és azt később sem fejezte be (ennek nincs nyoma), soha a büdös életben nem válhatott belőle az osztrák-magyar hadseregben tiszt, de még csak tisztjelölt sem. Lehet, hogy ezt a hadnagy-dolgot ő maga terjesztette a későbbiekben (színészeknél nem ritka az ilyesmi), de hogy egy szó nem igaz belőle, abban biztos vagyok.

Névtelen Minorita 2020.03.28. 20:00:33

@ezneménvagyok:

Szia,

Valóban, a Konventbiztos nem a megfelelő színdarab, ugyanis találtunk az előadásról fényképeket és azon valóban más ruha volt Lugosin. Mindazonáltal csak ezt az egy darabot találtuk amelyben hadnagyot játszott. Ezek szerint egy másikban volt rajta az egyenruha.

Hadnagy kérdésről:

Jobban utánanézve ennek a problémának, a Pesti Napló 1914 augusztus 15-i számában, "Bevonult színészek" címszó alatt felsorolja azon színházi dolgozókat akik hadbavonultak, vagy már megkapták behívójukat. Itt több másik színésszel együtt "Lugosi Béla honvédhadnagy" is a bevonultak listájában van. Persze valóban amit írtál az önmagában teljesen igaz, azonban Lugosira nézve úgy látszik biztosat nem tudunk már állítani. A legtöbb forrásban hadnagyként hivatkoznak rá.

Üdv

ezneménvagyok 2020.03.29. 09:30:17

@Névtelen Minorita:
Látod, már ez a Pesti Naplós híradás is hibás: a Krassó-Szörény vármegyéből verbuvált 43. ugyanis közös (császári és királyi) gyalogezred volt, nem pedig honvéd. Egyre erősebb bennem a gyanú, hogy ez az egész hadnagy-dolog tudatos imázsépítés volt, ha nem Lugosi, akkor a színházi menedzsment részéről.

antiinternáci 2020.05.02. 12:17:02

Azt nem tudom, hogy tudott Amerikában ezzel a múlttal karriert befutni. Hiszen akkoriban ott még nem bántak kesztyűs kézzel a bolsevistákkal. Ha máshonnan nem, Upton Sinclair 100%-jából tudhatjuk, hogy nem igazán volt tolerálva az ilyen közösségellenesség.
süti beállítások módosítása