Egyperces Történelem

Egyperces Történelem

Kik voltak New York Őrangyalai?

2020. november 12. - Névtelen Minorita

Amikor a 70-es évek new york-i metrójában este valaki meglátta a piros barettsapkát és fehér pólót az alábbi felirattal: Guardian Angels, már tudta, hogy ő egy ún. Őrangyal. De mégis kik voltak és miért éjszaka lehetett velük találkozni a metróállomásokon és a metrókocsikban?
guardian_angels_2_1.jpg

New York, 1970-es évek. A bűnözés a metrókban a tetőfokára hágott, ugyanis a new york-i rendőrségnek nem volt képessége ellenőrizni a metróállomásokat. A lakosság a sok rablás és gyilkosság miatt fokozatosan elfordult a metró használatától. Ezen dühös lakosok közé tartozott egy fiatalember, bizonyos Curtis Sliwa, aki a többi tenni akarásra vágyó lakossal együtt megalapított egy szervezetet, melynek a Guardian Angels nevet adták.

guardian_angels_8_2.jpg

Curtis Sliwa

Sliwa és társai minden etnikumból és korosztályból szerették volna ha csatlakoznak hozzájuk, ami idővel sikerült is nekik, ugyanis néhány hét múlva már több mint 500 tagja volt a csapatnak. A fekete fiataloktól kezdve a latinokon át egészen a fehér amerikaiakig terjedt a csapat összetétele. Olyan sokan csatlakoztak hozzájuk, hogy minden egyes metrókocsiba tudtak egy-egy tagot állítani, így szinte mindenki biztonságban érezhette magát. Azt, hogy a metrókocsikban minden rendben van-e, elég érdekes módon ellenőrizték.

Amikor a metrókocsik megálltak, minden egyes őrangyal kinézett az ajtón, ha egy tagot nem láttak a többiek, az azt jelentette, hogy ott baj van ezért azonnal a segítségére siettek.

Az Őrangyaloknak hamar híre ment az alvilágban is, így egyre jobban visszaszorultak a rablások és gyilkosságok. Sliwa és társai a 80-as években már nem csak a metrókban, hanem a föld felett is járőröztek, leginkább Bronx és Brooklyn területein. A lakosok számára néhány őrangyal jelenléte kirívó volt, ugyanis némelyikük elég extravagánsan öltözött fel, de az emberek mindig megnyugodtak, mert tudták, hogy van, aki megvédi őket.

guardian_angels_on_the_nyc_subway_1980.jpg

Extravagáns külsejű Őrangyalok

Sliwa maga is részt vett az éjszakai őrjáratokban és védelemben. A helyi maffiavezér fiát, John Gotti Jr.-t nem hagyta nyugodni az Őrangyalok tevékenysége ezért felbérelt egy bandát, hogy öljék meg annak vezetőjét. 1992-ben Sliwa a lakása előtt egy taxiba ült, hogy az éjszakai őrjáratának színhelyére menjen, azonban a taxit a felbérelt bandatagok vezették. Sliwa-t többször hasba lőtték, majd egy kihalt utcán a járdára dobták és otthagyták. Csodával határos módon túlélte az esetet, azonban még 2018-ban is több műtétet kellett végrehajtani rajta a sebesülései miatt. Érdekesség, hogy Gotti Jr. és Sliwa 2019-ben egy közös barátjuk esküvőjén találkoztak, ahol egyikük sem üdvözölte a másikat. Gotti Jr.-t többször bíróság elé állították, de soha nem ítélték el.

guardian_angels_4_2.jpg

New York egyik metrókocsija, 1980-as évek

Az Őrangyalok tevékenysége 1994-ben ért véget amikor az új főpolgármester, Rudy Guiliani erőszakosabban fellépett a bűnözés ellen és 80%-al szorította vissza a new york-i bűnözést. Ekkor már a NYPD (New York Police Department) vette át az Őrangyaloktól a városi metró védelmét. Sliwa és társai „nyugdíjba” vonultak, egészen 2006-ig. Ekkor ugyanis újból növekedésnek indult a bűnözés, így az Őrangyalok elővették a vörös barettsapkájukat és fehér pólójukat. Ekkorra már mintegy 5000 tagja volt a csoportnak, így már több helyszínre is tudták küldeni az embereket. Új helyszín volt a Central Park, ugyanis itt szinte egyáltalán nem volt rendőri jelenlét.

guardian_angels_6_2.jpg

Őrangyal egy idős nőt hallgat

Sliwa megtudta, hogy a Central Park, Rambles nevű területe homoszexuális emberek találkozóhelyévé vált és ott történtek meg a „légyottok” is. Ezért úgy döntött, hogy kérvényezi a terület jobb kivilágítását és rendőri erőket kért a környék felügyeletére. A főpolgármester azonban nem látta indokoltnak a rendőri jelenlétet, ezért Sliwa és csapata vette nyakába a járőrözést. A csoport visszatérését szinte minden new york-i állampolgár pozitívan fogadta, ugyanis véleményük szerint egy Őrangyal sokkal jobban tud kezelni bizonyos konfliktusokat mint a rendőrség. Kiemelték például, hogy a csoporton belül nagyon sok fekete és latino személy van, akik a new york-i alvilágban nőttek fel, többeknek jó kapcsolatai vannak még most is az alvilággal, így a bűnözők kevésbé mernek ujjat húzni velük.

guardian_angels_7_2.jpg

Őrangyal egy metrókocsiban

Sliwa és az Őrangyalok napjainkban is járőröznek New York utcáin és metróállomásain, a csoport működését egyre több politikus és városvezető gondolja indokoltnak, ezért többen is támogatják a csoport fennmaradását. Sliwa legutóbb 200.000 dolláros támogatást kapott az Őrangyalok továbbképzésére.

guardian_angels_9_2.jpg

Sliwa és társai napjainkban egy new york-i metróállomáson

 

Amennyiben érdekesnek találtad a cikket, olvasd el ezeket is:

Fallout Shelter, avagy nukleáris óvóhely építés a hidegháborúban

Védekezés a spanyolnátha ellen Magyarországon

Űrhajósok hátborzongató eltűnése a világűrben

A bejegyzés trackback címe:

https://egypercestortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr4016283122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bontottcsirke 2020.11.13. 15:40:18

Itt is volt rá igény, csak feloszlatták őket. Pedig az MG ruhája még esztétikusabb volt. Sőt, az Hugo Boss egyenruhát méginkább............

pkovaks 2020.11.13. 15:40:21

Svedorszagban nagyon is indokolt lenne ilyen csoport muködese, atmehetnenek oda is segiteni es megfekezni az eröszakos gazembereket...

Fue · http://www.english-hungarian.com 2020.11.13. 15:40:24

Köszi az összefoglalót, nagyon érdekes volt

A Rambles-zel kapcsolatos bekezdés mintha egy kicsit félreérthető lenne. Itt arról volt szó, hogy voltak, akik sokszor bántalmazták a melegeket, és GA megvédte őket.

Bocs, ha amúgy is egyértelmű - nekem elsőre fordítva jött le, ezért gondoltam, hogy megemlítem.

Fikalnyik Eugén 2020.11.13. 15:40:29

"New York, 1970-es évek. A bűnözés a metrókban a tetőfokára hágott, ugyanis a new york-i rendőrségnek nem volt képessége ellenőrizni a metróállomásokat (...) Az Őrangyalok tevékenysége 1994-ben ért véget amikor az új főpolgármester, Rudy Guiliani erőszakosabban fellépett a bűnözés ellen és 80%-al szorította vissza a new york-i bűnözést"

Csak a rend kedvéért:
1966-1973 John Lindsay (demokrata)
1974-1977 Abraham Beame (demokrata)
1978-1990 Edward Koch (demokrata)
1990-1993 David Dinkins (demokrata)
1994-2001 Rudy Giuliani (republikánus)

cservonec 2020.11.13. 19:45:54

Szörnyű amilyen undoritóan néznek ki a new-yorki metró állomásai és vonatai.
Összehasonlíthatatlan mondjuk a moszkvai metróval .
süti beállítások módosítása