Egyperces Történelem

Egyperces Történelem

Amikor gyerekek ostromoltak meg egy kávéházat Budapesten

2020. április 21. - Névtelen Minorita

1914-ben a világháború kitörése után a fővárosi gyerekek úgy gondolták, hogy ők is szeretnének a harcokban részt venni. Ezt az elhatározásukat egy budapesti kávéház épülete bánta meg.

evuqquux0aa1vrw_2.jpg

1914 szeptember közepén egy csoport budapesti kisdiák úgy határozott, hogy megvívja a saját „szerb-magyar” háborúját. A fiatalok elkezdtek keresni egy olyan helyet, amely megfelelő lehet ilyen játékhoz. Nem sokkal az elhatározás után ráakadtak a városligeti Park kávéház nem sokkal azelőtt elhagyott épületére. A csoport melyben körülbelül hetven gyerek volt kettévált, egyik fele a magyar hadsereget, másik fele a szerb hadsereget játszotta. Azért, hogy mégjobban hasonlítson egy háborúra néhány gyerek fehér szalagot kötött a karjára, amelyre vörös keresztet rajzoltak ők voltak az egészségügyi katonák. A kávéház épülete volt "Szerbia", ezért ide a szerbeket játszó gyerekeknek valahogy be kellett jutniuk.

Ezt úgy oldották meg, hogy nemes egyszerűséggel berúgták a kávéház kapuját és egy oldalsó bejáraton beözönlöttek az épületbe.

A kávéház belsejében a középen álló egyik márványasztalt nevezték ki „Belgrádnak”, melyet a kintről támadó többi gyereknek el kellett foglalnia. A gyerekek az ablakoknál és az ajtóknál csoportosultak, azt várva, hogy mindenki elkészüljön és indulhasson a háború. A „seregek” felszerelése papírcsákó és fakard vagy fapuska volt. A magyar sereget alakító gyerekcsoport megvárta, hogy az utcán egy kicsit alábbhagyjon a forgalom majd a vezetőjük jelt adott a támadásra.

letoltes_3.png

A berúgott kapu a kávéház mellett

Mikor a füttyjelet meghallották, egetverő orditással és éljenzéssel rohanták meg az épületet, az ablakokat pillanatok alatt bezúzták, az ajtókat pedig betörték. Hatalmas csata alakult ki a gyerek csoportok között, hosszú idő után a „magyar seregeknek” sikerült kiverniük a „szerbeket” a kávéházból. A gyerekek tele voltak karmolásokkal és horzsolásokkal. A „szerb” hadsereg több tagja is vérző arccal vonult vissza a kertbe, azonban ekkor már a kint levő emberek nagy csoportja is figyelte a fejleményeket, akik próbálták leállítani a verekedéseket. Közben megérkezett egy rendőr, aki megpróbálta elfogni a gyerekeket, azonban azok nevetve futottak el a rendfenntartó férfi elől. A rendőr már csak a szétvert kávéházat tudta megszemlélni.

letoltes_2.png

A kávéház a "csata" után

A gyerekek közül később senkit nem vontak felelősségre emiatt a csínytevés miatt, ekkor még örültek is annak, hogy a fiatalok is így éreznek a háború iránt.

 

Amennyiben tetszett a cikk, olvasd el az alábbiakat is:

A debreceni légikatasztrófa megrázó története

Az osztrák-magyar Przemysl-erőd hátborzongató rejtélye

Űrhajósok hátborzongató eltűnése a hidegháború idején

A bejegyzés trackback címe:

https://egypercestortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr4215629406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása