Egyperces Történelem

Egyperces Történelem

Amikor Kun Bélát véresre verték a rendőrök

2020. június 29. - Névtelen Minorita

1919. február 21-én Kun Bélát és több más kommunista vezetőt letartóztattak, mivel az aznapra hirdetett munkásmegmozdulás lövöldözésbe torkollott és ebben négy rendőr életét vesztette. Másnap reggel mintegy hatszáz rendőr rohanta meg a Gyűjtőfogházat, ahol Kun Bélát és társait tartották fogva.

colorized-image_25.jpg

Február 22-én reggel több száz rendőr vonult a budapesti gyűjtőfogházhoz, hogy az ott őrzött Kun Bélát megverjék. A fogház őrszemélyzete nem állt ellen a rendőröknek, így azok közvetlenül bejuthattak az udvarra. A rendőrök vezetői azt mondták, hogy csak látni akarják Kun Bélát és társait, hogy amennyiben újabb rendbontás lesz a városban, úgy megverhessék őket. Az őrök kihozták a cellájából a kommunista vezetőt, később Vágó Bélát és Rudas Lászlót is kivezették. Mikor Kun megállt az udvarra vezető lépcső tetejénél, rettenetes szitkok zúdultak rá, majd az egyik rendőr óriási csapást mért a politikus fejére egy puskatussal. Ezen felbuzdulva még vagy húsz rendőr kezdte el ütni a politikai vezetőt. Az ütlegelésben megsérült Pál István felügyelő is, aki megpróbálta megvédeni Kun Bélát.

kunbela4.jpg

Kun Béla szónokol

Miután a kommunista vezért sikerült kiszabadítani a rendőrök karmaiból, a második emeleti kórházba vitték. Közben értesítették a rendőrfőkapitányt, aki Tarján Vilmos újságíróval azonnal a helyszínre sietett, hogy megnézzék mi történt. Kun Béla fejéről ömlött a vér, az arca felismerhetetlenné változott. A főkapitány megkérdezte tőle:

Mivel verték meg?

Puskatussal. – felelte Kun.

Felismeri azokat, akik megverték?

Nem fontos, ők csak megvezetett emberek. – felelte Kun halkan.

Amíg ez a beszéd lefolyt a szobában, a folyosóról futás és fegyverek csörömpölésének a zaja hallatszott. A főkapitány kinézett a folyosóra, ahol kb. hatvan felfegyverzett rendőr állt. Az őrszemélyzet továbbra sem tudta útját állni a dühös rendőröknek.

Hol az a bitang? Innen élve ki nem jut! – ordibálták a rendőrök.

A főkapitány próbálta csillapítani a kedélyeket, de a hatalmas tömeg morajlásában elveszett a hangja. A rendőröket senki nem állíthatta meg, a tömeg félrelökte a főkapitányt és Tarján újságírót is. Kun annyira megijedt, hogy szépen lassan elkezdett hátrálni egészen a sarokban levő ágyig, ahova végül lefeküdt és kezeivel próbálta védeni a fejét. Körülötte hat rendőr állt, akik közül az egyik hatalmas ütést mért a puskájával a férfi fejére, aminek hatására vér fröccsent szét a szobában. Majd a többi rendőr is nekiesett az ágyon fekvő magatehetetlen férfinek.

kunbela.jpg

Kun Béla, mögötte balra Szamuely Tibor

Közben a főkapitány próbálta engedelmességre kérni a rendőröket, de mindhiába a feldühödött embereket nem állíthatta meg már semmi. Percekig verték puskatussal Kun Bélát, többen már fel is kiáltottak, hogy meghalt. Szentkirályi próbálta a tömeget észhez téríteni:

Aki ezt a magatehetetlen embert bántja az nem szocialista.

Hát az én öcsémet szabad volt agyonütni? – kiálltott fel egy fiatal rendőr.

Ekkorra már egyre kevesebb ütés érte az ágyon fekvő, félholt embert. Egy nyugodt természetű rendőr, valószínű a verekedők vezetője, közbeszólt:

Elég volt fiúk, gyerünk innen kifelé!

A verekedő rendőrök engedelmeskedtek a felszólításnak, csak egy rendőr maradt ott az ágynál. Kun Béla véres fejéhez nyomta bajonettes puskáját:

Szerető kell neked, szabad szerelem?

Kun Béla lassan, halkan felelt neki: Ne bántson, feleségem és gyerekem van.

kunbela2.jpg

Kun Béla az első világháború idején mint frontkatona, a feleségével és gyermekével

A rendőr mérgesen elvonult az ágytól. Kun az őt ért ütések miatt folyamatosan elájult, majd újra magához tért, amíg magánál volt kérte Tarján újságírót, hogy ne közölje le a megveretését az újságban. (Tarján azonban leközölte az újságokban a részletes történetet). A többi kommunista vezetőt a pincébe bújtatták el, őket nem érte semmiféle bántalmazás. Nem telt bele egy hónap és március 21-én délután az összes kommunista vezetőt szabadlábra helyezték, sőt kikiáltották a Tanácsköztársaságot is.

Amennyiben érdekesnek találtad a cikket, akkor olvasd el az alábbiakat is:

Ki volt Kun Béla személyi testőrségének parancsnoka?

Rémhírterjesztés a Tanácsköztársaság idején

Az első május elseje Magyarországon

A bejegyzés trackback címe:

https://egypercestortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr9315972822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

György Attila Révai 2020.06.29. 17:45:31

Kún Béla ezt a támadást "szerencsésen" megúszta. kb. 20 évvel később elvtársai nem voltak ilyen kegyesek, és kivégezték.

Hegge Balázs 2020.06.29. 17:45:43

Jobb hely lenne ma, Magyarhország ha akkor tisztességes munkát végeznek a rendőrök.

aaabbbccc 2020.06.29. 17:45:48

erdekes, akiket utana felakasztottak azoknak nem volt felesege meg gyereke ?

nookedli 2020.06.29. 17:45:51

Ott kellett volna halálra verni kohn kun bélát és a többi zs... kommunista hazaárulót, akkor szebb lett volna a magyar történelem. Ezek eszméje a mai napig belengi az országot.

midnight coder 2020.06.29. 17:45:56

Egyszer egy bakternak megjósolta egy jósnő, hogy egyszer még sok millió ember halálát fogja okozni. Ezt sehogy sem értette a bakter, hiszen kedves, jóságos ember volt világéletében. Másnap meglát egy gyereket aki a síneken játszik, miközben közeledik a vonat. Élete kockáztatásával odarohan és megmenti a gyereket. Utána megkérdezi, hogy hívnak kisfiam ?
Adolfka - válaszolt a kisfiú... Ki tudja miért, valahogy erről a sztoriról ez jutott az eszembe. Illetve, a XX. század legnagyobb tragédiája, azaz hogy a Titanic süllyedt el, és nem az Auróra.

Club Sandwich 2020.06.29. 17:45:59

"De szeretnék,
de szeretnék
Kun Bélával beszélni!"

Örömhernyó 2020.06.29. 17:46:05

Kár, hogy nem végeztek vele akkor. És a többi hasonszőrűvel.

Alick 2020.06.29. 18:23:41

K.B.-nak eléggé felcsúti fizimiskája van... :)

nemecsekerno_007 2020.06.29. 18:41:47

Abu Muszab Al Zarkavi. Most így hívják az ilyeneket.
Természetesen a társadalom a hibás amiért ilyeneket termel ki :))))

Ez a Véleményem 2020.06.29. 18:41:52

ja nektek a dicső világháború dukál.

Ekrü 2020.06.29. 18:41:54

Sajnos nem verték eléggé...Ebből is látszik,hogy az akkori rendőrség sokkal humánusabb volt a kommunistákhoz képest.

Ekrü 2020.06.30. 20:28:46

@diktatúrarettegő:
"Tömegeket tudott mozgósítani,"-Ahogy Hitler,Rákosi vagy Sztálin is.De azért jobb lett volna nélkülük....

feketeesfeher 2020.06.30. 20:28:54

@diktatúrarettegő: "Kétségtelen, hogy Kun Béla hatalomra kerülése a magyar történelem egyik legsötétebb korszakát hozta, legalábbis politikai értelemben."

Mondjuk pont nem.
Egy erős választóvonal volt aközött, amikor csak a magyar társadalom felső 5-7%-nak voltak politikai jogai, és aközött, hogy a magyar társadalom többségének legyenek politikai jogai.

Nem volt egy csudiszép történet, de nem is lehetett.
Ja, mondták korábban sokan, hogy "légyszi. légyszi. választójogot szeretnénk", csak erre a válasz mindíg az volt, hogy "kuss, fogd be a pofád büdös paraszt/proli/semki"

Ja, az én nagyapámnak sem az volt az élete célja, hogy a nagy büdös semmiért meghaljon Isonzónál.
Jó, nem halt meg, de parasztként kábé nulla beleszólása volt bármibe.
Kitapogathattuk a nyakán a soha ki nem műtött srapnel darabokat. Ő ennyit kapott az akkori hatalomtól.

Meg azt, hogy "kuss, pofád befogod"

Biztos az volt, hogy ha a magyar társadalom 93%-a szépen kéri a választójogot, akkor megkapja. :)))))))))

nincs1agy 2020.06.30. 20:28:59

A Ljubjankán már golyót kapott az elvtársaitól..

nincs1agy 2020.06.30. 20:29:04

@diktatúrarettegő: No és ha sikerül stabilizálnia a Tanácsköztársaság helyzetét, mi lett volna a következő lépés? Csatlakozás a SZU-hoz?

Netuddki marqui 2020.06.30. 20:29:12

Azért kicsit árnyalja a történetet a(z akkor még szocdem) Népszava 1919. február 22-i száma:
„Az Est negyedfélhasábon számolt be Kun Bála „félholtra" vereteséről. Borzalomkeltő részletezéssel irta le a bolseviki vezér megkinzását; szerinte a rendőrpuskák ugy verték a fejét, mintha kalapáccsal szeget vernek a falba; a leírást olvasva, azt kell hinni, hogy a gyilkosságok és rablások értelmi szerzőjéből nem maradt egyéb összetört csontoknál és véres húscafatoknál. A valóság pedig az, hogy Kun Béla gyilkosság- és rablás-szervező ur néhány kemény ökölcsapást kapott, néhány hátbaütést is puskatussal (de legalább annyit,
ha nem többet kapott az őt védelmező rendőrtisztviselő is), — az ütlegek után félórával pedig már igen értelmes és csinosan irt levelet küldött a. feleségének és e mellett jobb koszt és cigaretta iránt érdeklődött."

igazi hős 2020.06.30. 20:29:19

@nookedli: "zs... kommunista" Jézusom, hogy lehet valaki annyira puhapöcs, hogy már rendesen zsidózni sem mer? De legalább igaza van, a TK nélkül Horthy nem küldött volna 200 ezret meghalni a Don-kanyarba, 600 ezret lágerbe, nem lett volna szovjet megszállás, Rákosi és Kádár rendszer, Horn-Gyurcsány-Orbán kormány, hanem Kánaán lenne. Kétségtelenül!

68nyara 2020.06.30. 20:29:43

Az miért van, hogy az INdexen mostanában jórészt Kun Bélát és Rákosit már szinte mentegető, velük szemben sajnálatot keltő cikkek kerülnek főoldalra? A történelemből a Tanácsköztársaság, és a Rákosi-korszak szerepelt legtöbbet a történelem érettségi "felkészítésben" is, de még véletlenül sem a terror része, vagy a miért volt gazdaságilag katasztrofális a korszak kérdéskör, hanem a milyen okos volt Rákosi (mai írés az Index címlapján), vagy a sokadik Kun Béla mentegető cikk. A kommunista korszakok voltak Magyarország leg rémisztőbb korszakai, minden értelemben rosszabbak, mint a legtöbb másik, egyenértékű a nyilas vészkorszakkal. Nincs "de...", meg "ha...". Nincs olyan, hogy de olyan aranyos kisfiú volt, meg okos is... Hitler is nagyon aranyos kisfiú volt biztosan, arról miért nem írtok cikkeket, hogy milyen kiváló volt az Első Világháborúban? Bár már ez a relativizálás is elkezdődött, igaz a DK-ban.

arthurthedent 2020.06.30. 20:29:51

Terrorista volt, amerikában kivinnék külföldre és vödör vizekkel kínoznák éveken keresztül. Soha a büdös életben nem szabadulna és nem lenne joga bíróság előtt védeni az igazát.

Mondjuk mi is jobban jártunk volna valami ilyesmivel.

István Torma 2020.06.30. 20:29:57

A Szovjetunióban vezető politikai tiszt volt, és kegyetlenkedései miatt "kis vörös mészárosnak" hívták. Irtotta az elvtársait, mint a répát...

2020.06.30. 20:30:04

@diktatúrarettegő:
Ja, csakhogy Kun Béláék célja nem az ország területi integrációjának megőrzése volt, hanem a kommunista eszme terjesztése. A sikeres északi hadjáratukat elsősorban az motiválta, hogy a cseheket elvágva egyesítsék erőiket a szovjet elvtársaikkal, majd a világforradalom egész Európát elsöpörje. Nem véletlen, hogy Eperjesen a segítségükkel megalakult a Szlovák Tanácsköztársaság is.

Az más kérdés, hogy persze a vörös hadsereg katonáinak nagyobb része nem volt kommunista, és ők tényleg az ország területi integrációjáért harcoltak, élükön Stromfeld Auréllal. Ezzel szemben Kun Béláék éppen annyira hazaárulók voltak, mint Horthyék, akik meg az ország megcsonkítása árán jutottak hatalomra, majd a második világháborúban irredentizmusra hivatkozva küldtek sok százezer magyart a halálba.
süti beállítások módosítása