Egyperces Történelem

Egyperces Történelem

Fekete katonák a Német Birodalmi Hadsereg kötelékében

2020. május 07. - Névtelen Minorita

Az első világháború idején a Német Birodalom volt az egyetlen jelentősebb gyarmattal rendelkező ország a központi hatalmak oldalán. Az afrikai katonáikat azonban nagyrészt csak az afrikai hadszíntéren vetették be, ugyanis nagy logisztikát igényelt volna az európai hadszíntérre szállításuk. De még így is harcolt néhány fekete katona az első világháborúban az európai hadszíntéren német zászlók alatt. Most következő cikkünkbe négy fekete katonának az életútját szeretnénk bemutatni akik a Német Birodalmon belül szolgáltak.

black_soldier4.jpg

A császári hadseregben az afrikai katonákat leginkább, mint zenészeket alkalmazták. Kisebb arányban voltak azonban olyan fekete tisztiszolgák, akiket a tehetősebb német katonatisztek vittek magukkal az anyaországba. Az 1896-os berlini gyarmati kiállításra 100 afrikai katonát hoztak bemutató céljából. Ezen fekete férfiak nagyrésze Németországban maradt és különböző jogokat kapott, később pedig harcoltak az első világháborúban.

Az első férfi, akit bemutatunk, Gustav Sabac el Cher, aki 1868-ban született Berlinben szudáni és német szülőktől, majd később a porosz Albrecht főhercegnek és a feleségének az örökbefogadott fia lett. A császári charlottenburgi zeneiskolában tanult hegedűművészetet, utána pedig az 1. elit gránátos ezred zenekarának lett a karmestere. 1906-ban visszavonult a katonai zenekartól ezután, mint zeneszerző kereste a kenyerét, 1920-tól pedig rádiós műsort is vezetett. A húszas évek végén feleségével kávézót nyitott, azonban a Nemzetiszocialista hatalomátvétel miatt azt be kellett zárnia. Pár év múlva életét vesztette, két fia a második világháború idején, mint önkéntes katona szolgált a Wehrmachtban a keleti fronton. Csak egyikük élte túl a háborút, aki végül 1966-ban vesztette életét..

black_soldier.jpg

Gustav Sabac el Cher

A következő híresebb német fekete katona a marokkói születésű Ben Aissa, aki II. Vilmos személyes szolgája volt.  Történt ugyanis, hogy1905-ben a német császár Tanger-i látogatása során Ben Aissa volt, aki a császár lovát vezette. A vonulás során a császár és Aissa barátságosan beszélgettek egymással, ezért II. Vilmos úgy döntött, hogy a férfit meghívja Berlinbe. Ekkor csatlakozott az 1. gyalogos őrezred kötelékébe, ahol az első világháború idején is hűen szolgálta a német császárt. Az egységével (Asienkorps) megjárta Palesztinát is, később még visszatért Berlinbe, de a zűrzavarban már nem találta helyét. 1919-ben visszatért Marokkóba, haláláról nem tudni pontos adatot.

 

black_soldier2.JPG

Ben Aissa

A következő katona, Elo Wilhelm Sambo, aki 1886-ban született Kamerunban. Nem tudni hogyan jutott Németországba, azonban úgy tartják nyilván, mint II. Vilmos keresztfiát. 1905-ben csatlakozott a birodalmi sereghez és a Huszár Testőrséghez került, ahol üstdobosnak (timpano=üstdob) képezték ki. Felvonulásokon vett részt, majd a világháborút is végig szolgálta. A Német Vaskereszt első és másodosztályának a kitüntetettje volt. A háború után leszerelt az egységétől és Kölnben telepedett le. Felvonulásokra szerződött le, mint lovas üstdobos, egészen 1933-ban bekövetkezett haláláig. Temetésére a kölni déli temetőben került sor, amelyre II. Vilmos hatalmas koszorút küldött, néhány soros gyászbeszéddel egyetemben.

 

black_soldier3.jpg

Elo Wilhelm Sambo (középen)

 

elo-sambo-3e9aa122-91be-4381-b212-4dcce951603-resize-750.jpeg

Elo Wilhelm Sambo

Az utolsó fekete, aki hősiesen szolgálta a német császárt, Joseph Mambo, egy Tanga-i (Kelet-Afrika, ma Tanzánia) 1885-ös születésű fiatalember. Őt még kisgyerekként 1897-ben vitték Németországba, ahol ugyanúgy üstdobosnak képezték, mint Sambo-t. Kiképzése után a 3. gránátos ezredben szolgált. A világháború idején őrmesteri rangig jutott és kétszer is megsebesült. Egyszer a keleti fronton, egyszer pedig Verdun ostroma idején. Háború utáni élete ismeretlen.

 

black_soldier6.jpg

Joseph Mambo (középen állva)

Végezetül egy ismeretlen fekete katonáról 1919 májusában készült fénykép, aki a Münchenben megalakult Freikorps alakulatnak a tagja volt. Róla közelebbi információt nem tudni.

 

black_soldier4.jpg

A Német Birodalmi Hadsereg kötelékén belül szolgálatot teljesítő fekete katonákról nem vezettek semmiféle írott anyagot, a fentebb felsorolt személyekről is csak azért tudni valamilyen információt, mert vagy híresek lettek vagy pedig a róluk készült kép volt egyedülálló. 

 

Amennyiben tetszett a cikk, olvasd el az alábbiakat is:

Sandhill Park, az osztrák-magyar katonatisztek angliai fogolytábora

A nap amikor szétverték a magyar parlamentet

Európa legnagyobb bányakatasztrófája

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egypercestortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr7815665122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AngeI 2020.05.08. 16:01:38

Volt egy dokumentumfilm, amely a III. Birodalomban élő feketék sorsával foglalkozott. Némelyiküket behívták sorozásra is.:) Amikor a bizottság elé került, udvariasan megkérték, hogy fáradjon ki a folyosóra ,majd szólítják. Amikor ismét a sorozóbizottság elé került, kezébe nyomtak egy hivatalos papírt, amelyen az állt, hogy a Wehrmacht a továbbiakban semmilyen körülmények között nem tart igényt a részvételére, és hazaküldték.

SeaJay 2020.05.08. 16:01:46

Fura a cikkben a neger kifejezes hasznalata, hiszen ennek mar pejorativ hangzasa van.
Szinten nem ertem,h egy marokkoit miert negernek nevez, miert nem arabnak.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2020.05.08. 16:02:01

Érdekes életutak. És főleg abszurdak, főleg a Wehrmachtban szolgáló két fiú története, rájuk nem vonatkoztak valami agyament módon a faji törvények.
Távol kerülni a hazájuktól és ott dísznek mutogatni, (mert akármilyen képzést rangot egyenruhát kaptak, végső soron dísznek lettek használva.) ezt mi aligha érezhetjük át.

STIRLITZ 2020.05.08. 21:41:43

Igazából ez az egész csak annyiban érdekes, hogy Németország az 1920-as evektől fokozatosan a nácizmus utjára lépett, miközben lakossága magáévá tette a fajelméletet.

DE abban, hogy egy gyaramtositó europai ország szinesbőrűeket enged anyaországába (saját gyarmatairól) és azok a hadseregbe is beléphetnek semmi rendkívüli nincs. Megtette Hollandia, Belgium is. Nem beszélve természetesen a britekről és franciákról.

AngeI 2020.05.09. 10:20:59

@STIRLITZ: Hát azért a háború előtt Nagy-Britanniában közel se volt általános. Igen csekély számú fekete élt az országban. Azok a brit nők pedig, akiknek fekete amerikai katonától született gyereke, általános megvetésnek voltak kitéve.

Fritz Gerlich 2020.05.10. 10:08:59

@/\ngel: Csekély számú? Hmm. A poszt is csak 5 esetet említ a németeknél. Az is elég "csekély szám".

AngeI 2020.05.13. 15:00:56

@Fritz Gerlich: A háború előtt tízezer körüli fekete élt GB-ben. Nézz meg egy utcaképet valamelyik brit nagyvárosból, mondjuk 1930-ból.

kolomparlole1114 2020.06.14. 12:07:47

@SeaJay: Ha egyszer fekete, akkor minek nevezzék, eszkimónak?

A négerben semmi pejoratív nincs, az simán csak feketét jelent. A nigger volt a pejoratív értelmű, de az is csak USA találmány, errefelé semmilyen jelentése nincs. Ahogy az USA-ban se az oláhnak, cigánynak.

Le az álszent pc-vel! Ha cigány helyett "nem hiába született"-et vagy "rejtett erőforrás"-t mondasz, akkor annak pozitívabb lesz a töltete? A nevezett csoportok valahogy önmaguk vívták ki a pejoratív tartalmat, ami nem fog változni egy átnevezéssel se.

Az meg végképp undorító hogy Ausztriában a gengszterváltás után sok helyen "ne lopj magyar"-t írtak ki, mikor az "ne lopj cigány" volt helyesen. Nekünk megalázó ha ilyen alakokkal mosnak össze. Nekünk is vannak jogaink, nem csak ezeknek.
süti beállítások módosítása