Egyperces Történelem

Egyperces Történelem

Titkos orosz szórakozóhely egy budapesti erdőben

2020. április 23. - Névtelen Minorita

1917-ben a Budapest környékén dolgozó orosz hadifoglyok úgy döntöttek, hogy titkos összejöveteleket szerveznek a Gubacsi erdőben. Ezen összejövetelek végül az esetek nagyrészében inkább hatalmas táncmulatságokba torkolltak. 

1tf5ojgmk0541.jpg

1917 augusztus 19-én este a katonai rendőrség IX. kerületi osztálya razziát tartott a Gubacsi erdő területén ahol különös látvány fogadta a járőröket. Az erdőben több száz orosz és szerb hadifogoly tartott zenés-táncos mulatságot, melyen az alkoholból sem volt hiány. A hadifoglyokon kívül örömlányok és néhány civil ember is részt vett a titkos összejövetelen és a hadifoglyok szereztek egy cigánybandát is, amely a zenét szolgáltatta a mulatsághoz. A jelen levő személyeknek voltak olyan tagjai, akik civil ruhában jelentek meg, de voltak olyanok is, akik osztrák-magyar katonai egyenruhát viseltek.

orosz_hadi.png

Orosz hadifoglyok munkában Magyarországon

A rendőrök előállítottak 119 hadifoglyot, a többieket pedig kiutasították az erdőből azzal a kikötéssel, hogy oda soha többet nem mehetnek vissza. Az előállított hadifoglyok között volt Vlagyimir Uraszov későbbi kommunista politikus is, aki 1914 őszén került osztrák-magyar hadifogságba. A hadifoglyokat alaposan kikérdezték, hogy milyen célja volt az összejöveteleknek, kik vettek rajta részt, milyen sűrűn tartották ezeket. Sokan nem beszéltek a gyűlések szándékáról, voltak olyanok is akiket valójában nem is érdekelt milyen szándékú a gyűlés, csupán a mulatság miatt mentek el.

img_20200423_124901_2.jpg

Vlagyimir Uraszov az első világháború kitörésekor

A rendőrség azonban megtudta, hogy az összejövetelek lázító jelleggel bírtak, ugyanis több beszédet is tartottak egy-egy gyűlésen és csak ezekután lett táncmulatság az erdőben.

Ezen beszédeknek a célja az volt, hogy a hadifoglyok lázadjanak fel a magyar munkaadóik ellen és követeljék az orosz foglyok hazatérését Oroszországba, hogy segíteni tudják a forradalmár társaikat.

A legtöbb beszédet a már említett Vlagyimir Uraszov tartotta. A táncmulatságok és beszédek minden vasárnap és ünnepnapokon meg voltak tartva, Budapest népe pedig már hetekkel a razzia előtt sugdolózott bizonyos hadifogoly összejövetelekről a közeli erdőkben.A majd egy hónapos vizsgálat során kiderült, hogy a katonai egyenruhát viselő vagy civilbe öltözött egyének a hadifoglyokhoz kirendelt őrök voltak, akik szintén részt vettek ezeken a gyűléseken.

orosz_hadi2.png

Orosz hadifoglyok szénagyűjtés közben

Szeptember 5-én a budapesti cs. és kir. Katonai Parancsnokság, a bécsi Hadügyminisztériumnak meg is küldte a nyomozás eredményét. Szeptember 23-án az újságokban is megjelent, hogy mindenfajta összejövetelt megtiltottak a hatóságok a hadifoglyoknak, melyet a fővárosi illetékes hivatalok szigorúan ellenőriztek.

Érdekesség, hogy Uraszov később tevékenyen részt vett a Magyar Tanácsköztársaság kialakításában, a Vörös Újság elindításában és a Leninnel való kapcsolattartásban.

 

Amennyiben tetszett a cikk, kérünk olvasd el az alábbiakat is:

Lothar von Richthofen vadászpilóta kalandos élete az első világháborúban

A debreceni légikatasztrófa megrázó története

Űrhajósok hátborzongató eltűnései a hidegháború idején

A bejegyzés trackback címe:

https://egypercestortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr5315634776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása