Egyperces Történelem

Egyperces Történelem

Egy Széchenyi a magyar ellenállásban a nyilas uralom idején

2020. április 14. - Névtelen Minorita

Széchenyi István egyik rokona részt vett a Szálasi uralom elleni összeesküvésben, melyet több katonatársával együtt szerveztek meg, az 1944-es év végén. A fiatal fiút, gróf Széchenyi Pálnak hívták. Ez a cikk róla és az utolsó napjáról szól.

to244fit237.jpg

Széchenyi Pál Ágost 1918 szeptember 8-án született a Fejér vármegyei Kálózon. Apja Széchenyi György gróf legitimista politikus volt, aki az első világháborúban mint huszártiszt vett részt. A világháborút követő Tanácsköztársaság idején élesen szembehelyezkedett a forradalommal, ám az azután berendezkedő Horthy-rendzserből is hamar kiábrándult. Mint egy Széchenyi leszármazott, úgy vélte, hogy Magyarország nem kér a német militarizmusból, hanem csakis független államként kívánja magát fenntartani. Fiát is ebben a szellemben nevelte, aki már fiatalon tehetséges írónak számított. Mindketten elítélték a zsidótörvényeket, írásban és szóban is kiálltak a nemzet függetlensége mellett, elítélték továbbá, hogy a Gömbös-kormány egyre szorosabbra fonta Németország és Magyarország kapcsolatát. 

szechenyi_pal_2.jpg

Széchenyi Pál Ágost

A fiatal fiú szinte minden iránt érdeklődött, szép jövő előtt állt, azonban kitört a második világháború amely keresztül húzta minden számítását. Részt vett az 1940-es erdélyi bevonulásban, amiért megapta az Erdélyi Emlékérmet. 1942-ben mint tartalékos zászlós teljesített szolgálatot a 207/2-es honi légvédelmi gépkocsizó ágyús ütegnél. Szerencséje volt, ugyanis addig nem került a frontra, amíg az Magyarországra nem érkezett. Az alakulat a Csillaghegyen szolgált és nagyrészt baloldali beállítottságú katonákból állt. 1944 október 15-én mikor a kiugrási kísérlet híre elérkezett az alakulathoz minden fontos berendezésüket megsemmisítették.

16603_2.jpg

gróf Széchenyi Pál Ágost őrvezető

Széchenyi Pál tartalékos tüzér zászlóst és barátját Messik János tartalékos tüzér hadnagyot az üteg parancsnoka bevonta a katonai ellenállási mozgalomba. Az ellenállás 1944 november 22-én estére gyűlést szervezett, Tartsay Vilmos lakásán. Azonban az ellenállókat elárulták és már a találkozó előtt Gestapo és csendőr alakulatok érkeztek a házhoz. Becsöngettek a lakásba, ahol egy fiatal fiú nyitott ajtót, neki azt mondták, hogy a nagyapjával akarnak beszélni. A fiúnak gyanússá vált, hogy nagyapja már több éve halott volt, miért keresné őt bárki is. Meg sem várták a fiú válaszát, berontottak a lakásba és mindenkit összetereltek egy szobába. A hatósági személyek pedig csendben várták hátha valaki még megérkezik az összejövetelre.

messik_janos_2.jpg

Messik János hadnagy

Széchenyi, Messik és Peleskei Ernő szakaszvezető késésben voltak és már este 11 óra is elmúlt, az utcák el voltak sötétítve ők pedig autóval érkeztek a helyszínre. A férfiak ugratták is egymást, hogy visszafelé ki fog majd vezetni, ugyanis azzal heccelték a sofőrt, hogy lassan ment. Mikor megérkeztek a helyszínre, Széchenyi kiszállt a kocsiból és körbenézett. Gyanús volt neki a nagy csend, és a közelben parkoló kék autóbusz. Széchenyi meg is jegyezte társainak:

Gyanús ez a csend nekem, talán mégis csak géppisztollyal kellett volna jönnünk!

A három férfi elindult a lakás felé csak arra gondoltak, hogy ne késsenek még többet a gyűlésről. Peleskei ment elől, utána Széchenyi majd végül Messik. Mindannyian kinyitották a pisztolytáskájukat és rajta tartották a kezüket, hogy minél hamarabb tudjanak reagálni. Peleskei amikor az ajtón becsengetett, azt csak résnyire nyitották ki, a férfit, azonban 4-5 pisztlycső várta amint belépett. A mögötte érkező két férfi ezt meglátva azonnal lőni kezdett. Széchenyi szemüvegben érkezett ami a hőmérséklet változás miatt bepárásodott így hirtelen csak vaktában tudott lőni. A lépcsőházban elbújt Gestapo ügynökök pedig szintén tüzet nyitottak rájuk. Széchenyit a nyakán találták el, azonnal összeesett. Még a Tartsay lakásba bevitték, Peleskeinek még tudott annyit mondani, hogy értesítse egyik ismerősét, ekkor pedig elájult. Messiknek sikerült néhány szintet elmenekülnie, ahol egy WC-ben rejtőzött el. Ő is több lövéstől sebesült, így mivel elhitte, hogy amennyiben feladja magát úgy azonnal kórházba viszik, előjött rejtekhelyéről.

478.jpg

Tartsay Vilmos

Messiket is a már ájult Széchenyi mellé fektették, azonban nem tartották be ígéretüket, kórházba szállítás egyelőre szóba sem jöhetett. Egészen reggelig a házban maradtak, ekkor vitték el őket az egyik közeli kórházba, ahol az orvosok már nem tudtak rajtuk segíteni, túl sok vért vesztettek az este folyamán. 1944 november 23-án reggel 9 órakor mindketten életüket vesztették. 

szechenyi.png

Széchenyi Pál gyászhíre

A háború után sok helyen azt írták, hogy a három férfi pont a többi ellenálló kiszabadítására érkezett a lakáshoz, azonban ez a visszaemlékezések szerint teljesen valótlan állítás. Amennyiben ez igaz lenne úgy nem pisztollyal és nem csak hárman érkeztek volna a helyszínre. Valószínűleg nem is sétáltak volna bele a csapdába. Egyszerűen csak késésben voltak a találkozóról.

mikulich_tibor_a_targyalasan.JPG

A találkozót eláruló Mikulich Tibor főhadnagyot 1960-ban kötél általi halálra ítélték és még ugyanazon évben kivégezték.

 

Amennyiben érdekesnek találtad a cikket, úgy olvasd el az alábbiakat is:

A nap, amikor szétverték a magyar parlament épületét

József főherceg és az 1915-ös frontbarátkozás a keleti fronton

Grenztruppen, a kelet-német határőrök mindennapjai

A bejegyzés trackback címe:

https://egypercestortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr4915610770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2020.04.16. 15:48:41

Az áruló is megkapta a maga sorsát.
süti beállítások módosítása