Egyperces Történelem

Egyperces Történelem

Egy rejtélyes cár rövid uralkodása a hűbéri Oroszországban

2020. február 04. - Névtelen Minorita

1602 folyamán az ukrajnai lengyel birtokokon felbukkant egy férfi, aki magát Dimitrij cárevicsnek, Rettegett Iván fiának nevezte. 

800px-last_minutes_of_false_dmitry.jpg

 

 Az ismeretlen akiről nem tudtak semmit és aki I. Ál-Dimitrij cár néven vonult be az orosz történelembe, valószínűleg Grigorij Otrepjev, egy a moszkvai Csudov-kolostorból szökött szerzetes lehetett. A férfi 1603-ban segítséget kért a lengyel főuraktól, hogy visszaszerezze "jogos" trónját. Annyira szerette volna visszaszerezni, hogy áttért a római katolikus hitre is, csak azért, hogy egyházi támogatást is kapjon. Persze annak fejében, hogy amint hatalomra kerül, az orosz egyházat, a római katolikus egyház alá rendeli. 1604 őszére sikerült egy ütőképes sereget összeszednie, majd elindult az orosz határ felé. Dobrinyicsinél az orosz sereg súlyos vereséget mért az "Ál-Dimitrij" vezette csapatokra. Azonban ezen vereség dacára sikerült az orosz népben reményt ébresztenie.Az orosz paraszti tömeg a "törvényes cár" visszatérte hallatán, parasztháború tört ki az Észak-Ukrajna vidéken. A városokban is várták Dimitrij cár eljövetelét. 1605 áprilisában meghalt az addig hatalmon levő Godunov cár, a trónon 16 éves fia Fjodor követte. 

800px-newrew_false_dimitry_i_swearing_sigismund_iii_introduction_of_catholicism_in_russia.jpg

Godunov halála után a serege teljes egészében átállt "Ál-Dimitrij" oldalára. 1605 június 1-én Moszkva lakossága fellázadt és elfogta Fjodort és anyját, akiket később kivégeztek. 1605 június 20-án Ál-Dimitrij bevonult Moszkvába és átvette az ország fölött a vezetést. Azonban ekkor szembesült vele, hogy megszerezni könnyebb a hatalmat mint megtartani. A parasztság szemében egyre jobban romlott a megítélése, nem lett belőle jó cár mint ahogy ígérte. Ekkor egyre biztosabbá vált, hogy csak egy kalandor ül a trónon és nem az igazi Dimitrij. 

 

dymitr_samozwaniec.jpg

 Ál-Dimitrij az orosz vallást és szokásokat erős közönnyel fogadta, inkább a lengyel szokásokat tartotta fontosabbnak, ezért szárnyra kelt a legenda, hogy ő valójában egy lengyel nemes. Az esküvőjére melyet Marina Mniszech-el kötött 2000 lengyel jött Moszkvába. A lengyelek úgy viselkedtek a fővárosban mintha meghódították volna azt. Az orosz nép egyre inkább rossz szemmel nézte uralkodását. 1606 május 17-én Vaszilij Sujszkij herceg összeesküvést szőtt a cár ellen, amelyben a moszkvai nép azonnal az ő oldalára állt. Az önjelölt cárt elfogták a Kremlben és még ugyanaznap kivégezték. Testét közszemlére tették, hogy a nép nevessen rajta.

 

Érdekesség, hogy később az ő nevét felhasználva néhány évvel később egy másik kalandor került hatalomra, II. Ál-Dimitrij néven. Ő már azt találta ki, hogy Moszkvában megmenekült a kivégzés elől és a közszemlére tett holttest egy szolga teste volt. I. Ál-Dimitrij feleségének az apja mindenáron szerette volna a lányát az orosz trónon tudni, így II. Ál-Dimitrij is elvette őt. Mondani sem kell az ő uralkodása is rövid volt. Testét feldarabolták, majd ágyúval kilőtték Lengyelország irányába.

 

Szeretnél még érdekes történeteket olvasni? Nézd meg, hogyan állta a sarat Kálmán herceg Muhinál 1241-ben, vagy tekintsd meg, hogyan alázta meg magát a Brit Hadsereg a Búr háborúban, olvasd el milyen fegyver is volt a híres német 88 mm-es ágyú.

Tekintsd meg, hogy milyen volt a humorizálás a Harmadik Birodalomban.

A bejegyzés trackback címe:

https://egypercestortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr9915451562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

paráznabillegető 2020.02.05. 12:32:32

"...Testét feldarabolták, majd ágyúval kilőtték Lengyelország irányába..."
kreatív és stílusos.
süti beállítások módosítása