Egyperces Történelem

Egyperces Történelem

A humor a Harmadik Birodalomban

2020. február 06. - Névtelen Minorita

A Harmadik Birodalom fennállása idején néha az egyetlen dolog mely feldolgozhatóvá tette a valóságot, az a nevetés volt. 

a3c74dfc2c20e896f18ee4ee20a95690--army-soldier-the-germans.jpg

Az ember azt gondolná, hogy az 1933-tól hatalmon levő náci párt a kezdetektől fogva korlátozta a humoristák és karikaturisták munkáját. Azonban erről szó sincs. A hatalom megszerzése után több napilap is nyíltan kigúnyolta Hitlert és vezetőit. Abszurd módon pont Hitler személyi titkára, Ernst Hanfstaengel volt az aki először kiadott egy Hitler-karikatúra könyvet, melyet a világ más részein megjelenő napilapokban közölt Hitler-karikatúrákból állított össze. Ezzel próbálta megmutatni, hogy mennyire rosszak a külföldi karikaturisták. 

german_soldiers_22.jpg

A lakosság körében is szép számmal terjedtek a nácikról poénok, ahol különböző gúnyos címekkel illették Hitlert. Egy évvel a hatalomra kerülés után 1934-ben a náci pártnak elege lett az egyre jobban elterjedő viccekből. Megtiltották a felsőbb vezetőkkel való viccelődést és komoly büntetéseket helyeztek kilátásba, ha valakit rajtakapnak egy rossz poénon. 

Mikor Hitler meglátogatott egy elmegyógyintézetet, az ott levők mindegyike a híres karlendítéssel üdvözölte kivéve egy orvost. Hitler megkérdezte tőle, hogy miért nem emelte fel a karját? Az orvos azt válaszolta, hogy "Én vagyok az orvos, itt én vagyok az egyetlen aki nem őrült."

article-1028813-00cda84f000004b0-599_308x185.jpg

Egy Paderbornban élő cirkuszi művész pedig a csimpánzaival megtanította, hogy amikor egy német katonai egyenruhát meglátnak, akkor karlendítéssel üdvözöljék az illetőt. A lakosság felettébb komikusnak találta az esetet, de érthető módon a náciknak ez nem tetszett és utasították a művészt, hogy a továbbiakban tartózkodjon az ilyen produkcióktól.

Erich Ohser német karikaturista náci ellenes rajzaival került többször is bajba, azonban mikor megtiltották neki a rajzolást, ő inkább a szovjetek kigúnyolását választotta alternatívaként (persze csak a felszínen, ugyanis a magánéletében tovább gúnyolta Hitlert). 1944-ben az egyik szomszédja kihallgatta amint a nácikat kifigurázza és feljelentette a Gestaponál. Ohser a tárgyalás előtt öngyilkos lett.

bundesarchiv_bild_146-2003-0037_e_o_plauen.jpg

Erich Ohser

Sok ember viccelődött még ezután is a nácikkal, az egyik legismertebb köztük, Werner Finck, színész és humorista volt. Egyik alkalommal az előadásán felhívott egy Gestapo-tisztet a színpadra, majd megkérdezte tőle, hogy vajon ő (Finck) tud-e olyan lassan beszélni, hogy a tiszt mindent le tudjon jegyzetelni. Ezért a poénjáért Finck hat heti koncentrációs táborban letöltendő büntetést kapott. Azonban a férfit ez sem riasztotta vissza a viccelődéstől, mert a táborban is gúnyolta a nácikat. Amikor megkérdezték tőle, hogy nem fél-e, ő csak annyit válaszolt: "Elvégre már a táborban vagyunk, mi lehetne ennél rosszabb?"

Finck szabadulása után is folytatta a viccelődést, majd újbóli letartóztatása után választhatott, vagy börtönbe megy vagy a keleti frontra. A keleti frontot választotta ahol Vaskeresztet is kapott a hősies helytállásáért.

wp_werner_finck.jpg

Werner Finck

 

Mikor a háborút nem sikerült olyan hamar befejezni ahogy a nácik tervezték, ők is rájöttek, hogy az emberek jó hangulatát humorral kell fenntartani, ezért több vicces filmet, humorestet is támogattak. Persze náci viccek nélkül.

 

Ha még nem olvastad, nézd meg, hogy milyen csatát vívott először az Osztrák-Magyar Haditengerészet az első világháborúban, vagy hogyan lett rettegetté a német 88 mm-es ágyú, vagy mit rejtett az osztrák-magyar Przemysl-erőd 1923-ban?

A bejegyzés trackback címe:

https://egypercestortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr3615461034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Tom 2020.02.06. 11:19:29

Egy ember bemegy a jósnőhöz, hogy meséljen a jövőjéről. A jósnő azt mondja:
-Maga miatt fog meghalni több millió ember!!!
Az ember idegesen megy haza, mikor látja, hogy egy kisgyerek a síneken megy és felé tart a vonat. A férfi ijedten odaszalad és ellöki a kisgyereket, majd megkérdezi tőle:
-Jaj jaj kisfiam, nem esett bajod? Hogy hívnak?
Erre a srác:
-Adolf Hitler

nookedli 2020.02.07. 10:11:17

Ez a cikk is bizonyítja, hogy a német nemzetszocialisták nem voltak olyanok, mint amilyennek beállította a korabeli amerikai zsidó média. Rengeteg hazugság terjeng róluk a mai napig!

morph on deer 2020.02.07. 10:42:53

@nookedli:
“ Ez a cikk is bizonyítja”

Mit bizonyít, te szerencsétlen?
Mert a hozzászólásod azt, hogy nem érted amit olvasol..!

Tartalom 2020.02.07. 11:13:49

@morph on deer: te vagy a szerencsétlen. A cikkből egyértelműen kiderül, hogy rengeteg hazugság terjeng német nemzetiszocialistákról és a németekről a mai napig! Nem voltak olyanok, mint amilyennek beállította a korabeli amerikai zsidó média. nookedli-nek igaza van.

Névtelen Minorita 2020.02.07. 11:21:08

Szeretnénk mindenkit a vita elején figyelmeztetni, hogy kultúráltan hozzátok egymás tudomására az érveket/ellenérveket.
A fenti hozzászólásokat csak azért engedtük át a moderáción, mert kíváncsiak vagyunk, hogy a cikk melyik részéből derül ki, hogy a mai napig sok hazugság terjeng a nácikról.

morph on deer 2020.02.07. 12:19:39

@Tartalom:
“ A cikkből egyértelműen kiderül, hogy rengeteg hazugság terjeng német nemzetiszocialistákról és a németekről a mai napig!”

Mire gondolsz?
Eddig azt mondták, hogy senki nem nevetett a náci uralom alatt, és most lehullt a lepel ezekről az aljas kommunista hazugságokról?

Vagy épp ellenkezőleg, eddig azt mondták, hogy még Hitlernek is volt humorérzéke, és jókat hahotázott a róla szóló vicceken és gúnyrajzokon, erre tessék, ez az aljas hazugság is megdőlt!
Most derült ki ugyanis, hogy Adolf sem állhatta ha kigúnyolják, lásd Erich Ohser sorsa.

Szóval mi is derült ki most?
Miért nem fejted ki, ha már te tudod a titkot?
Mert az, hogy a normalitás látszatának megőrzése miatt még a fronton is tartottak szórakoztató műsorokat, az csak annak lehet újdonság, aki nem tudja, hogy ez mindig és mindenhol így volt, akár a keresztes háborúktól kezdve.
De még a fogolytáborokban, sőt, a lágerekben is történt ilyen, mivel ez része a (többé-kevésbé) zárt közegben élő nagyobb tömeg ellenőrzés alatt tartására alkalmazott módszereknek. Olvass utána, ha részleteiben is érdekel.

Binglof 2020.02.07. 12:22:18

Úgysem tudsz igazságot tenni közöttük...

colonel Tigh 2020.02.07. 13:20:18

@Tartalom: @nookedli: Milliókat gázosítottak el, mérhetetlen szenvedést okoztak a világnak, de nem is voltak olyan rosszak, mert szerettek nevetni? Jézusom. Ti nem vagytok normálisak. Ha ironizáltok kéretik figyelmen kívül hagyni.

butyko 2020.02.07. 14:38:09

Keserű humor: " Ha ezüstösen csillogó gépeket látsz az égbolton,az az amerikai US Air Force. Ha sötétre festett gépeket látsz,az az angol Royal Air Force. Ha üres az égbolt,az a német Luftwaffe... "

Gery87 2020.02.07. 16:46:56

@nookedli:

???

"1934-ben a náci pártnak elege lett az egyre jobban elterjedő viccekből. Megtiltották a felsőbb vezetőkkel való viccelődést és komoly büntetéseket helyeztek kilátásba, ha valakit rajtakapnak egy rossz poénon. "

Mit nem értesz pubi?

sutyerák 2020.02.07. 19:44:44

Churchill Rudolf Hessnek: hát maga az a bolond?
Hess:nem,az a főnököm

victor2 2020.02.07. 23:28:27

"Mikor Hitler meglátogatott egy elmegyógyintézetet, az ott levők mindegyike a híres karlendítéssel üdvözölte kivéve egy orvost."

Kizárt, hogy Hitler elmegyógyintézetbe látogatott, az meg egyenesen nonszensz, hogy elvegyült az elmebetegek között.

Egyébként a náci párt valóban nem korlátozta a karikaturisták munkáját, már amennyiben azok a karikaturisták a náci eszmék szolgálatában alkották műveiket - lásd Der Stürmer, melyről, mint támogatott náci "humort" közvetítő lapról a szerző nem szól egy szót sem.

Az illusztrációként közölt front fotók igen erőltetettek a III. Birodalom és a humor összefüggésében.

Névtelen Minorita 2020.02.07. 23:43:52

@victor2: Nem is állítottuk, hogy Hitler, Mátyás király módra inkognitóba ment az elmegyógyintézetbe és hetekre befeküdt az ápoltak közé, hogy megnézze mi újság.
Nem értjük miért olyan kizárt, hogy meglátogatott volna egy ilyen intézetet? Persze nem mindennapos dolog, de nem lehet kizárt sem.

Szóval akkor mégiscsak korlátozták a karikaturisták munkáját.
süti beállítások módosítása