Egyperces Történelem

Egyperces Történelem

Hogyan alázta meg magát a Brit Hadsereg a Búr Háborúban?

2020. február 05. - Névtelen Minorita

1899 Október 11-én kezdetét vette a dél-afrikai búrok (hollandok) és a britek közötti több évig tartó háború.

8-bbbb-officers-of-77th-field-battery.jpg

A britek több módszerrel is próbálták megtörni a búrok sikeres gerilla hadviselését, ezen módszerek közül az egyik legabszurdabb és legviccesebb talán az alábbi eset volt. A brit hadvezetőség úgy gondolta, hogy az egyik búr falu legfőbb élelmét adó 100 fős kecskenyájat felterelik egy domb oldalára. A britek célja ezzel az volt, hogy a felterelt nyájat az ő hajszálpontos tüzérségük szétlövi, így a pusztítás láttán majd elterjed a modern brit tüzérség híre a búrok között. Az egész falut kiterelték az ágyúk mellé, hogy onnan figyeljék a tüzérségi tűz hatását. 

 

84848_half.jpg

A britek valóban hatalmas tüzet zúdítottak a hegyoldalra, mikor a tüzelés befejeződött és a füst eloszlott a hegyoldalról mindenki megdöbbenve figyelt. A hegyoldalra felterelt kecskenyáj sértetlenül, félve ugyan de legelt. Mikor a katonák felmentek megnézni, hogy mi történt azt látták, hogy a 100 állat helyett már 101 van odafent. Ugyanis az egyik vemhes kecske megellett a félelemtől. A búrok nemhogy megijedtek volna, rájöttek, hogy a brit tüzérség nagyon pontatlan még kis távon is. A brit vezérkar szégyenében a falut békénhagyta, a tüzéreket pedig átképzésre küldték. 

1bbbb-british-troops-pulling-up-a-gun.jpg

A búr háborúban a britek azonban nem csak ilyen módon próbálták meg megtörni a búrok ellenállását. 1899-ben létrehozták az első koncentrációs táborokat, amelyekbe a hadbavonult férfiak családtagjait zárták és éheztették őket, ezzel több tízezer ártatlan civilt megölve.

 

Ha még nem olvastad, olvasd el, hogy mit rejtett a Przemysl-erőd 1923-ban. Vagy nézd meg, hogy milyen volt a britek egyenruhája a búr háború előtt, vagy azt, hogy hogyan parodizálták ki a nemzetiszocialistákat a Harmadik Birodalom idején.

A bejegyzés trackback címe:

https://egypercestortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr8015454382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemecsekerno_007 2020.02.06. 16:44:37

Ha a birkák nagyobb része el is pusztult volna az ágyútűzben, az se releváns mert a birkák nem túl okosak és nem is támadnak vissza :)
Klasszikust idézve:
“A deszka nem üt vissza”
Bruce Lee

Visceroid 2020.02.06. 16:44:38

Megint egy túl részletes cikk. Végig sem tudtam olvasni, olyan hosszú.

2020.02.06. 16:44:39

A végén pedig egy igen nagyvonalú békeszerződést kötöttek a legyőzött búrokkal.

2020.02.06. 17:23:21

@Visceroid: Rajtad keresztül szeretném megüzenni a követelőző, trollkodó idiótáknak, hogy nem egy blogból kell elvégezni a főiskolát. Örülj, hogy ingyen tartalmat kapsz! Ha nem tetszik, viszlát!

Nem a blogger vagyok, de hasonló problémákkal küzdöm saját blogomon. :)

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.02.06. 21:37:03

A "kecskeszaporító" tüzérségi bombázás több mint vicces. :-) A népirtás (ártatlan civil nők és gyermekek koncentrációs táborba zárása) az viszont nem. :-( Pár évre rá a példán felbuzdulva a törökök kaptak rá a népirtásra (örményeket irtották), majd a nagy háború utáni 2.-ban és utána a XX. század minden mocska a nyakunkba zúdult (kitelepítések - bűnös népek, miazmás). :-(

Nézzük a vicces oldalát. Brit tudósok szerint csak két fajta ember van.

Az emberek 1. fajtája az embereket két csoportba sorolja.

Az emberek 2. fajtája nem. :-)

Nietzsche. 2020.02.07. 08:39:34

Alig 10 évvel a búrok legyőzése után Dél-Afrika dominium státuszt kapott, csak elérte az önállóságot (a búrokkal együtt).

eßemfaßom meg áll 2020.02.07. 10:10:11

@Visceroid: "egyperces" mond ez neked valamit?

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2020.02.09. 22:17:46

Ez jó sztori volt. :-)

A koncentrációs táborok feltalálásáról sajnos már hallottam. Az az érdekes, h ogy valahogy az igazai feltalálók neve valahogy mindig elhallgatásra kerül. A Dunába lövést pl. a vörösök kezdték el 1919-ben. Erről sem hallottunk sokáig.
süti beállítások módosítása