Egyperces Történelem

Egyperces Történelem

Május elseje a Tanácsköztársaság idején

2020. április 30. - Névtelen Minorita

1919-ben a Tanácsköztársaság idején a Május elsejei ünnepséget több százezer ember részvételével rendezték meg. A Tanácskormány az ünnepséget propagandacélokra is megpróbálta felhasználni, több-kevesebb sikerrel. A most következő cikkben röviden szólunk az ünnepség szervezéséről és a Vérmezőn lebonyolított rendezvényekről is, de a fő hangsúly a nagy képanyagon lesz.

majus12131.jpg

Az 1919-es májusi ünnepséget már több héttel korábban elkezdték szervezni. A szervezéssel Szamuely Tibor közoktatásügyi népbiztost bízták meg, aki vonakodva ugyan, de elvállalta a feladatot. Szamuely sokallta az ünnepi kiadásokat, ezért 10 millió koronáról 5 millió koronára csökkentette azt, mondván a magyar államnak nem szabadna ilyen sok pénzt elherdálnia az ünnepségre, jobb helyen lenne az az 5 millió a hadirokkantak családjánál.

majus1.png

Az ünnepség menetrendje megjelent a Népszavában is

Az ünnepségre több fővárosi szobrot is vörös posztóval takartak le. Ezeknek a munkálatai szintén már hetekkel korábban megkezdődtek. Letakarták többek között a millenniumi emlékművet (Hősök tere) Andrássy lovas szobrát az Országház előtt, majd a budai Váralagút bejáratát is vörössel díszítették. Az ünnepségre hatalmas felvonulást terveztek, melynek egyik végső úticélja a Vérmező volt. Az odavezető útvonalakon is mindenhol vörös zászlók lobogtak a póznákon. A menetek reggel nyolc és délelőtt tizenegy óra között indultak el és körülbelül két óra múlva érkeztek meg az úticéljukhoz.

majus12.jpg

Készülődés Május elsejére

 

majus13.jpg

Az eredmény

A vérmező régen a katonai parádék legfőbb színhelye volt, ám 1919 május elsejére itt is hatalmas színpadokat építettek, ahonnan több ember is szónokolt az összegyűlt tömegnek. A Vérmezőn a legnagyobb feltűnést a hadirokkantak felvonulása keltette, ugyanis a menet elején egy félkarú honvéd az alábbi feliratú táblával a nyakában menetelt:

A burzsoázia áldozatai.

A felvonulás nagyjából délre fejeződött be és a Vérmezőn elkezdődtek a szónoklatok. A nap folyamán több beszédet is tartottak, többek között Lugosi Béla és Fedák Sári korabeli híres színészek agitáltak a kommunizmus mellett. Délután egy ideig heves zápor zúdult az összegyűltekre, azonban mindenki a helyén maradt. A továbbiakban már csak gyerekprogramok, előadások és különböző játékos feladatok voltak a fővárosban. Gyerekeknek lekvárevő verseny, felnőtteknek futóverseny, melyen részt vett a Munkás Testedző legidősebb futója is, a 68 éves Ripszán elvtárs. De voltak bohócok és bűvészek is, akik megnevettették és ámulatba ejtették a közönséget.

majus14.jpg

A Werbőczy-szobrot is faburkolat veszi körül

A vendéglátóegységek aznap kivételesen éjfélig nyitva tarthattak, de szigorúan csak a szesztilalmi rendelkezések figyelembevételével. Az ünnepség egy napra sikeresen elfeledtette az emberekkel a vészterhes időket, melyek az idő előrehaladtával egyre csak fokozódtak.

Az ünnepségről készült mozgókép felvételek

 

Érdekesség, hogy a Vörös Riportfilm stábja 800 méter hosszú filmfelvételt készített az ünnepségről, földről és levegőből egyaránt. Aznap pedig mintegy félmillió ember vonult végig Budapest utcáin.

 

Képgyűjtemény a napi eseményekről:

majuslegi.jpg

majuslegi2.jpg

majus121.jpg

A felvonulásról készített légifelvételek

 

majus1234.jpg

A Ferenciek tere még a készülődés alatt

 

majus11.jpg

Futóverseny, melyen a már említett 68 éves futó is résztvett

 

majus17.jpg

A közönség figyeli a futóversenyt

 

majus_roplap.jpg

A nap folyamán több helyen is politikai röplapokat osztogattak

 

maj12.jpg

 

 

majbud.jpg

A Gellért-hegy lábánál

 

majs21.jpg

A Hősök tere

 

majus121311.jpg

Felvonulók egy csoportja

 

majus19191.jpg

Marx szobra

 

majus_lugosi.jpg

Lugosi Béla színész agitál a kommunizmus mellett

 

majus15.jpg

A matrózok felvonulása

 

majus12121.jpg

A Klotild-palota és az utcai díszek

 

majusbohoc.jpg

Bohócok fellépése

 

majuszenesz.jpg

Zenészek az egyik utcában

 

majus_kun.jpg

Felvétel készül a vezetőkről (Garbai Sándor, Kun Béla a kép jobb sarkában pedig Haubrich József)

 

majus12kun.png

Kun Béla, mögötte Szamuely Tibor népbiztos, az ünnepség főszervezője

 

majus12cserny.png

A Lenin-fiúk "vezérkara", Radányi Kornél, Cserny József és Papp Sándor

 

Továbbá a végén fontos felhívni a figyelmet néhány téves információra is, melyek a jelenlegi középiskolai tankönyvben, illetve a korabeli filmhíradókban is tetten érhetőek. Mégpedig a középiskolai történelem tankönyv vonatkozó fejezeténél tévesen a Lenin-fiúk vezetőjének Radányi Kornél politikai nyomozót azonosítják és jelölik meg a szerzők. Ez téves állítás, ugyanis a Lenin-fiúk vezetője Cserny József egykori haditengerész volt. A második pedig a Vörös Riportfilm vonatkozó képkockái, melyen „Cserni József a terrorcsapat parancsnoka, a Kun-Vágó-laktanya előtt” felirat után nem őt, hanem Dögei Imrét mutatják, amint a kézigránátjával dobást immitál. 

 

Amennyiben tetszett a cikk, olvasd el az alábbiakat is:

Lugosi Béla élete az első világháború idején

Az Osztrák-Magyar Przemysl-erőd hátborzongató legendája

A debreceni légikatasztrófa megrázó története

A bejegyzés trackback címe:

https://egypercestortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr8015647962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása