Egyperces Történelem

Egyperces Történelem

Hogyan rohanta le Erdélyt az áruló Románia 1918-ban?

2020. május 21. - Névtelen Minorita

A Román Királyságot ugyan legyőzte az osztrák-magyar és német haderő, majd az 1918. április 24-én a Bukarest közeli Bufteaban megkötött béke szerint fegyvernyugvás volt hatályban a legyőzött románok és a győztes központi hatalmak között. Ezt a békét szegte meg a háború utolsó napján a Román Királyság.

romania.jpg

1918 november 3-án egy francia felségjelzésű Brequet típusú repülőgép szállt le a moldvai Iasi városa mellett. A gépen két francia tiszt utazott, akik a román királyhoz igyekeztek, ugyanis egy levelet kellett átnyújtaniuk neki, amelyet maga Clémenceau küldött. Mivel a béke értelmében bármilyen repülőtevékenység tilos volt a körzetben, így a pilóta bizonyos Noel hadnagy a román katonákkal azon dolgozott, hogy a gépet mihamarabb elrejtse a kíváncsi szemek elől. A gépen utazó megfigyelő pedig, aki a románok párizsi megbízottja volt, azonnal a város felé vette az irányt. A királyi rezidenciához érve az őrök rögtön beengedték a királyhoz a férfit, aki átnyújtotta neki az alábbi szöveget:

 

Fenség,

az Egyesült Nemzetek Katonai Tanácsa nevében felszólítjuk Önt, hogy mozgósítsa a román hadsereget, majd foglalja el Erdélyt.

Az Egyesült Nemzetek Legfelsőbb Haditanácsának elnöke:

Clémenceau.

tropas-rumanas-carpatos--rumaniassacrific00neguuoft.png

Román gyalogság a Kárpátokban

A király nem tétlenkedett, már november 6-án lemondásra kényszerítette a németbarát román kormányt, majd kinevezte a Constantin Conada tábornagy vezette kabinetet. A tábornagy első dolga volt, hogy a francia hadsereg közeledte miatt felbuzdulva ultimátumot intézett a román területeken állomásozó német alakulatok parancsnokának, August von Mackensen tábornoknak. A román vezető felszólította a németeket, hogy 24 órán belül hagyják el Románia területeit. Ezzel egyidőben Ferdinánd román király általános mozgósítást rendelt el, egészen az 1894-es korosztályig bezárólag.

king_ferdinand_of_romania.jpg

Ferdinánd román király

Az időközben megalakult Román Nemzeti Tanács pedig elkezdte megszervezni a román nemzeti gárdát, melyet a rendezetlenül visszavonuló osztrák-magyar és német csapatok lefegyverzésére vetettek be. A gárda csapatai elfoglalták a Kárpátok keleti hágóit, ezzel biztosítva a román hadsereg zavartalan behatolását Erdély belsejébe.

tropas-rumania-fernando--rumaniassacrific00neguuoft.png

Ferdinánd király kitüntetéseket ad át a fronton

Az általános mozgósításkor behívott mintegy 160.000 főnyi román hadsereg Divizia VIIa nevezetű egységei, november 16-án lépték át a történelmi román-magyar határt. Első teendőjük a Maros völgyének felső szakaszán kiépített vasútvonal elfoglalása volt. Ugyanaznap a Divizia Ia csapatai a Palanca-Csíkszépvíz-Csíkszereda irányban nyomultak előre. Az ekkorra már lényegében teljesen kiürített keleti részeket a román csapatok harc nélkül elfoglalták.

Amennyiben tetszett a cikk, olvasd el az alábbiakat is:

Rémhírterjesztés a Magyar Tanácsköztársaság idején

Ki volt Kun Béla személyi testőrségének parancsnoka?

A debreceni légikatasztrófa megrázó története

A bejegyzés trackback címe:

https://egypercestortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr415709652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.05.22. 09:44:21

Profi volt a román politika: látott egy reális esélyt, s azonnal lépett is.

Józsi01 2020.05.22. 10:40:35

Minek adták át a fegyvereket a románoknak??? Ki volt az a hazaáruló aki ezt elrendelte???

dare 2020.05.22. 10:40:27

Jó kis cikk, erről a sürgönyről amit kaptak szomszédaink még nem is hallottam.

@MAXVAL bircaman közíró: Mi volt ebben a profizmus?
Kaptak egy parancsot, amit végrehajtottak.
Nem volt nagy truváj azért így.

Magányos Farkas_ 2020.05.22. 10:40:28

Mindig voltak árulók, becstelenek, ügyeskedők. A román példa mutatja, hogy egy ország politikája is lehet ilyen. Ráadásul ők ezt évtizedeken át képviselték: az első világháborúban, majd a két világháború közt és aztán 1944-ben is.

project640 2020.05.22. 11:08:07

Nagyon sokat olvastam a témában, de egy dologról soha sehol. Hogyan tudott a román haderő ilyen gyorsan mozgosítani?
MAXVAL-nak teljesen igaza van ... a román politika hihetetlen erélyesen kapta el ezt a történelmi lehetőséget.
Hatos Pál az elátkozott köztársaság című könyvében leírja, hogy a román paraszt-ot azzal lelkesítették, hogy erdélyi földeket fognak kapni, ami a magyar, és a német urak kezében van.
Tisza István ősbűne, hogy a szegényparasztság földosztását a háború végégi nem kezdték el. A magyar földek egy tucat nagybirtokos kezében voltak.
A monarchia hadseregét magyar részről a föld nélküli parasztság adta. Akiknek elegük volt a háborúból. A önkéntes alapon szerveződő székely hadosztály-ba 6000 jelentkeztek több, mint 1 hónap alatt.
A magyar katonák 1 tál levesért, 1 heti pénzért hosszú sorokban adták le a fegyvereiket!
A románok meg megvert haderőből 2 hét alatt egy egész hadsereget indítottak Erdély irányába!!!! A román katonák földet kaptak!!! ... és emg sem álltak Győrig ... miközben a magyar politika csipkerózsika álmát aludta, aközben a románok bevonulva erdélybe minden állami alkalmazottat feleskettek a román királyra.
Prifok voltak ... megragadták a történelmi pillanatot!

2020.05.22. 11:18:41

@project640: Csányi Sándor is megragadta a történelmi pillanatot? Vagy csak egy bűnöző, aki elárult egy nemzetet? Nézőpont kérdése. Meg az érvényesítésé, ha nem lép fel senki vele szemben.

upho 2020.05.22. 12:59:08

Értelmeset nem tudok hozzászólni, de szar románok!

kewcheg 2020.05.22. 12:59:35

Nem baj, de legalább megvan az az illuzió, hogy úriemberek voltunk- az utolsó száz évben,/is/
A snájdig ellentengernagy akkora úriember volt, hogy a fal adta a másikat.Antal jozsef is olyan úr volt, hogy ő mindenaron vissza akarta fizetni a kölcsönt/mármint a nép/ meg aztán most is tele vagyunk úriemberrel.Én jobban örülnék egy Otto von Skorzenyből, Churchillből és Mose Dajanból osszegyúrt tökös vezetőnek, aki leszarja hogy mit szól a világ és csak azt teszi ami az országnak jó.....

Drago Brutic1 2020.05.22. 12:59:41

De nem szeretem történelmi posztokban a morális jelzőket. A történelem tudomány, mint a matematika, összefüggéseket keres, nem ítélkezik. A történelemnek van ezer olvasata és vannak tényei. A magyar olvasat csak az egyik.
Egyébként Tisza István sem árulózott, egyszerűen elmondta, leírta 1914-ben, hogy ez a háború nem Magyarország érdekét képviseli, és hogy Olaszország, Románia loyalitása/orientációja megkérdőjelezhető. Akkor senki nem fogadta meg a szavait. Ez nem árulás volt, hanem történelmi törvényszerűség, amit Tisza tökéletesen tudott. Nem véletlenül ő máig az egyik legjobb magyar államférfi.

project640 2020.05.22. 12:59:48

@Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember: ? ... nem értem a hasolatodat? ... a román politikus kit árult el? ... a román nemzetét? vagy kire/mire gondolsz?

kgaba82 2020.05.22. 12:59:59

A Magyar Királyság megérdemelten bukott el. Ellentétben 1848-49-cel, ezúttal a magyar elit csak magára tudott gondolni. A nemesi származásúak és a vagyonosabbak javarésze kihúzta magát a harcokból és a parasztságra rótta a terheket. Nem a jóval csekélyebb számú munkásság, hanem a parasztság lázadása volt az, ami a haderő bomlásához és az adminisztráció lebénulásához vezetett.

A Horthy-rendszer propagandája utólag kitalálta a kommunista összeesküvés mítoszát.
Az a rendszer, amely végig védte aztán
a valódi bűnösök, az arisztokrácia nagybirtokait. Annyira, hogy amikor a 30-as években a szociális elégedetlenséget kezelni kényszerült, akkor néhány ezer arisztokrata vagyona nagy részének elkobzása helyett inkább többszázezer zsidó kisemmizését és deportálását választotta.

2020.05.22. 13:00:11

De nézzétek más szemmel. Ha rablásról van szó, akkor a románok tudnak mozgósítani és ez ezeknek a nemeslelkűnek magukat biztos nevező, őket sztároló kommentelők szemében menő csak. Más nézőpontból a románok egyszer csak lejöttek a hegyek mögül, mint olcsó munkaerő és így kerültek Erdélybe. Aztán már ősi jussuk lett a Tisza vonálig egy olyan zavaros ideológiával, hogy ők a dákok és a rómaiak leszármazottai. Csak van ezzel két probléma. Az egyik, hogy a rómaiak minden olyan törszet kiirtottak, akikkel másodszor is probléma volt és a dákokkal ez volt a helyzet. Azaz nem volt kinek a leszármazottainak lenniük. A másik, hogy Romana a kelet-római birodalmat jelentette, azaz a mai románok jó eséllyel bizánci menekültek és így kerültek a tengerpartra. Innen amúgy a nagy frranciabarátság és magyargyűlölet.

apro_marosan_petergabor 2020.05.22. 13:12:08

Sajnos ehhez mi is kellettünk.
Kellett ehhez a Jászy féle libero banda fellazító tevékenysége is.
Kellett hozzá Károlyi nagyravágyásával párosuló impotenciája és ócska kormánya, Linder Béla hadügyminiszterrel.
De az is hozzá tartozik,Tiszának nem kellet volna felvállalni a háborút, két hétig ellent is állt ennek, de utána beadta derekát (semmivel sem tudták volna kényszeríteni).
A háború allatt egyébként így az okos Tisza is devalválódott...
Tiszát 1918-ban megkeresték a horvátok valamilyen fajta egyezség végett - ha Tisza megegyezik velük (több jog a personálunión belül), a hátunkban az adriai flottával (melyet jó részben horvátok működtettek) nyugodtan léphettünk volna fel akár a szerbekkel, akár a románokkal szemben - s egészen más tárrgyalási pozíciónk lett volna az Antanttal szemben.
1916-ban pedig támogatni kellett volna IV. Károlyt, aki ki akart ugrani a háborúnól.
S csak magyarország egybentartására koncentrálni!
A románok mindig megtalállták pillanatok alatt, hogyan lehet rossz helyzetből tovább lépni, 18-ban és 44-ben is. Ilyenkor eltakarítottták sajátjaikat is, akik a nemzeti érdekkel szemben voltak. Igaz sosem a Jászy-Lukács-Kún féle vonal mondta meg nekik merre menjenek.

Pic 2020.05.22. 13:12:19

Sziasztok! Nem tudom már hol olvastam, de a románok vagy sejthettek valamit vagy tudtak valamit, de a lényeg, hogy már a történtek előtt parancsba volt adva a következő:

1. A visszavonuló román csapatokat MINDEN ERŐVEL egyben és fegyverben kell tartani.
2. A visszavonuló Osztrák-Magyar csapatok esetében törekedni kell arra, hogy azok a lehető legnagyobb káoszban a lehető legkevésbé hadrafogható állapotban érjék el a magyar határt.

Ezt tökéletesen be is tartották...

Pic 2020.05.22. 14:41:19

A @apro_marosan_petergabor:

Sok igazság van abban amit írsz. HA a magyar vezetők felelősen gondolkodnak és a "birodalmat" nézik és nem a Budapesti cicaharccal vannak elfoglalva, akkor nem veszítjük el a végeket.

Egyébként sokak szerint az egyetlen ember aki össze tudta volna fogni ezt a zűrös magyar elitet és szétcsapni közöttük az ország egyben tartása érdekben az egyedül Tisza volt... pontosan ezért halt meg. Túl jól szervezett volt az a merénylet....

Arcade Macho 2020.05.22. 14:41:52

aprilis 1 -je van vagy mi?
a franciak es a tobbiek nem Erdelyt akartak a romanokkal elfoglaltatni hanem a szovjetek fele akartak egy helyben meglevo haderovel beutni

AngeI 2020.05.22. 14:41:56

@Pic:

"Románnak lenni nem nemzetiség, hanem foglalkozás.."

/ Joszif Sztálin / :)

AngeI 2020.05.22. 14:42:00

@apro_marosan_petergabor: Tudtommal Kunék szembeszálltak a kisantanttal, nem?

AngeI 2020.05.22. 14:42:04

@Alekszej Antonov: Büntetésül megkapták Ceausescuékat, és az üres boltokat.:)

project640 2020.05.22. 14:42:31

@Pic: a román haderő egyben tartása bukaresti béke után mindenképpen a románokat dícséri. Erről sehol nem találtam infókat, hogy ezt milyen formában tudták végrehajtani. Egyáltalán a bukaresti béje leszerelte a teljes román haderőt, és azt a központi hatalmak tisztjei be is tartatták?
a hazafelé, sokszor, özönlő leszerelt hadsereg-maradványok állapotára semmiféle befolyása nem volt a románoknak, de még a franciáknak sem!!!!

mégegyszer hangsúlyozom: SENKI nem akart Erdélyért harcolni, max a székely hadosztály 2-3ezer önkéntes székely származású katonája

mindenkinek elege volt a háborúból!!! a románoknak is!!!!

nálunk forradalom volt, náluk meg erdélyi földeket ígértek a parasztságnak!!!

Erdély elvesztése indirekt módon a török terjeszkedés végeredményem, de direkt módon a magyar arisztokrácia csődje!!!!! és valóságtól elrugaszkodása ... még 18 novemberében is reális végeredménynek tartották, és nem is gondolkodtak másban, mint a történelmi magyarország egyben tartását!!!! .... egy rossz vicc volt!!!!

Buchhalter 2020.05.22. 14:42:40

@Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember: a Dák elméletet Chausesco és bandája találta ki a 60-as években.Jól írtad : a Dákok utolsó királya fellázadt a rómaiak ellen.Első lépésként kiirtotta a területén lévő római állampolgárokat.Ezzel alá is írta a halálos ítéletét mind a maga mind a Dák nép számára.Elvileg Vlach törzsek és Moldvánok keverékei a románok. Én ma már tojnék mindenki helyében Erdélyre.Úgy látom ,hogy most is csak a politikusok keverik a háttérben ezzel a szart: válság van ,terelni kell a gazdasági gondokról a figyelmet.Szerintem az átlag magyar - román szintén tojik az egészre.Egységes EU-ban vergődni ezen a témán,több mint ostobaság.

BOAR 2020.05.22. 14:42:42

Kötelező olvasmány:
Maderspach Viktor:Az oláhok vérnyomában a Fekete-tengerig
Egy szétvert, szanaszéjjel futott hadsereget rántottak a románok újra egybe.

project640 2020.05.22. 15:16:50

@apro_marosan_petergabor: látom 'lököd' a kötelezően megtanult Jászy-Kun vonalat ... azért azt halkan jegyzem meg, hogy 44 -ben ők már sehol nem voltak

1944 aug 23-án 16.00-kor Mihály király letartóztatta Ion Antonescut. 18.00-kor blokád alá vette a német cspatokat, és közölte velük a fegyverszünetet. 22.00-kor a román csapatok befejezték a harcokat minden fronton a szövetségesek ellen.
El sem tudjuk képezlni, hogy ez mennyire profi szervező munkát igényelt.
Ehhez képest Horthy csak passzív szemlélője volt a német csapatok bevonulásának, és a magyar zsidóság elszállításának. Az októberi fegyverletétel-t meg a saját maga által kinevezett katonai vezetők puccsolták meg!!!!!

rasztaszív 2020.05.22. 15:17:05

nem a románok voltak olyan marha ügyesek,hanem a magyarországi royalista-klerikálisoknak volt fontosabb a föld,a vagyon visszaszerzése,a köztársaság megdöntése,a papi világ restaurációja,mint az ország sorsa.

ezért vették rá a papok a székely hadosztály royalista-klerikális tisztikarát,hogy álljanak félre a románok elől,és ezért kísérte végig horthy a románokat az országon.

2020.05.22. 16:09:10

@Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember:
@Buchhalter:
A dákoromán elmélet ugyanaz a kategória, mint nálunk a hun vagy a türk elméletek, egyiknek sincsen köze a valósághoz, mindegyik nacionalista, vágyvezérelt. Annyi különbség van, hogy a románoknál mivel a kommunista rendszer is nacionalista volt, ezért széles körben elfogadottá vált ez a baromság, így balról-jobbra majdnem mindenki vallja.

Egyébként a románok legközelebbi nyelvrokonai a Balkánok élnek/éltek szétszórva, pl. Isztrián is vannak az isztrorománok. Közel állhat a valósághoz, hogy a mai románok ezen területekről vándorolhattak el. Az eredetük meg vegyes lehet, tekintve hogy már a római uralom alatt is éltek az adriai tenger balkáni partján latinok, de később romanizálás is történt a helyi lakók körében.

Egyébként az a kiirtották a rómaiak az összes dák törzset elmélet sem állhat közel a valósághoz, legalábbis úgy nem, hogy teljes népirtást végeztek volna. Teljes népirtás nagyon ritkán fordult elő a történelem során, nem valószínű, hogy senki nem maradt a dákokból, valószínűbb, hogy elkeveredtek a többi nép között, így mind a mai magyarok, mind a mai románoknak vannak genetikailag dák (meg római, avar, szláv, török, stb., stb.) ősei is.

CalabiYau 2020.05.22. 16:09:18

Az fontos tény, hogy Románia már biztosítékokat kapott az antanttól a háború kezdetekor, területi igényeinek kielégítésére. Két évig jegelték a román hadba lépést, de a központi hatalmak sikerei nyugaton arra kényszerítették az antant vezetőit, hogy támadják hátba az osztrák - magyar monarchia területén álló csekély határvédelmi erőket és nyomuljanak be Erdélybe.. Ha lehet, minimum a Tiszáig el kell jutniuk. Ehhez titkos tárgyaláson megkötik a szerződést (1916.08.17.), de a legfontosabb kitétel az, hogy Románia NEM KÖTHET KÜLÖN BÉKÉT!!!. Ehhez -is- köti az antant a román igényeket!!! A képzetlen román katonáknak fontosabb a civil lakosság zabrálása és lassan haladnak. A kezdeti "sikereik" után megérkeznek az osztrák - német - magyar egységek és Bukarestig zavarják haza a románokat. És.................Románia külön békét köt!!! Román katonák a háború végéig nem is harcolnak, csak elfoglalják a történelmi Magyarország területének kb. felét. Mindent kifosztanak, kirabolnak, elszállítanak, amit nem tudnak elvinni, azt lerombolják. Trianonban az antant tagadja a megállapodásban foglalt "különbéke" feltételét, győztesként lesöprik a tárgyalásokon rendre említett magyar felhívást. Mindig a győztesek írják a történelmet!!!

Pilotax 2020.05.22. 18:29:57

@Drago Brutic1: "A történelem tudomány, mint a matematika, összefüggéseket keres, nem ítélkezik. A történelemnek van ezer olvasata és vannak tényei. A magyar olvasat csak az egyik."
Merészség a matematikát egy mondatban említeni a történelemmel. Ha csak a szigorú matematikai bizyonyításokra gondolok meg a történelem "... azt akarta, hogy..." véleményére.
Véleményem szerint a tudomány alptörvénye az objektivitás, a történelemre ez nem mondható el. A történelem addig tudomány amíg tényeket tár fel, mihelyíst értékel onnantól nem az, mert az személy, ideológia és egyéb szubjektív dolgok függvénye, következésképpen nem objektív.

Pic 2020.05.22. 19:13:13

@project640: Nem tudom már én sem, hogy hol futottam bele ebbe a dologba. Valami történelmi témájú anyag volt és ott fehéren feketeén legeflsőbb szintű hadsereg utasítás volt erre, külön kihangsúlyozva, hogy a román csapatok egyben KELL, maradjanak és a közben visszavonuló magyarokat pedig minél jobban szét kell bomlasztani.

Ami a román kiugrást és a magyar kiugrást illeti.
A román sztorit nem ismerem. Ahogy Pilotax is írja ez MATEMATIKA és szerintem hidegfejű, szarkavarós politika tudomány.
Szerintem a Románok reális fejjel felmérték a helyzetet és JÓL döntöttek.

1 vagy 2 éve volt egy nagy felhördülés a félresikerült magyar kiugrási kísérlettel kapcsolatban, hogy egy magyar történész vette a fáradtságot kiment "ámerikába" és nekiállt átolvasni a már publikus titkosszolgálati anyagokat.

Ebből az derült, ki, hogy az amerikaiak ugye ekkor már megegyeztek a ruszkikkal, hogy kishazánk az orosz érdekszféra lesz. Viszont hideg fejjel számoltak és arra jutottak, hogy ha a németeknek még a régóta húzódozó magyarokra is figyelniük kell, akkor az még pár hadosztály kivonását jelenti a nyugati harcokból, ezért a titkosszolgálat a következőket tette:

1. Tudatosan hülyítették és kecsegtették a magyarokat, hogy ők KOMOLYAN tárgyalnak velünk és ők TÉNYLEG szeretnének velünk megegyezni.

2. A másik oldalon a németeknek kiszivárogtatták az egészet úgy, hogy a német hadvezetés naprakész volt abból, hogy a magyarok éppen miről tárgyalnak...

A józanul gondolkodó románokkal szemben nálunk Horthy csapata sajnos hitt a szép szavaknak és nem vette észre, hogy totálisan hülyére vesznek minket.

apro_marosan_petergabor 2020.05.22. 20:39:11

@/\ngel: Kún-bolsi módra.
Stromfeld a volt tisztikarból felállított egy hazáját védő nemzeti érzelmű hadsereget amellyel visszafoglalta a fél felvidéket.
Ezek után Kún - Stromfeld kifejezett kérése ellenére elfogadta gyáván és bután a Vyx jegyzéket és visszavonultatta a győztes hadsereget (olyan Linder Béla módra), amely igy demoralizálódott. Stromfeld lemondott a hadesereg maradékát pedig elsöpörték a románok, majd bevonultak Budapestre és elloptak mindent, amit lehetett.
(Kúnról még annyitm, ez az ember teljesen sötét volt - a Szovjetunióban annyira ész nélkül végeztetett ki ezreket(erőt érzett a kezében...), hogy ez még Sztalinban is visszatetszést szült...na nem emberiességi, hanem politikai közelítésből.
Sztalinék egy beszédükben nyilvánosan lemarházták.
Később Sztálin megszabadult tőle.

apro_marosan_petergabor 2020.05.22. 21:06:38

@Zabalint:
Nem a dáko-román más. Ennek is zérus a valóság tartalma, de az egészet folyamatosan reklámozták nyugaton már az 1800-as évek közepétől, szívosan, okosan. Az, hogy Vlachia (a regát) Romania nevet vett fel, szintén ennek a része. A román nyelvet nyelvújításkor szándékosan faragták latinszerüre. korábban inkább szláv nyelvre hasonlított. Egy nagyon tudatos és szívos image építésről volt szó, amelyet el tudtak adni nyugaton, ennek oka persze az volt, hogy a franciáknak nagyon útban volt az Osztrák-Magyar monarchia - Németország tengely.
Ennek megtörésére bármibe belementek. Mi pedig nagyképüen lebecsültük a veszélyt.
Ha a Moarchia és Magyarország kicsit jövőbe látóbb lett volna, az egész határ módosítosdinak elejébe lehetett volna menni. A román hadsereg, a román állam egyszerüen nem volt ellenfél.
Megint más kérdés, hogy Erdélybe a nagytömegű bevándorlás oka az volt, hogy a török uralom alatt teljesen elnéptelenedett a sok háborúban, amit az egyed fejedelmek hol Habsburg, hol török-tatár ellen vívtak, így nem maradt elég ember dolgozni a földeken. A magarurak Mária teréziát kérték, hogy engedje a nagymérvű betelepítést a regátból - s ez megtörtént. Így 14-re alg volt magyar többség Erdélyben.

apro_marosan_petergabor 2020.05.22. 21:06:44

@Pic:
A magyar kiugrás sikerülhetett volna, de ezt Horthy rosszul szervezte.
1. Nem számolt asok német szimpatizán stiszttel, akik elárulták
2. Úriemberként kezelte az ellenfelet (KuK nevelés). Ez naivitás volt, Skorzeny azonnal elrabolta a fiát..
3. A kiugrást nem a várból kellett volna bejelenteni, pár száz testőr által védve - a tigris tan- kokkal szemben.. hanem berepülni az É-erdélyi.érintetlen (intakt) 200.000-es magyar hadsereg közepébe (amel ykésőbb eredményesen tartoztatta fel a szovjet hadasereget, tehát volt ereje), s onnan bejelenteni a kiugrást -s azonnal átállni szovjet oldalra(mint arománok). A németek nem tudtak volna hozzányúlni és sikeres lett volna.

pepin_nymburk 2020.05.22. 23:32:10

@apro_marosan_petergabor: hülyeségeket írsz, Kun Béláék nem a Vyx jegyzék miatt állították le a sikeres felvidéki hadjáratot. Clemencau kérte ezt, és azt hazudta, ha a magyarok visszavonulnak, akkor a románok elhagyják a Tiszántúlt, és Magyarországot meghívják a béketárgyalásokra

pepin_nymburk 2020.05.22. 23:32:21

@CalabiYau: attól, hogy 1916 végén elesett Bukarest, a románok 1917-et végigharcolták, sok német erőt lekötöttek, francia tisztek is voltak köztük. Pech, hogy 1918 őszén pont ezen puszipajtás francia tisztek voltak az urak a térségben

kgaba82 2020.05.23. 08:37:45

@apro_marosan_petergabor:
Ha elolvasod "Az elátkozott köztársaság-ot", abból képet kaphatsz arról, hogy mekkora is volt a káosz 1918 októberére.

kgaba82 2020.05.23. 08:37:53

@apro_marosan_petergabor:
Ha elolvasod "Az elátkozott köztársaság-ot", abból képet kaphatsz arról, hogy mekkora is volt a káosz 1918 októberére.

kgaba82 2020.05.23. 08:37:59

@apro_marosan_petergabor:
"Ezek után Kún - Stromfeld kifejezett kérése ellenére elfogadta gyáván és bután a Vyx jegyzéket és visszavonultatta a győztes hadsereget "
A Vix-jegyzék a Tanács kormány megalakulása és a felvidéki hadjárat előtt volt. Konkrétan maga eredményezte azt.
Ezt nem tudni az alapok hiányát jelenti.
A másik kommentem bírálata előtt, az 1918-as káosz megismeréséért olvasd el Hatos Páltól Az elátkozott köztársaság-ot.

kgaba82 2020.05.23. 08:38:03

@project640:
"Erdély elvesztése indirekt módon a török terjeszkedés végeredményem, de direkt módon a magyar arisztokrácia csődje!!!!! és valóságtól elrugaszkodása ... még 18 novemberében is reális végeredménynek tartották, és nem is gondolkodtak másban, mint a történelmi magyarország egyben tartását!!!! .... egy rossz vicc volt!!!!"

Remek összefoglalás.
Sajnos a többség inkább összeesküvés-elméletekben és ábrándozásban szeret elmerülni.

kgaba82 2020.05.23. 08:38:07

@project640:
"Erdély elvesztése indirekt módon a török terjeszkedés végeredményem, de direkt módon a magyar arisztokrácia csődje!!!!! és valóságtól elrugaszkodása ... még 18 novemberében is reális végeredménynek tartották, és nem is gondolkodtak másban, mint a történelmi magyarország egyben tartását!!!! .... egy rossz vicc volt!!!!"

Remek összefoglalás.
Sajnos a többség inkább összeesküvés-elméletekben és ábrándozásban szeret elmerülni.

kgaba82 2020.05.23. 08:38:11

@project640: Horthyék kiugrási kísérlete olyan amatőr volt, hogy az ember jóindulatúan azon is elgondolkodik, hogy nemcsak egy alibi-akció volt, hogy a kormányzó ne kerüljön a háborús bűnösök padjára. Hasonlóan a zsidók deportálásának meglehetősen kései leállítására, amely közvetlenül Horthy bűnrészességének felvetését követte.

kgaba82 2020.05.23. 08:38:15

@CalabiYau:
A győztesek a békediktátumokat írják, nem a történelmet. Történelmet bármely tollforgató idióta képes írni. Csak megfelelő közönség kell és bármilyen hülyeségnek lesz hívőtábora. És voltak, vannak és lesznek idők amikor a hülye elméletekből hivatalos történelem vagy világmagyarázat lesz (mint a minket mindig elnyomtak")

apro_marosan_petergabor 2020.05.23. 08:38:19

@project640: A Jászy-Kún vonal Trianonban játszott csak főszerepet. Elég világosan leírtam, azt ist, hol rontotta el Horthy a kiugrást.

apro_marosan_petergabor 2020.05.23. 08:38:22

@pepin_nymburk: A lényegen nem változtat. Kún is buta, gyáva és impotens volt.

project640 2020.05.25. 23:27:30

@Pic: a bukaresti béke értelmében Románia 10 hadosztályt tarthatott meg (kb. 30ezer katona) ... ehhez képest 1918 nov-dec mozgosításkor 160ezer fős hadsereggel kezdték meg a bevonulást Erdélybe. Tisztán látszik, hogy akkor a román oldalon volt egy tiszta, erős hadvezetés ... erős nemezeti érzelmekkel főtve, tiszta cálokat jelöltek ki, melyeket sikerült elérniük.
Érdekes lenne megismerni az akkori román terveket, hogy pl. mekkora magyar ellenállással számoltak.
Kratochvil-hez hasonló tisztek próbáltak szervezni ellenállást (székely-hadosztály), de Budapest-et gyakorlatilag nem érdekelte Erdély.
Az országot vezető arisztokrácia busásan meggazdagodva jött ki a háborúból. Födosztással talán elérhették volna, hogy a parasztság mégegyszer fegyver-t fogjon.
Érdemes elolvasni Hatos Pál: eltákozott köztásasgá című könyvét ...

a dákó-román elméletet pedig ne írkáljátok ide, mert semmivel sem komolytalanabb ,mint a youtube-ot ellepő magyar 'őselméletekkel' :-(

konkrétan nekem van egy haverom (sajnos volt, mert annyira fanatikussá vált), aki már Pártus-magyar rokonságról, Krisztus pártusi herceg ... meg a magyar nyelv ősnyelv, stb.... oly mértékben nem tudta elfogadni , hogy én nem hiszem ezeket a tanokat, hogy megszakadt köztünk a kapcsolat

szóval hülyeségért, nem kell itt előhozakodni a dákó-román elmélettel .... nálunk sokkal masszívabb hülyeségek terjednek jóval magasabb szinteken :-(
süti beállítások módosítása