Egyperces Történelem

Egyperces Történelem

Az olasz történelem egyik legnagyobb rejtélye

2020. május 04. - Névtelen Minorita

Az olasz történészek a mai napig nem tudtak dűlőre jutni, hogy mi is az igazság az alábbi történettel kapcsolatban. Többen már lezártnak vélik az ügyet, de vannak, akik úgy gondolják, hogy nincs minden tisztázva a rejtélyes személy körül. Lássuk hát miért is olyan rejtélyes az egységes Olaszország első királyának személye.

ritratto_di_s_m_vittorio_emanuele_ii.jpg

Az 1861-ben létrejött olasz egység első uralkodója, II. Viktor Emánuel király volt, akinek személyét már életében rejtély övezte. A király a nagy múltra visszatekintő Savoyai-ház egyik leszármazottja volt. Apja Károly Albert savoyai herceg volt, aki 1831-től kezdve szárd-piemonti királyként uralkodott. Viktor Emánuel pedig 1820-ban született, Torinoban.

carlo_alberto_museo_risorgimento_roma.jpg

Károly Albert, a Savoyai-ház feje

1822 szeptember 16-án a hercegi család éppen a Firenze melletti, Villa del Poggio Imperiale-ban töltötte szabadidejét. Aznap este az akkor 2 esztendős Viktor Emánuel szobájába belépett Teresa Zanotti Racca, a kisfiú dajkája, hogy megnézze minden rendben van-e a kicsivel. Kezében egy gyertyát tartott, amellyel a szúnyogokat szerette volna elűzni a kisfiú körül. Mikor a gyermekágy közelébe ért a kiságy egyik csipkéje hozzáért a gyertyához és egyből lángra kapott. A dajkának nagy nehézségek árán sikerült eloltania a tüzet. A hercegi család naplójából kiderült, hogy a kisfiút sikerült kimentenie az ágyból azonban még így is három helyen megégett, de várható felépülése biztató. Eddig a hivatalos verzió, innentől kezdve pedig egyre rejtélyesebb a kisfiú és a tűzeset története.

 villa_di_poggio_imperiale_1.jpg

Villa del Poggio Imperiale

Az első rejtélyes eset a tűz után az volt, hogy a dajka miután azt mondták róla, hogy teljese felépül, hirtelen kómába esett és két nap múlva meghalt. Már a tűzeset után olyan szóbeszéd terjengett Firenzében, hogy a tűzesetben a dajka és a trónörökös is életét vesztette és egy „cseregyerek” az új Viktor Emánuel. Többen tudni is vélték, hogy egy bizonyos Gaetano Tiburzi pontosan ugyanannyi idős gyermeke lett a savoyai-ház örököse. Tovább fokozta a rejtélyt, hogy Tiburzi az eset után épített magának egy villát, melyet aligha tudott volna fedezni a hentes fizetéséből. Tiburzi halálakor pedig több mint 80 darab Firenze környéki villa boldog tulajdonosa volt. Vajon a leendő király bőkezűen megjutalmazta a hentest a hallgatásáért vagy csak nagyon sok húst ettek a környéken?

41683-004-18f7e38b.jpg

II. Viktor Emánuel

Amint nőtt a kisfiú, egyre jobban látszódott rajta, hogy nem hasonlít a családtagjaira. Öccse, aki nem sokkal a tragédia után született, édesapjának a pontos mása volt, csöndes, megfontolt, tipikus savoyai herceg. Ezzel ellentétben Viktor Emánuel erős alkatú, vad természetű, egyáltalán nem kifinomult, többen megjegyezték, hogy olyan mintha egy kétkezi munkás fia lenne. További érdekes különbségek, hogy a család minden férfitagja majdnem két méter magas volt és karcsú, kivéve Viktor Emánuelt aki 1,58 méter volt és már fiatalon kövérnek számított. 

ferdinando-di-savoia.jpg

Viktor Emánuel öccse, Ferdinánd

Apja 1849-ben úgy gondolta, hogy már nem lehet hasznára az országának, így az akkor 28 éves kicsapongó fiúra hagyta a trónt. A fiú uralkodásában is meglátszott, hogy a csatamezőn ahol az erő és a kéz volt a fontos sokkal jobban teljesített, mint a szellemi döntések terén. Származását övező rejtélye még az uralkodása idején is fel felrémlett az emberekben. 1860-ban a dajka fia nyilvánosságra hozta a király apjának levelezését melyből kiderült, hogy a dajka hősiesen küzdött a gyermek életéért. Viktor Emánuel még ugyanezen évben a tragédia helyszínén a dajka hősiességéről tanúsító emléktáblát leplezett le.

monument_victor_emanuel_iii.JPG

Viktor Emánuel emlékműve Rómában

A király halála után 1886-ban, mégjobban kiújult a származása körüli rejtély, ugyanis Viktor Emánuel jóbarátja és első miniszterelnöke Massimo d’Azeglio még 1853-ban elmondta egy író ismerősének, hogy

A királyok és a királynék olyanok mint az angol versenylovak, nagyon finom testfelépítésük van és kifinomult a modoruk. De Viktor Emánuel? Az ő karjai olyanok, mint egy kétkezi munkásé, mint egy hentesé.

Manapság a legtöbb olasznak már mindegy, hogy első királyuk ereiben valóban királyi vér folyt-e, vagy csak egy hentesé. A személy, aki II. Viktor Emánuel néven első olasz uralkodó lett, jókor volt jó helyen, így máig is őt tisztelik az olaszok országalapítójukként.

4ac998bd9c85d5274faae10dde14ea31.jpg

Viktor Emánuel és felesége

Érdekesség, hogy néhány éve egy olasz család azt állította, hogy a tűzben a fiú nem halt meg, hanem olyan súlyos égési sérüléseket szenvedett, hogy az uralkodó a gyereket egy családnak adta, hogy ők neveljék fel a súlyosan eltorzult gyermeket. A család a Fausto Verecondi nevet adta a fiúnak, aki felnőttként megházasodott és öt gyermeke született. Umberto Verecondi aki a történetet nemrég nyilvánosságra hozta, állítólag kiköpött mása Károly Albert királynak. Sokan ezt azonban csak a véletlennek tulajdonítják. Az egyetlen mód, hogy bizonyosságot kapjanak a származásról az lenne, ha a ma élő savoyai leszármazottak DNS vizsgálatot csinálnának, azonban ezt mindannyiuk elutasította.

 

Amennyiben tetszett a cikk, olvasd el az alábbiakat is:

Ki volt Kun Béla személyi testőrségének a parancsnoka?

 

A történelem első sorozatgyilkosának története

A spanyolnátha megjelenése Magyarországon

A bejegyzés trackback címe:

https://egypercestortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr7615510730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása