Egyperces Történelem

Egyperces Történelem

Sztálin 1941-es beszédének különleges története

2020. április 27. - Névtelen Minorita

A Szovjetunió vezetője 1941 november 7-én, a Vörös Téren beszédet tartott a Nagy Októberi Forradalom emlékére rendezett katonai parádé résztvevőinek, amelyről felvétel is készült. De mi is ebben az érdekes? A most következő cikk ezt a történetet fogja bemutatni.

idea_sized-170983061.jpg

A parádé után a filmfelvevő stáb azonnal hozzákezdett a propagandaanyag megszerkesztéséhez a Lihov utcában. Azonban mikor a Sztálin által elmondott beszédhez értek a felvételek, megfagyott bennük a vér. A felvétel rendben volt, azonban a mikrofon ki volt kapcsolva vagy elromlott, így a beszédet nem rögzítették csak a mozgóképet. A teremben levő hangmérnök teljesen összeomlott csakúgy, mint a rendező, Kiszeljov elvtárs. Már akkor átfutott a „felelősök” agyán, hogy ezért akár a fejüket vehetik, családjukat pedig Szibériába küldhetik. Miután nagyjából magukhoz tértek az emberek, az alábbi kérdések és párbeszédek záporoztak a teremben:

Hogyan fordulhatott ez elő?

Van fogalmatok róla, hogy mit mondhatnak majd rólunk? Azt, hogy a németek malmára hajtjuk a vizet.

Igen, tudjuk. De hisz időnk sem volt, hogy ellenőrizzük a kábelt, olyan nagy sietség volt. A hó is esett.

Alighanem valahol szétszakadt a kábel.

A fiúkért azonban kezességet vállalok, mindannyian bolsevikok, rendes elvtársak.

Persze, Rikov is azt mondta, hogy vérbeli kommunista, aztán a vallatás alatt bevallotta, hogy Gestapo ügynök…

Miután más kiutat nem láttak a történtekből, úgy döntöttek, hogy egyikőjük elmegy a filmforgalmazó társaság vezetőjéhez, Igor Grigorjevics Bolsakovhoz. A vezető szintén elsápadt a történtek hallatán, azonnal a felelősök iránt érdeklődött. Kiszeljov magára vállalta a dolgot, viszont azzal az ötlettel állt elő, hogy még aznap este rendezzék be a Kreml falai között az emelvényt, melyről Sztálin a beszédét tartotta és vegyék fel újból az egészet.

joseph-stalin-f65fd158dc8b4765a3aad5decee3092b.jpg

Sztálin beszéd közben

Bolsakovnak megtetszett az ötlet, ezért felhívta Sztálint:

Jó estét kívánok Sztálin elvtárs. A híradósok nagyszerű felvételeket készítettek, azonban az időjárás miatt a hang nem a legjobb. A film sikere érdekében célszerű lenne megépíteni az emelvény mását és azt a részt, amelyben Ön beszélt újra felvenni. A díszletesek három óra alatt el is készítenék az emelvényt a Kremlben. Úgy négy óra múlva készen is állnánk a felvételre. Köszönöm Sztálin elvtárs.

A díszletesek azonnal hozzákezdtek a munkához és sikerült elkészíteniük a megbeszélt időpontra az emelvényt. Sztálin szintén időben érkezett a felvételekhez. Minden készen állt, hogy az újbóli felvétel sikeres legyen, ám Kiszeljov észrevette, hogy a megvilágítás miatt Sztálin nem a megszokott képét mutatja, itt a teremben egy meggyötört, görnyedt aggastyánnak tűnt. Szólt az operatőröknek, hogy kerüljék az éles beállításokat mert az nem tetszene Sztálinnak. A felvétel elindult a kamerák forogtak, Sztálin elkezdte a kis cetliről felolvasni a szöveget. Ekkor pediglen a hangmérnök odaszólt Kiszeljovnak. Megint nincs hang. Kiszeljovot a hányinger kerülgette, a hangmérnök és Bolsakov szintén rosszul érezte magát. Mikor Sztálin befejezte a beszédet, köszönés nélkül azonnal elindult a kijárat felé. Bolsakov és Kiszeljov azonban utánarohant:

Sztálin elvtárs, meg kell ismételnie a beszédet.

Sztálin reakciója csak ennyi volt:

És mégis miért?

gettyimages-515207888-1.jpg

Sztálin beszéd közben

A meglepő választ Kiszeljov adta meg, aki közben könyörögve nézett Bolsakovra, hogy ne buktassa le a hazugságát:

A felvételekből mindig szoktunk másolatokat is készíteni, Sztálin elvtárs.

Sztálin csak némán figyelte a két embert, majd pár másodperc múlva szótlanul visszament az emelvényre és várta, hogy kezdhesse a beszédet, immáron harmadjára. Kiszeljov a hangmérnökhöz rohant, hogy ellenőrizze a mikrofont, működik-e. A hangmérnök többször is ellenőrzött mindent, végül pedig rendben találta a mikrofont. A felvétel elindulhatott. Kiszeljov agyán az futott át, hogy Sztálin megtenné-e, hogy bemondja: „egy, kettő, három mikrofonpróba”, végül arra jutott, hogy a fáradt öregember megtenné, ha elég erélyesen mondaná neki.

moscow_7_november_1941_worldwartwo_filminspector_com_3.jpg

Az ominózus felvétel

A felvétel harmadjára már tökéletesen sikerült. Sztálin újból köszönés nélkül elindult kifelé, Bolsakov pedig utána. Mikor az ajtóhoz értek Sztálin elnevette magát:

A mozi is csupa Machiavellivel van tele.

 

Amennyiben tetszett a cikk, olvasd el az alábbiakat is:

Amikor szétverték a magyar parlamentet

A debreceni légikatasztrófa megrázó története

Űrhajósok hátborzongató eltűnései a hidegháború idején

A bejegyzés trackback címe:

https://egypercestortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr1815641484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Argus_ 2020.04.28. 19:47:55

Van forrásod ehhez a sztorihoz?

apro_marosan_petergabor 2020.04.28. 19:48:01

II. megjegyzésem (az elsőt lenyelte a moderátor).
Mire szolgál ez a sztori, hogy ember arca is volt Sztalinnak? Miközben milliókat nyíratott ki kommunista terror-rendszerével.
Hitler is volt jókedvű, ettől még sötét tömeggyilkos volt - s nem akarja senki emberacúvá faragni.
Mi a cél?

Névtelen Minorita 2020.04.28. 20:09:31

@Mr. Hyde:

Bokor: Sztálin, 1988
Soviet Cinematography: Shlapentokh, 1993

@apro_marosan_petergabor:

Nem nyelte el a moderátor, a szabályzatban minden tisztázva van, legközelebb olvasd el. Azt, hogy ez a cikk Sztálin emberi arcát mutatná be, nem tudjuk, hogy honnan szedted. Azt pedig, hogy emberarcúvá akarnánk faragni végképp nem értjük. Épp ellenkezőleg, a cikkből az derül ki, hogy annyira "buta" volt, hogy 3x sem esett le neki, hogy átverik. Még a végén is másokat nevetett ki, amikor teljesen nyilvánvaló volt, hogy őt verték át. A cél is tisztázva van a blogon. Szóval nem tudjuk miből szűrted le, hogy ez a cikk pozitív képet mutatna Sztálinról.

2020.04.29. 14:16:57

@Névtelen Minorita: vagy egyszerűen nem vett róla tudomást, hogy át akarják verni, vagy éppenséggel mulattatta. Egyébként is szüksége volt azokra az emberekre (valószínűleg nem hemzsegtek a a környéken a képzett filmesek, hangosítók). Egyébként én sem goldolom, hogy a cikk szerecsenmosdatás lenne.

bati67 2020.05.05. 16:00:39

@apro_marosan_petergabor: Sztálin elvtárs nevetett... pedig közéjük is lövethetett volna!!! (vagy keverem valakivel?)

;-)

gébence · http://soraim.blog.hu 2021.01.23. 00:37:58

A ,,Sztálin halála" hangversenyes jelenete sajátosan dolgozza fel majdnem ezt. :)

Imre K 2021.02.11. 16:23:21

Én másként hallottam ezt a törénetet.Az igaz, hogy a beszédet nem sikerült felvenni ezért megkérték Sztalint, hogy mondja el mégegyszer.Elmondta újra,a Kreml-ben egy teremben utóbb felépitett emelvényen.Amikor a film készen lett a hanggal összevágva ledták a mozihiradóknak, játszották a mozikban akkor valaki felkiálltott: hová tünt Sztalin elvtárs lehelete?
Az illetöt a GPU elvitte és Szibériáig meg sem álltak vele.
süti beállítások módosítása