Egyperces Történelem

Egyperces Történelem

A Templomos Lovagrend megalapítása 1119-ben

2020. február 08. - Névtelen Minorita

Ha a Templomos Lovagrendre kérdezünk, sokaknak az összeesküvés elméletek, a keresztes háborúk vagy ha fiatalabb generációtól érdeklődünk, akkor az Assassin's Creed videojáték sorozatot említenék. Szinte mindenki ismeri őket, de nagyon kevesen vannak, akik tudják is, hogy mikor és mi célból jött létre az ominózus szervezet.

 64.jpg

Mindjárt az elején tisztázzuk is azt, hogy a templomosok és a keresztesek között milyen alapvető különbségek vannak. A templomosok nem tartoztak a keresztesek közé, ugyanis a keresztesek világi emberek voltak, akik fogadalmat tettek, hogy részt vesznek egy keresztes hadjáratban aminek ha a végére életben maradtak, akkor visszatérhettek civil életükbe. A templomosok azonban egyházi személyek, szerzetesek voltak, akik a lovagi erényre és a szentföldre érkezők védelmére esküdtek fel.

 templar2.jpg

A templomos lovagrendet a Palesztina földjén áthaladó zarándokok védelmének gondolata hívta életre. 1119-ben egy Champagne-ból származó lovag, bizonyos Payens-i Hugó és nyolc társa elhatározta, hogy védelmet nyújtanak a zarándokoknak. Balduin, jeruzsálem királya látva a nemes kezdeményezést, a kis csapatnak adta a jeruzsálemi templomi negyedben levő al-Aksza mecsetet szálláshelyül. A lovagrendhez hamarosan több olyan személy is csatlakozott, akik zarándoklaton voltak a Szentföldön,  később pedig ottmaradtak, hogy a Szent Sír Bazilika szolgálatába álljanak. 

hugues-de-payens-fee89a98-eabf-497c-adfd-acad4e3e78f-resize-750.jpeg

Nem telt el sok idő és a kor egyik legnagyobb egyházi személyisége Clairvaux-i Szent Bernát, is felfigyelt Hugó kezdeményezésére. Annyira lenyűgözte a dolog, hogy még szerzetesi regulát és pápai elismerést is szerzett a rend számára. Nyugat-Európából pedig szinte szó szerint özönlött a pénz a rend tagjaihoz. A templomos lovagok nőtlenségi és szegénységi fogadalmat tettek, továbbá megfogadták, hogy életük árán is megvédik a Szentföldet. 

A lovagok, a szerzetesek életmódjához hasonlóan éltek. Napi ételükhöz bort ittak, evés közben nem beszélgettek, heti háromszor ehettek húst és a szabadidejüket mind imádságra és harcra szánták. A ruhájukra pedig keresztet varrtak, hogy a csatában mindenki lássa, hogy ők a Templomos Lovagrend tagjai. Ezen férfiak nem sokkal később már hatalmas vagyonra és hatalomra is szert tettek, ugyanis az egész Szentföldre kiterjesztették védelmi tevékenységüket.

 

Ha szeretnél még rövid érdekes történeteket olvasni nézd meg, hogy Kálmán herceg hogyan küzdött 1241-ben Muhinál, vagy hogy milyen hátborzongató dolgot rejtett az osztrák-magyar Przemysl-erőd a háború után.

Olvasd el, milyen volt a világtörténelem első légipárbaja 1808-ban.

Amennyiben időd engedi és szeretnél szavazni, hogy mely korszakból legyen több bejegyzés, akkor itt megteheted.

A bejegyzés trackback címe:

https://egypercestortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr4115460016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2020.02.10. 10:47:38

Hát ez azért így elég gáz--ha ezt a szintet tolod töriből mindennel kapcsolatban, akkor inkább ne tedd! A templomosokkal kapcsolatban is lehetne írni percek alatt egy valag érdekes tudnivalót--de ez így a nagyon semmi kategória. Bocsesz

Névtelen Minorita 2020.02.10. 10:52:43

@HK417:

Szia,

először is lehet elkerülte a figyelmedet, a „Bemutatkozás” fül, amelyben konkrétan leírtuk, hogy nem részletes több oldalas cikkeket szeretnénk írni, hanem rövid, figyelemfelkeltőt mely csakis egy adott dologra koncentrál. Aztán ha az olvasó úgy gondolja, akkor utánanéz a dolgoknak. Ha meg nem, akkor nem vesztett vele sok időt, hogy elolvasta. (Max 1-2 percet)

A Templomosokról valóban lehetne több 100 oldalnyi érdekes dolgot írni, csakúgy, mint a többi témáról azonban ez nem célkitűzése a blognak és az emberek sem szívesen olvasnának egész nap egy cikket. Persze ha más célkitűzésünk lenne, akkor szívesen írnánk akár 10-15 oldalas cikkeket is egy adott témából, amik azért már bőven érintenének több érdekes dolgot is.

Az, hogy Egyperces Történelem, nem azt jelenti, hogy egy perc alatt írjuk meg a közlendő anyagot, hanem azt, hogy az olvasónak kb. 1 perc idejébe telik majd elolvasni. (Ez a bejegyzés 31 sorból áll, ahhoz hogy valaki 1 perc alatt elolvassa durván 2 mp áll rendelkezésére soronként.)

Ezen cikk címe kifejezetten a „Templomos Lovagrend –megalapítása-”, azaz amint látod, nem tartoznak ide a megalapításán kívüli egyéb dolgok.

Annak pedig nem látnánk értelmét, hogy a Templomosokról minden érdekességet egybesűrítsünk, úgy hogy az kb 1 perc alatt fogyasztható is legyen az olvasó számára.

Üdv
süti beállítások módosítása