Egyperces Történelem

Egyperces Történelem

Az 1956-os záhonyi vérengzés igaz története

2021. október 23. - Névtelen Minorita

A most következő cikkben egy olyan eseményt mutatunk be, amely nem volt más, mint értelmetlen vérengzés, amelyet nem tudni mi okból követtek el a magyar honvédek sérelmére.

virag_ferenc_3.jpg

Tovább

A zirci apátságra zuhant német pilóta története

Aki a zirci apátság műemlékkönyvtárában jár, bizonyára észreveszi, hogy az északnyugati mennyezeten levő díszítés az egyik sarokban jelentősen sérült. Ennek az az oka, hogy a könyvtár a második világháborúban súlyosan megrongálódott, a következő cikkben röviden ennek a történetét elevenítjük fel az olvasóknak.

zirc_apatsag.png

Tovább

Az Erzsébet-híd építése és átadása 1903-ban

A budapesti Erzsébet-híd a főváros Dunára épült közúti hídjai közül a negyedik volt. (Volt még egy vasúti híd is, azonban az vasúti forgalmon kívül mást nem bonyolított le) Építését 1901-ben kezdték meg és két év múlva már át is adták a forgalomnak. A most következő cikkben a híd rövid történetét vesszük végig egészen a forgalomnak való átadásáig.

erzsebet_bridge_1903_budapest_hungary.jpg

Tovább

Lengyel pilóták hősies helytállása az angliai légicsatában

Miután 1939. szeptember 1-én Németország lerohanta a szomszédos Lengyelországot és a Szovjetunióval karöltve mintegy öt hét alatt teljesen felszámolta a lengyelek ellenállását, a lengyel légierő mintegy 8.000 pilótája menekült előszőr Franciaországba, majd később Nagy-Britanniába.

lengyel_pilotak_angliai_csata.jpg

Tovább

Mozgósítás Magyarországon az első világháború kitörésekor

1914. július 28-án Ferenc József osztrák császár és magyar király hadat üzent Szerbiának, a magyar férfiak pedig már aznaptól fogva vonultak a laktanyákba, hogy csukaszürkébe öltözve minél gyorsabban a frontra menjenek. Az emberek örömujjongva, dalolva indultak a frontra, mindenki harci lázban égett. Néhány hónap múlva mikor megérkeztek a szörnyű hírek a frontokról már nyoma sem volt ennek az örömnek. A most következő összeállítás a háború első napjának az eseményeit hívatott bemutatni.

mozgositas_1914_12.png

Tovább

Máig megoldatlan rejtélyes terrortámadás a Wall Street ellen

1920. szeptember 16.-án délben egy lovaskocsi állt meg a JP Morgan Bank előtt, a kocsiban 45 kg dinamitot és kb. 240 kg ólomsúlyt rejtettek el. Miközben a nem messze levő tőzsdéről az emberek éppen ebédelni igyekeztek, hatalmas robbanás rázta meg az utcát.

wall_street_robbantas_szinezett_5.jpg

Tovább

Egy fiatalember hátborzongató eltűnése az éjszakában

2008. május 14-én egy 19 éves amerikai fiatal rejtélyesen eltűnt, testét soha nem találták meg és az eltűnésére sem tudtak kétséget kizáróan választ adni. Eltűnése azért is fontos mérföldkő az amerikai történelemben, mert utána még törvényt is módosítottak, miszerint a rendőrség az eltűnés bejelentése után azonnal kezdje meg az eltűnt személy felkutatását, ha megvan az esély arra, hogy elrabolták vagy életveszélyben lehet. (Előtte ez csak kiskorúaknál történhetett meg.)

brandon_swanson_5.jpg

Tovább

Az első elektromos autók megjelenése

Mivel manapság egyre több autógyár készít elektromos meghajtású autókat, így adódik a kérdés, hogy mégis mikor jelentek meg ezek a járművek a közlekedésben? Ebben a cikkben ennek a kérdésnek járunk utána.

elektromos_auto_3.jpg

Tovább

Egy szörnyű földrengés Magyarországon 1911-ben

Az 1911. július 8-án történt súlyos földrengés Kecskemét városában olyan súlyos károkat okozott, hogy még évek múlva is látszottak a nyomai. A földrengést ugyan két előrengés előzte meg, de ezek nem voltak olyan súlyosak mint a július 8-ai. Az első előrengés június 1-én történt hajnali 6 óra 40 perckor, míg a második június 18-án este fél 12-kor. A most következő cikkben bemutatjuk, hogy mi is történt azon a július 8-ai napon, azokon a területeken ahol érezni lehetett a földrengést.

foldrenges_magyarorszagon_8.png

Tovább
süti beállítások módosítása