Egyperces Történelem

Lothar von Richthofen, a vörös báró öccsének kalandos élete

2020. február 25. - Névtelen Minorita

Lothar von Richthofen, Manfred von Richthofennek, vagyis a híres Vörös Bárónak az öccse volt, aki az első világháború idején együtt szolgált bátyjával a német légierőnél, mint vadászpilóta. Sokan jobb pilótának tartották bátyjánál, ugyanis összesen 77 napot töltött a fronton és 40 légigyőzelmet ért el, azonban forrófejűsége miatt a háború nagyrészét kórházban kellett töltenie. Az ő életét mutatjuk most be, ugyanis véleményünk szerint a történelemben is a bátyja árnyékában maradt és a magyar olvasóközönségnek eddig még nem nyílt lehetősége megismerni az ő életét. Tudomásunk szerint ez az első, részletes cikk, amely magyarul megjelenik Lothar von Richthofen életéről.

colorized-image_2.jpg

Tovább

Miért van egy fekete bőrű tengerész a Trafalgar-téren levő emlékművön?

A Trafalgar-téren található emlékmű Nelson admirális és a Brit Hadiflotta 1805-ben véghez vitt nagy győzelmének állít emléket. Sokan látják vagy látták, de biztosak vagyunk, hogy még többen nem vették észre, hogy az egyik domborművön egy fekete férfi látható aki a britek oldalán küzd. Miért is kerülhetett rá ez az alak az emlékműre és ki is volt ő valójában?

original_43a9061f7b37c0e5d6e50fab3b5e3044.jpg

Tovább

Miért utálta a magyarokat Ferenc Ferdinánd trónörökös?

„Újra és újra szembesülök azzal, amit már mondtam, hogy a „rendes magyar ember” egyáltalán nem is létezik, minden magyar vagy forradalmár, vagy közönséges szélhámos.” – mondta Ferenc Ferdinánd a magyarokról az 1890-es évek idején.

A most következő bejegyzés röviden próbálja összefoglalni, miért is vált a trónörökös magyargyűlölővé.

 jjpszz_nskbg3lbjbbrw_3kblij94416f61r3oba1y8_2.jpg

Tovább

Jurij Gagarin szovjet űrhajós magánélete képekben

A következő kis képösszeállítás, a világ első űrhajósának magánéletét hivatott bemutatni. Jurij Gagarin életéről most nem lesz szó, beszéljenek inkább a képek.

 

yuri-gagarin-5.jpg

Gagarin vízisíelés közben a Krím-félszigetnél

Tovább

Űrhajósok hátborzongató eltűnései a világűrben

A most következő bejegyzésben a hidegháború idején eltűnt, vagy vélhetően eltűnt néhány űrhajósról lesz szó. A téma nagysága miatt csak néhány érdekesebb esetet vagy személyt választottunk ki, mivel ezzel a témával akár egy 200+ oldal hosszúságú könyvet is meg lehetne tölteni.

leonov2a.jpg

Tovább

Dr. Berend Miklós, volt harctéri törzsorvos, gyermek és szülészorvos halála

1919 június 24-én délután a Ludovika akadémia tanárainak vezetésével lázadás tört ki a Tanácsköztársaság megbuktatása céljából. A lázadás első áldozata egy civil orvos volt, aki önkívületi állapotban üdvözölte az "ország feltámadását", ez vált később a vesztévé. Ez a bejegyzés csak az ő halálát mutatja be.

berend_miklos-erdelyi.jpg

Tovább

Szovjet propaganda plakátok az űrverseny időszakából

A most következő rendhagyó cikk egy kicsit több képpel és kevesebb szöveggel fog rendelkezni mint az eddigiek. Egyben előrevetíti majd az egyik következő bejegyzésünket, mely ezzel a témával fog kicsit érdekesebben foglalkozni. (Szovjet űrprogramról, illetve az űrben eltűnt asztronautákról lesz szó benne). A bejegyzést itt olvashatjátok el. Addig is, tekintsétek meg ezt a kis gyűjteményt a szovjet űrprogramot dicsőítő plakátokról.

 

soviet-space-program-propaganda-poster-1.jpg

Haza!. Megvilágítja a haladás és béke csillagát. Dicsőség a szovjet kormánynak!

Tovább

A világtörténelem első légipárbaja 1808-ban

A történelem során a párbaj két személy közötti küzdelem volt, melynek szabályairól előzetesen megegyeztek a felek. 1808-ig ezeket a párbajokat a földön vívták, de két francia tiszt ekkor úgy döntött, hogy a levegőbe helyezik át a párbajuk színhelyét. 

 duelintheclouds_2.jpg

Tovább

A Templomos Lovagrend megalapítása 1119-ben

Ha a Templomos Lovagrendre kérdezünk, sokaknak az összeesküvés elméletek, a keresztes háborúk vagy ha fiatalabb generációtól érdeklődünk, akkor az Assassin's Creed videojáték sorozatot említenék. Szinte mindenki ismeri őket, de nagyon kevesen vannak, akik tudják is, hogy mikor és mi célból jött létre az ominózus szervezet.

 64.jpg

Tovább