Egyperces Történelem

Egyperces Történelem

Amikor Kun Bélát véresre verték a rendőrök

2020. június 29. - Névtelen Minorita

1919. február 21-én Kun Bélát és több más kommunista vezetőt letartóztattak, mivel az aznapra hirdetett munkásmegmozdulás lövöldözésbe torkollott és ebben négy rendőr életét vesztette. Másnap reggel mintegy hatszáz rendőr rohanta meg a Gyűjtőfogházat, ahol Kun Bélát és társait tartották fogva.

Tovább

Érdekes hirdetések az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből

A most következő cikkben a 100 évvel ezelőtti újsághirdetéseket fogjuk bemutatni képek formájában, leginkább azokat melyek mai szemmel is érdekesek, figyelemfelkeltőek lehetnek vagy olyan cégek hirdetései, melyek még mindig fennállnak és még ma is kapható a hirdetett termékük. 

Tovább

A nevesinjei szörnyű tragédia históriája

1913-ban Bosznia-Hercegovina annektálása után, annak több helyőrségébe magyar honvédezredek kerültek, mint megszálló csapatok. Az egyik ilyen helyőrség Nevesinje kisvárosában, Mostartól keletre volt. Itt a pozsonyi 18. honvéd gyalogezred II. zászlóalja állomásozott. 1913. január 19-én egy vasárnapi…

Tovább

A normandiai partraszállás legvakmerőbb akciója

A most következő cikkben egy olyan akciót mutatunk be, amelyben egy amerikai ejtőernyős katona halált megvető bátorsággal küzdött. Az ejtőernyőst még ma is a legnagyobb hősként emlegetik az amerikai hadsereg berkein belül.

Tovább

A trianoni békeszerződés aláírásának napja képekben

A trianoni békeszerződés 100. évfordulója alkalmából rendhagyó módon összegyűjtöttünk korabeli újságcikkeket és fényképeket, amelyek tudósítanak a békeszerződés aláírásáról. A békeszerződésben foglaltakról és az aláírás menetéről nem lesz szó a cikkben, csupán egy eddig szinte egyáltalán nem ismert…

Tovább
süti beállítások módosítása