Egyperces Történelem

Egyperces Történelem

Május elseje a Tanácsköztársaság idején

2020. április 30. - Névtelen Minorita

1919-ben a Tanácsköztársaság idején a Május elsejei ünnepséget több százezer ember részvételével rendezték meg. A Tanácskormány az ünnepséget propagandacélokra is megpróbálta felhasználni, több-kevesebb sikerrel. A most következő cikkben röviden szólunk az ünnepség szervezéséről és a Vérmezőn…

Tovább

Sztálin 1941-es beszédének különleges története

A Szovjetunió vezetője 1941 november 7-én, a Vörös Téren beszédet tartott a Nagy Októberi Forradalom emlékére rendezett katonai parádé résztvevőinek, amelyről felvétel is készült. De mi is ebben az érdekes? A most következő cikk ezt a történetet fogja bemutatni.

Tovább

Titkos orosz szórakozóhely egy budapesti erdőben

1917-ben a Budapest környékén dolgozó orosz hadifoglyok úgy döntöttek, hogy titkos összejöveteleket szerveznek a Gubacsi erdőben. Ezen összejövetelek végül az esetek nagyrészében inkább hatalmas táncmulatságokba torkolltak. 

Tovább

A csata, melyben a lovasság legyőzött egy tengeralattjárót

1915-ben Rodostónál a világtörténelem egy olyan ütközete zajlott, melyben egy lovassági egység megfutamította a brit királyi haditengerészet egy tengeralattjáróját. A most következő cikk ezt a csatát mutatja be.

Tovább

Egy Széchenyi a magyar ellenállásban a nyilas uralom idején

Széchenyi István egyik rokona részt vett a Szálasi uralom elleni összeesküvésben, melyet több katonatársával együtt szerveztek meg, az 1944-es év végén. A fiatal fiút, gróf Széchenyi Pálnak hívták. Ez a cikk róla és az utolsó napjáról szól.

Tovább

József főherceg és az 1915-ös húsvéti frontbarátkozás a keleti fronton

1915 tavaszán a harcoló katonák még mindig nem térhettek haza otthonukba, ellentétben azzal, amit II. Vilmos a háború elején ígért nekik: „Mire a falevelek lehullanak, katonáim otthon lesztek.” Az Osztrák-Magyar Hadsereg egységei ezen a tavaszon a Kárpátokban harcoltak, itt érte őket a húsvét…

Tovább

A háziasszonyok egy napja a 40-es évek Amerikájában

Milyen is volt az ideális háziasszony egy napja az Egyesült Államokban a háborúba lépés előtt nem sokkal? A cikk egy fotósorozaton keresztül mutatja be ezt a magyar olvasóközönségnek.

Tovább

A debreceni légikatasztrófa megrázó története

1938 augusztusában Debrecen városától nem messze Magyarország egyik legszörnyűbb repülőkatasztrófája történt meg. A zuhanást a fedélzeten tartózkodó 9 újságíróból és a 3 fős személyzetből senki sem élte túl. Ez a cikk a katasztrófa megrázó történetét mutatja be.

Tovább
süti beállítások módosítása