Egyperces Történelem

Egyperces Történelem

Az 1977-es nagy New York-i áramszünet története

2020. november 29. - Névtelen Minorita

Mi történne, ha a világ legnagyobb városában egyszer csak leállna minden elektronikai berendezés működése, mindez egy olyan időben, amikor az ország éppen válságban van és nő a szegénység a városban? Előre elkönyvelhető, hogy ha ez ráadásul este történik, akkornew New York belvárosa csatatérré válik.

new_york_aramszunet_2.jpg

1977. július 13-án este fél tízkor pontosan ez történt, ugyanis a várost ellátó Westchesterben található egyik elektromos állomást villámcsapás érte. A villámcsapást nem sokkal később két újabb követte, ennek hatására pedig újabb kettő állomás rongálódott meg. A város elektromos ellátásának leállását végül az okozta, hogy a Queens környékén található Ravenswood 3 erőmű teljesen leállt. New York városa teljes sötétségbe borult.

 

new_york_aramszunet_4.jpg

Emberek állnak a sötétben az áramszünet miatt leállt metrót pótló buszoknál

A városban nem sokkal később elszabadult a pokol. Az arra hajlamosak egyből fosztogatni kezdték a bezárt üzleteket. Több helyütt a kirakatok rácsait egy kötéllel az autóikhoz kötötték és úgy rángatták le azokat az ablakokról. A fosztogatás a város 31 körzetére terjedt ki, a rendőrök eleinte tehetetlennek bizonyultak a hatalmas fosztogató tömeggel szemben.

 

new_york_aramszunet_16.jpg

Rendőrök járőröznek az utcákon

A város legjobban fosztogatott része a Crown Heights volt, ahol mintegy 75 üzletet raboltak ki és gyújtottak fel. Az üzletek közül még másnap is égett kb. 25 épület. A Broadway 35 háztömbjén keletkeztek károk, magánlakásokba törtek be és raboltak el onnan minden értéket. Egy bronxi autókereskedőtől mintegy 50 új Pontiac autót loptak el.

 

new_york_aramszunet_11.jpg

Emberek sétálnak a sötét utcán

Másnap reggel is folytatódtak a fosztogatások, a rendőrség nagy erőkkel vonult az utcára, hogy mielőbb felszámolja a rablóbandákat. Mindeközben az áramszolgáltatás még mindig szünetelt. Az áramszolgáltató teljes erejével a szolgáltatás visszaállításán dolgozott, azonban ez sötétedésig nem sikerült nekik, ezért félő volt, hogy megismétlődik az előző este történt káosz. A rendőrség ekkorra már felkészült és minden egységük a sötét utcákon volt.

 

new_york_aramszunet_8.jpg

Bolti eladók védik az üzletüket a fosztogatóktól

Az áramszolgáltatás végül este 22:39-kor újból helyreállt, így a fosztogatás végül elmaradt. A károkat még napokig számolták, ugyanis nagyon sok üzlet és magánlakás sérült meg vagy égett le szinte teljesen a fosztogatások alatt. Összesen 1616 üzletet raboltak ki vagy rongáltak meg. 1037 tűzesethez riasztották a tűzoltóságot. A rendőrség pedig mintegy 3775 főt vett őrizetbe, ami New York történelmének legnagyobb tömeges letartóztatása volt. Ezeket az embereket zsúfolt cellákba és a rendőrség pincéibe zárták, ugyanis még New York városában sem volt elegendő hely ahhoz, hogy ennyi embert elhelyezhessenek.

 

Néhány kép a fosztogatásokról és a következményekről:

new_york_aramszunet_5.jpg

new_york_aramszunet_10.jpg

new_york_aramszunet_12.jpg

 

new_york_aramszunet_14.jpg

new_york_aramszunet_15.jpg

 

new_york_aramszunet_3.jpg

new_york_aramszunet_6.jpg

new_york_aramszunet_7.jpg

new_york_aramszunet_9.jpg

 

Egy később tanulmány szerint a károk 300 millió dollárt tettek ki, ami mostani árfolyamon számolva kb. 1,5 milliárd dollár környékén van.

 

Amennyiben érdekesnek találtad a cikket, olvasd el ezeket is:

Ki voltak New York Őrangyalai?

Űrhajósok hátborzongató eltűnései a világűrben a hidegháború idején

A Sarah Joe legénységének hátborzongató eltűnése

A bejegyzés trackback címe:

https://egypercestortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr7716306092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jehovah’s Witnesses 2020.11.29. 20:20:07

"Az arra hajlamosak fosztogatni kezdtek"! :DDDDD

Klaric 2020.11.29. 21:21:53

Az ugye megvan, hogy a mai napig nincs hivatalosan lezárva az eset és a szakértők is csak találgatnak a pontos okokra vonatkozóan? Egy kicsit erős és teljessséggel valószínűtlen kijelentés, hogy 3 alállomást egymás után, szinte egyszerre érjen villámkár, és azok mind leálljanak ettől... Erre ugyanis méretezik azokat. (Mondom ezt, erősáramú villamos szakemberként) Az egyik kapcsolóállomás rövid idejű túlterhelődés miatti önvédelmi lekapcsolása a legvalószínűbb magyarázat a mai napig, ami a pokoli hőség miatt a klímák által már alapból túlterhelt rendszerben elindított egy túlterhelődési láncreakciót, aminek hatására az egész ÉK-i régióban beleállt a földbe az energiaszolgáltatás... Egész nap próbálkoztak a helyreállítással, majd végül az összes automatikát kilőve (mivel azok állandóan bekavartak a visszakapcsolások ütemébe), az erőművektől indulva (A Niagara erőműtől kezdve) szép sorban visszakapcsoltak manuálisan mindent. Valójában a kanadai határ környékén már napközben helyreállt a szolgáltatás. A 22:39-es idpont a teljes helyreállás időpontja.

Azért volt muszály fokozatosan visszakapcsolni, mert az ekkora rendszerekben egy visszakapcsolás után még percekig lehetnek erős teljesítmény kilengések, amik ha túl sok minden történik egy időben, újabb összeomlást okoznak. Az egész világ villamosipara nagyot tanult ebből. Alapvetően változtak meg miatta a hálózat méretezési és automatikus kapcsolórendszerek tervezési koncepciói.
süti beállítások módosítása