Egyperces Történelem

Gavrilo Princip, a világot átformáló fiatal férfi élete

2020. július 14. - Névtelen Minorita

Gavrilo Princip 1894. július 25-én született a Bosznia nyugati részén elterülő Gornji Obljaj-ban. Mivel Szent Gábriel napján született, így a keresztségben a Gavrilo nevet kapta. Kilenc testvére született, akik közül hatan 10 éves koruk előtt életüket vesztették. Életben maradt testvérei közül a hét évvel idősebb Jovo, egyszerű pincérből fűszergyár tulajdonossá küzdötte fel magát, míg a Gavrilónál fiatalabb Nikola, Grazban járt orvosi egyetemre, később pedig egy bosnyák kisvárosban praktizált, ahol 1941-ben usztasák mészárolták le a családjával együtt.

princip.jpg

A Princip család, könyvvel a kezében Gavrilo, jobb oldalon Nikola, bal oldalt pedig Jovo látható sapkában

Amikor Gavrilo 13 éves volt, apja elvitte őt Szarajevóba, ahol a fiatal fiú mindenre rácsodálkozott, amit látott, ebben a városban találkozott az osztrák élet a balkánival. Kávéházak, üzletek sokasága, az emberek csinos ruhákban sétáltak az utcákon. A nyomorban felnőtt fiú számára ez az élet szinte elképzelhetetlen volt. A bátyja Jovo vette szárnyai alá Szarajevóban. A testvér terve az volt, hogy Gavrilót osztrák-magyar kadétnak adja, ingyen lett volna a koszt, a szállás és a ruha. Ami pedig a fiú szeme előtt lebegett, az az volt, hogy végre öccse is fényes karriert futhat majd be az Osztrák-Magyar Monarchiában.

gavrilo_princip_young_1.jpg

Gavrilo Pincip diákkori fényképe

Amikor a kadétiskola felé vették az irányt, Jovo még ruhaneműket akart venni az öccsének. Azonban a boltos megkérdezte tőle:

„Egy olyan intézményre akarod bízni az öcsédet, amelyben gyökértelenné és saját népe ellenségévé teszik?”

Jovo ezen elgondolkozva inkább a szarajevói kereskedelmi iskolába íratta be öccsét. Gavrilo azonban unta a szerinte „könyvelőképző” iskolát, mindenképpen gimnáziumba szeretett volna járni. A gimnáziumban ismerkedett meg későbbi merénylő társával a Nedeljko Csabrinovics nevű fiatal fiúval.

328c97fdf38c10f8357be444176e5572.jpg

Néhány merénylő: Gavrilo Princip, Dannilo Ilics, Trifko Grabezs

1912 februárjában nem sokkal Bosznia annektálása után Gavrilo otthagyta az iskolát, mivel betegsége miatt matematikából megbukott. Gyalog indult el Belgrádba, ahol reményei szerint magántanulóként folytathatná tanulmányait. Már Szarajevóban is radikális nézeteket vallott, de Belgrádban már nyíltan hangoztatta, hogy tervben van egy magas rangú osztrák ember meggyilkolása.

f7484f5ca263424b8519594e6b9f1500.jpg

Gavrilo szülei és két rokonuk a második világháború előtt nem sokkal

Ezt a tervét több magasrangú szerb férfi is támogatta, ekkor azonban még csak Oskar Potiorek, Bosznia Hercegovina katonai kormányzója volt a célpont. Gavrilo Belgrádban az Arany Tokhal nevű kávéházban gyülekező fiatal bosnyák diákok közé került, akik nyíltan hangoztatták monarchia ellenességüket.

18b5cbb7dbf58800fc0a1a2655f3b641_1.jpg

Középen 1. jel Csabrinoviccs 2. jel: Gavrilo Princip

1914 márciusában egy feladó nélküli levelet kaptak, amelyben egy újságkivágás volt:

„Ferenc Ferdinánd trónörökös és felesége részt vesz a szarajevói osztrák-magyar hadgyakorlaton.”

Gavrilo és Csabrinovics az alábbi párbeszédet folytatták le a levél kézhezvételét követően:

Gavrilo: Ferdinánd ide jön! Mi jut eszedbe erről?

Csabrinovics: Hm. Talán valakinek illő fogadtatásban kéne részesíteni.

Gavrilo: Nem valakinek. Nekünk. Én megcsinálom. Te benne vagy?

Csabrinovics: Gondolod? Nem lenne jobb, ha a Habsburg talpnyalók közül lőnénk le valakit?

Gavrilo: Nedjo most komolyan, felejtsd el az országgyűlést. Ha Ferdinánd meghal, a monarchiát alapjaiban rengetjük meg.

Csabrinovics: Igazad van, nem csupán bosszút állunk, de meg is szabadulunk tőlük.

Gavrilo: Akkor benne vagy?

Csabrinovics: Igen benne.

Miután a tervet megbeszélték, a szerb Fekete Kéz nevű terrorszervezet segített nekik átjutni a monarchia határán. Ennek a szervezetnek azonban ők sosem voltak a tagjai. Ugyan a terv nem volt ismeretlen a monarchia számára sem, ezért a határon nem engedtek át boszniai diákokat. De Gavrilo és társai nem a határállomáson mentek át. A szarajevói merénylet előzményeit és következményeit mindenki ismeri, így azt kihagyjuk és ott folytatjuk, hogy Gavrilo és társait elfogták az osztrák csendőrök.

gavrilo_cabrinovic.jpg

Ez a kép mind a mai napig tévesen jelenik meg a szarajevói merénylet kapcsán, a képen nem Princip elfogása látható hanem a délelőtt folyamán gránátot dobó Csabrinovicsot rángatják be a rendőrök az őrsre.

 

61m1mhdlgal_ac_sl1000.jpg

Az előző kép utáni másodpercek

 

arrest-gavrilo-princip-1914.jpg

Az egyetlen hiteles fotó Gavrilo Princip (x) elfogásáról

 

800px-gavrilo_princip_in_his_prison_cell_at_the_terezin_fortress_1914_27324412597_1.jpg

A leghíresebb fotó Principről, a börtönben készült nem sokkal elfogása után

Miután Gavrilo leadta a halálos lövéseket, az osztrák csendőrök azonnal őrizetbe vették és a közeli őrsre szállították. Már az úton sem kímélték az ütlegeléstől, de itt a fürkésző szemektől távol a rendőrök szinte félholtra verték. Kezét eltörték, arca pedig tele lett sebhelyekkel. Miután kitudódott a személyazonosságuk, a merénylők szüleit sem kímélte a népharag, Csabrinovics apjának kávémérését szétzúzták a lakosok, míg Princip szüleinek házát szintén feldúlták.

gavrilo4.png

Csabrinovicsék kávémérése feldúlva

 

gavrilo5.png

Princip szüleinek házának ablakai betörve

Tárgyalásukon egyikük sem tagadta a merénylet elkövetésének tényét, Gavrilo azonban sajnálatát fejezte ki Chotek Zsófia halála miatt, ugyanis a többgyermekes anyát esze ágában sem volt meggyilkolni. Fiatal korára való tekintettel csak 20 év börtönt kapott.  

da3e51385bac6d5fd666e104ad8f9a12_1.jpg

A rendőrség által lefoglalt bizonyítékok

A börtönben Gavrilóval dr. Martin Pappenheim pszichológus készített hosszú interjút, az ő leírásából tudjuk Gavrilo élettörténetét. Gavrilo egyik karját csonttuberkulózis miatt amputálni kellett. Minden év június 28-án sötétzárkát kapott, egy kis pohár vízzel és egy száraz kenyérrel. 1918-ra már rá sem lehetett ismerni annyira megváltozott a börtön körülményektől.

4d7005370cdf78cf5f6755417e902e09_1.jpg

A merénylők a tárgyaláson, balról az első sorban harmadik Gavrilo

ac2cc5562c8b4d9e41e5a445c3d2c84d_1.jpg

Gavrilo Princip ujjlenyomatai

1918. április 28-án vesztette életét a Theresienstadt-i várbörtönben. Holttestét a háború után Szarajevóba szállították. Mind a mai napig hősként tekintenek rá a városban.

austrian_photographer_portrait_of_gavrilo_princip_who_assassinated_the_archduke_fr_meisterdrucke-346557_1.jpg

Gavrilo Princip a börtönévei alatt

 

Amennyiben érdekesnek találtad a cikkünket, tekintsd meg alábbiakat, illetve kedveld facebook oldalunkat is:

Ki volt Kun Béla személyi testőre?

Miért utálta a magyarokat Ferend Ferdinánd trónörökös?

Az osztrák-magyar Przemysl-erőd hátborzongató legendája

A bejegyzés trackback címe:

https://egypercestortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr10016004182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dare 2020.07.14. 22:26:28

Csak idő kérdése volt, hogy ki, mikor, kit, hogyan...?
Gavrilo lett az, akinek a nevét megismerhettük.

"A hírlapirodalom színvonala az 1900-as évektől kezdve mélyen alászállott, a közvélemény irányítását internacionalista szellemű újságírók ragadták magukhoz. A jobbérzésű hírlapírók hiába küzdöttek a komoly sajtóért, az országos kútmérgezés következetesen folyt. A zsurnaliszta-agitátorok kiölték a fővárosi tömegekből a vallás, a haza, az erkölcs szeretetét, örömüket találták egyes kiváló férfiak lealacsonyításában, nagy embereket csináltak silány kalandorokból. A közönség nagy része a romboló sajtó irányítása szerint gondolkodott, s minden bírálat nélkül tette magáévá a nemzetbontó eszméket. A politika, társadalomszemlélet, erkölcsi felfogás, tudomány, irodalom, színház terén nagyobbára a dekadens világnézet kritikája érvényesült. Az avatatlanok mindent készpénznek vettek, ami a szélső újságokban és hetilapokban megjelent."

hebebe 2020.07.14. 22:26:34

Ezek a bolond szerbek.A Monarchiának is nekimentek,de pár évtizeddel később Koszovót sem tudták megtartani.

Emmett Brown 2020.07.14. 22:26:36

hát a bosnyákok aztán istenigazából megütötték a főnyereményt. igazi hős...

soarvány 2020.07.15. 10:40:52

@hebebe: meg tudták volna oldani (elvégre egész koszovót ~1.2M fő kizavarták Albániába), de a NATO kibombázta őket Koszovóból. Jusson ez eszünkbe majd nekünk is, amikor egy túlszaporodó invazív népcsoport miatti problémával kell szembenézni.

Galerida 2020.07.15. 10:41:00

Még véletlenül sem lehetett szerepe az ügyben az angol és francia titkosszolgálatnak....
Ez is egy magányos gyilkos.....

György Somosi 2020.07.15. 10:41:05

"Mind a mai napig hősként tekintenek rá a városban."
Én nagyon nem ezt tapasztaltam.

Midnight Run 2020.07.15. 10:41:07

Hát igen, tavaly voltam Szarajevóban. Kevés depresszívebb helyen jártam. A város tele volt halotti jelentésekkel - rajta a kereszt vagy a félhold jelezve, hogy keresztény vagy muszlim az illető. A temető - van egy hatalmas temető, ahogy kifelé autózól a városból - egyik fele fehér márvány a másik fekete, függően ki kicsoda. Az olimpia emlékei az enyészeté. A városon volt valami érthetetlen feszültség. Bosznia pedig rendkívül instabil, senki nem tudja, hogy miként esik szét és miként húznak határt a sok nemzetiség között.

Az az utált Osztrák-Magyar monarchia minden igazságtalanság ellenére is jobb volt, mint a mai világ. És erre a Princip gyerekre továbbra is egy hősként gondolnak a bosnyákok. Szóval így gyalázzuk mi is az Európai Uniót.

sync 2020.07.15. 11:11:02

Gondolom van róla utca elnevezve.

Aëtius_ 2020.07.15. 14:19:28

Princip egy akkoriban komoly nagyhatalmi játszma része volt csupán. Az egyik oldalon Szerbia állt mögötte pedig az Antant-országok (Anglia, Franciaország, Oroszország), másikon pedig a Monarchia és Németország. (Az olaszok az átállásra készültek.) A szerbek fő fő gondja az volt, hogy a Monarchia megkaparintott a velük szomszédos Boszniát, melynek lakossága közel 50% -ban volt szerb. Fő ellenségük tehát az osztrák-német balkáni terjeszkedés volt, melyet a trónörökös Ferdinánd testesített meg. EZÉRT ölték meg és ezért robbant ki a merénylet kapcsán az első világháború is.

gigabursch 2020.07.15. 14:19:34

Ferenc Ferdinándért nem volt kár, ahogy egyetlenegyért sem a hapszbújok közül.
Sajnos nem koptak elég gyorsan eezek a héják.

Ugyanakkor a Balkán örök feszültségforrás lesz.

S nem hinném, hogy Gavrilora bárki is hősként tekintene ma, néhány elmeroggyanton kívül.
Ugyanis épp az a pár év volt az első hosszabb, nyugisabb, fejlődőképesebb időszak.

Majdhognyem hamarabb lesz béke az Olajfák hegyén, mint a Balkánon.
PEDIG AZ SEM EGYSZERŰ TÖRTÉNET.

Ami meg princip halálát illeti:
Nem akartak mártírt, nyilván brakták abba a cellába, ami a leghamarabb kikezdi. Se fűtés, se normális koszt, apránként majd csak tönkremegy.
Ehhez a TBC kellően jó "partner" volt.

Emmett Brown 2020.07.15. 14:19:37

@Galerida: ha külföldi titkosszolgálat, akkor inkább az orosz.

Hunyadi zokogna... ha látná......ezt 2020.07.15. 14:19:42

Ha nem ő akkor egy másik tette volna ezt vagy valami hasonlót. Háborút kellett kirobbantani ez a jóember pedig "felült" a z ismert eszmének.... Tehette volna Ferenc Józsival is.... jobban jártunk volna.

midnightcoder2 2020.07.15. 14:19:47

Jó nagy lúzer volt az istenadta. Jó, mondjuk az áldozata sem kevésbé volt agyhalott.

Az EU a népek börtöne 2020.07.16. 17:06:29

Gavrilo "tervét több magasrangú szerb férfi is támogatta"

Ez egy kicsit maszatolásnak hangzik. Valójában a szerb titkosszolgálat vezetője, a kétszeres királygyilkos Dragutin Dimitrijević (Apis) épitette fel a merényletet, a politikai céloknak megfelelően. Kétszeres királygyilkos, mivel az előző szerb király Alexander és a királynő megölésében is az ő (fekete) keze volt benne. Ez összesen 2 király és királynő, a többiekről akiket elintézett most nem is beszélek. Alexander helyett csinált királyt Peterből, aki az orosz és francia érdekeknek megfelelően trónolt. Egy király, aki korábban a párizsi kommün harcosa volt, ez viccnek is jó..

Gavrilo, Apis, Peter a nagy nemzeti hősök. Minden nemzet annyit ér mint a hősei.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.07.30. 14:13:28

Ezt a kegyetlen pechhet, a hat testvére helyett csak neki kellett volna meghalnia, mennyivel szebb lenne most a világ...
Ehhelyett "köszönjük szépen" hogy a szerb terrorista kivégezte az osztrák főherceget, minek hatására Magyarország az egyharmadára zsugorodhatott, több millió ember meghalhatott vagy földönfutóvá válhatott...
Hogy is mondta Feró bácsi?Utálom az egész huszadik századot, hej!
:-(((