Egyperces Történelem

Medvevadászatok a Bükkben

2020. július 08. - Névtelen Minorita

Manapság ha meghalljuk azt, hogy medve járt a Bükkben szinte mindenki felkapja a fejét és csodálkozik, azonban régen a medve ugyanolyan vadállata volt a Bükknek, mint pl.: az őzek vagy a nyulak. Ebben a cikkben annak járunk utána, hogy mikor láttak medvéket, illetve mikor is volt az utolsó medvevadászat a Bükk területén.

vonspiessbearhunt_2.jpg

Már az ősember is vadászott a medvére a Bükkben, ugyanis több bükki barlangban (pl.: Suba-lyuk, Szeleta-barlang) régészeti ásatások alkalmával megtalálták a barlangi, illetve a barnamedve csontjainak a maradványait is. Az ősember ugyan valószínűtlen, hogy kedvtelésből vadászott volna a nagy állatra, sokkal valószínűbb azonban, hogy annak bundájára vetett szemet.

medve.png

A neandervölgyi ember medvére vadászik

A bükki vadászatok fénykora 1365 körül kezdődött, amikor I. (Nagy) Lajos király megszerezte a diósgyőri várat és azt, mint királyi vadászkastélyt kezdte el használni. Korabeli feljegyzések szerint mintegy 500 vadász élt folyamatosan a kastélyban, akik a királyt kísérték el a Bükkbe egy-egy vadászat alkalmával. Egy medvevadászat alkalmával Nemes András testőrkapitány a saját élete feláldozásával mentette meg Lajos királyt. Lajosnak nem ez volt az egyetlen súlyos balesete medvevadászat közben. Egy másik alkalommal 23 sebet ejtett a lábán egy feldühödött medve, akit Besenyő János lovászmester ölt meg, miután az a királyra támadt.


cultura-diosgyori-nagy-lajos-koraban.jpg

A diósgyőri vár I. (Nagy) Lajos király korában

A következő írásos emlék 1518-ból maradt, melyben egy Eger környéki medvevadászatról számolnak be, ahol egy anyamedvét és két bocsát ejtették el. Egészen a XVIII. századig vadásztak medvére a Bükkben, azonban innentől fogva a medvék már korántsem voltak mindennapi vadállatok a Bükk területén. Évek vagy évtizedek teltek el úgy, hogy nem láttak medvét a környéken, amikor pedig felbukkant, akkor csak egy-egy kóbor példány volt látható.

mote-02-454.jpg

Medvefogás hálóval

1900. december 6-án délután azonban Szilvásvárad közelében Latinák V. erdőmester megsebzett egy kifejlett példányt, melynek nyoma veszett, későbbi sorsa ismeretlen. 1905-ben Mezőkövesd és Szihalom között egy anyamedvét láttak két bocsával elszaladni a főút mentén. Az egyik bocsot szinte azonnal lelőtték a másikat megsebesítették, ő később elpusztult a szerzett sebesülésébe. Az anyamedve elmenekült. Következő évben, 1906-ban Borsodszemerén egy kifejlett nőstényt és egy idősebb bocsot láttak. A bocsot Mocsáry A. lőtte ki, a nősténynek nyoma veszett.

Az utolsó medvevadászatra 1907. január 19-ét követő néhány napon, Kács község közelében került sor. Ekkor ugyanis a község melletti erdőkben medvenyomokat találtak az ott lakók. Ezt jelentették a községi elöljáróknak, akik azonnal szóltak a kácsi fürdő igazgatójának Majthényi Mihálynak, akinek jóbarátja volt a Bükk leghíresebb galamblövésze, Gáspárdi Béla. Ők ketten indultak a medvék nyomába, majd néhány óra múlva sikerült is egy anyamedvét és két bocsát megtalálniuk. Gáspárdi az egyik bocsot leterítette, a másik kettő elmenekült. Néhány nap múlva újból sikerült a még életben levő két medvét megtalálniuk, Gácsi József kácsi vadász segítségével. A medvékre a közeli Szárhegy oldalában akadtak rá. Az anyamedve ekkorra már felbőszülve rohanta meg Gácsit, aki izgalmában elvétette a feléje robogó medvét. Szerencséjére Gáspárdi méterekkel Gácsi előtt hajszálpontos lövést adott le a medvére, aki így Gácsi lábai előtt elterült. A bocsnak ismét sikerült elmenekülnie, azonban menekülésében a közelben tartózkodó Tóth Mihály vadőr felé rohant. Tóth annyira megijedt, hogy eldobott mindent, ami nála volt és elkezdett ő is rohanni a medve elől. A vadőrt csak két órai keresés után találták meg, mert félelmében úgy elbújt, hogy nem mert előjönni.

0014.jpg

Kács látképe, szemben a Szár-hegy

Az utolsó példányt 1917 augusztusában látták a jávorkúti vadászház közelében. Őt azonban már nem vadászták le, mivel még néhány év múlva is látták békésen cammogni a Bükk különböző részein. A jávorkúti vadászház oldalában sok éven keresztül egy kitömött medve várta a látogatókat.

javorket-tvk_ueduel_20130911_2050565981.jpg

A jávorkúti vadászház, ma étterem és panzió működik benne

A Bükkben az elmúlt száz évben szinte egyáltalán nem láttak medvéket, ugyanis a két világháború között, a vidék a turizmus miatt egyre inkább zajosabb lett a medvék számára. Az utóbbi időben azonban úgy látszik, a medvék egyre inkább kezdenek visszatérni régi területeikre is. Legutóbb 2020. április havában jelentették medve jelenlétét a Bükkben.

Szeretnénk felhívni mindenki figyelmét a medvetámadás veszélyére. Bármilyen aranyosak is a medvebocsok azokat ne etessük, ne menjünk hozzájuk közel, ugyanis az anyamedve mindenféleképpen a közelükben tartózkodhat. Aki a Bükk környékére indul túrázni mindenképpen tájékozódjon a Bükki Nemzeti Park weboldaláról, az aktuális információkról. 

Amennyiben érdekesnek találtad a cikket, olvasd el ezeket is:

 

Az osztrák-magyar Przemysl-erőd hátborzongató legendája

Kálmán herceg hősies helytállása a Muhi csatában

Rémhírterjesztés a Tanácsköztársaság idején

A bejegyzés trackback címe:

https://egypercestortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr2415986378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2020.07.09. 12:20:39

500 vadász élt folyamatosan a kastélyban???
Más se élt ott, mint vadász? Vagy mindenki vadász volt a kapuőrtől a szakácsig?