Egyperces Történelem

Egyperces Történelem

Ki volt Kun Béla személyi testőrségének parancsnoka?

2020. május 05. - Névtelen Minorita

A most következő cikkben annak járunk utána, hogy ki is volt a híres kommunista politikus legfőbb személyes testőre és az egész testőrségének a parancsnoka is egyben.

dogei_imre_2_1.png

Miután kikiáltották a Tanácsköztársaságot még csak bő egy hónapja történt, hogy Kun Bélát 1919. február 22-én a börtönben a rendőrök brutálisan megverték. Március 21. után többek között ezért is volt szüksége a külügyi népbiztosnak személyi testőrökre, akik a szobája ajtajánál és a kocsijánál teljesítettek szolgálatot. Egy ember volt azonban, aki szinte mindig Kun mellett volt: Dögei Imre, 23 éves volt katona.

 

majus12kun.png

Kun Béla külügyi népbiztos

Dögei Imre 1896 augusztus 4-én született Losoncon, református vallású családban. Fiatalon elvégezte a hat elemi osztályt, majd utána a négy ipariskolát is. Iskolái elvégzése után, mint villanyszerelő helyezkedett el Losoncon, azonban 1914. május 19-én, Budapesten egy utcai verekedés miatt 15 napi elzárásra ítélik. Szabadulása után a fiatal fiú életét – mint oly sok más fiatalét is – kettétörte a háború. 1914 októberében a Lengyel Légió kötelékében a keleti frontra került, ahol 1918 májusában súlyosan megbetegedett ezért hazatért édesanyjához, aki Budapesten az Országos Központi Hitelszövetkezet raktárában dolgozott. Imre betegsége folytán néhány hétig képtelen volt dolgozni, ez idő alatt nem is kapott semmiféle juttatást, így a felépülése után azonnal a losonci laktanyába ment szolgálatra jelentkezni. Itt csak 1919 január elején vették fel tengerész nemzetőrnek. Ekkor 24 órás őrszolgálatot látott el a laktanyában, amely után 24 óra pihenő járt neki. Február közepén Csanád megyébe küldték a századot, hogy a főváros részére élelmiszereket szerezzenek.

dogei_imre3.png

Dögei Imre személyleírása a fogolytörzskönyvében

Március 26-án érkeztek meg Budapestre, már másnap Cserny József kiválasztotta a férfit, hogy ő legyen Kun Béla egyik testőre az Astoria szállóban. Cserny a többi kiválasztott emberrel is közölte, hogy mindig két fő lesz szolgálatban, egy Kun Béla szobájánál, egy pedig a szolgálati autóján fog őrt állni. Bő egy hónap múlva, április végén a népbiztosok átköltöztek a Hungária szállóba, melyet átneveztek Szovjetházra. Ekkorra már Dögei Imrét bízták meg a Kun Bélát védő testőrség parancsnokságával, ugyanis a lassan már 25 főre nőtt testőrségben szolgálók leginkább a Dunakorzón csapták a szelet az arrafelé járó lányoknak. Dögei volt az aki próbált rendet tartani a még kicsit sem összeszokott emberek között. A testőrség azonban mindig cserélődött, az embereket Cserny küldte a Lenin-fiúk soraiból.

dogei_imre_2.png

Dögei Imre kézigránáttal a kezében

Április végén letartóztatták dr. Stenczel János ügyvédet és Nikolényi Dezső rendőrfogalmazót ellenforradalmi puccs tervezésének gyanújával, Várkonyi Bálint malomtulajdonost pedig csupán gazdagsága miatt fogták el. A Forradalmi Törvényszék bűnösnek mondta ki a vádlottakat, ezért őket golyó általi halálra ítélték. Az ítélet végrehajtásában tevékeny részt vett az egykori légiós is. Az elítélteket a Markó utcai főreáliskola udvarának falához kísérték, ahol fehér zsebkendővel bekötötték a szemüket. Az első sortűz után Stenczel még állva maradt, a második után azonban már ő is összerogyott. Mikor megnézték az elítélteket, az orvosok Várkonyinál megállapították, hogy még életben van. Erre a kivégzőosztag vezetője szólt Dögeinek, hogy lője le a férfit. Dögei pedig közvetlen közelről egyszer fejbelőtte Steyr-féle pisztolyával.

dogei_imre_6.jpg

dr. Stenczel János ügyvéd

A júniusi ellenforradalom után az egyik monitor fűtőjének a lánya feljelentést tett Dögeinél, hogy a hajó kapitánya ellenforradalmi kijelentéseket tett. Az említett kapitányt és a kormányost is bevitték kihallgatásra a Szovjetházba. Itt Korvin Ottó a kihallgatás után elengedte a kapitányt, mivel a kormányos kihallgatását már nem tudta eszközölni meghagyta Dögeinek, hogy a kihallgatás után engedjék el őt is. Dögei és négy fős csapata azonban nem így gondolta. A férfit súlyosan bántalmazták, majd csak akkor engedték el, amikor elénekelte a „Hallod-e te Kőrösi leány…” kezdetű dalt.

 

dogei_imre_7.jpg

Nikolényi Dezső rendőrfogalmazó

Az ellenforradalom után társaival azt a viccet találták ki, hogy Dögeit mint „ellenforradalmár tisztet” viszik be a félhomályos őrszobába, egy frissen szerzett tiszti egyenruhában. Azonban mikor Dögei letakart arccal, tiszti egyenruhában megérkezett az őrszobára az ott szolgálatot teljesítő emberek neki akartak esni. Végül Dögei levette a kendőt a fejéről és így menekült meg egy kiadós veréstől. A tiszti egyenruhára pedig azt mondta, hogy egy ellenforradalmár tisztről vette le, akit a Dunába lőtt. Később a tárgyalásán ezt a kitalált esetet is a szemére vetették.

 

dogei_imre_8.jpg

Dögei Imre a letartóztatása után

A Tanácsköztársaság bukása után nem sokkal Dögeit a Dunakorzón fogta el az alvilágban csak "Pacsiként" ismert dr. Róna Ernő detektív, elfogásakor a volt testőr éppen egy revolverrel az oldalán nyugodtan sétálgatott. Azonnal a gyűjtőfogházba szállították és napokig csak verték. A megveretés hatására olyan gyilkosságokat is „bevallott” amelyeket csak azért talált ki, hogy többé ne verjék. Korvin Ottóval együtt tárgyalták az ügyét és a Nikolényi-féle kivégzésben való részvétele miatt halálra ítélték. A halálos ítéletet 1919 december 29-én reggel 8 óra 43 perckor hajtották végre a Margit körúti katonai fogház udvarán.

 

Amennyiben tetszett a cikk, olvasd el az alábbiakat is:

A Santa Lucia-i csata magyar hősei

 

Dr. Berend Miklós, harctéri törzsorvos kegyetlen kivégzése 1919-ben

Az Osztrák-Magyar Przemysl erőd hátborzongató legendája

 Az Osztrák-Magyar Haditengerészet első tengeri csatája az első világháborúban

A bejegyzés trackback címe:

https://egypercestortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr3415661770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pierr.Kardan 2020.05.06. 15:36:11

Nem tudom, hogy 1919-ben hogyan néztek ki a 23 éves férfiak, de mai szemmel nézve a Dögeit ábrázoló képeken nem egy 23 éves, hanem egy 43 éves embert lehet látni.

Hal Lali 2020.05.06. 17:07:10

@Pierr.Kardan: 4 év világháború + 1 Tanácsköztársaság határozottan öregít, hiába a micellás arcvíz...

Void Bunkoid 2020.05.06. 17:32:28

@Pierr.Kardan: az is hozzátesz a dologhoz, hogy kb az 1980-as évekig egyáltalán nem volt cuki vagy követendő felnőtt emberként óvodásnak öltözni - mármint olyan ruhadarabokat hordani, a gyerekek már 12-13 évesen ha komolyan akarták vetetni magukat, akkor "kicsi felnőttnek" öltöztek, ami igen, öregítette is őket, valamint a micellás vízre reflektálva az előtten levő kommentben - a férfiak a kozmetikával sem törődtek annyit és nem sipákoltak és tettek meg mindent az eltüntetésük érdekében, ha netán megjelentek az első ősz hajszálaik vagy ráncaik akár huszonévesen.

HgGina 2020.05.06. 17:32:32

Egypercesnek elmegy. Amúgy gyengus.

HgGina 2020.05.06. 17:32:35

@Pierr.Kardan: Elnézve a mai 23 éves "férfiakat", azok inkább 14-16 éves kis nyamvadt takonypócoknak látszanak, jelentős részben tipikus kisokos kockák.

gigabursch 2020.05.06. 17:38:27

Losoncon református? Ez nekem új...
S tényleg van...
Eddig meggyőződésem volt, hogy zsidó, mint szinte az összes Lenin fiú.

Mindenesetre jobb lett volna mindenkinek, ha még a fronton hősi halott lett volna.

Névtelen Minorita 2020.05.06. 17:58:42

@Pierr.Kardan:

A 4 év háború a lövészárkokban jelentősen megváltoztatta a fiatalok arcát. Az iraki háborúból láttunk legutóbb egy fotósorozatot amelyben pont ezt a jelenséget örökítették meg csak amerikai katonákon.

@gigabursch:

Losonc pedig eléggé fontos református város, 1609 óta van református temploma és Debrecen, Pozsony után itt képeztek először református papokat. Amúgy a Lenin-fiúk nagyon kis része volt "tisztán" zsidó. (Aki annak is vallotta magát, többen ugyanis felekezet nélkülinek vallották magukat ld.: Korvin Ottó) Sok volt a római katolikus és református is köztük. A Horthy-rendszerben terjedt el az, hogy csak zsidók voltak.

Istencsászáralfakirály 2020.05.06. 18:25:20

" A Horthy-rendszerben terjedt el az, hogy csak zsidók voltak."

Ez azért eléggé túlzás!
Rengeteg zsidó volt a Lenin fiúk között. A Lenin-fiúk vezetői között meg abszolút többen voltak.
Cserny nem volt zsidó, de Szamuelly, Corvin Ottó, Kerekes árpád, Schön Gábor (Budapesti vezető volt ha jól emlékszem), László Jenő ügyvéd mind zsidók voltak.
Nyilván nem a kiskatonák közötzt kell keresni őket, hanem a vezetőségben. A Népbiztosok között meg nagyítóval kellett keresni a nem zsidókat, csak a díszgój Garbai, meg azt hiszen (a neve ellenére) Stronfeld Aurél nem voltak zsidók.

Névtelen Minorita 2020.05.06. 19:03:37

@Istencsászáralfakirály:

Nem azt mondjuk, hogy nem voltak köztük zsidók, mert valóban voltak köztük jópáran, hanem azt, hogy akkor terjedt el az, hogy - csak és kizárólag - zsidók voltak. Ha azt nézzük, hogy kinek a szülei voltak zsidó vallásúak akkor valóban a felsoroltak mind zsidóknak számítanak. Ha azt nézzük, hogy kik azok akiket megkereszteltek a vallásra akkor Szamuely, Korvin, Kerekes és László felekezet nélküliek voltak. A szüleik sem tartották már a vallást, a gyerekeiket meg nem is kötelezték arra, hogy vallásosak legyenek. Goldberger (Schön) volt az egyetlen valódi zsidó. Ő viszont nem sokáig élvezte a szabad levegőt, mert Korvin gyilkosság miatt börtönbe záratta még 1919 áprilisában.
Ha már a vezetőségben keressük őket akkor Cserny helyettesei Groó és Papp sem voltak zsidók. Az 1920-ban perbefogott 10 népbiztosból is csak 4-en voltak zsidók.
De itt nyilván az számít, hogy ki milyen szempont alapján nézi a vallást, aszerint, hogy aktív vallásgyakorló-e vagy legalább megvan keresztelkedve az illető vagy csak valamelyik felmenője ilyen-olyan vallású volt. Aktív vallásgyakorlókként nagyon kevés zsidó volt köztük, azonban ha valamelyik felmenőjüket nézzük akkor valóban tömve voltak zsidókkal, de még így sem - csak - zsidók voltak.

David Bowman 2020.05.06. 19:07:53

@Névtelen Minorita: Állítólag Rákosi maga mondta, hogy a direktóriumban csak egy keresztény volt, az is csak azért, hogy legyen aki szombaton aláírja a halálos itéleteket.

Névtelen Minorita 2020.05.06. 19:16:06

@David Bowman:

A halálos ítéleteket nem Garbai hozta, hanem a Forradalmi Törvényszék elnöke, amely persze nem Garbai volt, hanem egy, a Forradalmi Kormányzótanács által kinevezett "független" személy. Ez azonban sajnálatos módon nem volt képesítéshez kötve, így tulajdonképpen bárki lehetett az elnök.

midnightcoder2 2020.05.06. 20:23:02

A végén pont azt kapta, amit megérdemelt.

Walter_Dornberger · www.jagger.hu 2020.05.06. 20:23:03

Nos, akkor hogy pontosítsunk ki is volt zsidó a kivégzett lenin fiúk közül:
Cserny József : református, Papp Sándor : református, Kakas Ferenc: r.kat. Mészáros Sándor:református, Schön Gábor : zsidó, Max Miksa zsidó, Bohányi Tibor : református,
Groó Géza evangélikus, Löbl Mór zsidó, Csomor Gábor r.kat. Steiger János r.kat., Löscher Márton református, Küvér Lajos r.kat, Neumayer Géza: r.kat.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2020.05.06. 20:23:06

"1914 októberében a Lengyel Légió kötelékében a keleti frontra került, ahol 1918 májusában súlyosan megbetegedett ezért hazatért édesanyjához"

Mondjuk úgy, hogy ez egy eléggé elnagyolt összefoglaló. Azért elég sok minden történt 4 év alatt.

" Itt csak 1919 január elején vették fel tengerész nemzetőrnek. ... Március 26-án érkeztek meg Budapestre, már másnap Cserny József kiválasztotta a férfit, hogy ő legyen Kun Béla egyik testőre az Astoria szállóban"

Itt sincs egy büdös szó sem, hogy hogyan lett kommunista ilyenek. Ennél az ért mélyebben kéne elemezni.

Az ilyen szarháziakat tárgyalás nélkül kellett volna felkötni, ahogy ők tették másokkal. "Azonnal a gyűjtőfogházba szállították és napokig csak verték. " Adjatok egy zsebkendőt, hadd töröljem le a könnyeimet.

"A Tanácsköztársaság bukása után nem sokkal Dögeit a Dunakorzón fogta el az alvilágban csak "Pacsiként" ismert dr. Róna Ernő detektív, "

Nem tudom, milyen idős volt már akkor, de ha szerencsétlenségére fiatal, akkor az 50-es években ilyenért simán kötél járt. Pl. Ságvári Endre lelövőjét a 60-as években vették elő, és felakasztották. Miközben Ságvári össze-vissza lövöldözött, így jogos volt a fegyverhasználat.

Kataj 2020.05.06. 20:23:15

Kövér László (volt) MSZMP alkalmazott, mai "hős antikommunista" és "nemzeti-keresztény-demokrata" országgyűlési házelnök "úr" vöröskatona nagypapája nem szerepel valamelyik fotón? Csak azért kérdem, mert a mai, "keresztény" jelmezes vörösdiktatúra egyik csahosa - Schmidt elvtársnő, a kádárdiktatúra milliárdossá lett tartótisztjének özvegye - a minap épp azokat szidta, akik nem vállalják fel szüleik, nagyszüleik bűneit.

hebebe 2020.05.06. 20:36:37

@Névtelen Minorita: Csacsiság, az amerikai katonák mutatóban sem láttak lövészárkot, meg ilyesmit Irakban.Ha ellenállásba ütköztek fedezékbe húzódtak és azonnal hívták a csatarepülőt az pedig megnyitotta az utat.Korszerű harcászatban nincsenek óriási heroikus tömegcsaták,hónapokig frontvonalban őrlődő nyomorult bakák...

Névtelen Minorita 2020.05.06. 20:39:34

@fofilozofus:

Valóban elég sok minden történt a négy év alatt azonban Dögei háborús részvételéről semmit nem tudni. Mivel a cikk leginkább csak róla szól felesleges lenne részletezni a Lengyel Légió részvételét a háborúban.
Továbbá azért nincs egy "büdös" szó sem arról, hogy hogyan lett kommunista, mert Dögei nem lett kommunista. Dögei tárgyalásán sem elemezték mélyebben, ha ők akkor nem tudtak bizonyos dolgokra fényt deríteni 100 év távlatából pedig már esélytelen. A Lenin-fiúk amúgy nagyrészt a tengerész nemzetőrségből verbuvált emberekből alakult meg, akiknek nagyon kis része volt kommunista 1919 elején.
Azért azt vedd figyelembe, hogy mindkét fél úgy végeztetett ki embereket ahogy és amikor csak akart. Horthyék sem rendeztek "normális" tárgyalásokat ellenük. Ugyanígy a Tanácsköztársaság alatt sem volt "rendes" bíróság. Azok akik akkor meghaltak, függetlenül attól, hogy vörös vagy fehér érzelmű volt, 90%-ban ártatlanok lehettek.

@hebebe:

Azért Falludzsában nem szívesen töltött volna az ember 1 hónapnál több időt.

Weißkopf 2020.05.06. 22:39:34

@fofilozofus: "Ságvári Endre lelövőjét a 60-as években vették elő, és felakasztották." Egész pontosan 1959-ben végezték ki Kristóf Lászlót (talán '56-ban viselt dolgaiért). Viszont ezt a csendőrt a Legfelsőbb Bíróság 2006. március 6-án rehabilitálta.

AngeI 2020.05.06. 22:39:37

@Pierr.Kardan: Hamarabb öregedtek régen. Egyszer egy viselettörténész azt mondta, hogyha 1848-ből jelenünkbe transzportálnánk egy 25 éves embert, azt ma többnyire korai negyvenesnek néznék.

AngeI 2020.05.06. 22:39:39

@Kataj: Azok a "nyavajás" vörös katonák nem az ország határát védték véletlenül??

AngeI 2020.05.06. 22:39:41

@Kataj: A fotón Lenin-fiúk vannak és nem vöröskatonák. Ez már abból is létszik, hogy semmiféle rangjelzés nincs a fényképeken szereplőkön..

Névtelen Minorita 2020.05.06. 22:49:11

@/\ngel:

Igen, meg azt se felejtsük el, hogy a Vörös Hadsereg azért próbálta lehetőségeihez mérten - elég sikeresen - visszafoglalni az elvesztett részeket. (Északi hadjárat) Horthyék meg sem próbálták ezt...

Jadeite 2020.05.06. 23:38:28

@HgGina: kicsit irigynek tetszik lenni, old fart

Jadeite 2020.05.06. 23:38:34

@hebebe: lövészárkot már valóban nem láttak az amerikaiak, mert az már nem divat a modern hadviselésben, tömegével utoljára talán 40 éve, az irak-iráni háborúban ástak, mivel 1ik sereg sem volt a toppon. Egyébként attól, h láttál egy yt-videót, ahol hívták a légierőt, nem jelenti azt, hogy minden bokort lebombázhatnak.

apro_marosan_petergabor 2020.05.07. 09:30:05

- "többek között" helyett, helyesen "a többi között..."
- Kún Béláról kevesen tudják, hogy már Sztalin helytartójaként ezreket végeztetett ki, mielőtt őt
is utólérte volna Sztálin gondoskodása...(azaz nem csak ahazai Tanács"köztárasaság" volt
véres

Konzervtigris 2020.05.07. 09:30:14

@Névtelen Minorita: Ahogy vesszük. Amikor Horthyék szerephez jutottak, Budapest és pl. Esztergom már román megszállás alatt volt, tehát elvesztett rész volt. Túl természtesnek tűnik nekünk 2020-ban, hogy van legalább Trianoni Magyarország. 1919 őszén ez korántsem volt ilyen egyértelmű.

Azt persze világos, hogy Horthyék nem fegyveres harccal szerezték vissza ezeket a városokat, hanem a puszta létükkel, de egyáltalán nem volt magától értetődő, hogy megszerveződik egy olyan magánhadsereg, amelyet az antant legitimnek hajlandó elismerni ahelyett, hogy az egész országot fölosztja.

apro_marosan_petergabor 2020.05.07. 09:30:16

@Névtelen Minorita:
"Azok akik akkor meghaltak, függetlenül attól, hogy vörös vagy fehér érzelmű volt, 90%-ban ártatlanok lehettek."
Ez egyszerüen nem igaz, az arány fordított.
Kún Béla pribékjei (Szamuely, Czerny stb.) által kivégzett százak voltak ártatlanok. A vörös terror résztvevőinek 90% (de inkább több) bűnös volt, joggal vonták őket felelősségre, jelentős részüket bíróság és hadbíróság előtt.
Ez akkor is így van, ha hozzászólásomat elsikkasztják ismét.
Elképesztő a szerecsenmosdatás ami itt folyik!

Névtelen Minorita 2020.05.07. 09:48:48

@apro_marosan_petergabor:

Melyik hozzászólásodat sikkasztottuk el?? Tudtunkkal egyiket sem, mert mindet átengedtük.

Már megint a szerecsenmosdatással jössz... Senki nem csinált ilyet... Mitől vagy te olyan biztos, hogy például az az idős házaspár akit azzal gyanúsítottak 1920 januárjában, hogy vörösöket bújtattak, úgy hogy nem tudták ezt bizonyítani a szomszédok, csak rájuk fogták, ők valóban bűnösök voltak? Prónay-ék kérdezés nélkül kinyomták a szemüket és kéz-láblevágás után a Balatonba dobták a "testeket". Ez jogos volt?
A Lenin-fiúk más tészta mert ők valóban gyilkoltak, ők "megérdemelték" a felelősségre vonást.
Ha elolvasod a mai magyar BTK 139§-át abból kiderül, hogy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetik most is az állam erőszakos megdöntésére irányuló fegyverrel elkövetett szervezkedést. Az ellenforradalmárok ma is a legszigorúbb büntetést kapják, ami jelenleg az életfogytiglan, akkor meg a halál volt. (Valószínű ha ma lenne még kivégzés akkor egy ilyen cselekményért jelenleg is azt kapnák mint 1919-ben.)
Hogy neked is érthető legyen leírjuk: A vörösterror áldozatai 90%-ban ártatlanok ÉS a fehérterror áldozatai is 90%-ban ártatlanok lehettek!!

AngeI 2020.05.07. 10:51:18

@Névtelen Minorita: Valóban, de pl. a főparancsnok Stromfeld Aurél nem volt kommunista, ahogy sok más tiszt sem. Ők azt mondták az embereiknek, hogy "fiúk védjük meg az országot, aztán még átgondolhatjuk ezt a vörös dolgot, erre most nincs idő".

citrix 2020.05.07. 10:51:35

Megvan a véleményem arról az orvosról aki kivégzéshez aszisztál. A papokról is akik ebben részt vesznek.
Dögei azt kapta amit érdemelt, aki kardot ránt kard által vész el. Nem is kellett sokáig várnia rá. A Dögei féle Lenin fiúk, különítményesek terrorizálták a lakosságot, a tanácsköztársaság (tanács de nem köztársaság) lehető legrosszabb arcai voltak. Egyébként sok évtizeddel nézett ki öregebbnek a koránál.

2020.05.07. 11:01:39

@Névtelen Minorita: nem is azért végezték ki, mert kommunista lett volna, hanem azért, mert meggyilkolt három embert.

2020.05.07. 11:11:25

@/\ngel: meg is futamodtak Csucsánál

citrix 2020.05.07. 11:04:05

@Konzervtigris: Bizony, a főváros román megszállás alá került, a szerbek Pécsig jutottak és igényt formáltak az ország déli részére a Balatonig. A szlovákok az ország északi részét igényelték szintén a Balatonig. A románok a Tisza vonaláig tekintették birtokuknak az országot. A kettő között egy korridor lett volna, ennyi maradt volna összesen. Ennek tudatában azt hiszem kicsit más szemmel kell nézzük a "maradék" Magyarországot ahol élünk.

2020.05.07. 11:11:27

@Névtelen Minorita: " állam erőszakos megdöntésére". A tanácsköztársaság állam volt? Nem inkább egy state capture by red maffia? A vörösek követték el az "állam erőszakos megdöntése" bűncselekményt.

registerz 2020.05.07. 11:24:33

@Istencsászáralfakirály: Tény, hogy a Lenin-fiúk nagy hányada zsidó volt. De vajon az is egyértelmű, hogy a zsidók nagy hányada nem volt Lenin-fiú?

Névtelen Minorita 2020.05.07. 11:24:45

@a szürkebarát ötven árnyalata:

A Vyx-jegyzék elutasítása után tisztán szocialista kormányt akartak létrehozni. Tulajdonképpen nem "erőszakos bűncselekménnyel" sikerült hatalomra jutniuk, hanem azzal, hogy a Szociáldemokraták koalícióra léptek a Kommunistákkal. Tették ezt mindazért mert csak így tudtak kormányt alakítani. Manapság furcsa hallani de akkoriban nagyon sok támogatója volt a Tanácsköztársaságnak, főleg a szegényebb rétegek körében. Végül ezt a sok embert a kegyetlenkedések fordították el teljesen ettől a berendezkedéstől.

2020.05.07. 11:37:34

@Névtelen Minorita: Határeset. Érdemes kielemezni, hogyan szorították ki a szociáldemokratákat.

Weißkopf 2020.05.07. 13:21:13

@apro_marosan_petergabor: tévedés, a helyes (és eredeti) alak "többek között", ezt kezdi kiszorítani az újabb keletű barbarizmus. De mint tudjuk, új nyelvi normák mindig a régiek elleni vétségekből keletkeznek.

AngeI 2020.05.08. 16:01:53

@citrix: Valamint sikerült megtartani a salgói és mecseki szénmedencéket, aminek igencsak nem örültek a cseszkóék és jugóék. Akkoriban a szén sokkal fontosabb energiahordozónak számított, mint napjainkban.

AngeI 2020.05.08. 16:01:57

@registerz: Nagy hányada, de közel se a többség. A Tk. bukása utáni kivégzett Lenin- fiúk kb. ötöde volt izraelita vallású. ami azt jelenti, hogy lakosságarányukhoz képest kétszeresen voltak felülreprezentáltak a zsidók a csoportban.

Örömhernyó 2020.06.29. 17:46:18

@Névtelen Minorita: A zsidó az elsősorban származást jelent még a zsidóknál is. Akinek az anyja zsidó, azt akkor is zsidónak tekintik a zsidók, ha ateista, kikeresztelkedett vagy letagadja, hogy zsidó. A zsidóság elsősorban nem vallás, hanem vérség, törzsi kötelék. Ennek a népnek van egy jellemző vallása is de azt simán elhagyhatják, akkor is zsidónak számítanak a zsidó jog szerint.
süti beállítások módosítása