Egyperces Történelem

Miért utálta a magyarokat Ferenc Ferdinánd trónörökös?

2020. február 20. - Névtelen Minorita

„Újra és újra szembesülök azzal, amit már mondtam, hogy a „rendes magyar ember” egyáltalán nem is létezik, minden magyar vagy forradalmár, vagy közönséges szélhámos.” – mondta Ferenc Ferdinánd a magyarokról az 1890-es évek idején.

A most következő bejegyzés röviden próbálja összefoglalni, miért is vált a trónörökös magyargyűlölővé.

 jjpszz_nskbg3lbjbbrw_3kblij94416f61r3oba1y8_2.jpg

Ferenc Ferdinánd a magyarellenességét már trónörökös kora előtt nyíltan hangoztatta, a történészek pedig kifejezetten nagy figyelmet szentelnek annak, hogy miért is vált ilyenné a magyarokkal szemben. Többfajta verzió is van ennek a gyűlöletnek az eredetére, mi most az általunk ismerteket írjuk le röviden. 

Ahhoz, hogy megértsük egyesek szerint miért gyűlölte a magyarokat a trónörökös, egészen 1890-ig kell visszamennünk az időben, ugyanis Ferenc Ferdinánd ekkor lett a 19. gyalogezred ezredtulajdonosa, ahol ezredesi rangban szolgált. Az itt tapasztalt erős nacionalizmust károsnak és veszélyesnek ítélte meg, nemcsak a hadseregen, de az egész államon belül is. Később pedig minden erejével azon volt, hogy ezt az erős nacionalista érzést megtörje.

912ac93bb8ced72965bcce9e209bd8dd.jpg

A fiatal katonatiszt

Ferenc Ferdinándról a korban azt tartották, hogy azért gyűlölte meg a magyar népet, mert a trónörökösök számára kötelező magyar nyelvvel nem boldogult, úgy ahogy szerette volna. Ez azonban egyszerű rágalomnak minősíthető, mivel Ferenc Ferdinánd annyira szerette a magyar nyelvet, hogy még akkor is ezt tanulta, amikor tüdőbajával az orvosa szabadságra küldte a hegyekbe. Többször tréfálkozott azzal, hogy „sok bűnömért vezekelve magyarul fogok tanulni.”

Többször is elmondta az ismerőseinek:

„Ez a nemes magyar nyelv semmiféleképpen nem akar megmaradni a fejemben.”

A fennmaradt, Ferenc Ferdinánd által magyarul írt szövegek azonban már egy magasabb nyelvi tudásról adnak tanúbizonyságot. 

 

ff0.jpg

Ferenc Ferdinánd szerette a vadászatot

A történészek másik indoka a gyűlöletre, hogy akkoriban még erősen élt a királyi családban az 1848-as szabadságharc emléke. Ugyan maga a trónörökös a szabadságharc idején még nem élt, de sokat hallhatott a magyarok lázadásáról, melyet csak az orosz cár segítségével tudott leverni a császári hadsereg. Elfogadhatatlannak tartotta, hogy 1867-ben kiegyeztek ezekkel a magyarokkal.

Ferenc Ferdinánd továbbá úgy ítélte meg, hogy a magyar politikusok mind forradalmárok és aláássák a Monarchia egységét. A trónörökös nem volt hajlandó a magyar politikusokkal együttműködni, párthovatartozástól függetlenül. Tisza István miniszterelnököt nagyrabecsülte ugyan szellemi képességei miatt, de egyben tartott annak makacsságától és erős befolyásától. Tiszát sosem fogadta audiencián, mindig elzárkózott a találkozótól. Zavarta, hogy a német uralkodó, II.Vilmos jó véleménnyel volt Tisza miniszterelnökről. Ferenc Ferdinánd ezért mindent megtett, hogy a német császár ezen a véleményét megmásítsa.

 

4be3df73de1d5bee406d8a5e40cd0267.jpg

Ferenc Ferdinánd és II. Vilmos német császár 

A trónörökös által felügyelt hivatalokban számított ugyan, hogy ki magyar és ki nem az, de szem előtt tartotta, hogy képesség és lojalitás alapján kell döntenie. Több magyarral is dolgozott együtt élete során, akiknek a véleményét is sokszor kikérte és legtöbbször hallgatott is rájuk. Ilyen személy volt Lányi József püspök, aki egyben a trónörökös magyartanára is volt 1900-1906 között. De itt említhetjük például, Kristóffy József vagy Zichy János minisztereket is.

 franz-ferdinand-print-collector-getty-1578083816-compressed.jpg

Ferenc Ferdinánd

Hiba lenne azonban azt hinni, hogy Ferenc Ferdinánd az egész magyar népet gyűlölte volna. Gyűlölete leginkább a magyar politikusokra irányult, közülük is legfőképpen a nacionalistákra, akik a Monarchiától való elszakadást szorgalmazták. Ezekben az emberekben látta a Monarchia legnagyobb belső ellenségeit, akiket mindenáron le kellett győzni.

 

Érdekesség, hogy Ferenc Ferdinánd trónra kerülése után II. Ferenc néven kívánt volna uralkodni.

 

Ha tetszett a bejegyzés olvasd el az alábbiakat is:

Milyen hátborzongató dolgot találtak az osztrák-magyar Przemysl-erődben a világháború után? 

Milyen csatát vívott először az Osztrák-Magyar Haditengerészet?

A bejegyzés trackback címe:

https://egypercestortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr915482154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arncht 2020.02.21. 11:42:00

semmi gond, mi sem szeretunk :) a habsburgok azzal artottak a legtobbet magyarorszagnak, hogy odadobtak felik a torokoknek, es teljesen kivereztettek, ami egy valasztott kiralytol teljesen elfogadhatatlan - nem ereztek maguknak az orszagot, csak kihasznaltak azt. addig magyarorszag sokkal erosebb hatalom volt, mint az osztrak teruletek.

Üveges Szabolcs 2020.02.21. 11:42:16

"mondta Ferenc Ferdinánd a magyarokról az ezredforduló táján."
Az ezredforduló táján nem igazán mondhatta, maximum a századforduló idején.

Névtelen Minorita 2020.02.21. 11:44:26

@Üveges Szabolcs:

Valóban, köszönjük az észrevételt, javítottuk :)

Argus_ 2020.02.21. 12:31:55

A Habsburgok egy része kedvelte a magyarokat egy másik része gyűlölte. A skála széles, egyik oldalon ott van például II. József, a másikon mondjuk József nádor (az 1840-es években)és Sissi, akik szerették a magyarságot.

gigabursch 2020.02.21. 12:58:55

Az a nagy helyzet, hogy a hapsz'búhok alapvetően - egy.egy kivételtől eltekintve - zsigeri alapon gyűlölték a magyarokat (is).
Ennek az oka a magyar nép alapvető szabadságszeretetében leledzik, amely kizárja azt, hogy egy teljes nemzet, nekik [mármint a hapszbúhoknak] megfelelő módon legyen "jó alattvaló".
Nekik alattvalók csak kellettek és nem gerinces nemzetek.
Épp ezért csinálták azt vallási és nemzetiség, valamint gazdasági politikájukkal, amit csináltak. S ennek lett az eredménye, hogy Magyarrszág rendszeresen megosztott volt és katonailag, lélekszámilag, nemzetileg felmorzsolta a török kor, majd utána a restauráció. De ők sem tudtak nyerni.

Ergo: Tisztességes magyar embernek ezeken a karvalyokon* nincs mit szeretni.
_____________________
*gyk: Habsburg "totem"állat. Na pont olyanok is viselkedésileg. Szemben mondjuk egy sólyommal.

Weißkopf 2020.02.21. 13:22:37

@gigabursch: "a karvalyokon*" a Habsburg név eredete a Habichtsburg, ebben pedig Habicht = héja. (A karvaly német neve Sperber.)

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2020.02.21. 13:22:39

csaladi vonás volt, majdnem mind utalta a magyart.

Etniez 2020.02.21. 13:38:35

@arncht: "nem ereztek maguknak az orszagot, csak kihasznaltak azt. "

Pontosan, mint egy gyarmatot.

inteligens elenzéki 2020.02.21. 15:52:00

Hát sokat nem kell azon spekulálni, világos. Azért utálta a magyarokat, mert a Habsburg birodalom széthullását vizionálta általunk.

csorsza 2020.02.21. 16:52:56

Értem, bár fel nem foghatom, és el nem fogadhatom, hogy a magyar politikai elit miért véreztette el a magyar katonákat ennek az uralkodócsaládnak az érdekében, az első világháborúban, pl. az Isonzónál, ami már nem is volt a Magyar Királyság része. Sok egyéb mellett, az is megérne egy misét, miért volt nekünk ennyire szervilis elitünk a XX. században.

BiG74 Bodri 2020.02.21. 22:46:50

Erről valahogy eszembe jutott Jókai Rab Ráby című könyve.

fércnél maradandóbb 2020.02.21. 22:46:57

A Monarchiában a magyar volt a legnagyobb lélekszámú, ezen felül a legnagyobb történelmi múltú, és a leginkább rebellis nemzet. Logikus elképzelésnek tűnt hogy ezt egyensúlyozni kell valamivel, és a kor divatjának megfelelően a pánszlávizmus tűnt megfelelő eszköznek a FF-t kiokositók számára.

FF hallgatott rájuk és ezzel a saját sirját ásta meg. A szarajevói merénylet közvetlen oka az ő pánszláv ambiciója volt. Egyúttal a Monarchia sirját is megásta, sőt a restauráció legnagyobb ellenzői is a pánszláv utódállamok lettek. Nem hiszem hogy az érzelmi ok volt elsődleges, inkább a politikai rövidlátás

Szeretett vadászni, lábon lőtte magát, kár hogy erre ráment az egész kóceráj

MACISAJT 2020.02.21. 22:47:12

@csorsza: "Értem, bár fel nem foghatom, és el nem fogadhatom, hogy a magyar politikai elit miért véreztette el a magyar katonákat ennek az uralkodócsaládnak az érdekében, az első világháborúban, pl. az Isonzónál, ami már nem is volt a Magyar Királyság része. Sok egyéb mellett, az is megérne egy misét, miért volt nekünk ennyire szervilis elitünk a XX. században. "

Már éppen készültem megfogalmazni hasonló véleményemet, mikor megláttam...
És tényleg.

Hogy az osztrák un. elit magyargyűlölő volt, az közismert.
Hogy rengeteget ártottak a magyaroknak, szintén.

De hogy mi a bánatos lószerszámnak kellett éppen Franz Ferdinand Gabriel Prinzip általi kutyaként való lelövetésének ürügyén a magyaroknak hadba vonulniuk, az első világháborúba...
na ez az amit soha nem tudtam megérteni.

Time Goes By · http://timegoesby.blog.hu/ 2020.02.21. 22:47:21

"Gyűlölete leginkább a magyar politikusokra irányult, közülük is legfőképpen a nacionalistákra akik a Monarchiától való elszakadást szorgalmazták. Ezekben az emberekben látta a Monarchia legnagyobb belső ellenségeit, akiket mindenáron le kellett győzni"

Ebből a mondatból látszik a legjobban, hogy Európa vezetői, azaz a befolyásosabb nagyobb országok, mint Németország és Franciaország miért is utálják a (kelet-európai) nacionalizmust: mert elvesztik a hatalmukat a ksiebb népek felett. Pont ez az, ami azt mutatja, hogy jottányit sem szabad engedi ebből.

korxi 2020.02.21. 22:47:30

@gigabursch: "Ennek az oka a magyar nép alapvető szabadságszeretetében leledzik"
Hát, ha körülnézek, nem nagyon látom azt a rohadt nagy szabadságszeretetét a magyar népnek. De kb. a fele részéről semmiképpen sem. Globálisan a magyar nép bármicsodájáról beszélni meg elég nehéz, ha a feléből hiányzik.

Zabalint 2020.02.22. 09:27:38

@korxi:
Ez abból fakad, hogy a szabadság szót két eltérő, bizonyos esetekben akár ellentétes értelemben is használjuk. Van polgári szabadság, és van a nemzet szabadsága. Ferenc Ferdinánd nyilván az utóbbit értette alatta, ahogy a legtöbb magyar is abban a korban, és most is. Egyébként ezért is félrevezető a szabadságharc kifejezés, mert 48-49 és 56 ugyan mindkét értelemben szabadságharc volt, de inkább a függetlenségi vonal van utólag kihangsúlyozva, mégsem hívjuk egyiket sem függetlenségi harcnak.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2020.02.28. 12:16:36

Azt hittem, ennél konkrétabban lesz összefoglalva ebben a cikkben a téma. Nem tudtam meg bizonyosan, úgyhogy a többi hozzászólóhoz hasonlóan megpróbálom én is kiokoskodni. A lényeg szerintem ah, hogy ez a kóceráj birodalom volt. A birodalmaknak pedig az egyik összetevője, hogy tkp. semmi sem tartja össze őket, csak az erőszak meg az uralkodóosztály. Jó példa Németország 90-es évekbeli újraegyesítése, vagy pl. miért nem akar Magyarország egy része elszakadni jelenleg? Mert nem a kormány hatalma vagy a rendőrség tartja egyben, hanem fogalmazzunk úgy, hogy hazaszeretet. Ilyen a birodalmakban nincs, illetve pótolják valamiféle mesterséges ragasztóval. Lásd Szovjetunió és kommunizmus (+ Kalasnyikov :-) )

Tehát a birodalmak nagyon labilis dolgok, annak ellenére, hogy évszázadokig is fennmaradhatnak. És ezt érezték a Habsburgok is. A legnagyobb ellenségként (így utólag talán tévesen) a magyarokat azonosították. A nacionalizmus, a nemzeti gondolat teljesen ellentétes volt a birodalmi gondolattal.

Nem akartam napi politikáról írni, de annyira adja magát a hasonlat: Soros. Ő is egy nemzetek feletti birodalmat akar építeni, és hogy hogy nem ezek a mocsadék magyarok fekszenek megint keresztbe. :-)))))), illetve mi vagyunk a megszervezői a "forradalomnak" (nem tudom, a szlovákok vagy a csehek maguktól eljutottak volna-e ide gondolatban egy jó kis rebellis magyar gyúanyag nélkül. :-) )

A történelem ismétlődik, és csak halványan remélhetjük, hogy megint nem mi kerülünk ki vérző orral a történetből. (De igen :-( )

Névtelen Minorita 2020.02.28. 13:02:59

Szia,

Jók a meglátásaid. Azonban ha a birodalmakat nézzük, akkor az OMM-et egy matrjoska babához lehetne hasonlítani. Az osztrákok uralkodni akartak mindenkin a birodalomban, a magyarok függetlenek akartak lenni tőlük, de a saját királyságukban ők is uralkodni akartak a kisebb népeken, ezek a kisebb népek pedig szintén önállóak akartak lenni. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a Magyar Királyságnak csupán a fele volt magyar nemzetiségű. Úgyhogy amennyiben a magyarok el akartak szakadni az osztrákoktól, úgy nem róható fel annak a sok kis nemzetiségnek sem a szándék, akik ugyanezt akarták a magyaroktól. A birodalom szétszabdalása reális és jogos volt a sok kis nép miatt, azonban az, hogy Magyarországot ilyen mértékben csonkították meg, az több mint sok volt.

Tényleg rebellis nép vagyunk, de nem sok olyan lázadás volt a magyar történelemben, aminek a durva megtorlásokon kívül bármi haszna lett volna.

Azért szerintünk jópár vidék lenne Magyarországon amelynek ha azt mondanák, hogy semmi bántódásuk nem lesz, nem kerülnek börtönbe, nem hurcolják meg őket, nyugodtan szakadjanak el az anyaországtól ha szeretnének, akkor simán elszakadnának.

Üdv

Örömhernyó 2020.03.28. 11:39:50

@gigabursch: @arncht: @fércnél maradandóbb: @Névtelen Minorita: Az azért figyelemreméltó, hogy Ausztriában koránt sincsenek akkora becsben tartva a Habsburg-család ma élő tagjai, nincs kinyalva a valaguk. Valahogy Magyarországon sikerült átmenteniük magukat. Pedig hát pont Ausztriával nem bántak el, Magyarországgal meg sokszor igen. A magyar nép a kommunistákat is újraválasztotta, Orbánt is. Miért is ne ajnároznák a népnyúzó Habsburgokat!