Egyperces Történelem

Egyperces Történelem

Az 1956-os záhonyi vérengzés igaz története

2021. október 23. - Névtelen Minorita

A most következő cikkben egy olyan eseményt mutatunk be, amely nem volt más, mint értelmetlen vérengzés, amelyet nem tudni mi okból követtek el a magyar honvédek sérelmére.

virag_ferenc_3.jpg

A záhonyi laktanyában szolgálatot teljesítő MN3932-es kódnevű, hivatalosan a 19. önálló honi légvédelmi tüzérosztály katonái 1956. november 4-én, reggel a rádióból értesültek arról, hogy minden magyar katona azonnal hagyja abba a harcot és minden fegyvert és a laktanyákat engedjenek át a szovjeteknek. Ezért délelőtt 9 órakor a laktanya parancsnoka, Dudics József autóba ült, hogy átmenjen a szovjet oldalra, csakhogy sosem érkezett meg oda, mert egy szovjet járőr feltartóztatta. A laktanyában senki nem gondolt arra, hogy hamarosan elszabadul a pokol, ezért mindenki csinálta a napi rutinfeladatokat. Délelőtt 11 órakor azonban tankok hangjára lettek figyelmesek a laktanyából és a pontonhidak felé fordulva azt látták, hogy mintegy 40 db (más visszaemlékezések szerint csupán 2-3 db, véleményünk szerint azonban inkább valahol a két szám között lehet a valódi száma a páncélosoknak) T-34-es páncélos közelít a laktanya felé. Eleinte nem vettek róla tudomást, de amikor a tankok harci felállásba fordultak, a laktanya ügyeletes tisztje, Tóth Simon parancsnokhelyettes a katonákat felszólította, hogy minden egyes fehér ruhadarabbal, ami a kezük ügyébe kerül, integessenek az oroszoknak, nehogy azt gondolják, hogy felkelők vannak a laktanyában.

zahony_laktanya.PNG

A laktanya és környéke 1966-ban 

A páncélosok a laktanya kerítésével szembeállva leállították motorjaikat, majd miután a parancsnok valamit intett a többi páncélosnak, visszaereszkedett a saját páncélosába. A laktanya udvarán összegyűlt mintegy 300 honvédnek megfagyott a vér az ereiben, amikor a vezérpáncélos tornya célba vette a laktanya épületét és tüzet nyitott rá. Amint a páncélosok lövegei tüzet nyitottak, lőni kezdtek a toronygéppuskák is. Mindenki próbált fedezékbe jutni, többen hasra vágták magukat. Stiegelmayer Géza hadnagyot és Lengyel József szakaszvezetőt szó szerint szétszaggatta a páncélosok géppuska sorozata. A többiek, akik csak tudtak próbáltak kúszva egy fal tövébe, vagy a drótkerítés alatt az útmenti mély árokba eljutni. A lövések nem csillapodtak, ezért akik az udvaron maradtak mindenáron ki akartak jutni onnan. Így tett Kocsány Imre őrvezető is, aki kúszva próbált meg eljutni a laktanya falától a mély árokba. Bajtársával Haranghy Sándorral próbáltak szerencsét, Kocsány ment elől, Haranghy fél méterrel utána. Egy szovjet páncélos miután észrevette a mozgást odairányította fegyverét és Kocsány fél fejét ellőtte, aki ezért holtan esett össze. Haranghy néhány percig magában zokogva feküdt, mire sikerült erőt venni magán és a már csak 2 méterre levő árokba sikerült begurulnia.

 virag_ferenc_2.jpeg

Katonák egy csoportja, Virág Ferenc balról az alsó sorban a második (bal kezén könyököl)

A laktanya egyik szobájában tartózkodó Torjai Gyula főhadnagy, valószínűleg a szovjet csapatokkal akarta felvenni a kapcsolatot, akit emiatt a szobában ért a váratlan sortűz. Miután a főhadnagy úgy gondolta, hogy a laktanyában nincsen biztonságban, ezért az ablakon próbált meg kimenekülni. Amint kijutott az ablakhoz őt is elkaszálta a szovjet páncélosok géppuska sorozata és az ablakból már csak a fej nélküli teste esett ki a laktanya udvarára. Később csak a zsebében levő igazolványa alapján tudták azonosítani. Az ötödik áldozata a vérengzésnek Virág Ferenc őrmester volt, akit egy repesz a gyomrán sebesített meg és még a laktanya udvarán elvérzett.

 virag_ferenc.PNG

Virág Ferenc

A mintegy 20 percig tartó féktelen lövöldözést a Tisza felől felhangzó „Hurrááá” kiáltás szakította meg, amikor a páncélosok mögött helyet foglaló szovjet gyalogság is bekapcsolódott a harcba és gépfegyverekkel tüzelve megindultak az egyértelműen már a kezdetektől védtelen laktanya ellen. A magyar katonáknak már az elején sem állt szándékában az ellenállás, ugyanis légvédelmi ezred voltak, ezért értelmetlen lett volna felvenniük a harcot a páncélosokkal. Miután a szovjet gyalogság benyomult a laktanyába, a magukat megadó magyar honvédeket egyhelyre terelték, a laktanya falának a tövébe. A magyar katonák ekkor mégjobban rettegtek, ugyanis a szovjetek egy sorban felálltak velük szemben gépfegyvereikkel a honvédekre célozva.

 1956_tank.jpeg

Egy T-54-es harckocsi Budapesten a felkelők oldalán harcolva

A szovjet parancsnok megérkezése után azonban szerencséjükre hadifoglyok lettek, és szinte azonnal a Szovjetunióba deportálták őket. Még annyit megengedtek néhány embernek, hogy a sebesülteket és a halottakat összeszedjék és egy platós kocsin kórházba küldjék őket. Stiegelmayer hadnagyot és Lengyel szakaszvezetőt darabokban találták meg, míg Torjai főhadnagyot fej nélkül a laktanya egyik ablaka alatt, Kocsány őrvezetőnek a fél fejét vitte el egy szovjet géppuska sorozat, míg Virág őrmester a gyomrát ért repeszsérülésbe halt bele a laktanya udvarán. A sebesülteket és a halottakat felpakolták egy gépkocsira, majd egy ember beszállította a legközelebbi kórházba őket. A katonák halált balesetként kezelték.

t-34_1956.jpg

T-44-es páncélos Budapesten 1956 november első napjaiban

A teljes mértékben érthetetlen és értelmetlen vérengzésben 29 honvéd sebesült meg és 5 honvéd vesztette életét, az elhunytakat később posztumusz előléptették van, akit kétszer is egyszer a szocializmus ideje alatt, egyszer pedig az 1990-es években. Az elhunyt hősi halottak személyes adatai a következők:

 

Kocsány Imre  1933.11.06. (Balmazújváros) – 1956.11.04. (Záhony)

Lengyel József 1931.03.18. (Kács) – 1956.11.04. (Záhony)

Stiegelmayer Géza 1931.05.07. (Csorvás) – 1956.11.04. (Záhony)

Torjai Gyula 1932.04.25. (Polgár) – 1956.11.04. (Záhony)

Virág Ferenc 1935.03.30 (Földes) – 1956.11.04. (Záhony)

 

Amennyiben érdekesnek találtad a cikket és szívesen olvasnál még, más történelmi témájú érdekes dolgokról tekintsd meg az alábbiakat is:

 

„Így jár minden ÁVÓS!” avagy az 1956-os év egyik kegyetlen gyilkossága

Űrhajósok hátborzongató eltűnései a világűrben

Hogyan esett hadifogságba Rákosi Mátyás az első világháborúban?

A bejegyzés trackback címe:

https://egypercestortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr6616732870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.10.23. 15:06:21

Már csak az a kérdés, ki küldte oda őket erre a mészárlásra.
Ehhez kellett egy adag ávós pribék is.

orgy 2021.10.23. 15:06:30

Tisztelt Névtelen! A végén kezdem: az illusztrációnak szánt budapesti képen nem T34-es, hanem T52-es harckocsi látható. Ez akkoriban az egyik legfejlettebb változat volt, csak a szovjet hadseregben volt rendszeresítve, a magyarban nem. Megjelenésük november 4-e után szinte önmagában eldöntött minden katonai kérdést.
A rádióban, aznap reggel még nem hangzott el olyen parancs, hogy mindent át kell adnia szovjeteknek, akkor még nem is volt, aki ilyet kiadhatott volna. "Csapataink harcban állnak! - ez volt Nagy Imre utolsó parancsa, amit - tudtommal - se akkor, se azóta nem vontak vissza. A 40 vagy 2-3 harckocsi nagy különbség, ezt a kérdést konkrét adatok döntik el, a felezésével nem jtunk közelebb semmihez. Egyébként a kirajzolódó támadáshoz 2-3 bőven elegendő. Nem állja meg a helyét, hogy a légvédelmi tüzérek ne tudták volna felvenni a harcot. Ha tüzelőállásban álló lövegek fogadják a harckocsikat, akkor - pláne közelről - nagyon is hatásosak lehettek volna. Akár ez az - általuk ismert - "hatékonyság" isa lehetett a támadás oka. A gyalogság, amelyik Hurrával, és gépfegyverekkel támad meg egy laktanyát, kicsit regényes leírásnak tűnik. Látszólag részletkérdés, de a kézi sorozatlövő fegyver magyar neve ben gépfegyver. Ez géppuskát jelent, ami nem kézifegyver. Egy légvédelmi tüzérezred hídfőben kellemetlen akadályt jelenthetett volna, ahogy Sztálinvárosnál (Dunaújváros) történt is. Ha és amennyiben a laktanya és a fegyverek átadására készültek, akkor nem a napi rutin folyt. November 4-én egy magyar laktanyában sem lehettek olyan tájékozatlanok, hogy ne tudják, hogy különleges helyzet van. A helyi előzmények ismerete nélkül, de a forradalom nem maradt a laktanyák falain kívül. Volt, ahol a korábbi parancsnokság ellenségesen viselkdett - Mosonmagyaróvár - volt, ahol aktívan bekapcsolódott,aztán meg passzív rezisztenciában "túlélt", mint a kiskunhalasi, később kalocsai 36-ik Forradalmi Ezred, és voltak, akik átálltak. Általában alacsonyabb csapattestek, de a magyar honvédség egységes forradalmi szerepvállalásáról nem beszélhetünk. Ezért is aggályos szabadságharcól beszélni. Természetesen nem célom, hogy a valódi ellenállást, a valódi ellenállók hősiességét kétségbevonjam, sőt! Valóban reménytelen helyzetben vállaltak aktív részvételt, miközben saját erejükben nem bízhattak. Csinálták,amit tudtak...Ez külső, birodalmi támadás volt, a belső erőviszonyok alapján a forradalom győzhetett volna, bár azt a meccset már nem játszhattuk le...

Fue · http://www.english-hungarian.com 2021.10.23. 15:06:34

Nagyon durva... érdekes lenne tudni a szovjet oldalról is, hogy mi a fene történt, milyen szinten született meg ez a parancs.

Jól szervezett, előkészített támadásnak tűnik, nem lehet ráhúzni, hogy a pillanat hevében történt.

szani12inda 2021.10.23. 15:06:35

A két tankos kép közül egyiken sem találtad el a típust.
Az elsőn T-54 , a másodikon T-44 van.
A novemberi bevonuláskor egyébként nem nagyon voltak T-34 ek, szinte kizárólag T-54 , ill. IS típusok voltak.

McKay 2021.10.23. 21:24:06

Tudom, hogy a tartalom szempontjából lényegtelen, de a légifotó 1966-os és nem 64-es.

Munro 2021.10.23. 21:24:09

A parlament előtt álló tank az T-54-es,
a második tankos képen egy T-44 látható

Tibor Zsolt Demeter 2021.10.24. 10:20:22

A november 4.-i támadás előtti napon a laktanya focicsapata barátságos mérkőzést játszott a szovjet katonákkal, a túloldalról. (Csap) . Este pedig a magyar és szovjet tisztek részére vacsorát adtak a magyar oldalon.. Talán ezzel altatták el a magyarok figyelmét? Barátkozás, jókedv, gondtalan kapcsolat.

MehLindi Inthewebway 2021.10.24. 10:20:23

És azok közül a hadifoglyok közül, akiket "szerencsére csak" deportáltak a Szovjetunióba, hányan tértek vissza?

Névtelen Minorita 2021.10.24. 10:26:05

@Tibor Zsolt Demeter: Nem csupán előző nap volt ilyen barátkozás, hanem már jóval a forradalom kitörése előtt is jó viszonyt ápoltak a határon szolgálatot teljesítő honvédek és a szovjet katonák.

@MehLindi Inthewebway: Úgy tudjuk azok közül mindenki hazatért, bár hivatalos forrás ezt nem erősíti meg, csupán korabeli visszaemlékezések, de ezeket kellő fenntartással kell kezelni.

@Munro: @szani12inda: Javítva, köszönjük az észrevételt!

@McKay: Javítva, köszönjük az észrevételt!

Fredddy 2021.11.17. 13:44:54

Szerintem nem kell túlságosan csavaros okokat keresni e mögött a tragédia mögött: egyszerűen csak megmondták az egyik jóképességűnek, hogy foglalja el a laktanyát, meg hogy vigyázzon, az imperialisták ravaszak. Innentől a csávó úgy állt neki, mint Berlin ostromának, fehér zászlót, mindent leszarva, tüzérségi előkészítés után roham, ahogy a nagykönyvben le van írva, hogy hogy kell ellenséges pozíciót elfoglalni.

_daniel_ 2023.04.27. 09:10:29

Nagypapám ott volt. Annyit tudok, hogy nem sokon múlt a támadáskor, hogy nem őt ölték meg, hanem egy közvetlenül mellette levő társát. Miután bezárták őket, úgy tudták, hogy másnap kivégzik őket, így nagypapám megírta a búcsúlevelét a családjának. Szerencsére másnap közölték velük, hogy elmehetnek. A búcsúlevelet széttépte, és gyalogosan ment haza az ország másik felébe.
süti beállítások módosítása