Egyperces Történelem

Egyperces Történelem

Budapest homoszexuális orgiái az 1900-as évek elején

2020. december 02. - Névtelen Minorita

A homoszexuális orgiák szinte egyidősek az emberiséggel, legtöbbször titokban folynak, azonban voltak olyan alkalmak, amikor a rendőrség ütött rajta a résztvevőkön. Ebben a cikkben egy ilyen helyszín rajtaütését követjük nyomon és bemutatjuk, hogy mégis milyen volt egy ilyen összejövetel a régi időkben, Budapesten.

minta_etkezde_orgia.png

Az egyik legnagyobb ilyen fogása a budapesti rendőrségnek 1903 elején volt, amikor is az ún. Minta Étkezdét rendőri alakulatok lepték el és több férfit is letartóztattak. A „Minta Kávécsarnok és Étkezde” a Dohány utca 36. szám alatt volt és két nagy különálló szobából állt. Az egyik szoba, ami az utcára nézett volt a kávézó, ahova mindenki szabadon betérhetett, azonban volt egy olyan része az épületnek, amely egy vastag vörös bársonyfüggönnyel eltakart ajtóból nyílott.

Ez a szoba volt a „vendégeké”, ahol a homoszexuális orgiákat tartották.

A rendőrségnek már régebb óta tudomása volt arról, hogy az étkezdében furcsa dolgok történnek, azonban a résztvevőknek mindig sikerült kibújniuk az elfogás alól, tekintve, hogy többen magas rangú politikusok voltak, így idejében megtudták, hogy mikor lenne rajtaütés az étkezdén. A rendőrség 1903 elején végül megelégelte az üzelmeket és egy fiatal jogászhallgatót, Szakály Károly Kálmánt, aki történetesen a detektív testületnek volt a gyakornoka, megbíztak, hogy valamilyen módon jusson be a lezárt részre, tudakolja meg mikor lesz a következő orgia és azt a rendőrségen csak a nyomozással megbízott vezetőnek mondja meg, kiküszöbölendő, hogy a gyanúsítottak megtudják a rajtaütés időpontját.

A fiatal detektív először ügyetlen módon egyszerűen csak be akart sétálni a bársonnyal fedett ajtón, de a pincérek azonnal odaugrottak és elzavarták onnan, mondván:

Odabent épp zártkörű rendezvény van.

A detektív később többször ült be kávézni és beszédbe elegyedett a pincérekkel, elpanaszolta, hogy munka nélkül van, de nem talál semmi nekivaló munkalehetőséget, pedig pincér volt Bécsben. Mivel sokszor járt az étkezdébe kávézni, így felvették és mikor egy kis plusz pénzt ajánlottak neki, amit ő elfogadott és kíváncsian várta, hogy mit kell érte tennie, beavatták a hátsó rész titkaiba. Miután rábólintott azonnal hátra vitték, hogy a következő orgiára, ami éppen aznap este volt, előkészüljön. Még egy gyors oktatásban is részesítették, hogy hogyan kell majd viselkednie.

A fiatal detektív megkapta „munkaruháját”, egy rózsaszín selyemtrikót, női kisestélyi ruhát és azért, hogy teljes legyen az átalakulás, elnevezték „Ellának”.

Az újdonsült Ella, az estét azzal töltötte, hogy alaposan szemügyre vette a helyszínt, mérlegelte, hogy merről tudnak rajtaütni a bujálkodókon úgy, hogy azok ne tudjanak elszökni. Az orgia egészen reggelig tartott, a detektív első útja pedig feletteséhez Krecsányi felügyelőhöz vezetett, akit beavatott a Minta étkezdében folyó dolgokba.

A felügyelő elhatározta, hogy csak az utolsó pillanatban adja ki a rajtaütésre a parancsot. A következő orgiára 1903. április 18-án, egy szombati nap estéjén került sor. A rendőrség beavatott nyomozói már késő délutántól megfigyelés alá vették az épületet, szép számmal érkeztek „vendégek” az étkezdébe, a nyomozók nagy csodálkozásai közepette, több magas rangú politikus is betért az épületbe.

Az épületben közben elkezdődött az orgia, fiatal férfiak öltöztek női ruhákba és testüket női parfümmel fújták be. Nevüket is megváltoztatták, ezért úgy hívták őket, hogy:

Ibolyka, Melani, Duci, Bébi, Blanche, Aranyhajú Emmy, Prémes Zzuzsi, de köztük volt a beépült detektív Ella is.

Az étkezde tulajdonosa, Róna Árpád is női selyemruhába öltözött, arcát kifestette és vadító női parfümmel fújta be magát, nevét pedig Koronás Arankára változtatta. De az egész estének a „vezetője” egy kreol bőrű fiatal volt, aki Niobé névre keresztelte magát.

A mulatság aznap este is úgy indult mint addig bármikor, félmeztelen idős férfiak örömmámorban úsztak, amikor a fiatal fiúk az ölükbe ültek és az arcukba fújták a dohányfüstöt. Az est házigazdája, Niobé énekelt, ha pedig valaki egy kis „extrát” akart volna valamelyik „lánytól” akkor csak szólnia kellett neki, és már intézte is a különszobát a párnak.

rona_arpad_minta_etkezde.png

Róna Árpád személyleírása

A detektívek vártak még egy ideig, hogy biztosan mindenki megérkezzen az épületbe, majd mikor az épület redőnyeit lehúzták, hirtelen lecsaptak. A bejárati ajtót berúgták, majd a bársonnyal takart ajtóhoz rohantak, amit szintén betörtek. Amikor a detektívek benyomultak a szobába, a Bébi névre keresztelt férfi éppen hastáncot járt egy idős férfinek, Niobe énekelt, a többiek pedig érzéki táncot jártak az idős férfi vendégeknek, miközben a szobából ópium szag áradt ki. Többen az udvaron keresztül próbáltak egérutat nyerni, de onnan is detektívek nyomultak a szobába, így senki sem tudott elmenekülni.

A hétfőn megjelenő napilapok is beszámoltak az esetről többek közt az alábbi címekkel:

Bűntanya a városban

Féktelen orgiákat rendeztek egy budapesti étkezdében

Lelepleztek egy bűntanyát a fővárosban

A Minta étkezde rejtelmei

Niobe és társainak fajtalankodása

A Minta étkezde perverz rejtélyei

Tizennégy fiatal, női ruhába öltözött férfit vettek őrizetbe, míg az akkor ott tartózkodó tíz idős férfit igazoltatták. Az idősebb emberek között volt magas rangú politikus, igazgató, kereskedő és főurak gyerekei is. Őket, mivel igazolták magukat elengedték és a nevüket sem hozták nyilvánosságra. Ellenben a tizennégy fiatal férfivel szemben eljárást indítottak, természet elleni fajtalanság címén.

A letartóztatottak névsora:

Horváth Vince (Ibolyka)

Geller József (Margit)

Weisz Lajos

Gellért Géza

Wincze Mihály

Dolinál Gyula

Vidiczky Rezső

Róna Gyula

Juon Milán

Róna Árpád

Fischer László

Edenburg Lázár

Junek Ferenc

Berkes Károly

Goda Mihály

Medveczky Alfréd

Fuchs József

A letartóztatott férfiak közül kilencet elengedtek míg, az étkezde tulajdonosát, a 26 éves Róna Árpádot 2 havi, míg a többieket 1-1 havi fogházra ítélték, természet elleni fajtalanság miatt. Az igazolt tíz „vendéget” sosem vonták felelősségre, ugyan több hírlap is követelte, hogy ne csak a személyzetet, de azokat is büntessék, akik elfogadták a szolgálataikat. Míg a személyzet minden tagjának a nevét nyilvánosságra hozták, úgy a tíz idős férfinek a kiléte sosem derült ki.

A bírósági jegyzőkönyv néhány sora:

Dr. Vaisz Sándor védő Szakály Károly Kálmánhoz: Ön jogász és a detektív intézménynek is tagja egy személyben?

A tanú: Igen.

Dr. Vaisz: Megáll az eszem.

Az ügyész: Kérem, hiszen a detektiv-osztályban legalább száz joghallgató szolgál.

Dr. Vaisz: Jó, jó, ez most nem tartozik ide.

Az ügyész:  Akkor ez a megjegyzés sem tartozott ide.

Dr. Vaisz (ingerülten): Kikérem magamnak, hogy engem az ügyészi megbízott úr rendreutasítson. Én azt mondtam, hogy megáll az eszem. Az én eszem pedig akkor áll meg, amikor neki tetszik. (Nagy derültség a teremben.)

Az ügyész: Meg kellett védenem a tanút.

Vaisz: A tanút én nem bántottam, de az ügyészi megbízottnak nincsen joga engem befolyásolni arra nézve, hogy mit kérdezzek és mit ne kérdezzek.

Amennyiben érdekesnek találtad a cikket, tekintsd meg az alábbiakat is:

Az osztrák-magyar Przemyls-erőd hátborzongató legendája

Egy fekete kísértethajó hátborzongató története Fiume partjai előtt

Űrhajósok hátborzongató eltűnései a világűrben a hidegháború idején

A bejegyzés trackback címe:

https://egypercestortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr8516311294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kugi · http://kugi.blog.hu 2020.12.02. 09:11:14

Aktuális témájú poszt :)

nemecsekerno_007 2020.12.02. 16:33:44

Milyen érdekesek ezek a spontán cikkek a Szájer-botrány után 1 nappal.

Milyen véletlenek vannak :)))))

frigyes2 2020.12.02. 16:33:52

Nincs új a nap alatt

efi 2020.12.02. 16:44:30

Ereszcsatornán nem is menekült senki?

nincs1agy 2020.12.02. 17:12:51

A Budapestet megszálló román katonák festették magukat...

nincs1agy 2020.12.02. 17:12:59

@nemecsekerno_007:

Télleg. és milyen kormánypárti lett már ez az új Index. Komolyan, hogy nem szakad rájuk a mennyezet..

odamondó 2020.12.02. 18:01:56

Az frankó. Tehát a vén kéjenc politikus aki igazolta magát az szépen haza bandukolt... Tényleg ma indult ám a korrupció!

Swind 2020.12.02. 18:40:29

Sosem tudok mostantól ugyanúgy nézni az ereszcsatornámra! :)

nincs1agy 2020.12.02. 21:31:33

@Matyas_kiraly: Te ilyenkor nem menekülsz, hanem büszkén vállalod.:)))

Luighi 2020.12.03. 19:28:13

Dohány utca? Nincs több kérdésem!
Pláne hogy eleolvastam a névsort!

gigabursch 2020.12.03. 19:28:18

Beszédes helyszín, Beszédes nevek...

nemecsekerno_007 2020.12.03. 19:28:33

@nincs1agy: Jaja, de ez biztos csak megtévesztés :)))))
süti beállítások módosítása