Egyperces Történelem

Egyperces Történelem

Hogyan esett orosz hadifogságba Rákosi Mátyás az első világháborúban?

2020. szeptember 24. - Névtelen Minorita

Rákosi Mátyás az első világháborúban, mint hadapród teljesített szolgálatot, azonban nem sok időt töltött a fronton, mivel épphogy egy hónappal a frontra kerülése után orosz hadifogságba esett. A most következő cikkben Rákosi katonai pályafutásából a hadifogságba kerülésének a körülményeit mutatjuk be.

osztrak-magyar_hadifoglyok.jpg

Rákosi, mint minden vele egykorú fiatal, megkapta a katonai behívóját már a háború kitörésének az első napjaiban. (Pontosabban 1914. augusztus 4-én) A sorozó orvos által fegyveres szolgálatra alkalmasnak minősített Rákosi, a szabadkai 6. honvéd gyalogezredhez került, mint főiskolát végzett személy. A 1915. február havában hosszú kiképzés és a hadapródi kinevezés kézhezvétele után Rákosi és csapata elindult az orosz frontra. Hosszú, hat napos út után rakodtak ki Fenyvesvölgy közelében, a Kárpátok lábánál. Az Alföld déli részéről érkező katonák meglepetten nézték a hófödte csúcsokat, legtöbbjük sosem látott hegyeket. Néhányan azt hangoztatták, hogy „csak van annyi eszük a hadviselő feleknek, hogy nem mászkálnak fel a csúcsra, hiszen a völgyben is lehet lövöldözni egymásra.”

 rakosi_matyas_honved_vilaghaboru_1.png

Rákosi Mátyás az első világháború idején

Rákosi és csapata a Holics-hegyen foglaltak állást, amely 1330 méter magas volt. Az itt kiépített állásokat többször is megrohamozták az orosz csapatok, azonban hiába verték ki onnan az osztrák-magyar katonákat, mindig sikerült visszaszerezniük a monarchia katonáinak. Rákosit és csapatát egyik este heves támadás érte, ami után a századnak majdnem a fele odaveszett. A szörnyű hideg, az erős havazás és a támadás miatt a honvédek teljesen összetörten ültek a lövészárokban. Több katonát szó szerint ki kellett ásni a hóból, mert arra sem volt erejük, hogy saját maguk másszanak ki a frissen hullott hórétegből.

 rakosi_matyas_vilaghaboru.png

Rákosi Mátyás katonai egyenruhában

Másnap Rákosi és néhány embere egy 12 főből álló orosz járőrt puskalövés nélkül elfogtak és bekísérték a parancsnokságra őket. Az oroszok ott azt mondták, hogy hamarosan újabb támadás indul a honvédek ellen és kérték, hogy azonnal küldjék őket a hátországba, mert biztosra veszik, hogy a frontot áttörik a támadó csapatok és ha őket itt találják azonnal agyonlövik. A parancsnok a foglyokat hátraküldte, Rákosit és társait pedig, azonnal a frontra vezényelte, hogy az embereit készítse fel a védekezésre.

vilaghaboru_szines.jpg

Osztrák-Magyar lövészárok

Aznap este a lövészárokra pont szemből fújt a hűvös, havas szél, ezért Rákosi és a szakaszparancsnoka azt vették észre, hogy az oroszok szinte észrevétlenül meg tudják közelíteni a lövészárkokat. A század két gépfegyveréből az egyik elromlott, a másikban megfagyott a hűtővíz. Miközben próbáltak valahonnan tüzet szerezni, hogy felmelegítsék megindult az orosz támadás. Rákosi azonnal tüzelést rendelt el, hogy feltartóztassák a támadást, azonban az oroszok elérték az árkokat. Az orosz katonák is annyira elcsigázottak voltak, hogy az első vonalban támadó katonák, szó szerint beestek a lövészárokba, ahol a magyar honvédek azonnal lefegyverezték őket. Miután az oroszok kezdtek fölényben lenni az árokban, a magyarokat kezdték el lefegyverezni. Rákosi, látva a reménytelen helyzetet a közelben levő embereinek kiadta a visszavonulásra a parancsot, hogy a korábban kiépített második vonalba húzódva próbálják meg felvenni a küzdelmet az oroszokkal. Azonban alig tettek meg pár lépést, onnan is menekültek az emberek, éppen feléjük. Máshol is áttörtek a fronton és a szabadkai honvédek hátába kerültek az oroszok. Rákosi még mindig próbálta menteni a katonáit, ezért a századparancsnoksághoz szaladtak, mert azt hitték ott még tartják magukat a honvédek. De mikor közel értek a parancsnoksághoz látták, hogy ott már nagyon sok orosz katona van, így nem volt más lehetőségük, ők is megadták magukat.

rakosi_matyas.png

Rákosi Mátyás hadifogságba esésének hivatalos bejegyzése a veszteséglistában

Rákositól elvették a revolverét és minden egyéb értékét, majd egy jurtába vitték őket, ahol az orosz parancsnokság volt elszállásolva. Itt találkozott a zászlóaljparancsnokkal, akivel heves vitát folytattak arról, hogy mégis ki esett fogságba hamarabb. A frontvonal mögött két kilóméterre levő zászlóaljparancsnok vagy a frontvonalban tartózkodó Rákosi Mátyás és csapata. Az orosz parancsnok elmondta nekik, hogy előző nap egy szerb őrmester átszökött hozzájuk és elmondta a front felépítését, így megtudták a honvédek gyengepontjait is.

rakosi_matyas_balra_nepbiztoskent.jpg

Rákosi Mátyás a háború után, mint népbiztos távozik a Parlamentből (bal oldalt)

Mivel ez a cikk csak a hadifogságba esés körülményeit taglalja, így amennyiben érdeklődés mutatkozik Rákosi Mátyás hadifogságban töltött idejének megismerésére, úgy szakítunk rá időt és összeszedjük egy külön cikkben.

Amennyiben érdekesnek találtad a cikket, kérünk iratkozz fel a facebook-oldalunkra, és mindenképpen tekintsd meg ezeket is:

Amikor Kun Bélát véresre verték a rendőrök

Ki volt Kun Béla személyi testőrségének parancsnoka?

Rémhírterjesztés a Tanácsköztársaság idején

A bejegyzés trackback címe:

https://egypercestortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr816211900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

röf 2020.09.24. 20:52:47

Jah.... szegénynek volt korábbi neve (Rosenfeld), volt csúfneve (Roth) és lett "magyar" neve, Rákosi.

sZulamith 2020.09.24. 20:52:50

Nagyon érdekes, sosem hallott történet Rákosiról. Rákosit csak kopaszon, és kövéren lehetett látni.:) Azt sem tudtam, hogy főiskolát végzett. Köszönöm!

csorsza 2020.09.25. 09:42:07

@Pár titkár: igazi rosszarcú zsidógyerek.

Shazy 2020.09.25. 09:42:09

Igen, ez a főiskola engem is meglepett. Milyen főiskolát végzett?

Fue · http://www.english-hungarian.com 2020.09.25. 09:42:19

Érdekes ez a "hadapród" fogalom. Próbáltam egy picit ráguglizni, de nagyon különböző információkat találok. Úgy tűnik, hogy leginkább a szocialista sereg rigójához hasonlít. Ezt támasztja az is alá, hogy főiskolát végzett. Persze nekik is különféle rendfokozataik voltak - lehet esetleg tudni, hogy Rákosié mi volt? Csak hogy jobban el lehessen helyezni a történetben.

Névtelen Minorita 2020.09.25. 10:15:22

@Fue: @Shazy: Rákosi a Keleti Kereskedelmi Akadémián végzett és kapott kereskedői oklevelet. Később Londonban is tanult, illetve kereskedelmi cégeknél volt gyakornok néhány évig Hamburgban. Rendfokozata a hivatalos közlönyökben 1915-től zászlós volt.

@röf: A korábbi név témához: Rákosi, Rosenfeld Mátyásként született Adán, később az apja kérvényezte a gyermekek és saját maga névváltoztatását az 1900-as évek elején. Az 1900-as évek elején nagyon sok zsidó család magyarosította a nevét. Azt, hogy Roth lett volna a gúnyneve soha nem hallottuk.

nincs1agy 2020.09.25. 10:33:21

@Shazy: Kereskedelmi. Egyébként jómódú fakereskedő volt az apja. Különös, hogy nem lett elintézve, hogy megússza a besorozást . Akkoriban ez többnyire csak pénz kérdése volt. Persze az is lehet, hogy benyomták írnoknak vagy raktárosnak. Ki tudja..

BálintFerenc · http://nagyhaboru.blog.hu 2020.09.25. 11:46:36

Jó a cikk, de az illusztráción az osztrák-magyar lövészárok valójában német, legalábbis a képen német katonák vannak.
süti beállítások módosítása