Egyperces Történelem

Egyperces Történelem

Űrhajósok hátborzongató eltűnései a világűrben

2020. február 18. - Névtelen Minorita

A most következő bejegyzésben a hidegháború idején eltűnt, vagy vélhetően eltűnt néhány űrhajósról lesz szó. A téma nagysága miatt csak néhány érdekesebb esetet vagy személyt választottunk ki, mivel ezzel a témával akár egy 200+ oldal hosszúságú könyvet is meg lehetne tölteni.

leonov2a.jpg

A hidegháború idején a Szovjetunió és az Amerikai Egyesült Államok között heves verseny folyt, hogy ki fog hamarabb embert küldeni az űrbe. Aztán később pedig akár valamelyik közeli égitestre. A ma is hivatalos álláspont szerint az első űrhajós, aki kilépett a Föld légköréből, az orosz származású Jurij Gagarin volt, 1961 április 12-én végrehajtott repülésével. De vajon tényleg ő volt az első asztronauta akinek ez sikerült, vagy ő volt az első aki életben is maradt? 

 sochi-six.jpg

Alsó sorban, balról a második Jurij Gagarin

 

A szovjetek több titkos küldetést is végrehajtottak, amelyek rádióforgalmát az olasz származású amatőr rádiós Cordiglia-testvérek rögzítették több éven keresztül. Az egyik ilyen rögzített hangfelvételen, amely 1960 májusában készült, egy vélhetően orosz űrhajós utolsó másodperceit tartalmazza, melyen csak a férfi szívverésének lassulása és végül annak leállása hallható. A férfit később Ivan Kacsur néven azonosították, azonban a szovjetek tagadták a sikertelen misszió tényét. Ivan Kacsurt később az összes szovjet dokumentációból törölték, így hivatalosan nem is volt soha űrhajós. 

 

unnamed_3.jpg

A Cordiglia-testvérek

1960 november 28-án egy német obszervatórium jelentette, hogy furcsa ismétlődő SOS-jelzést fogott a szovjet űrfrekvenciáról. A testvérek azonnal ráhangolódtak a jelzésre és a számításuk alapján úgy vélték, hogy az űrhajó a Föld körüli pályán mozog és valószínű nem tud visszatérni. Egy idő után a jel egyre gyengébb lett, amelyet később azzal magyaráztak, hogy az űrhajó elhagyta a Föld körüli pályát és a mélyűr felé sodródott. Erről az esetről semmi egyebet nem tudni. Az oroszok nem ismerték el a sikertelen emberes űrrepülést. A testvérek ezután több olyan felvételt is rögzítettek, amelyet a kardiológus apjuk egy haldokló ember szívveréseként azonosított.

 

615f5da2a9178fba6554fb85931309ea.jpg

Vlagyimir Komarov űrhajós maradványai

Egy másik felvételen amely 1961 május 26-án lett rögzítve, egy női hang hallható. A vélhetően a Földre való visszatérés előtt meghibásodott űrhajóból származó hang, kétségbeesetten kér segítséget a földi irányítástól, mert az űrhajója kigyulladt. 

Idézet a rádióadásból:

"41...41...az adás most kezdődik.... mi??.....beszéljen hozzám....41... látok egy lángot.... 45...41....melegem van.... itt minden....nagyon melegem van....egy lángot látok... mi?...egy lángot látok....egy lángot látok....melegem van....32...32...41...41... le fogok zuhanni?... figyelek... igen...igen...melegem van...hallgatom.... melegem van..." 

A nő kilétére sosem derült fény, az oroszok elismerték, hogy akkoriban volt egy missziójuk, amely azonban ember nélküli űrhajóval lett végrehajtva. 

 

gpn-2002-000176.jpg

Az első ember (Alexej Leonov) az űrben, állítólag eredeti felvételek

A Cordiglia-testvérek több rádióadást is rögzítettek, egészen pontosan kilencet. Ezen felvételek hitelességét azonban már az 1960-as években kétségbe vonták, ugyanis a felvételeken hallható orosz nyelvű szövegek többször nyelvtanilag helytelenek, a beszélők sokszor nem használják a hivatalos protokollt, nem tudják azonosítani magukat. Ez pedig teljesen érthetetlen, mivel a szovjetek csak és kizárólag orosz anyanyelvű űrhajósokat képeztek ebben az időben. 

 

colorized-image.jpg

Valentyin Bondarenko

Egy érdekes eset történt még az első emberes űrrepülés előtt. Valentyin Bondarenko űrhajósjelölt halála. A fiatal űrhajósjelölt 1961 március 23-án Moszkvában volt egy 15 napos kiképzésen. Az alacsony nyomású kamrában eltöltendő gyakorlata során azonban súlyos sérüléseket szenvedett. A kabinban 100%-os oxigén légkör volt, Bondarenko pedig épp megtakarított egy szenzort, a törlőkendőt a főzőlapra ejtette ami azonnal kigyulladt. Miután megpróbálta egy gyapjú kendővel eloltani, még nagyobb tűz keletkezett. A testének 90%-a harmadfokú égési sérülést szenvedett. A kórházba szállításakor csak a talpán találtak olyan helyet ahova infúziót tudtak kötni. A bakancsa megvédte a talpát az égéstől. Bondarenko amíg életben volt, saját maga vállalta a felelősséget a katasztrófáért. 16 óra múlva elhunyt, a kórházba bement hozzá Jurij Gagarin is.

A szovjetek azért, hogy eltitkolhassák a sikertelen emberes űrrepüléseiket az űrhajósokról készült fotókat is manipulálták. Alább csak néhányat mutatunk be ezek közül.

 

01-gruppenfoto-su-astronauten-in-sochi-1961-original_1.jpg

02-gruppenfoto-su-astronauten-in-sochi-1962ca-1-astronaut-weg.jpg

A középen álló Grigorij Nyeljubov űrhajóst a kép készítése után néhány évvel retusálták le, állítólag ő volt a 3. vagy 4. ember a világűrben. Állítólag alkoholizmusa miatt kitiltották a szovjet űrprogramból, halálát egy vonatgázolás okozta, holtteste felismerhetetlenné vált, ezért többen úgy vélik, hogy ő is egyike a világűrben eltűnt személyeknek, halála pedig csak egy megrendezett színjáték volt.

 

04-bus-o-zug-mit-su-kosmonauten-1965ca.jpg

05-bus-o-zug-mit-su-kosmonauten-1965ca-1-astronaut-weg.jpg

Szintén egy "ismeretlen személyt" retusáltak le a képről

 

 

Amennyiben érdekesnek találtad a bejegyzést, mindenféleképpen nézd meg a témához kapcsolódó anyagot a szovjet propaganda plakátokról az űrverseny idejéből.

 

Nézd meg friss bejegyzésünket Jurij Gagarin magánéletének képeivel.

 

Ha más témában szeretnél olvasgatni, olvasd el azt, hogy milyen hősiesen küzdött Kálmán herceg a Muhi csatában, vagy azt, hogy milyen hátborzongató dolgot találtak az Osztrák-Magyar Przemysl-erődben a háború után, vagy olvasd el, hogy ki volt az 1919-es ellenforradalom első civil áldozata.

A bejegyzés trackback címe:

https://egypercestortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr6515479714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szeme közé, laposan! 2020.02.19. 08:46:36

Az "ismeretlen" űrhajós maradványai Komarov maradványai, aki egy meghibásodást követően visszatéréskor bennégett az űrhajójában. Mint az közismert...

Lobo Marunga 2020.02.19. 08:46:39

Az "Ismeretlen űrhajós maradványai" c. képhez fűznék annyit, hogy nagyon is ismert űrhajós maradványairól van szó. A képen Vlagyimir Komarov temetése látható, aki tudta, hogy a küldetése jó eséllyel halállal fog végződni, mégis megcsinálta, hogy ezzel a barátját, Gagarint mentse. Kifejezetten kérte, hogy nyitott koporsós temetése legyen, hogy mindenki lássa, mit tettek vele. A halálának minden részletét és okát nyilván nem hozták nyilvánosságra, de nem is titkolták az esetet, hősként temették díszsírhelyre a Kreml falában.

Pierr Kardán 2020.02.19. 08:46:48

Jó kardiológus lehetett az olasz testvérek faterja, ha egy lassuló szívverésből megállapította, hogy az egy orosz ember szíve volt :-)

Gérard Duchemin 2020.02.19. 08:48:06

Vladimir Komarov nem ismeretlen űrhajós. Az ő megégett teste látható a képen.

bratya 2020.02.19. 08:48:09

Az ismeretlen űrhajós szénné égett maradványa az (hivatalosan) Vlagyimír Komarové.

invalid user name 2020.02.19. 08:55:49

hát öö, az ismeretlen űrhajós maradványai meglehetősen ismert fotó ám.

Névtelen Minorita 2020.02.19. 09:00:12

Sziasztok,

Köszönjük az észrevételt azoknak, akik kultúráltan tudták a tudomásunkra hozni, hogy hibáztunk, a hibát javítottuk. Az a vicc az egészben, hogy számunkra sem ismeretlen Komarov űrhajós története, úgyhogy egy egyszerű emberi figyelmetlenség miatt kerülhetett "ismeretlen" a képaláírásba.

Továbbra is megkérnénk titeket, hogy kultúráltan, normális ember módjára tegyetek észrevételeket.

Üdv

Gregor78 2020.02.19. 10:18:17

Aha, szóval SOS jelzéseket küldött a szovjet űrhajós. És mégis kinek? Mikor pontosan tudja, h senki nem tud rajta segíteni. Az egész egy nagy kamu. Nagyobbnak tartom annak a valószínűségét, h a Cordiglia-testvérek a CIA-nak dolgoztak, csak, hogy tompítsák a szovjet űrsikerek eredményét.

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2020.02.19. 10:18:40

Az oroszok mentalitásába simán belefér, hogy beáldoznak pár ember a sikerért, majd eltitkolják. Csakhogy ezúttal ezért vagyok szkeptikus, mert:
1. Azokban az években ez a terület intenzív kémkedés alatt állt, és ezt nem is igen lehet eldugni egy istenhátamögötti bázisra. Szerintem az Amcsik nagyjából mindent tudtak, és egy kudarc jól is jött volna nekik. Mégsem kürtölték tele a világot...
2. Az egyetlen információforrás a fent nevezett testvérpár. Bármit foghattak, bármit belehallhattak, bármit kitalálhattak, vagy állíthattak. Miközben ha az ennyire egyszerű lenne, még tucatjával lennének hasonló felvételek a világban.
3. Szívverés??? A rádióban? Minek?
4. Mély űrbe elsodródó űrhajó? Ha ez ilyen lazán megy, akkor minek fordítunk rengeteg üzemanyagot, hogy kicsit magasabb pályára állítsunk műholdakat?
5. A női űrhajósok kérdésköre elég sok problémát okoz, és okozott is kicsit később. Valószínűtlen, hogy a kísérleti időszakban nőt küldtek volna fel.
6. Az összeégett "Ismeretlen űrhajós" nem is annyira ismeretlen. Ő Vlagyimir Komarov, '67-ből.
Szóval lehet, hogy Gagarin előtt többen meghaltak, de a sztori többi része inkább üres konteó, mint tény.

sircharley 2020.02.19. 10:18:45

Azért egy pár dolgot tegyünk tisztába ezzel kapcsolatban. Soha senki nem fogja megtudni, hogy mi zajlott az 50-es, 60-as években a Szovjetúnióban "űrkutatás" címén. Azt, amit a világ tudomására hoztak -fényképek, filmek, adatok a repülésekről- sokszor napokkal, hetekkel, hónapokkal az állítólagos repülések után tették közzé, és amit nagyon nem szabad elfelejteni, azaz, hogy mindent, de tényleg mindent ellenőriztek, átrágtak, megbeszéltek a döntéshozók.
Komarov kérte, hogy legyen nyitott koporsós temetése, hogy ezzel tiltakozzon az űrrepülés ellen????? Ugyan már, akik csak a közelébe kerültek a hadseregnek és az "űrprogramnak", azok olyan hithű kommunisták voltak, hogy eszükbe sem jutott volna tiltakozni semmi ellen. De ha még fel is akarta volna emelni a hangját, akkor sem engedték volna, hogy rossz fényt vessen a rendszerre.
Vagy vegyük Gagarint. Nincs egy bizonyíthatóan eredeti dokumentum sem, ami a "repülése" napján készült volna róla. Mindent utólag forgattak, fényképeztek. Vajon miért? Nyilván nem nehéz kitalálni. Számomra amúgy a legjobb bizonyíték arra, hogy szegény Gagarin csak a történelemkönyvekben volt az első űrhajós, a halála. Tipikus "eltüntetjük a kellemetlen tanút" szaga van a dolognak a rejtélyes másik repülővel meg minden mással.

al Dajjal 2020.02.19. 10:18:50

Abban az időben sem az oroszok, sem az amerikaiak nem voltak szívbajosak. Rengeteg titkos emberkísérletet hajtottak végre. Például atomrobbantások tűlélési zónáit tesztelték. Egy lassuló szívverésről azt mondani, hogy orosz űrhajósé, elég meredek állítás. A női hang pedig bárhol lehetett, elég sokféle kísérletnek lehet az az eredménye, hogy az alanyt nagy hőhatásnak teszik ki.

eßemfaßom meg áll 2020.02.19. 10:18:55

Szóval az nem számít kultúráltnak ha az ember egy külföldi forrást linkel a vásrosilegendaságra.

Akármiértis 2020.02.19. 10:18:59

A szovjeteknek minden elsőre sikerült és jobban mint a nyugatnak, micsoda feltételezések..!

Kopasz Szuzukis 2020.02.19. 10:19:16

A Komarov-sztori egy kicsit árnyaltabb, mint ahogy azt - nagyon sokan - beállították. "Hős barát", a " szovjet politbüro elleni élharcos", satöbbi.
Valójában Komarov tagja, részlegvezetője volt annak a mérnökcsapatnak, akik tervezték a Szojuz űrkabint. Fanatikus mérnökként ragaszkodott hozzá, hogy ő repülhessen. Első kézből, személyesen akarta megtapasztalni a konstrukciós hibákat.
Másrészt az akkori szovjet űrtechnika semmivel sem volt rosszabb, mint az amerikai. Az USA-mérnökök ugyanúgy követtek el hibákat, ugyanúgy erőltették a programjukat. És ugyanúgy igyekeztek eltitkolni a baleseteket. Az Apollo-1 elégése után volt még egy kiégett kabin. Csak abban nem űrhajósok, hanem technikusok égtek benn.
Az akkori űrhajósjelöltek tökéletesen tisztában voltak a rájuk váró veszélyekkel. Fanatikusok voltak. Alan Sheperd nyilatkozta egyszer: én egy atombombára kötözött vécéajtóra is ráülök, csak repülhessek.

Névtelen Minorita 2020.02.19. 10:25:58

@eßemfaßom meg áll:

Szia,

A hozzászólásod kultúrált volt, nem ezzel volt a gond, hanem azzal, hogy a Szabályzat 5. pontját nem vetted figyelembe:

"Az olyan hozzászólásokat melyek külső hivatkozásra mutatnak (legyenek azok akár érdekesek, akár biztonságosnak mondhatóak) a moderáción nem fogjuk átengedni. "

Üdv

Zacskóstej 2020.02.19. 10:31:35

Én nem vagyok egy profi rádiós,de ez a föld körüli pályán keringő orosz űrhajós elhalkuló szívverését fogták be a rádiójukkal dolog elég hihetetlenül hangzik. :D

kvp 2020.02.19. 10:55:23

Ugyanazert nem tudtak az szovjetek semmit sem csinalni az amerikaiak hata mogott amiert forditva sem ment. A szovjetek tokeletesen vettek az Apollo 11 leszallasat is, mivel eppen folottuk volt a Hold a leszallas es a kilepes idoszakaban. Ezert kellett a NASA-nak az ausztraliai atjatszoallomasokat hasznania. (az egyik hely technikusa vette fel kezikameraval, analog filmre a helyi kontroll monitor kepet is, ami igy jobb minosegu lett mint ami tv adasba kerult, mivel meg formatum konverzio es atjatszas elotti) Szoval az USA nem tudott semmit elhallgatni a szovjetek elol, mig a szovjetek semmit nem tudtak elhallgatni az amerikaiak elol. Legalabbis onnantol, hogy kijutott a jarmu az urbe.

A szovjet veszesegek jelentos resze egyebkent akkor keletkezett, amikor a katonai urallomas programjuk futott. Ez joval Gagarin utan volt es ott is csak visszateresi gondokrol beszelhetunk. (csak az nem derul ki azonnal ami meg vagy mar a legkoron belul tortenik) A szovjetek osszes elismert ('civil') vesztesege is visszateresi problema volt. Az amerikaiaknal a foldi baleseteket nem szamolva pedig ott van a ket ursiklo baleset, ami nagyon rossz megbizhatosagi arany, meg a szovjetekhez kepest is.

Roviden szolva osszeeskuves elmeletekbol van boven, de ha barmi eltikolt hibat is elkovettett volna az egyik fel, azt a masik 100% hogy az orruk ala dorgoli. A radioforgalmazas mellett egyebkent mindket fel vegig argus szemekkel nezte az urt, mert probaltak kiszurni a bejovo ballisztikus raketakat, tehat barmi haladt is at a masik fel terulete folott, azt naploztak, pontos palyaadatokkal egyutt. Kesobb mar joreszt az ember nelkuli kemmuholdak kellett nagyon figyelni.

midnight coder 2020.02.19. 10:55:40

@Zacskóstej: Hacsak szándékosan nem tették azt is be a rádiójelbe. Mert hogy akkortájt azért még nem volt lehetőség külön csatornán digitálisan leküldeni a hangot, az űrhajósok életjeleit, esetleg az űrhajó diagnosztikai adatait: volt egy hangfrekvenciás csatorna, és ami azon átjött azt tudták meg odalenn. Ilyen helyzetben simán logikus döntés legalább az űrhajós szívritmusát rákeverni a hangsávra.

2020.02.19. 11:07:17

@Pierr Kardán: "melyet a kardiológus apjuk egy haldokló ember szívveréseként azonosított" Hol írja itt, hogy orosz?

Mr.Moonlight · http://off-shore.blog.hu 2020.02.19. 11:39:01

Emlékszem hogy Pesten egy héttel Gagarin űrutazásának hivatalos bejelentése előtt hírek keringtek hogy a szovjetek embert küldtek az űrbe. Lehet hogy ez volt a sikertelen kísérlet?

piciapa 2020.02.19. 11:39:20

Nem olvasott túl sok Nemerét a poszter?
Holtak keringenek a világűrben című könyvben van egy csomó után ellenőrizhetetlen adat.

]{udarauszkasz 2020.02.19. 12:04:40

@Pierr Kardán: az igazi szovjet hosoknek a szive is oroszul dobog. Pa3, Dva Tri.. (eh, nincs cirill billentyuzetem...) :)

Lobo Marunga 2020.02.19. 13:00:48

Az űrkutatás kezdetektől fogva erősen átpolitizált terület bármelyik országról legyen is szó. A politikához pedig hozzátartozik a titkolózás, a propaganda és persze a valóság elferdítése is. A poszt arról szól, hogy amerikaiak, olaszok stb. ennek milyen jeleit vélték felfedezni az űrkutatás történetének egy szakaszában. Ez egy érdekes téma, amiről egy érdekes összefoglalást kaptunk, ami persze továbbgondolható abban az irányban, hogy ezeket az észlelőket vajon mi motiválta, és vajon mennyi igaz abból, amit észleltek. Még akár átverés is lehet. De ezzel már nem foglalkozik a poszt, talán majd egy folytatása.

nts 2020.02.19. 13:01:16

Azért vannak gyenge pontok a történetben az orosz nyelvi hibákon túl is. Pl. egy alkoholistát küldtek fel? Ezt még az oroszokból sem nézem ki. Vagy kisodródott a mélyűrbe? Ez azért nem is olyan könnyű! Vagy ez az SOS jezés. Ez kinek szólhatott?
Szóval, ez egy így az olasz srácokkal jókora kamu.

Névtelen Minorita 2020.02.19. 13:10:37

@nts:

Szia,

Milyen orosz nyelvi hibákra gondolsz? Amennyiben leírod és jogos az észrevétel, akkor javítjuk.

Nem azt írtuk, hogy egy alkoholistát küldtek fel, hanem azt, hogy később állítólag alkoholizmus miatt retusálták ki az egyik képről.
A mélyűr felé sodródás például úgy is történhetett, hogy a gép vezérlése elromlott és rossz irányba vitte az űrhajót. (Ez csupán egy laikus feltételezés, nem értünk az űrhajók működéséhez)
Az SOS-jelzésről például meglehet, hogy egy automatizált vészjelzést fogott a német obszervatórium és az olasz testvérpár.

Üdv

David Bowman 2020.02.19. 13:26:34

@Papírzsepi: A női űrhajós Gagarin után egy hónappal simán belefér. Nehogymár az amerikaiak beelőzzenek, és Glennét küldjék fel.
Valahol olvastam Tyereskova rádióforgalmazását, és az is pont olyan zagyva és értelmetlen volt, mint a fent idézett. Nem is ment többet űrhajó közelébe.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.02.19. 13:33:57

A Föld körüli pályára álláshoz 7,9 km/sec kell, a Föld elhagyásához 11,19 km/sec. Tehát ahhoz hogy az űrhajó elszakadjon a Földtől, nagyon el kellett valamit számolni.

eßemfaßom meg áll 2020.02.19. 13:34:02

@Névtelen Minorita: "szabályzat" egy blogon ami kategorikusan tiltja a linkeket :)))))) nem semmi vagy :)

Májkül 2020.02.19. 13:44:56

@nts: "Vagy kisodródott a mélyűrbe? Ez azért nem is olyan könnyű!"
Az ûrhajó megfelelô keringési pályára állítása azért nem olyan egyszerû mûvelet, ami a kezdeti idôkben valószinûleg gondott is okozhatott, hiszen pontosan ki kellett számolni, hogy a gyorsító hajtómûvek mennyi ideig mûködjenek, miközben az ûreszköz tömege, sebessége, gyorsulása és közegellenállás folyamatosan változik. Számítási vagy technikai hiba következtében még ma is elôfordul, hogy nem megfelelô pályára áll egy mûhold. És ha a fékezôrakéták mondjuk nem kapcsolnak be vagy nincs elég üzemanyag a megfelelô pályakorrekcióhoz, akkor elôfordulhat a kisodródás. Errôl a mi Farkas Bercink is tudna mesélni, mert állítólag a földre való visszatérése veszélybe került, amikor lekapcsolódtak az ûrállomásról, de a fékezô rakétákat elöször nem tudták beindítani, hogy a megfelelô szuborbitális pályára álljon a visszatérô egységük. Majdnem fent maradtak egy föld körüli csökkenô orbitális pályán, hogy majd az idômúlásával a légkörbe visszatérve szénné égjenek. Nekik szerencséjük volt, mert csak az indítógomb ragadt be, de így se volt tökéletes a visszatérésük, a fékezôernyôkkel is akadtak problémák.

LebensraumamOsten 2020.02.19. 14:20:15

@Névtelen Minorita: Bocsi a közbeszólásért, de a mélyűr felé nem lehet csak úgy kisodródni. Mégpedig azért, mert ahhoz el kellene érni a második szökési sebességet, ami viszont az űrjármű részéről akkora hajtómű és üzemanyag tartalékot igényelne, ami még mai technológiai színvonal mellett sem lenne egyszerű egy olyan járműnél, amit ember hordozására terveztek. Alapvetően minél messzebb történő űrmisszióra terveznek egy járművet, annál nagyobb hordozórakétát kell építeni és azonos hordozórakéta mellett csak akkor tud messzebb jutni egy jármű, ha minél kisebb hasznos terhet visz magával. Vagyis ha alapul vesszük azt, hogy a 3000 tonnás Saturn V. (amit nem mellesleg a a híres W. von Braun konstruált) majd egy évtizeddel később csak a Holdig volt képes embert eljuttatni, akkor nyilvánvaló, hogy a sokkal kisebb járművel eljutni a vissza nem térés határáig, ergo fizikai , matematikai lehetetlenség. Minden amit fellőnek, ha nem éri el a szükséges szökési sebességet, előbb-utóbb visszajut a Földre. Csak az kérdés, hogy mennyi idő után. 2 hónap, 50 év, stb...

LebensraumamOsten 2020.02.19. 14:20:22

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: ja, mintha tévedésből a városi gyorsulási versenyre egy Formula 1-es versenygépet készítettek volna. Ezt nem lehet elszámolni. Fizikai lehetetlenség. Ez olyan, mintha edzenél egy súlyemelő versenyre és 120 kg helyett tévedésből egy megrakott kamiont nyomsz ki a fejed fölé. Na persze...

nts 2020.02.19. 14:32:38

@Névtelen Minorita: Ti írjátok, hogy "a felvételeken hallható orosz nyelvű szövegek többször nyelvtanilag helytelenek." Csak erre gondoltam. Már ez eléggé hitelteleníti a történetet.
Grigorij Nyeljubovról azt írjátok, hogy egyrészt alkoholista volt, másrészt többek szerint eltűnt a világűrben. Ez csak úgy lehet igaz, hogy egy alkoholistát küldtek fel.
A mélyűrbe való kirepülésről mag csak annyit, hogy nem vagyok szakértő, de állítólag ahhoz nagyobb sebességre van szükség, mint amit az akkoriban a ruszkik segge alatt működő űrhajók tudtak.
Az SOS meg csak furcsa.

al Dajjal 2020.02.19. 15:35:51

@nts: Engedd meg, hogy megpróbáljam feloldani az ellentmondást.
Hivatalos verzió: alkoholizmus -> kizárás -> baleset, felismerhetetlen holttest
Konteo: Nem alkoholista -> eltűnt -> pár évvel később megrendezték a halálát.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.02.19. 19:05:01

@nts: Rosszul használják a mélyűr fogalmat. Az okozza a tévedést. Elhagyni a Naprendszert, az a mélyűr, nem a Föld körüli pálya elhagyása. A Naprendszer elhagyása eddig csak Jupiter gravitációs hintájával volt lehetséges.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2020.02.19. 19:05:09

VÖRÖS GÖMB

Űrhajónknak hűvösében
Vörös gömb keresi honát,
S a Végtelen lesi ében
Szemével az ablakon át.

Irigyen néz be a Semmi,
Ámuldozó szája tátott.
Jó, hogy ő van kint és nem mi,
Megfagyna sok jó barát ott!

Tubusból fal most a csapat,
Óborgömb száll súlytalanul
S zamatával jól elkapat…
Gagarin őrs inni tanul!

Quattroman 2020.02.19. 19:30:23

Mint azt több helyen is megírták, Gagarin is alkoholista volt.
Ahogy köztudottan szinte minden orosz az. Vodka vizespohárból?
Akkor miért is nem helytálló hogy alkoholistát küldtek fel?

É2I 2020.02.19. 20:12:35

Mindenki tudja, hogy Lajkó cigány (igen az) volt az első ember a zűrben! ;) :D

Na kb. ennyi a valóság tartalma az összes legendának, legyen az hivatalos közlemény vagy a szigorúan titkos iratokból kiszivárogtatott. :P

(Az különösen tetszik, hogy Komarov szénné égett testét megjárta a sajtó, mert ő úgy kérte: akkor, abban a politikai és propagandista időkben :D )

Belzebubo 2020.02.19. 20:16:40

Elôttem már @kvp is leírta, hogy az akkori idôkben ha a két ellenséges és versengô hatalomnak bármi, akár a legkisebb jel is felmerül, hogy a másik hazudik, vagy eltagad valamit, azt a másik fél azonnal nyilvánosságra hozta volna. Nem csak lehallgatni, megfigyelni tudtá egymást, de valószinüleg megvoltak a megfelelò beépitett embereik is.
(Az überglobális, totális háttéruralmat meg hagyjuk meg a bigott fideszeseknek)

]{udarauszkasz 2020.02.19. 21:26:22

@David Bowman: Telefonra fel tudnam tenni, de annyit nem irok oroszul, nekem csak magyar es nemet betuk vannak. äáéőústb. De mire az osszes magyar/nemet umlautot kibogaraszom a billentyuzetbol, 3x is lemegy a nap, ezert irok ekezet nelkul.

Harrison Bergeron 2020.02.19. 21:26:52

@Névtelen Minorita: a kultúra ismerője a kulturált ember, aki vagy figyelt az általánosban, vagy használja a helyesírás-ellenőrt, mert az bizony ezt javítja. Amúgy egyetértek, kulturáltan is lehet kultúráról vitatkozni. Hajrá!

David Bowman 2020.02.19. 21:59:53

@Belzebubo: kpv megírta, de tévedett. Az amerikaiaknak hogy lett volna beépített emberük? Ki lett volna az a hülye, aki a Szovjetunióba költözik? Rakéták hijján rakétafigyelő radarok se voltak. Műholdak se voltak. Rádiófigyelés az volt.

zoli_ 2020.02.20. 15:02:44

Kisodródni a mélyűrbe? Ahhha, az már csak úgy megy mint a tengeren. A föld gravitciós tere, visszarántja az űrhajót. Azért el kell hozzá érni a szökési sebességet. Amit azért az apolló űrhajók S-IVB fokozatát rendesen kellett küldeni, hogy transzlunáris pályára álljon. A visszatéréshez az űrhajót annyira kell lassítani, hogy beérjen a föld légkörének felsőbb rétegébe, a maradékot elintézi a súrlódás. A 7.91 km/s sebességet kell csökkenteni, 7.78-ra. Ahhoz, hogy mélyűrbe elkóricáljon 11.2-re kell gyorsítani. Ami azért nem pár tized km/s

zoli_ 2020.02.20. 15:02:48

@David Bowman: Talán úgy, hogy beszerveztek kémeket? Eleinte U2-esekkel fényképeztek, aztán később meg már voltak kémműholdak.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2020.02.28. 12:16:40

Aki ismeri a kommunista, főleg szovjet hozzáállást, az tudhatja, hogy totálisan ellenőriztek mindent. Simán el tudom képzelni, hogy addig próbálkoztak, amíg valakinek végül sikerült az utazás, az addigiakat meg eltitkolták. A szovjet titkosszolgálat a világ legjobbja volt (pl. ellopták az atombombát az amiktól). Ráadásul a Szovjetunióba nem lehetett csak úgy bemenni idegennek (tkp. egy nagy börtön volt) és belső határok is voltak,l ahol engedély kellett. Ez jelenti a totális megfigyelés. Nem grasszálhattak ott csak úgy amerikai ügynökök. Fordítva, egy szabad országban, pl. Angliában persze igen. Van a régi vicc, mikor kérdezik a székely bácsit, hogy iszik-e a hal vizet? Mire ő: azt nem tudom, módja az lenne rá. :-) Hazudtak-e a ruszkik, hogy megnyerjék az űrcsatát? Nem tudjuk (a fenti konteók elég gyenge lábakon állnak), de biztosak lehetünk benne, hogy sumákoltak ezerrel. Pl. egyszer gyanús volt a spanyol megbízottjuknak, hogy Sztálin ki akarja végeztetni (ez még régebben volt, csak a fíling kedvéért írom), és nyomtattak neki külön egy darab Pravdát, aminek a címoldalán az ő kitüntetéséről írtak. Hazament, kivégezték. :-) Szóval nem kispályások a ferdítésben, manipulációban.
Szerintem tutira kamuztak, de hogy pontosan mit, azt nem fogjuk megtudni. Gagarin halála nagyon gyanús. Lehet, hogy a jó kommunista elbizonytalanodott, és talán ki akart tálalni, hogy kamu az egész??

horex · http://horex.uw.hu/ 2020.03.03. 09:35:15

Komarov utasitotta az SZKP-t hogy őt nyitott koporsóban temessék
Vicc, még ha a fotó valamit is bizonyit/ana/

David Bowman 2020.03.04. 20:27:35

@zoli_: Fényképezésből nem derül ki a rakéta indítás. Rakéta indítást figyelő bármilyen rendszerek csak a 70es évek elejétől vannak.
Lefizetett szovjet állampolgár emberük esetleg lehetett volna, de a jelek azt mutatják, az űrprogramról semmit se tudtak. Minden szovjet lépés meglepetésként érte őket.

wrstjnethn 2020.10.10. 18:26:44

Azt megmondaná valaki, mi szükség van 100% oxigén telítettségű kabinra? Én pont, hogy semleges nitrogénnel tölteném fel minden tűzesetet megelőzendő. A kritikus időszakban (kilövés, landolás) sisakon keresztül lélegezhetnének. Nincs az a pénz, hírnév, csillogás, amiért bemennék egy oxigénnel teli tartályba.

David Bowman 2020.10.11. 20:09:00

@wrstjnethn: Hát ja. A kisebb nyomás miatt. Tiszta oxigénből elég volt 0,3 atm nyomás.

Macropus Rufus 2021.01.26. 15:06:32

@Papírzsepi: "Mély űrbe elsodródó űrhajó? Ha ez ilyen lazán megy, akkor minek fordítunk rengeteg üzemanyagot, hogy kicsit magasabb pályára állítsunk műholdakat?"
jogos. De vélhetően nem hiperbola pályára állt, tehát nem szakadt ki a föld gravitációs mezőjéből, csak valami elnyújtott ellipszis pályán mozog, amúgy meg meg már lehet rég vissza is tért a Földre, mi meg néztünk, hogy milyen szép az a meteor, milyen szép fényes.

Macropus Rufus 2021.01.26. 15:47:06

@David Bowman: meg van a vitz, amikor a CIA kiképzi Joe-t, hogy menjen kémen a szovjetekhez. Át is dobják, be is épül egy orosz paraszt családhoz mint kétkezi munkás. Az öreg Igornak azért csak nem jön be a jövevény és megkérdezi tőle, hogy te Szása, nem vagy te amerikai kém. Szása (aki Joe volt amúgy), közölte, hogy nem, már miért lenne. Telnek a hetek hónapok és ismét megkérdezi, hogy nem vagy te amcsi kém? Nem, de már említettem Igor bátyám. De most már én is megkérdem: miből gondolja egyáltalán, hogy kém vagyok? Válasz: tudod fiam itt Szibéria felé nem sok néger rohangál :))))

Kémek mindenhol voltak. A Manhattan projektben sztem az amcsikból volt a legkevesebb. Sztem a csapat nagy része orosz kém volt. És ez fordítva is meg volt, bár ennek ellent mond az, hogy amikor az szovjetek fel lőtték az első rakétájukat az amcsik lementek hídba mert meg voltak győződve, hogy simán verik a szovjeteket kb. mindenben is. Szóval nem volt (akkor) ott kém, de ez nem jelenti azt, hogy később sem lett volna ott 1-2 beépülő (plug in? :) )

Macropus Rufus 2021.01.26. 15:47:28

@]{udarauszkasz: один , два , три , четыре

:)

Macropus Rufus 2021.01.26. 15:47:35

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: nem volt szó arról, hogy elhagyta a Föld gravitációját. Csak annyi, hogy lesodródott a pályáról a mély űr felé. Nem állt hiperbola pályára, csak lehet egy nagyon elnyújtott ellipszisre. Ehhez meg elég ha 7,9 helyett 8,3-ra gyorsul. El megy a Marsig közben szépen meghall a kabinban, vissza felé jövet meg becsapódik a Földbe mint meteor. Vélhetően észre sem vették, hogy vissza tért. Akkor még nagyon kezdetleges volt az űr megfigyelése (ma sem igazán vesznek észre semmit, ha az nem megy el valami előtt esetleg olyan marha nagy a gravitációs mezője, hogy azt mérik be)

Macropus Rufus 2021.01.26. 15:47:37

@LebensraumamOsten: "120 kg helyett tévedésből egy megrakott kamiont nyomsz ki a fejed fölé."
akár járt kár testet építeni azzal már történt ilyesmi nem tudtad? :D :D :D

Macropus Rufus 2021.01.26. 15:47:40

@al Dajjal: én úgy tudom, hogy csak a mi rendszerünket hagyták el, de a Nap gravitációjából még nem szabadultak ki. Nemrég láttam egy műsort a NatGeon és ott fejtegették, hogy hol a fenébe is van a Naprendszer határa, az a pont ahol már kimutathatatlan a Nap gravitációs hatása. Egyik szondán sem ért még csak a közelébe sem. De ha belegondolsz: az Ort felhőt a Nap gravitációja tartja ott ahol van. Még csak a közelébe sem jutottak az eszközeink. Szóval igazából csak a Plútót hagyták el, a rendszerünket még nem.

Macropus Rufus 2021.01.26. 16:17:55

@wrstjnethn: az amcsik esetében csupán takarékosság volt a fő szempont. Hogy értsd mire gondolok: az űrhajónak van egy 100 literes oxigén palackja. Ebben 100%-os oxigén mellett 100liter oxigén van. Míg ha rendes levegő megy be annak csupán 20%-a az oxigén. 80 litert azért viszem magammal mert muszáj, de abból semmi nem lesz felhasználva.
Viszont ennek a 100%-k oxigén hátrányát ugye az Apolló 1 esetében az usákok már tapasztalták. És mindenki aki dolgozott lángvágóval tudja milyen rohadtul veszélyes is az a tiszta o2.

Macropus Rufus 2021.01.26. 16:17:59

Egyéb iránt akit érdekel milyen macera egy űrhajó pályára állítása és onnét a vissza hozatala épségben, annak ajánlom a Kerbal Space Projekt nevű játékot. Röviden, tömören: űrhajó és űrmisszió szimulátor. A szimulátort a szó szoros értelemben kell venni. És ha mind ez nem lenne elég, akkor jön a kövi: real time :) Tehát ha valaki modolja és a Nap rendszert használja akkor felkészülhet egy Föld-Mars játékra a következő 6 hónapon át :)
De a Hold is egy kemény 4 napig tartó játék (oda).
Lehet gyorsítani is az időt természetesen.
süti beállítások módosítása